X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
התראיינה לבטאון מחוז תל אביב בלשכת עורכי הדין מגדירה את המלחמה בשחיתות כחובה אלמנטרית מתנגדת לאג'נדה אקטיביסטית או שמרנית: "צריך לבוא בפתיחות לכל דבר" מביעה תקווה שהקודקס האזרחי יחזור לדיון עומדת על ההתנגדות למשוב השופטים
▪  ▪  ▪
נאור. לדחות מתנות [צילום: קובי גדעון, לע"מ]
מבחן "הקורא הזר"
"עוד כלל הוא לכתוב כך ש'הקורא הזר', שאינו מכיר את פרטי התיק, יבין את פסק הדין. לדעתי זה כלל נכון בכל תחום, לא רק בשפיטה. המבחן הוא כאשר נותנים למישהו אחר לקרוא. אם הקורא הזר לא הבין את הכתוב, משמע שיש בעיה בכתיבה".

עורכי דין שמדברים ללקוח
"לעיתים יש רושם שיש עורכי דין שאינם מדברים אלינו, אלא ללקוח. אנחנו נכנסים לבית המשפט העליון ליום דיונים של 12 עד 14 תיקים, לאחר שקראנו ולמדנו את כולם, ואז באים ומספרים לנו כאילו לא קראנו כלום. אי-אפשר להרשות זאת. הדברים אינם אמורים בכל עורכי הדין אבל יש תופעה כזאת. אומנם הכנסנו את הטלוויזיה לאולמות בבג"צים אבל עדיין מדובר בבית משפט, לא בתיאטרון".

"העבירה של מרמה והפרת אמונים היא נושא הראוי להסדרה. זו עבירה מהעבירות הטעונות ליטוש". כך אומרת נשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור, בראיון ל"הפרקליטים" - בטאון מחוז תל אביב בלשכת עורכי הדין. זוהי הפעם הראשונה בה נשיא מכהן של בית המשפט העליון מתראיין עם תחילת כהונתו.
עבירת המרמה והפרת האמונים - מהמרכזיות בתחום השחיתות הציבורית - סופגת ביקורת רבה מצד סניגורים, בטענה שמדובר בעבירת-סל בלתי מוגדרת. בית המשפט העליון קבע מספר פעמים שמדובר בעבירה מרכזית בתחום טוהר המידות. נאור סבורה, כך עולה מדבריה, שהעבירה צריכה להישאר בספר החוקים, אך ראוי להגדיר טוב יותר את מרכיביה העובדתיים והנפשיים - הקיימים כיום בעיקר בפסיקת בית המשפט העליון בפרשת שמעון שבס.
לדברי נאור, היא אינה יודעת אם החברה הישראלית מושחתת יותר מאשר בעבר, אם כי "היום יש הרבה יותר מודעות וערנות, ודברים שבעבר היו יכולים לקרות, לא יכולים לעבור היום מתחת לרדאר". היא סיפרה, שאביה היה מהנדס במע"צ, וכילדה תפקידה היה "להדוף מתנות קטנות, בונבוניירות וכל מיני כאלה שניסו לשלוח לו הביתה. תפקידי היה לא לקבלן". לצד זאת, מגדירה נאור את המלחמה בשחיתות כחובה אלמנטרית שראוי לשים עליה את הדגש.
בעד הרחבת זכות העמידה
נאור הביעה צער רב על גניזת הקודקס האזרחי, והזכירה שלאחרונה כתבה בפסק דין שיש לנער מעליו את האבק ולהחזירו לדיון. "הקודקס אינו בהכרח כליל השלמות, אבל לקחת את המסמך ולקבור אותו, כפי שקרה, מצער מאוד. צריך לעשות פה מעשה. אם יעלו אותו מחדש על השולחן, הדבר רק יעשיר את המשפט שלנו".
על השקפת עולמה בנוגע לתפקידו של בית המשפט העליון אומר נאור, כי תפקידו הוא לפרש את החוק. "נכון שמגלגלים לפתחנו שאלות שאולי היה מוטב להימנע מהן, ומנסים לגרור אותנו לעיתים לנושאים של פוליטיקה, אבל אנחנו לא ניגרר, ולכן אנחנו שם. קודמי צמצמו את הצורך בהוכחת זכות העמידה, ועשו זאת בצדק, ואז מגיעות לפתחנו שאלות כאלו ואחרות". אני מקווה שאנחנו עונים עליהן בתבונה".
נאור אומרת, כי למדה רבות מהשופטים משה לנדוי, מישאל חשין ואהרן ברק. מלנדוי למדה את העיקרון "הדין נגזר מהעובדות"; מחשין - ש"הפרקליט בשירות הציבור צריך לראות הציבור כלקוחו, והוא חייב לו אמונים"; ומברק - "ההבנה שיש יותר מפתרון משפטי אחד לשאלה העומדת בפני שופט". לדברי נאור, שופט צריך להיזהר מאג'נדה זו או אחרת בכלל ובנושא האקטיביזם השיפוטי בפרט. "צריך לבוא בפתיחות לכל דבר, גם לסכסוך הקונקרטי שבין המתדיינים וגם לסכסוך הכללי, אחרת בשביל מה אנחנו יושבים פה ושומעים טענות, אם מראש אנחנו יודעים מה צריך להיות?".
לא מכופפים ידיים מול הכנסת
על היחסים בין בית המשפט העליון לכנסת אומרת נאור, כי היא מצטערת לשמוע ביטויים כמו "מי יכופף ידיים למי" ומדגישה: "אנחנו לא עוסקים בכיפוף ידיים מול הכנסת. זה לא מושג בלכסיקון שלנו ולא מושג בחשיבה שלנו. אנחנו חושבים כשופטים. אנחנו לא עוסקים במאבקים עם הרשות המחוקקת. אנחנו מכבדים אותה, אבל כשנמצא שחוק זה או אחר אינו עומד בחוקי היסוד, שהכנסת עצמה חוקקה, יש לנו סמכות להתערב".
בתשובה לשאלה אלו נושאים תעלה בפגישתה הראשונה עם שר המשפטים החדש אמרה נאור, כי קודם כל חייב להיות רצון לשתף פעולה וחשוב מאוד שיהיו בין השר לנשיא יחסי עבודה טובים ואמון. ספציפית היא תרצה לדבר על מינוי שופטים שנדחה בשל פיטוריה של השרה ציפי לבני, הקודקס האזרחי ושינוי תקנות סדר הדין האזרחי. "קשה שכל שנתיים יש בחירות, דברים נתקעים בדרך, גם אצלנו וגם במקומות אחרים", העירה.
את נשיא בית המשפט העליון מגדירה נאור כ"ראשון בין שווים" ומציינת את חשיבות ההמשכיות של מלאכת השפיטה ואת רצף העבודה בין הנשיאים. נאור תומכת בהמשך גישת הסיניוריטי במינוי נשיא בית המשפט העליון, המונעת לדבריה "חשבונאות ומחנאות" הקיימות במקומות אחרים. עם זאת היא מציינת, ש"זו לא בהכרח שיטה טובה ליתר חלקי המערכת".
כמו הנשיא הקודם, אשר גרוניס, נאור מתנגדת בתוקף למשוב השופטים שיזם ראש הלשכה, דורון ברזילי. "הביקורת אינה מטרידה אותי במיוחד ואנחנו יכולים לחיות איתה", היא מסבירה. "מה שמטריד אותי הוא שלא תהיה תרבות של רצון לשאת חן. ששופט לא ייכנס לאולם עם משוב בראש. שייכנס לאולם באופן טבעי, כשצריך להעיר הוא יעיר, כשלא צריך להעיר הוא יימנע מכך".
לנאור מבט אופטימי על החברה הישראלית: "לא הייתי מחליפה את החברה הזאת. לפעמים מדברים על יחסים עם מנהיגים, על הרצון להחליף את העם. בלי קשר לפוליטיקה, אני לא מחליפה את העם ולא את הארץ, לא גרה בשום מקום אחר... לפעמים כשאתה מגיע למסקנה שיפוטית מסוימת בעניין התנהגותו של נושא משרה אתה אומר לעצמך 'חבל'. החברה הזאת אינה מושלמת אבל זה הבית".

