X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
המדיניות הממשלתית החלקית הביאה לגיבוש מתווה הגז תחת אילוצים ובעמדת חולשה מול בעלי השדות שטרי החזקה שניתנו לבעלי השדות אינם שומרים בצורה המיטבית על האינטרס הציבורי
▪  ▪  ▪
נושאים מהותיים לא הוסדרו [צילום: פלאש 90]
אין החלטה על הפיקוח
מונופול במשק הגז הטבעי משפיע באופן מהותי על מחירי הגז הטבעי ועל יוקר המחיה; וזאת בעיקר לנוכח הצפי שהתלות של המדינה בגז הטבעי כמקור אנרגיה רק תלך ותגבר. אף שמשרד האנרגיה קבע בעיקרי תוכנית העבודה שלו לשנת 2014, כי ועדת המחירים תחליט עד יוני 2014 אם יש צורך בפיקוח על מחירי הגז הטבעי, עד מועד סיום הביקורת לא התקבלה החלטה בעניין זה.
לדברי שפירא, לנוכח השלכותיה הדרמטיות של הסוגיה שהונחה לפתחה של הוועדה, ובכללן ההשפעות על מחירי החשמל, היה עליה לגבש שיטה, לרבות קביעת פרמטרים וקריטריונים שיאפשרו קבלת החלטה על רמת הפיקוח המומלצת. לחלופין היה על הוועדה להעלות לפני השרים המופקדים על פעילותה את הקשיים בקבלת ההחלטה כאמור ואת השפעותיה של סוגיה זו על כלל המשק.

משרד האנרגיה לא עשה די הצורך לגיבוש מדיניות בתחום הגז הטבעי, ומדיניותו לוקה בחסר. כך אומר (יום ב', 20.7.15) מבקר המדינה, יוסף שפירא. בנושאים שבהם לא הצליח המשרד לקדם את פעילותו לנוכח הנגיעה שלהם לכמה מקבלי החלטות ולכמה מאסדרים, הוא לא הביא את המחלוקות להכרעת הממשלה, מוסיף שפירא.
משרד האנרגיה טרם סיים להסדיר נושאים מהותיים המשפיעים על עתידו של כלל משק הגז הטבעי, שאינם מוסדרים בחוק הנפט ובחוק משק הגז הטבעי, בתקנות שהותקנו מכוחם ובנהלים רלוונטיים. התמשכות קביעתן של הנחיות והתקנתן של תקנות משלימות, מאטה את פיתוחו של משק הגז הטבעי. העדר אסדרה מלאה עלול להביא ללחצים חוזרים ונשנים על המאסדרים לשנות את כללי האסדרה, מזהיר המבקר.
בין הנושאים שטרם הושלמה אסדרתם: הנחיות עדכניות המסדירות את הדרישות המקצועיות והפיננסיות ממבקשי זכות נפט בים פורסמו לקבלת הערות הציבור רק ביולי 2015; ההנחיות הסביבתיות נמצאות בשלב טיוטה משנת 2013, אף שהסנקציות כלפי המפר אותן הן תפיסת בארות ומתקנים; טרם גובשו הנחיות למתן אישור ייצוא; תקנות העברת זכויות נפט, שהוחל בניסוחן בשנת 2009, פורסמו לקבלת הערות הציבור רק ביולי 2015; טרם הוחל בתהליך קביעת הוראות מקבילות לעניין תמלוגים לפי חוק הנפט. ללא סיום האסדרה של חלק ניכר מנושאים אלו, לא ניתן יהיה ליישם את מתווה הגז.
התקופה הארוכה שחלפה עד שהחלה העבודה הבין-משרדית על מתווה הגז, אופיינה במדיניות ממשלתית חסרה, באסדרה חלקית וחסרה ובחוסר תיאום בין מאסדרים, בהעדר פתרון אחסון לגז, בהעדר החלטה של ועדת המחירים בנוגע לרמת הפיקוח על מחירי הגז הטבעי ובעיכוב בקבלת החלטת הממונה על ההגבלים. בשל כל אלה גיבשו מקבלי ההחלטות את מתווה הגז תחת אילוצים ובעמדת חולשה מול הגורמים הפרטיים, אומר שפירא.
חולשתה של הממשלה מול הזכיינים באה לידי ביטוי גם בנושא שטר חזקה, המקנה לבעליו זכות בלעדית לחפש נפט ולהפיק אותו בשטח החזקה לתקופה של 30 שנה שניתנת להארכה. בשנים 2014-2000 נתן משרד האנרגיה שטרי חזקה בשישה שדות ימיים: נועה, אור, מרי B, דלית, תמר ולוויתן. על-אף חשיבות המסמך והשפעתו הכוללת על המשק הישראלי, ואף על-פי שמשרד האנרגיה כבר חתם על כמה שטרי חזקה, הוא לא גיבש נוהל לכתיבת שטר חזקה. בהעדר נוהל כזה, אומר שפירא, קשה "ליצור שטר חזקה שישמור על מכלול האינטרסים של הציבור בצורה מיטבית".
שפירא מתייחס גם לייצוא האפשרי של הגז הטבעי, נושא שהוא מגדיר כאחת "הסוגיות הבסיסיות והעקרוניות בפיתוח משק הגז, ויש לו השפעה ניכרת על הביטחון האנרגטי, ועל הכנסותיהן של בעלות זכויות הנפט". לפיכך, הוא אומר, על משרד האנרגיה להחיש את גיבושן של הנחיות ברורות ושקופות בדבר מתן אישור ייצוא ולפרסמן ברבים.
מונופול במשק הגז הטבעי משפיע באופן מהותי על מחירי הגז הטבעי ועל יוקר המחיה; וזאת בעיקר לנוכח הצפי שהתלות של המדינה בגז הטבעי כמקור אנרגיה רק תלך ותגבר. אף שמשרד האנרגיה קבע בעיקרי תוכנית העבודה שלו לשנת 2014, כי ועדת המחירים תחליט עד יוני 2014 אם יש צורך בפיקוח על מחירי הגז הטבעי, עד מועד סיום הביקורת לא התקבלה החלטה בעניין זה.
לדברי שפירא, לנוכח השלכותיה הדרמטיות של הסוגיה שהונחה לפתחה של הוועדה, ובכללן ההשפעות על מחירי החשמל, היה עליה לגבש שיטה, לרבות קביעת פרמטרים וקריטריונים שיאפשרו קבלת החלטה על רמת הפיקוח המומלצת. לחלופין היה על הוועדה להעלות לפני השרים המופקדים על פעילותה את הקשיים בקבלת ההחלטה כאמור ואת השפעותיה של סוגיה זו על כלל המשק.

