X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
סורק טביעות האצבעות לא התאים והיה צורך להחליפו החלופות למאגר הביומטרי אינן נבדקות המבחן מנוהל בידי מערכת זמנית ולא בידי מערכת הקבע הוצאות כפולות על תעודות הזהות החכמות
▪  ▪  ▪
הסורק הוחלף [צילום: AP/HO/Ingersoll-Rand]
להשלים פערים
שפירא מסכם: "רשות האוכלוסין והרשות לניהול המאגר הביומטרי מייחסות חשיבות רבה לפרויקט הלאומי להנפקת תעודות חכמות וליישום תקופת המבחן. שתי הרשויות משקיעות מאמצים רבים לעמידה בכל יעדי תקופת המבחן, והן מתמודדות עם אתגרים שמקורם במורכבותה ובכך שמדובר בחלק מפרויקט ראשוני, ייחודי ורחב היקף.
"ראוי שהממונה על היישומים הביומטריים והוועדה המייעצת יעקבו אחר השלמת פערים אלו, ובראשם - פערים בנוגע לבחינת החלופות למאגר והמידע שיש לשמור בו, תוך עמידה על מכלול המשמעויות הנובעות מהם, לרבות בנוגע ללוחות הזמנים שנקבעו ליישום תקופת המבחן. ככל שייווכחו שקיים קושי בהשלמת פערים אלו, עליהם ליידע בכך את שר הפנים ואת הגורמים אשר רשות האוכלוסין והרשות לניהול המאגר הביומטרי מגישות להם את דיווחיהם החצי-שנתיים. זאת, על-מנת שתעמוד בפני גורמים אלה תמונה מלאה בנוגע להתנהלות תקופת המבחן ולעמידתה בדרישות שנקבעו בדין.
"שר הפנים מסר למשרד מבקר המדינה, כי הנחה את שתי הרשויות להמשיך ולפעול ביתר שאת לקידום תקופת המבחן, ולהקפיד הקפדה יתרה שטרם ביצוע כל מהלך ישקלו את מכלול השיקולים וההשפעות המידיות והצפויות בגינו".

כישלון אמפירי
כשלונה של מערכת טביעות האצבעות הוכח אמפירית. בחודשים אוקטובר-דצמבר 2013 נערכו 156,258 השוואות של טביעות אצבע עבור 95,340 פונים; 35% מהנסיונות נכשלו; 24% נכשלו גם בפעם השנייה; 7% נכשלו גם בפעם השלישית; ב-1,200 מקרים היה צורך ביותר מעשרה נסיונות השוואה. עד סוף דצמבר 2013 נמסרו 2,314 תעודות זהות לתושבים אף על-פי שאימות זהותם למול תעודת הזהות החכמה נכשל. מאוגוסט 2013 עד אפריל 2014 נמנו 91,000 תנועות של בעלי דרכון ביומטרי במעברי הגבול; אימות הזהות של 16% מהם נכשל, בעיקר בשל איכות ירודה של טביעות האצבע שבדרכונים.

