X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
פוגלמן קובע: ייתכן שאמירות נגד דמות ציבורית כלל לא יהוו לשון הרע משום שמדובר בדמות ציבורית; כאשר איש עסקים מספק שירות או מוצרי צריכה - סביר שהוא ייחשב ל"דמות ציבורית"
▪  ▪  ▪
פוגלמן. פוסק לראשונה [צילום: פלאש 90]
האם זה לשון הרע
"לעמדתי, את בחינת העניין הציבורי שבפרסום מסוים יש לערוך לא רק לאחר שנקבע כי יש בפרסום משום לשון הרע, אלא גם אגב בחינת השאלה אם פרסום פלוני הוא בבחינת לשון הרע אם לאו. זאת, בשל כך שלזהות הנפגע - אם הוא דמות ציבורית - צריך שיינתן משקל גם בקביעה אם פרסום מסוים כלל מהווה לשון הרע"

האם יש עניין ציבורי
"לצורך הכרעה בשאלה אם אומנם מעורר הסכסוך עניין ציבורי ניתן להביא בחשבון את מידת ההיכרות של אדם ממוצע עם איש העסקים או עם החברה הרלוונטיים, קרי: אם מדובר בשם מוכר למשק בית ממוצע; בטבע העסקים שאיש העסקים או החברה עוסקים בהם (כך שמי שמספק מוצרי צריכה או שירותים סביר שיזכה לסטטוס של 'דמות ציבורית'); ובמידה שבה זוכה איש העסקים או החברה לסיקור תקשורתי בשגרה"

