X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
בית המשפט המחוזי קובע: הכתבים שקיבל מקס ברוד מחברו פרנץ קפקא והכתבים שמצא בדירתו לאחר מותו, אינם שייכים לבנותיה של מזכירתו של ברוד
▪  ▪  ▪
קפקא. הורה לשרוף
ברוד. צוואתו לא קוימה

מהדורה ראשונה של "המשפט" שפורסמה בידי ברוד

כתבי יד מקוריים של פרנץ קפקא, ובהם יצירותיו החשובות ביותר, יועברו לספרייה הלאומית בירושלים. כך קובע (29.6.15) בית המשפט המחוזי בתל אביב, בדחותו ערעור על פסק דינו של בית המשפט למשפחה בתל אביב. הכתבים יוחזקו בידי הספרייה עד שיוקם הקדש ציבורי שיהיה בעליהם, ואשר יבחן את האפשרות שהספרייה תמשיך ותחזיק בהם כנאמן.
הסופר מקס ברוד, ידידו של קפקא, החזיק ברשותו שתי קבוצות של כתבי יד: כאלו שקיבל מקפקא בחייו, וכאלו שמצא בדירתו לאחר מותו. קפקא ביקש מברוד לשרוף את האחרונים, ובהם ספריו "המשפט" ו"הטירה", אך ברוד לא עשה זאת אלא פרסם את היצירות. ברוד עצמו, שהיה חשוך ילדים, הוריש את עזבונו הספרותי למזכירתו, אסתר אילזה הופה, וזו הורישה אותו לשלוש בנותיה. בנות משפחת הופה אף מכרו במכירות פומביות חלק מן המסמכים.
בנותיה של הופה והספרייה הלאומית נחלקו בשאלה מיהו הבעלים של העיזבון, והשופט חגי ברנר פסק לטובתה של הספרייה. בפסק דין ארוך, המנתח מסמכים שנכתבו לאורך עשרות שנים והליכים משפטיים שהתנהלו בחלקם עוד בשנות נ-70, גם מכריע ברנר לראשונה בשאלה האם כתבי היד שנטל ברוד מדירתו של קפקא לאחר מותו של האחרון, היו בבעלותו. מסקנתו של ברנר שלילית, והוא קובע שיש להבדיל בין אלו לבין כתבי היד שנתן קפקא לברוד ואשר היו שייכים לאחרון.
ברוד לא התיימר להיות הבעלים
לדברי ברנר, ברוד עצמו בהגינותו הבחין בין שתי קבוצות כתבי היד ולא התיימר להיות הבעלים של אלו שנטל מהדירה - וממילא לא יכול היה להעביר אותם להופה. עוד קובע ברנר, כי ברוד אומנם העניק בחייו להופה את כתבי היד שקיבל במישרין מקפקא, אך היא לא נטלה אותם לרשותה, וממילא המתנה פקעה עם פטירתו של ברוד בשנת 1968. ברנר ממשיך וקובע, כי כתבי היד של קפקא לא היו חלק מעזבונו הספרותי של ברוד - שעל ניהולו הפקיד את הופה. מעבר לכך, גם אם הופה ירשה אותם, הרי שהיא לא הייתה יכולה להוריש אותם לבנותיה, וזאת לנוכח הנוסח בו נקט ברוד בצוואתו וקביעתו המפורשת שבנותיה לא יטפלו בעזבונו.
ברוד הורה במפורש להעביר את עזבונו הספרותי לספרייה הלאומית, לספרייה בתל אביב או לספרייה ציבורית אחרת - מזכיר ברנר. הופה הפרה הוראות אלו, למרות פניותיה של הספרייה הלאומית. "הגיעה העת שבית המשפט הוא שידאג להוציא לפועל את רצונו המוצהר של ברוד, באמצעות מנהל עזבונו הנוכחי. בוודאי שאין מקום לעשות פלסתר את רצונו המפורש של ברוד, ולמסור לבנותיה של הופה את ההכרעה מה יעלה בגורל עזבונו", אומר ברנר. מניתוח דברים שאמר ברוד מגיע ברנר למסקנה, כי המוסד הראוי לקבלת הכתבים הוא הספרייה הלאומית.
ברנר גם דחה את ערעור בנותיה של הופה על חיובן בהוצאות בסך 105,000 שקל, ואף הוסיף הוצאות של 60,000 שקל במחוזי, באומרו שהן ניהלו מלחמת חורמה בכל הערכאות האפשריות. לבסוף מתייחס ברנר לטענת הבנות, לפיה משיקולי צדק יש להותיר בידיהן את כתבי היד, ואומר:
הכתבים העלו אבק במחשכים
"קפקא לא הכיר את הופה, לא שוחח עימה ולא פגש בה מעולם. היא לא הייתה קרובה לליבו. לא הייתה ביניהם קרבת משפחה. את בנותיה לא הכיר. קפקא והופה חיו ומתו בארצות שונות. הזיקה היחידה בין קפקא לבין הופה היא שכתביו של קפקא התגלגלו בדרך לא דרך לידי הופה, מזכירתו האישית של חברו הטוב ברוד, אשר הפר את הוראתו האחרונה ונמנע מלהשמיד את כתביו.
"נזכיר כי קפקא ביקש מברוד להשמיד לא רק את המסמכים שנמצאו בדירתו של קפקא באותה עת, אלא גם כל מסמך אחר שהגיע לברוד מקפקא בעודו בחיים. אלו הם בדיוק אותם מסמכים אשר התגלגלו לידיה של הופה. האם מבחינתו של קפקא, העמדת כתביו האישיים אותם הורה להשמיד, למכירה פומבית לכל המרבה במחיר על-ידי מזכירתו של חברו ועל-ידי בנותיה, עולה בקנה אחד עם שורת הצדק? דומה שהתשובה לכך ברורה.
"ברוד הקדיש את חייו לשימור פועלו של קפקא, ואת כתביו של קפקא הבריח לארץ ישראל במזוודה הבודדת שנטל עימו בבריחתו מפני הנאצים ברכבת האחרונה שיצאה מפראג, ומימיו לא העמיד למכירה איזה מהם. מן הסתם ברוד לא היה יכול להעלות על דעתו, כי אותם כתבים שמצא לנכון, מסיבות שלא נתחוורו, ליתן במתנה למזכירתו הופה, יועמדו טיפין טיפין למכירה פומבית בראש חוצות בידי הופה ובנותיה, ויימכרו לכל המרבה במחיר.
"...ברוד ייחס חשיבות רבה לכך שכתביו יהיו מוכרים לציבור בישראל... ניתן גם להניח כי ברוד, שנתן אמון ללא סייג במזכירתו האישית עד כדי כך שהפקיד בידיה, אותן החשיב כאמונות ונאמנות, את ניהול עזבונו הספרותי והמוסיקלי שהיה כה יקר לליבו, כמו גם את עזבונו הספרותי של אחיו, ד"ר אוטו ברוד ז"ל שנספה בשואה, לא היה מעלה על דעתו את המצב הקפקאי (תרתי משמע) שנוצר, בו עזבונו ישכב כאבן שאין לה הופכין בכספות של בנקים בארץ ובחו"ל, במשך 40 השנים שחלפו מאז פטירתו שלו ועד פטירתה של הופה, כתביו יעלו אבק במחשכים, עין לא תשזוף אותם והם יהיו נתונים לפגעי הזמן בתנאים לא תנאים. זאת, במקום שפועלו הספרותי יהיה מוכר לציבור בישראל, יזכה ליחס הראוי לו וישכון אחר כבוד בספריה הלאומית, לצידן של יצירות מפרי עטם של חבריו הסופרים דוברי הגרמנית".
סגני הנשיאה ישעיהו שנלר וקובי ורדי הסכימו עם ברנר. את היורשות אווה דורית הופה, יעל סמוק וענת ויזלר ייצגו עוה"ד אלי זהר, רקפת פלד, מירב שגיא והראל אשוואל; את הספרייה הלאומית ייצג עו"ד מאיר הלר; את מנהל עזבונו של ברוד, עו"ד אהוד סול, ייצגו עוה"ד יוסי אשכנזי ומעיין פדלון; ואת הכנ"ר - עו"ד יפה דואק-הכט.