ליקויים בתקופת המבחן של המאגר הביומטרי גורמים לכך שבסופה של תקופה זו - המסתיימת בשבוע הבא (30.6.15) - לא ניתן להגיע להחלטה מושכלת בנוגע להפעלתו של המאגר. כך עולה (יום ג', 23.6.15) מדוח בנושא שמפרסם מבקר המדינה, יוסף שפירא.
תקציב הפרויקט להנפקת התעודות החכמות (שבמסגרתו יונפקו בשלב הראשון 5 מיליון תעודות זהות ו-5 מיליון דרכונים) הוא 760 מיליון שקל. מסגרת התקציב להקמת המאגר ולהפעלתו היא 46 מיליון שקל לחמש שנים. לתקופת המבחן חשיבות רבה ביותר, מדגיש שפירא, שכן בהתבסס עליה עתידות להתקבל החלטות בעלות משמעות ציבורית נרחבת, ובכללן כאלו הנוגעות הן לזכות לפרטיות והן למשמעות שתהיה לדליפת המאגר: האם יש צורך בקיום מאגר או ניתן להסתפק בחלופה אחרת; ומה היקף המידע הביומטרי שצריך להישמר במאגר.
תקופת המבחן בת השנתיים החלה ביוני 2013, ומשרד מבקר המדינה בדק את השנה הראשונה לביצועה תוך עידכון הפעולות שנעשו עד ינואר השנה. במהלך תקופה זו הונפקו תעודות זהות חכמות ל-430,000 איש. שפירא מצא, כי שמונת החודשים הראשונים של תקופת המבחן נוהלו ללא תוכנית כוללת, וכי רק בעקבות ממצאי הביקורת הודיע שר הפנים דאז, גלעד ארדן, כי סמנכ"ל משרדו יהיה הגורם המרכז של הפרויקט.
לא הוכח שיש צורך
עוד נמצא, כי לא גובשה תשתית שתאפשר לבחון האם אכן קיים צורך במאגר הביומטרי לשם מניעת שימוש בזהויות כפולות, מהו היקפה של תופעה זו ומהו הנזק הנגרם ממנה. מערכת הליבה של הרשות לניהול המרכז הביומטרי היא מערכת השוואת נתונים - אך ההליכים לרכישתה התעכבו זמן רב. עקב כך, מנוהל המבחן על-ידי מערכת זמנית ולא על-ידי המערכת האמורה להיות מיושמת בפועל.
חמור מכך: תקופת המבחן החלה תוך שימוש בסורק טביעות אצבעות, שהן רשות האוכלוסין והן הרשות הביומטרית סברו שאינו מתאים לפרויקט. אולם החלפת הסורק החלה רק ביולי שעבר - שנתיים לאחר שהתעוררו הספקות לגביו, ולאחר שכבר נטלו באמצעותו טביעות אצבעות של 430,000 אזרחים. בסופו של יום, הכוונה היא לבחון מחדש את המערכת באמצעות הסורק החדש ולא להשתמש בנתונים שנאגרו בסורק הישן.
לא ממש בודקים חלופות
אחת המטרות המרכזיות של תקופת המבחן הייתה לבדוק חלופות למאגר הביומטרי, אך גם זאת נעשה בצורה חלקית בלבד - קובע המבקר. חלופה אחת היא תשאול: יצירת מאגר שאלות, שהתשובות הנכונות עליהן מצד מבקש התעודה יוכיחו שהוא אינו מתחזה. אולם נכון לספטמבר 2014 חלופה זו כלל לא גובשה.
תקופת המבחן החלה כאשר תהליך התשאול התבסס על המידע הרשום לגבי התושב במרשם האוכלוסין בלבד. רשימת השאלות כללה 40 שאלות, אשר חלקן לא היו רלוונטיות לכל התושבים. גם נכון לאוגוסט 2014, רשימת השאלות נותרה מצומצמת והכילה כ-50 שאלות. בניגוד להוראות, במקרים שבהם תושבים נכשלו בתשאול, הוצגו להם שאלות נוספות עד שהצליחו. כך נוצר החשש, שמתחזים יגלו מספר רב של שאלות ויוכלו להתגבר עליהן.
תקופת המבחן אמורה לבדוק גם מהו היקף המידע הביומטרי שצריך להישמר במאגר. במסגרת זו נבחנות החלופות האלה: זיהוי ואימות זהות על-פי השוואה של כל אחת מתמונות שתי טביעות אצבעות ותמונת פנים - כל אחת לחוד ובצירופים שונים יחד; זיהוי ואימות זהות על-פי השוואה של תבניות (הנתונים המופקים מהאמצעים הביומטריים הניטלים מהתושב) של שתי האצבעות ותמונת פנים; זיהוי ואימות זהות על-פי השוואה של תמונת טביעות שתי אצבעות ושל הפנים (המתכונת הנוכחית). אולם בדיקתן של חלופות אלו נתקלת בקשיים משמעותיים בשל הבעיות עם הסורק.
חלופה נוספת שיש לבדוק היא הצעתו של פרופ' עדי שמיר ממכון ויצמן ולפיה המידע הביומטרי יאוחסן במאגר בהקבצים, המנתקים את הקשר החד-חד ערכי בין נתוניו הביומטריים של אדם ובין זהותו. נתונים ביומטריים של אדם יקושרו לרשימה של כמה מאות זהויות ולא לזהות יחידה (שיטת ההקבצים). כך ניסיון לאתר זהות של אדם באמצעות נתוניו הביומטריים שבמאגר תניב תוצאה של כמה מאות זהויות אפשריות. אולם נכון לספטמבר 2014 לא החלה בדיקה זו.
מיליונים לספק התעודות
בדוח שפרסם בשנת 2011 ציין משרד מבקר המדינה, כי משרד הפנים חתם בדצמבר 2008 על הסכם עם ספק לייצור תעודות חכמות, לפני שהוסדרו בחקיקה ראשית שינויי החקיקה הדרושים. נוכח החלת החוק בהדרגה במסגרת תקופת המבחן, הועלה אז חשש שגם בתום חמש השנים לא יונפקו 5 מיליון רכיבי פרסונליזציה (הטמעת נתוניו האישיים של התושב בתעודה הגולמית), וכי השנה הנוספת, המספקת "רשת ביטחון" של 500,000 רכיבי פרסונליזציה, לא תכסה על הפער שייווצר. כך יקבל הספק תשלום גם עבור רכיבי פרסונליזציה שלא יסופקו.
חששות אלו התממשו. בסוף 2012 הסתיים ייצורן של 5 מיליון תעודות זהות גולמיות, תמורתן שילם משרד הפנים 190 מיליון שקל. על-פי הערכות רשות האוכלוסין, עד יולי 2015, מועד סיום תקופת ההתקשרות עם הספק (ללא מימוש האופציה להארכת ההתקשרות בשנה נוספת), יבוצעו פרסונליזציות לכמיליון תעודות בלבד. בהתאם לתנאי ההסכם, יהיה על המדינה לשלם לספק 60 מיליון שקל עבור 4 מיליון הפרסונליזציות הנוספות, וזאת ללא קבלת תמורה.
בעקבות זאת, סיכמו המדינה והספק, כי הסכום שישולם ללא קבלת תמורה יופחת ויעמוד על 15 מיליון שקל; הסכם ההתקשרות עם הספק יוארך עד לשנת 2025; המדינה תתחייב לרכוש 2 מיליון תעודות גולמיות נוספות על חמשת המיליונים שנרכשו.
לבדוק שוב את האבטחה
שפירא קובע, כי לפני שתתקבל החלטה בדבר הצורך בקיומו של מאגר ביומטרי, על משרד הפנים להביא לפני מקבלי ההחלטות מידע על-אודות תופעות גניבת הזהות וההתחזות והנזק הנגרם מהן. אין להסתפק בנתונים על הקלות שבה ניתן לזייף את התעודות הישנות - נתונים המצדיקים את המעבר לשימוש בתעודות חכמות, אך לא בהכרח את הצורך במאגר - אלא יש לנסות ולהעריך מה תהיה היכולת לקבל תעודות כפולות ומה יהיה הנזק בגינה לאחר המעבר לשימוש בתעודות חכמות.
עוד מציין שפירא, כי כאמור הן במאגר והן על גבי התעודות החכמות מצויות מאות אלפי טביעות אצבע שנסרקו בסורק שהוחלט להחליפו. על שתי הרשויות לבחון ביסודיות את ההשפעות הצפויות של קיומן של טביעות אצבע אלה ושל החלפת הסורק ולפעול בהתאם. כמו-כן, יש לוודא שבחינת החלופות תיעשה באופן מלא וברמת סמך מספקת.
עוד קובע שפירא: "נוכח ההשלכות העלולות להיות לדליפת מידע בעת הנפקת תעודות חכמות ושמירת המידע במאגר, בטרם תתקבל החלטה בסיום תקופת המבחן, על שתי הרשויות לשוב ולוודא כי כל מערכי הטכנולוגיה, התפעול והמערך הביומטרי ליישום החוק עומדים בתקנים וברמת האבטחה של הרשות הממלכתית לאבטחת מידע במשרד ראש הממשלה ושל נוהלי רשות האוכלוסין והרשות לניהול המאגר הביומטרי. ראוי ששר הפנים ישוב ויפנה לרשות הממלכתית לאבטחת מידע במשרד ראש הממשלה על-מנת לקבל את עמדתה בנושא אבטחת המידע בפרויקט על כל היבטיו".