ייתכן שאמירות נגד דמות ציבורית כלל לא יהוו לשון הרע, משום שמדובר בדמות שכזו - אומר (יום ד', 22.7.15) שופט בית המשפט העליון, עוזי פוגלמן. עוד הוא קובע, כי אנשי עסקים פרטיים עשויים להיות גם הםפ "דמות ציבורית", בהתאם לפעילותם ולמידת ההשקה שלה עם הציבור. הדברים נאמרו בפסק הדין בו הוקטן הפיצוי שיקבל אלי עזור בשל הוצאת לשון הרע נגדו בידי חברת קאנווסט ויועץ התקשורת משה רונן (ראו ידיעה נפרדת).
פוגלמן אומר: "לעמדתי, את בחינת העניין הציבורי שבפרסום מסוים יש לערוך לא רק לאחר שנקבע כי יש בפרסום משום לשון הרע (שאז נבדקת השאלה אם חרף כך - בשל העניין הציבורי שבו - מוגן הביטוי והמפרסם לא יישא באחריות בגין לשון הרע), אלא גם אגב בחינת השאלה אם פרסום פלוני הוא בבחינת לשון הרע אם
לאו. זאת, בשל כך שלזהות הנפגע - אם הוא דמות ציבורית - צריך שיינתן משקל גם בקביעה אם פרסום מסוים כלל מהווה לשון הרע, נוכח הצורך לאזן בין חופש הביטוי בין הזכות לשם טוב".
מכאן עובר פוגלמן לדון בשאלת נקודת האיזון של לשון הרע והשם הטוב כאשר ברקע קיים סכסוך עסקי (כמו במקרה של עזור וקאנווסט) - שאלה לגביה אין עדיין פסיקה ישראלית. בהקשר זה קובע פוגלמן לראשונה, בהסכמת השופטות אסתר חיות ודפנה ברק-ארז:
"בראש ובראשונה, וכבכל הקשר אחר, גם כאשר עסקינן בסכסוך מסוג זה יש לבחון את מידת העניין הציבורי שהוא מעורר. בהקשר זה יש להתחשב בזהות החברות או האנשים המעורבים בסכסוך המתוקשר: ברי כי ככל שמדובר באיש ציבור או בחברה ציבורית או ממשלתית כך יגבר העניין הציבורי שבפעילותם, לרבות בסכסוך שבו הם מעורבים.
"עם זאת, גם כאשר בסכסוך מעורבים גורמים 'פרטיים' לחלוטין - עדיין יכול הסכסוך ביניהם לעורר עניין ציבורי. לצורך הכרעה בשאלה אם אומנם מעורר הסכסוך עניין ציבורי ניתן להביא בחשבון את מידת ההיכרות של אדם ממוצע עם איש העסקים או עם החברה הרלוונטיים, קרי: אם מדובר בשם מוכר למשק בית ממוצע; בטבע העסקים שאיש העסקים או החברה עוסקים בהם (כך שמי שמספק מוצרי צריכה או שירותים סביר שיזכה לסטטוס של 'דמות ציבורית'); ובמידה שבה זוכה איש העסקים או החברה לסיקור תקשורתי בשגרה.
"אך בכך אין כדי למצות. להשקפתי, יש להעניק משקל גם לשאלה על מה נסב הסכסוך: ככל שלסכסוך נודעת השפעה עמוקה יותר על סוגיות ליבה שבציבוריות הישראלית - כך יגבר העניין הציבורי בו. טעם הדבר הוא כי בדומה לנבחרי ציבור, גם אנשי עסקים שמספקים מוצר או שירות בשוק תחרותי 'מוותרים' על מידה מסוימת של הגנה על זכותם לשם הטוב, נוכח ציפייה סבירה שהתנהלותם תהיה נתונה לביקורת".
לצד זאת מדגיש פוגלמן, כי יש להעניק לשם הטוב הגנה גם במסגרת סכסוך עסקי. ובמקביל - כאשר ברור שהפרסום מגיע מצידו של יריב עסקי, "דומה שיש יסוד להנחה כי הקורא הסביר מתייחס בחשדנות-מה לטענות שנשמעו, וזאת בהינתן מיהות הדובר ועמדתו במסגרת הסכסוך. מכאן נובע כי בפרסום בנסיבות אלו - כאשר הדברים מובאים כלשונם מפי יריבו למחלוקת עסקית - החשש לפגיעה בשמו הטוב של אדם נחלש".
מסקנתו המעשית של פוגלמן היא: "נראה לי כי בבואנו להעריך את מידת הפגיעה שהסב פרסום פלוני שעניינו סכסוך עסקי, שומה עלינו לבחון ראשית, את מידת החומרה של הביטוי הפוגעני; שנית, את האופן שבו מתואר הסכסוך בין הצדדים - כלום הוצגו עמדות הצדדים הרלוונטיים או שמא הוצגה לקורא תמונה חד-צדדית של היריבות... ושלישית, את השאלה אם ניתן דגש ל'אקלים' הסכסוכי שבו מצויים הצדדים (כך שככל שהפרסומים השליליים הוצגו במנותק מהיריבות שבין הצדדים, כן תגדל הנכונות להכיר בפרסומים כלשון הרע, ולהפך)".

תאריך:  22/07/2015   |   עודכן:  22/07/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
העליון: איש עסקים עשוי להיות "דמות ציבורית"
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
הון שלטון עתון
אהרון שחר  |  22/07/15 19:39
2
האידיוט הנואל פוגלמן גם קבע
דודאש  |  22/07/15 23:24
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
קובע: קאנווסט והקנדית ואיש יחסי הציבור משה רונן הוציאו לשון הרע נגד עזור בשני פרסומים - ולא בשישה כפי שקבע המחוזי    יקבל 220,000 שקל במקום מיליון שקל שנפסקו במחוזי
יפעת גדות
אריאלה רג'ואן מונתה לממלאת-מקום ראש מינהל תרבות, חברה ופנאי בעיריית ירושלים
מירב ארד
השירות כולל צ'ק אין ובידוק ביטחוני לפני הטיסה בבית    בשלב הראשוני השרות ינתן בין חדרה בצפון לגדרה בדרום וירושלים במזרח    העלות - 499 שקלים
איתמר לוין
בית המשפט נאלץ להמתין שעה עד לתחילת הדיון בפרשה 512 בשל איחור בהבאת חלק מהנאשמים    קבע לוח זמנים צפוף לשמיעת ההוכחות ודחה את הסתייגות הסניגורים ממנו
עופר וולפסון
לדברי מנכ"ל המשרד, הוא מתכנן להקים חברה ממשלתית שתהיה חברת כוח אדם שלו, כי אינו מצליח לקבל תקנים ממשרד האוצר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il