X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
הנשיא בדימוס של בית המשפט העליון סבור שהגיעה העת להעניק הגנה גם ל"קניין ציבורי" - זכות לקיצבה או לרישיון קורא למחוקק לבחון את המידתיות של חוקי המס כדי להבטיח את חוקיותם
▪  ▪  ▪
ברק. משק כנפי ההיסטוריה [צילום: פלאש 90]

הגיעה העת שבית המשפט העליון יכיר בזכות ל"קניין ציבורי" - כגון רישיון, קיצבה או הטבה - כזכות חוקתית. כך סבור (יום א', 19.4.15) נשיא בית המשפט העליון בדימוס, אהרן ברק. הוא דיבר בכנס באוניברסיטת תל אביב לרגל פרסום ספר השופט אליהו מצא.
ברק התייחס לפסק דין בנק המזרחי, שניתן לפני 20 שנה ושלכתיבתו היה שותף מצא. לדבריו, כל השופטים היו שותפים לחשש שהביע מצא, שמא הרחבת ההגנה החוקתית על הקניין עלולה להביא דווקא לפגיעה בה "הייתה לי תחושה של משק כנפי ההיסטוריה", אמר על אותו פסק דין שהוביל הנשיא מאיר שמגר, "וכאשר יש תחושה כזו - אני חושש. עם זאת, מאז חלפו 20 שנה. פרשנות מרחיבה לכל זכות חוקתית, כולל הזכות לקניין, לא הביאה להחלשה שלהן", סבור ברק.
כבוד האדם לא נחלש
"הדוגמה החזקה ביותר היא כבוד האדם. בית המשפט נתן לזכות הזו פירוש רחב מאוד - לא רחב מדי - ואני לא חושב שמישהו חושש שתהיה החלשה של עוצמת ההגנה על הזכות", הוא אומר. "ההפעלה החוזרת ונשנית של פסקת ההגבלה בידי בית המשפט העליון, ההבנה שמדובר בתפיסה עקבית ומובנית, הפסיקה הרבה במרכיבי הפיסקה - כל אלו פיתחו דוקטרינה יציבה של בית המשפט העליון, שמתייחסת לכל הזכויות החוקתיות באותה עוצמה וחשיבות".
ברק הוסיף: "אם ההנחה שלי נכונה, הגיע הזמן שבית המשפט העליון יפתור כמה שאלות שהוא הותיר פתוחות בכוונה, כפי שאני עצמי עשיתי". לדבריו, יש כמה בעיות כאלו וברצונו לעמוד על אחת מהן: הקניין הציבורי. במספר פסקי דין התעוררה השאלה האם יש לאדם זכות חוקתית לקיצבה, להטבה או לרישיון - ובכולן בית המשפט העליון לא הכריע ברמה העקרונית. ברק סבור, כי הגיעה העת להכיר בזכויות אלו כחוקתיות.
בלי דרגות של פגיעה
עוד אומר ברק, כי בפסק דין בנק המזרחי מצא בית המשפט העליון פטנט: לקבוע שהזכות היא רחבה, אך להפעיל אותה בצורה מצומצמת את ההגנה עליה - מה שלא עשה בזכויות חוקתיות אחרות. "אם בנושאים אחרים ידע בית המשפט לפסוק מבלי שהתקציב יהיה עניין שלו, אין שום סיבה שלא יוכל לעשות זאת דווקא בזכות הקניין", טוען ברק.
לדעת ברק, "זו תהיה טעות קשה אם בית המשפט יפתח דרגות של פגיעה: חמורה מאוד, חמורה, חמורה מינוס". הוא סבור שיש לעמוד על הבדיקה הדו-שלבית של פגיעה בזכות החוקתית: ראשית מידת הפגיעה, ושנית הצידוק לפגיעה. "במסגרת השלב הראשון, כאשר מגיעים למסקנה שהזכות לקניין כוללת גם את הקניין הציבורי, צריך לתת לפגיעה בה את המשמעות שנותנים לה בכל זכות אחרת: גריעה שאינה של מה בכך. לא צריך להציב דרישה מחמירה יותר, לפגיעה מהותית או לפגיעה חמורה מאוד".
בהקשר זה סבור ברק, כי אין ספק שחוק מס פוגע בקניין, שכן הזכות לקניין נועדה להעניק לאדם כרית ביטחון והמס פוגעה בה - אבל מובן שאין זה אומר שכל חוק מס אינו חוקתי. "אני משער שרוב-רובן של התביעות נגד חוקי מס יהיו על המידתיות, והמחוקק צריך לבדוק את זה", הוסיף.
ברק הדגיש, כי אינו מקבל את הגישה לפיה יש רק שלב אחד של פגיעה בזכות חוקתית - השלב השני בלבד, כאשר נטען שכל פגיעה מצריכה צידוק. כך, למשל, אמר, הוא אינו סבור שתאגיד זכאי לכבוד האדם.

תאריך:  20/04/2015   |   עודכן:  20/04/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות אקטיביזם שיפוטי
איתמר לוין
השופט עוזיאל זיכה בעל קיוסק שהואשם במכירת בירה לקטין - לאחר שהמשטרה הפעילה סוכן שנראה מבוגר בהרבה מגילו    קובע: חזקת הגיל שנקבעה לגבי מכירת אלכוהול לקטין - אינה חוקתית ויש להתעלם ממנה
איתמר לוין
אומר שהמחלוקת היא רק על היקף ההתערכות; דוחה את הביקורת על אופן מינוי השופטים; קורא לכנסת לפעול בזהירות רבה בבואה לשרטט את מאפייניו של המשפט החוקתי
איתמר לוין
יו"ר ועדת החוקה ביקש לשכנע את איל ינון לענות לעתירות בשורה אחת: לבג"ץ אין סמכות לבטל חוקים    ינון: עתירות וצווים על תנאי יוצרים אווירה של פגיעה בסמכות הכנסת
איתמר לוין
"צריך איפוק שיפוטי; אף פעם לא ראיתי את עצמי כאקטיביסט"    "פסקת ההתגברות היא פסקת התעמרות בעליון, להראות מי בעל הבית"    "אין חוק עוקף בג"ץ; זהו חוק פוגע בדמוקרטיה"
איתמר לוין
אומר שאם בכלל יש מקום לחוק שיאפשר לכנסת לאשרר חוק שבוטל בידי בג"ץ, עליו להיות חלק מחוק יסוד החקיקה ולדרוש רוב גדול בהרבה מאשר 61 חברי כנסת
רשימות נוספות
טירקל: אין לבג"ץ שום קדושה אלוהית  /  איתמר לוין
ועדת השרים אישרה: חידוש חוק שפסל בג"ץ   /  איתמר לוין
סולברג ומלצר מצטרפים לגוש האנטי-אקטיביסטי  /  איתמר לוין
פירוס בבג"ץ   /  מרדכי ליפמן
פעמיים מסתננים  /  עו"ד דוד סנדובסקי
הפיכת 2014  /  עו"ד עידן אבוהב
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il