יחימוביץ': להשמיד את המאגר

הוועדה תדון מחר בבקשה להארכת הפיילוט

תאריך:  23/06/2015   |   עודכן:  23/06/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
לא ניתן להחליט על המאגר הביומטרי
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
פורץ הדרך - היה מונע הכשלים *
על ברלינסקי ז"ל  |  23/06/15 18:17
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מבקר המדינה
עידן יוסף
מבקר המדינה: "על מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור לבחון האם הפגיעה בזכויות האדם נעשית בהתאם לדיני המידתיות, ובאופן יעיל ונבון"
יוסף שפירא
דברי מבקר המדינה בכנס לשכת רואי החשבון באילת [כ"א בסיוון תשע"ה, 08.06.2015]
עופר וולפסון
הבטיחה: "נהיה נאמנים לתפקידנו לפקח על משרדי הממשלה, ולוודא שהם פועלים לטובת האזרח. נילחם בשחיתות השלטונית"
עידן יוסף
נציבות תלונות הציבור במשרד מבקר המדינה קובעת כי הפליית החינוך החרדי בבתי הספר של החופשה הגדולה בתקופת שר החינוך שי פירון עומדת במתחם הסבירות
איתמר לוין
בין הרכבת הממשלה לבין פרשת רונאל פישר, היה השבוע גם דוח בן 1,500 עמודים של מבקר המדינה. מצאנו לנכון להתייחס שוב לשבעה מן הפרקים המרכזיים בדוח, וגם לצורה בה סיקר ynet פרק אחר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il