X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
בעקבות אי-השגת רוב - לא הועלה להצבעה נושא העברת הסמכויות מהשר דרעי - כך שאישור המתווה נותר הצהרתי בלבד השר שטייניץ: "העיכובים כבר גרמו לנו נזק של עשרות מיליארדים"
▪  ▪  ▪
דיון הפגרה. הגיעו לטונים גבוהים [צילום: יונתן סינדל / פלאש 90]
בינתיים, הגז נותר בקרקעית הים [צילום: פלאש 90]

לאחר שעות של דיונים, הכנסת אישרה (יום ב', 7.9.15) את מתווה הגז שהציג ראש הממשלה בנימין נתניהו, ברוב של 59 ח"כים, לעומת 51 מתנגדים.
כחלק מהדיון המיוחד באמצעה של פגרת הקיץ, הכנסת הייתה אמורה להצביע גם בסוגיית העברת סמכויות אישור פעילות מונופולים משר הכלכלה אריה דרעי (הידועה כסעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים) - שסרב להפעיל את סמכותו לאשר מסלול מהיר לעסקת הגז עם חברות אנרגיה - לממשלה. בסופו של דבר, הממשלה לא הצליחה לרשום לעצמה רוב בסוגיה זו בספירה המוקדמת שערכה בקרב הח"כים, ולפיכך הנושא לא הובא להצבעה. בעקבות זאת, ההצבעה בכנסת על המתווה הפכה להצהרתית בלבד, שכן לא היה כל צורך באישור בית המחוקקים למתווה.
אם לא יחולו התפתחויות נוספות, וסעיף העברת הסמכויות לממשלה לא יעמוד בפני הכנסת יחזור נתניהו לנסות ולהפעיל לחצים על דרעי לאשר את המתווה בעצמו, שכן נכון לעכשיו, למרות אישור המתווה בכנסת, הוא נותר תקוע בפועל. סעיף נוסף בחוק מאפשר לממשלה לכפות על דרעי לאשר את ההחלטה, אולם לא נראה שתשתמש בסמכות זו. האפשרות האחרונה, אליה מכוון דרעי עצמו, הוא המתנה לכניסתו של הממונה החדש על ההגבלים, שטרם נבחר, אשר יאשר את המתווה בעצמו.
מפתחי שדות הגז הטבעי נובל אנרג'י וקבוצת דלק עשויות בסופו של דבר לפנות לבוררות כדי להתקדם בפיתוח שדה "לוויתן" הענקי, ולדלות סוף-סוף את אוצרותיו.
"העיכובים כבר עלו לנו עשרות מיליארדים"
שר התשתיות, האנרגיה והמים, יובל שטייניץ, אמר בפתח הדיון במתווה כי "הממשלה מציגה את המתווה בכנסת ומצפה לקבל את תמיכתה שיש לה ערך מוראלי ומוסרי אבל גם ערך כלכלי חשוב כי שווקי העולם מסתכלים עלינו. מאגרי לוויתן, כריש ותנין יכלו כבר להכניס לקופת המדינה עשרות מיליארדים. חמש שנים ושלושה חודשים חלפו מאז גילוי לוויתן ולא קרה מאום. אוצר הטבע הזה עדיין נח לו כאבן שאין לה הופכין בעומק הים התיכון. במקום להשיק מתווה שיאפשר פיתוח מהיר שלו, היינו עסוקים בריבים וויכוחים בין רגולטורים. עלות העיכוב בתמר - עשרים מיליארד שקל".
השר שטייניץ הוסיף: "כולם מסכימים שהמצב הקיים לא בריא. יש לנו שדה אחד, קבוצה אחת מונופול אחד. חברות בינלאומיות הפסיקו לעסוק בחיפוש גז ונפט בתחומי ישראל. חלק היו כאן וגירשנו אותן. אם היינו אטרקטיביים והמתווה היה מאושר לפני כמה שנים אז כמו שבמצרים, קפריסין וקנדה מחפשים גז כך היה קורה גם כאן. בסוף יש עובדות בסיסיות של היגיון וכלכלה שאין להתכחש להן. איפה שכדאי- החברות הבינלאומיות מגיעות. מי שמתעלם מכך מתעלם מהמציאות. ללא פיתוח לוויתן נהיה מדינת חלם שפספסה הזדמנות.
