X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
חומרי הגלם שנמצאו שימשו את הברון בבית החורשת לזכוכית [צילום: אוניברסיטת חיפה]
האם ספינת הברון רוטשילד נמצאה?
חוקרים באוניברסיטת חיפה מצאו קשר בין חפצים שעל הספינה שהתגלתה בחוף דור לפעילות הברון
[צילום: אוניברסיטת חיפה]

"חוקרים מאוניברסיטת חיפה טוענים כי ספינה שהתגלתה בשנת 1999 מולחוף דור, היא סיפנתו האובדת של הברון דה רוטשילד, שעקבותיה אבדו לפני למעלה מ-100 שנים במאה ה-19.
בשנת 1893 הקים הברון רוטשילד בית חרושת לזכוכית בחוף טנטורה, בכדי לייצר בארץ ישראל את בקבוקי היין לייקב שבזכרון יעקב הסמוכה, כשמי שהקים בפועל ואף ניהל את בית החרושת היה מאיר דיזנגוף, ראש העיר הראשון של תל אביב.
הברון רוטשילד אף רכש שלוש ספינות קטנות בכדי להעביר חומרי גלם מהמפעלים בצרפת לבית החרושת ואייש אותן בצוות יהודי. בספרי הרשומות של אותה תקופה נרשמה הרכישה של ספינות אלה והדגם שלהן. עוד צויין כי הספינות ניזוקו מספר פעמים, אולם בסופו של דבר - שתיים מהן נמכרו ואילו גורלה של השלישית אבד.
כעת, מעלים ד"ר צוויקל והולצמן את הסברה כי הספינה הדו-תרנית שנחפרה לראשונה כבר בשנת 1999 מול חופי טנטורה היא-היא ספינת הברון האבודה. כאמור, הספינה נחפרה בשנים 1999-2000 בחפירות שהתמקדו בעיקר במבנה ועוד פעם בשנת 2008, בחפירות שהתמקדו בעיקר בתכולה, שכללה סירים, כדי חרס, אריחי קרמיקה, רעפים, חביות, ארגזים ומספר שקי בד. המחקר הנוכחי מבוסס על עיבוד הממצאים של החפירה משנת 2008.
המיקוד: שישה סימנים של בתי חרושת מצרפת
בעקבות החפירות הראשונות הסיקו החוקרים כי מדובר בתו-תרנית מסוג סקונר (Schooner) ותארכו אותה בתיארוך גס מאוד לשנים 1660-1960. עיבוד הממצאים הנוכחי קיצר בהרבה את משך השנים, כשסיבי בד ורצועות מהחבלים שנמצאו מיקמו את הספינה במאה ה-19. אולם מה שמיקד עוד יותר את התיארוך, ובעיקר, את תיארוך הפלגתה האחרונה של הספינה, היו הממצאים שנמצאו על גבי הכדים, אריחי הקרמיקה והרעפים. בסקירה מדוקדקת הבחינו החוקרים שעל מרבית חומרים אלה הוטבעה חותמת בית החרושת שבהן יוצרו, כשבסך-הכל מצאו החוקרים שישה סימנים של בתי חרושת, כולם מצרפת, כולם פעילים בסוף המאה ה-19. ברגע שמצאו את סמל האריה של חברה בשם "האחים Guichard", מועד טביעתה של הספינה התמקד עוד יותר, מכיוון שחברה זו הופיעה בשנתון המסחרי של מרסיי בשנים 1897-1889.
כך שכבר כעת ברור שמדובר בספינה שנשאה חומרי גלם צרפתיים לישראל, שהיו בשימוש גם ביישוב הצעיר של זכרון יעקב, בעיקר הרעפים ואריחי הקרמיקה, וחלק מהמסלול שלה עבר בקרבת טנטורה בסוף המאה ה-19. מה שקושר אותה עוד יותר לספינות הברון היא העובדה שבאחד מהסירים מצאו החוקרים את החומר כבריום סולפאט BaSO4 שידוע כחומר שמשפר את השקיפות והברק של זכוכית, חומר שנזכר כחומר שהוזמן על-ידי בית החרושת לזכוכית שניהל דיזנגוף בטנטורה, עבור הברון רוטשילד.
"אין ספק שהספינה הזו יכולה להיות אחת מעשרות ספינות דומות ששטו בשנים אלה מול חופי ישראל. אולם נראה שיש לא מעט פרטים שקושרים אותה לזכרון יעקב, לבית החרושת לזכוכית בטנטורה ולספינות הברון. אולי כעת אנחנו יודעים מדוע הספינה השלישית לא נמכרה כמו אחיותיה ועקבותיה אבדו - היא פשוט טבעה על מטענה", סיכמו החוקרים.

תאריך:  11/08/2015   |   עודכן:  11/08/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יצחק דנון
משה מילנר טוען להפרת זכויותיו המוסריות בשתי תמונות של העלייה לקרקע בסבסטיה, כאשר לא צוין שמו כמי שצילם אותן כאשר פורסמו בעיתון וב-ynet
איתמר לוין
הורשע בגניבה ונדון לשישה חודשי עבודות שירות    בית הדין המשמעתי: חובתנו לדאוג לניקוי השורות; ארבל לא היה מסוגל לבצע את העבירות אלמלא היה עורך דין
אביתר בן-צדף
בעשרת החודשים האחרונים תפסו ספינות משמר החופים כשישים טונות של קוקאין, ששוויין כ-1.8 מיליארדי דולר
איתמר לוין
דחה ערעורים על החלטת בית המשפט המחוזי לאשר את התוכניות    קובע: מוסדות התכנון נתנו מענה לכל ההתנגדויות והסוגיות שהועלו בנוגע לתוכנית
איתמר לוין
דחתה את עתירת עמותת "במקום" נגד הקמת היישוב סנסנה בדרום הר חברון    מציינת שקבלת פרשנותה של העמותה לחוק התכנון הירדני, תמנע כל תכנון ביהודה ושומרון - כולל זה המיועד לפלשתינים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il