X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
חיות: המדינה נהגה ונוהגת בפטרנליסטיות פסולה כלפי מי שקיבלו את הטיפול בשנות ה-50 והסתכנו בסרטן קובעת שניתן לתבוע פיצוי על אובדן סיכויי החלמה ועל פגיעה באוטונומיה
▪  ▪  ▪
טיפול רנטגן מסוכן [צילום: חן לאופולד, פלאש 90]

המדינה הפרה בשנים 2007-1991 את חובתה ליידע את מי שקיבלו טיפול נגד גזזת בדבר הסכנות הרפואיות הנשקפות להם. כך קובעת (יום ה', 3.9.15) שופטת בית המשפט העליון, אסתר חיות, בפסק דין מקיף בפרשה הנמשכת עשרות שנים.
הגזזת היא מחלת עור הפוגעת בקרקפת, ו-20,000 ילדים עולים - בעיקר מארצות המזרח - טופלו נגדה בקרני רנטגן בשנים 1960-1948. כבר במחצית השנייה של שנות ה-60 התברר שמטופלים אלו מצויים בסיכון גבוה לחלות, במיוחד בסרטן, ובידי המדינה מצויה מאז רשימה של 17,000 מבין המטופלים. אולם עד שנת 2009 לא הודיעה המדינה בצורה מסודרת על סיכונים אלו, שאכן התממשו בשורה של מקרים.
בשנת 1994 נחקק חוק הגזזת, אשר העניק פיצוי בשיעור שנקבע בו לכל מי שנקבע שלקה במחלה כתוצאה מהטיפול שעבר בילדותו. הענקת הפיצוי אינה כרוכה בהוכחת קשר סיבתי בין הטיפול לבין המחלה. כיום תלויות ועומדות בבתי המשפט מאות תביעות שהוגשו בטענה למחלות שנגרמו בשל הטיפול, ובית המשפט העליון קובע את הכללים לטיפול בהן בדונו במספר ערעורים על פסקי דין של בתי המשפט המחוזיים.
חיות קובעת, כי על המדינה חלה חובה לגלות למטופלי הגזזת את הסיכונים - בדומה לחובה של רופא כלפי מטופליו, במיוחד לנוכח העובדה שהיא אשר יצרה את הסיכון בטיפול בילדים העולים. חיות מותחת ביקורת קשה על גישתה המתמשכת של המדינה בדבר העדר גילוי, שבאה לידי ביטוי גם בהליך הנוכחי, ומכנה אותה "פטרנליסטית פסולה".
השופטת חיות דוחה את חששותיה של המדינה מפני הרחבת חובת הגילוי, בציינה שמדובר במקרה ספציפי הנובע מאחריותה של המדינה כמעניקת הטיפול, ולכן "המדינה רואה צל הרים כהרים" בנושא זה. עוד דוחה חיות את טענת המדינה, לפיה יצאה ידי חובת הגילוי במסעות הפרסום שערכה בשנות ה-90, בין היתר משום שלא הוכיחה את האפקטיביות שלהם.
בהמשך פסק הדין עוסקת חיות בראשי הנזק בגינם יוכלו הנפגעים לתבוע את המדינה, וקובעת תחילה שלא ניתן להעניק פיצוי כפול לפי אותן עילות - הן לפי חוק הגזזת והן בתביעות פרטניות. מסקנתה היא, שניתן לתבוע בגין אובדן סיכויי החלמה - בתנאי שהתובע יוכיח קשר סיבתי בין הפרת חובת היידוע לבין אובדן זה; וכן ניתן לתבוע בשל פגיעה באוטונומיה, שכן בהפרת חובת היידוע שללה המדינה מהחולים את האפשרות לבחור את הטיפול. לעומת זאת, קובעת חיות, לא ניתן לפסוק פיצוי בגין כאב וסבל ולא ניתן לפסוק פיצויים עונשיים.
השופט יצחק עמית, אשר הסכים עם חיות, חולק עליה במספר נקודות. לשיטתו אין להטיל על המדינה חובת יידוע דומה לזו של רופא, באומרו שהיא יכולה להיות צרה יותר או רחבה יותר - בכל מקרה לפי נסיבותיו. עוד סבור עמית, כי יש להיזהר במתן פיצוי בגין פגיעה באוטונומיה, אותו הוא רואה כזהה לפיצוי בשל כאב וסבל.
השופטת דפנה ברק-ארז, שגם היא הסכימה עם חיות, מתחה ביקורת על המדינה, באומרה שאין היא רשאית "לטעון טענות שונות בהליכים המתנהלים מול בעלי דין שונים ולהציג את טענותיה 'טיפין טיפין' בהליכים שונים כדי 'לנסות' אותן", אלא להחיל על כל בעלי הדין את אותה גישה. עוד סבורה ברק-ארז, כי יש להחמיר עם המדינה בנושא חובת הגילוי יותר מאשר עם הרופא הבודד, ותומכת בעמדתה של חיות בנושא פיצוי על פגיעה באוטונומיה.
במקרים הספציפיים שעמדו בפני בית המשפט העליון, נפסק פיצוי של 50,000 שקל כל אחד לשלושה חולים בשל פגיעה באוטונומיה, נדחו ערעוריהם של שלושה חולים נוספים ונדחה ערעורה של המדינה על פיצוי של 200,000 שקל לחולה נוספת. את המדינה ייצגו עוה"ד מוריה צ'רקה, ענבל דרור ומלי אומיד-ברגר; את החולים ייצגו עוה"ד איתן פלג, עמוס גבעון ויורם מלמן; ואת מכבי ושירותי בריאות כללית ייצגו עוה"ד יעקב אבימור, ריטה שבץ, איתי דרין ודודו בן-עזרי.

תאריך:  04/09/2015   |   עודכן:  04/09/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
המדינה הפרה חובת הגילוי למטופלי גזזת
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
אחראיות פקידים
אורי פ  |  4/09/15 11:43
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
שירות גלובס
מממצאי החקירה במשטרה עלה כי אברג'יל חבר ליאיר ביטון, והם הקימו בשנת 2007 מעין "חברת קש" קבלנית על-מנת שזו תבצע פרויקטים של מגורים עבור התאגיד הציבורי ב.יאיר ותזרים לארגון הפשע מיליוני שקלים
עידן יוסף
מזכיר צבאי בדרגת תת-אלוף    אליעזר טולדנו מחליף את אלוף אייל זמיר
עידן יוסף
רכבם של בני ישיבה מברוקלין שתעו בדרכם למערת המכפלה נשרף    ההמון רגם אותם באבנים ובבקבוקים    פלשתיני מילט אותם לביתו והצבא הגיע לחלץ
איתמר לוין
פוגלמן ביטל את רוב החלטות בית המשפט המחוזי שהרחיב את הפיצוי ואת דרכי קביעתו, והחזיר על-כנן את החלטות ועדות הערר    5,000 תביעות הפיצוי מסתכמות ב-5 מיליארד שקל
איציק וולף
העלות המשוערת שיספוג האוצר מהפחתת מע"מ עומדת על 4.8 מיליארד שקלים    בנק ישראל: הפחתת המע"מ עלולה לסכן את העמידה ביעד הגרעון ואינה תואמת מדיניות מיסים עקבית המכוונת לתוצאות ארוכות טווח
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il