"המצב בעייתי גם מבחינת ביטחון אנרגטי. פיתוח השדות בגלל עומקם עולה מיליארדים. משמעות נוספת היא שתקלה בצינור יבשתי ניתנת לתיקון תוך ימים ותקלה בצינור ימי רדוד – שבועות. תקלה בעומק של שני ק"מ לוקח חודשים לפעמים ולכן התלות במאגר אחד פירושה אפשרות להפסקות חשמל של חודשים עד תיקון. אנחנו לא יכולים להיות ערבים לביטחון האנרגטי כל עוד לא יהיו עוד שדות".
הוא אמר כי "המתווה אמור ליצור תנאים לפיתוח לוויתן תוך ארבע שנים. בנוסף, לצמצם את האחזקות הצולבות- כניסת משקיעים חדשים גם לחיפושי שדות חדשים, תוך קביעת מחירים מאוזנת.
"המתווה קובע תנאים והתחייבות לפיתוח לוויתן. המתווה כולל שינוי מבני בתמר. דלק תמכור כל אחזקותיה תוך שש שנים. יש כאן מצב שעדיף במבנה האחזקות. יתרה מזו אין שום תמריץ לחשוף שדות חדשים ולכן מטרת המתווה היא שחברות בינ"ל יחזרו לחפש כאן גז. לפי הסקרים שבידינו יש עוד כמויות גז ניכרות ובוודאי גם נפט שממתינות לגילוי במים הכלכליים שלנו. וזה הכי טוב מבחינת המונופול והביטחון האנרגטי שלנו".
בהתייחסו לשאלות חברות הכנסת זהבה גלאון (מרצ) ושלי יחימוביץ' (המחנה הציוני), אמר: "ידענו שהחיפושים במצרים התחדשו אך לא ידענו על מציאת שדה. קשה לדעת על גילוי שדה לפני שמגלים אותו. במצרים גילו גז לפני 20 שנים, אפשרו לייצא שליש וקבעו מחירים נמוכים. הם חשבו שהם חכמים גדולים ומכרו לנו גז במחיר דומה. השוק קפא והחברות הבינ"ל הקפיאו פעילות ומצרים נקלעה למצוקה בגלל כשל רגולטורי. היא החלה לייבא גז. לפני כשנה בדומה לנו, סיסי השיק מעין מתווה גז עם מחיר תקרה. הוא נתן הטבות מס לחברות והבטיח דברים נוספים ליציבות רגולטורית. אז חזרו חברות לחפש גז במצרים".
נכון לעכשיו, למרות התגלית, שר האנרגיה הודיע שמצרים מבקשת לייבא גז מישראל. "אם נמשיך להמתין ויהיו תגליות נוספות במצרים וקפריסין, ייתכן שלא יזדקקו לגז הישראלי במצרים וירדן. במקרה כזה איבדנו הזדמנות מדינית וכלכלית אנרגטית. מי שעומד במקום נשאר מאחור. אלו עיכובים שיכולים להימשך גם שנה ושנתיים".
ביחס למחיר אמר: "כיום אין פיקוח על המחירים. הוספנו שלושה מנגנונים מרסני מחיר, שמבטיחים שהמחיר יישאר זול מהממוצע ברוב מדינות ה- OECD. המתווה המוצע אינו מקל על חברות הגז. אנחנו המדינה שמטילה על החברות את המגבלות הכי קשות בעולם המערבי".
"ההצבעה - חסרת כל משמעות מעשית"
ח"כ דב חנין, מן המתנגדים הבולטים למתווה, אמר בעקבות ההצבעה על מתווה הגז: "אסור לטעות - נתניהו נכשל היום בניסיונו להשיג את אישור הכנסת למהלך שביקש כדי לעקוף את הממונה על ההגבלים העסקיים ולקדם את מתווה הגז שערורייתי. ההצבעה על מתווה הגז בכנסת היא חסרת כל משמעות מעשית ונעשתה בתום דיון שממנו בחרו מרבית השרים וחברי הקואליציה להיעדר באופן מוחלט. ההישג של התייצבותה המאוחדת של האופוזיציה בא בעקבות התגייסות ציבורית ומאבק ציבורי ואני קורא לציבור להמשיך להשמיע את קולו כדי לעצור את המשך קידום המתווה".
