התמורה "לליטר חלב" באיחוד האירופי דומה מאוד למחיר החלב בישראל, וזאת למרות שעלויות המזון לפרות לליטר חלב, הרכיב המשמעותי ביותר בייצור חלב, בישראל יותר מכפולות בהשוואה לעלויות באיחוד האירופי - כך עולה מבחינה שערכה בחטיבה למחקר, כלכלה ואסטרטגיה במשרד החקלאות ופיתוח הכפר לצורך בירור הסיבות להבדלי המחירים במחירי החלב בין אירופה לישראל.
יעילות משמעותית במשקי החלב הישראלים מהבירור עולה כי סך עלות הייצור הממוצעת לליטר חלב באיחוד האירופי הגיע ל-2.02 שקלים בשנת 2011, לעומת 2.11 שקלים בישראל (בניכוי ההכנסות ממכירת בשר). עלות הייצור בישראל גבוהה ב- אגורות בלבד מהעלות הממוצעת באיחוד האירופי. נתון זה מתעצם לנוכח עלויות מזון הפרות בישראל, אשר גבוהות בהרבה בהשוואה לאיחוד האירופי. ההזנה באיחוד האירופי מתבססת על מרעה וגידול עצמי של מזון בחווה עצמה, לעומת קנייה של מזון מיובא על-ידי הרפתנים בישראל. עלויות ישירות אחרות, הנהלה וכלליות, עלות עבודה ופחת נמוכות יותר בישראל מאשר באירופה.
"סך עלויות הייצור לחלב בישראל אינן גבוהות באופן משמעותי מעלויות הייצור באיחוד האירופי, וזאת למרות שעלויות ההזנה בישראל יותר מכפולות מהעלויות באיחוד האירופי, בשל הצורך לרכוש מזון מיובא והעדר שטחי מרעה. כמו-כן, מרבית עלויות הייצור האחרות נמוכות יותר בישראל מאשר באירופה. המשמעות - משקי החלב בישראל יעילים משמעותית. נדהמנו לגלות כי כאשר מביאים בחשבון את התמיכות ברפתנים האירופיים התמורה לייצור החלב באיחוד האירופי דומה מאוד למחיר החלב בישראל" - כך אומר אורי צוק-בר, סמנכ"ל החטיבה למחקר, כלכלה ואסטרטגיה במשרד החקלאות ופיתוח הכפר.
כיצד נוצר הפער במחיר? המחקר מתמקד בשלב ייצור החלב הגולמי בלבד, ואילו המחירים של מוצרי החלב לצרכן מושפעים מגורמים רבים נוספים, כגון: עלויות העיבוד, עלות הכשרות ושיעור המע"מ, שאחראים לחלק הארי מהבדלי המחירים של מוצרי חלב בין ישראל לאיחוד האירופי.