תאריך:  21/04/2015   |   עודכן:  21/04/2015
+סמכויות חריגות ליועץ המשפטי
10:51 21/04/15  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

רק בישראל חוות הדעת של היועץ מחייבות את השרים וביכולתו להציג בבית המשפט עמדות מנוגדות לשלהם  ▪  בארה"ב, גרמניה ובריטניה יכולה הממשלה לפנות לייעוץ משפטי חיצוני

וינשטיין. אין מקבילות [צילום: פלאש 90]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
נאור: ללטש את עבירת המרמה והפרת האמונים
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
לפקח על בתי המשפט-צו השעה ל"ת
יש תקוה מהנשיאה   |  21/04/15 10:46
2
למלחמה בהשחתת זכויות האדם ל"ת
השופטת נאור התקוה  |  21/04/15 10:53
3
די עצוב לקרוא...
jdt  |  21/04/15 11:02
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות אקטיביזם שיפוטי
איתמר לוין
הנשיא בדימוס של בית המשפט העליון סבור שהגיעה העת להעניק הגנה גם ל"קניין ציבורי" - זכות לקיצבה או לרישיון    קורא למחוקק לבחון את המידתיות של חוקי המס כדי להבטיח את חוקיותם
איתמר לוין
השופט עוזיאל זיכה בעל קיוסק שהואשם במכירת בירה לקטין - לאחר שהמשטרה הפעילה סוכן שנראה מבוגר בהרבה מגילו    קובע: חזקת הגיל שנקבעה לגבי מכירת אלכוהול לקטין - אינה חוקתית ויש להתעלם ממנה
איתמר לוין
אומר שהמחלוקת היא רק על היקף ההתערכות; דוחה את הביקורת על אופן מינוי השופטים; קורא לכנסת לפעול בזהירות רבה בבואה לשרטט את מאפייניו של המשפט החוקתי
איתמר לוין
יו"ר ועדת החוקה ביקש לשכנע את איל ינון לענות לעתירות בשורה אחת: לבג"ץ אין סמכות לבטל חוקים    ינון: עתירות וצווים על תנאי יוצרים אווירה של פגיעה בסמכות הכנסת
איתמר לוין
"צריך איפוק שיפוטי; אף פעם לא ראיתי את עצמי כאקטיביסט"    "פסקת ההתגברות היא פסקת התעמרות בעליון, להראות מי בעל הבית"    "אין חוק עוקף בג"ץ; זהו חוק פוגע בדמוקרטיה"
רשימות נוספות
גרוניס נגד חוק ההתגברות: לא יהיה מחסום לעריצות  /  איתמר לוין
טירקל: אין לבג"ץ שום קדושה אלוהית  /  איתמר לוין
ועדת השרים אישרה: חידוש חוק שפסל בג"ץ   /  איתמר לוין
פירוס בבג"ץ   /  מרדכי ליפמן
פעמיים מסתננים  /  עו"ד דוד סנדובסקי
הפיכת 2014  /  עו"ד עידן אבוהב
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il