תאריך:  01/07/2015   |   עודכן:  01/07/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כתבי קפקא - לספרייה הלאומית
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
"קפקא שנא את עצמו לא מעצם היות
קורןנאוה טבריה  |  1/07/15 12:58
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אביתר בן-צדף
יחליף את לוטננט-ג'נרל צ'ארלס טי קליוולנד, שפיקד על הפיקוד מאז יולי 2012, ויפרוש לגמלאות
יצחק דנון
הקיבוץ מבקש לחייב את מומחה המיסוי להחזיר לו 900,000 שקל שקיבל כשכר טירחה, לאחר שלא הצליח להפחית את חיוב המע"מ שהוטל עליו
אביתר בן-צדף
משמעות הנזיפה הנה, ששירותו של גנרל פיטארד יסתיים, ואולי אף ייאלץ לפרוש לגמלאות בדרגה מופחתת
איציק וולף
בית משפט השלום בראשון לציון האריך בשישה ימים את מעצרו של ארוש החשוד בסיוע ברצח, בקשירת קשר לביצוע רצח ובהעברת אמצעי לחימה
איתמר לוין
הבקשה הוגשה בעקבות אזהרת רווח ענקית שפרסמה החברה באוגוסט 2012 בשל ירידת ערך בפרויקטים במוסקבה    כבוב: לפני מועד זה המידע לא היה מהותי ברמה שחייבה דיווח
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il