תאריך:  20/07/2015   |   עודכן:  20/07/2015
+גלאון: מתברר שהתנהלות נתניהו קוברת את הגז
17:47 20/07/15  |  עופר וולפסון

ח"כ זהבה גלאון בתגובה לדוח המבקר בנושא הגז הטבעי: "נתניהו מציג את עצמו בחודשים האחרונים כלוחם בבירוקרטיה ומצדיק את ההתנהלות הבהולה וההיסטרית שלו בנושא הגז בכך ש'חייבים להוציא את הגז מהאדמה'. אבל דו"ח המבקר מצביע על התנהלות איטית, פיקוח לקוי וסחבת חושף את האמת".

+עמותת צלול: רשלנות הממשלה עלולה להפוך הברכה לקללה
17:46 20/07/15  |  עופר וולפסון

עמותת צלול בתגובה לדו״ח המבקר: "מוכיח כי קידוחי הגז והנפט בים התיכון מתנהלים באופן לא אחראי, המגביר את ההסתברות להתרחשות תקלה או דליפה קשה - שתמיט אסון על הכלכלה הישראלית".

+הבלגן ברגולציית הגז פוגע במשק כולו
16:41 20/07/15  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

ממליץ לפתור במסגרת העבודה על מתווה הגז את כל הסוגיות הדורשות טיפול, ובהן הפיקוח על המחירים, הייצוא, מבנה הבעלות והרשיונות, המיסוי והאיחסון

שפירא. אין מדיניות כוללת [צילום: פלאש 90]
+לשקול פיקוח על מחיר הגז הטבעי
16:31 20/07/15  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

קובע: הממשלה לא גיבשה מדיניות כוללת לתחום הגז הטבעי ולא השכילה למנוע את המונופול של נובל אנרג'י ותשובה  ▪  קורא להתנות את אישור מתווה הגז באמצעים שתוכל המדינה לנקוט אם החברות לא יעמדו בהתחייבויותיהן

שפירא. כך נוצר המונופול [צילום: יצחק הררי/דוברות הכנסת]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כך נקלעה המדינה לחולשה מול הזכיינים
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות גז טבעי
איתמר לוין
קובע: הממשלה לא גיבשה מדיניות כוללת לתחום הגז הטבעי ולא השכילה למנוע את המונופול של נובל אנרג'י ותשובה    קורא להתנות את אישור מתווה הגז באמצעים שתוכל המדינה לנקוט אם החברות לא יעמדו בהתחייבויותיהן
אריאל י. לוין
מפקד חיל הים לשעבר: לא תהיה תחרות בתחום הגז אם יהיו בעיות ביטחוניות ורגולטוריות    משרד החוץ: הודעת רשות ההגבלים בנושא דלק ונובל פגעה בתדמיתה של ישראל
אריאל י. לוין
שר האנרגיה לשעבר מזהיר מפני קטסטרופה משום שישראל תלויה כיום במאגר תמר    מאשים: ישראל היא דיקטטורה ביורוקרטית עם דמוקרטיה פרלמנטרית, וכבר רואים את ההשפעה
מרדכי ליפמן
שתשובה ונובל אנרג'י ירוויחו. למה לא? הם גם אלה שהשקיעו. מיליארדים. הבולשביזם נפח את נשמתו אחרי שכשל כשלון בענק לפני כשלושים שנה. האם לא נלמד הלקח?
איתן קלינסקי
יושב-ראש ועדת הכספים כבר מכיר את ריחו של הכסף, ריח שלעתים לא מעטות מצחין. במקרה הנדון הריח המצחין הוא כבר יותר מנזק בריאותי. על-פי הצהרת ההון ג'ון קרי מחזיק במניות של חברת הגז האמריקנית נובל אנרג'י בשווי "פעוט" של מיליון דולר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il