חברת הכנסת שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני), מתנגדת בולטת נוספת, אמרה מעל בימת הכנסת: "שיקרתם לציבור, בגדתם בו, הכול כדי לשרת את הכסף הגדול. במתווה הזה מחקתם את כל הסמכויות של הריבון, את הפיקוח על המחירים, את היכולת לקבוע שיש הגבל עסקי ושיש להיאבק במונופולים. נגחתם בכל מי שהיה מספיק אמיץ לדבר נגד. גזלתם את ההזדמנות הגדולה ביותר להורדת יוקר המחיה. אני מתביישת בשביל השר שטייניץ על הנאום שנשא כאן. אפילו אחרון הסוחרים לא היה מצדיק את מי שבא איתו במו"מ כמוך. לא היה ראש מדינה שעבד קשה כ"כ בשביל מונופול. יו"ר הכנסת אדלשטיין - הדיון במליאה הוא בושה וחרפה. שולחן הממשלה ריק בדיון על משק הגז? שר האוצר כחלון - איזו אכזבה. מראית העין של סיעת כולנו שמתלבטת. רק לשמוע את דברי השבח של הח"כים למתווה. הרי ברור שיש עסקה בין שר האוצר לרה"מ, עסקה רקובה שריח רע עולה ממנה. אנחנו יודעים שהבטחת לו את מספר האצבעות שיזדקק להן. יש לך הזדמנות אחרונה להראות בשביל מי אתה עובד - למען הטייקונים או הציבור הרחב".
חברות הקידוח: "הכנסת אמרה 'כן' לקידום משק הגז"
משותפויות הגז דלק קידוחים ואבנר נמסר: "הכנסת אמרה היום את דברה בהכרעה דמוקרטית. הכנסת אמרה היום 'כן' לקידום משק הגז הטבעי בישראל. כעת נפתחה הדרך לביצוע השקעות העתק הנדרשות לפיתוח מאגר "לוויתן" ולהרחבת פרויקט "תמר", באופן שיבטיח לישראל עצמאות אנרגטית מוחלטת וניצול של חלון ההזדמנות הגיאו-פוליטי לייצוא גז למדינות השכנות. תגליות הגז הן מנוע צמיחה עתידי של המשק הישראלי ויובילו להכנסות של מאות מיליארדי שקלים לאזרחי המדינה, לפיתוח התעשיה הישראלית וליצירת אלפי מקומות עבודה חדשים. מדינת ישראל איבדה שנים יקרות בגלל עיכובים פוליטיים ורגולטוריים, אך היום הכנסת הכריעה חד-משמעית שיש לפעול לאלתר לפיתוח המאגרים. אסור לבזבז זמן על עיכובים פוליטיים נוספים, יש לסיים את ההליכים הנדרשים ולצאת לדרך חדשה".
מנובל אנרגי' נמסר כי "אישור המתווה היום על-ידי הכנסת הינו צעד חשוב בדרך לאישורו הסופי. אנחנו קוראים לממשלת ישראל ליישם את המתווה במהירות האפשרית כדי שנוכל להתקדם עם פיתוח לוויתן והרחבת תמר. לאחר אישורו הסופי של המתווה נוכל לקדם ולהביא לידי סגירה את חוזי הייצוא הנדרשים, לבנות מחדש את צוותי העבודה של הפרויקט לסגור את חוזי הביצוע הנדרשים עם ספקים כולל ספקים מקומיים ולגייס את המימון החיצוני הנדרש. כל אלו יוכלו להביא להחלטת השקעה סופית בפרויקט לוויתן".

תאריך:  07/09/2015   |   עודכן:  07/09/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אושר מתווה הגז ברוב של 59 מול 51 ח"כים
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות גז טבעי
איתמר לוין
הפרקליטות לבג"ץ: בדיקת ניגודי העניינים של שר האוצר בתחום הגז הטבעי, בשל קשריו עם קובי מימון, נמצאת בשלבים מתקדמים - ולכן אין מקום להתערבות משפטית
דרור אידר
את הקולות הבלתי תלויים, התומכים במתווה הגז - לא תשמעו בשידור הציבורי    המיעוט השולט במיקרופון מעדיף לטפטף את דעתו "החברתית", בלי לשמור על איזון מקצועי מתבקש    על פוליטיקה צרה
איתמר לוין
למעלה מ-40 שנה אחרי שאפרים קישון טבע את הכינוי "פרטאצ'יה" לתיאור הברדק הישראלי האופייני, התופעות הללו חיות וקיימות בכל תחומי החיים    הנה כמה דוגמאות אקטואליות
יורם דורי
הדרך היחידה שלא לאבד את רזרבות הגז העצומות הנמצאות במרחבי "לוויתן" היא פיתוחו של השדה על-ידי המדינה. זו צריכה להעביר לרשותה את הזיכיון המצוי בידי "נובל אנרג'י" בדרך של "קנייה החוצה" או בכל דרך אחרת. עיון קצר בהיסטורית התשתית של ישראל מגלה כי בסופו של יום כך הוקמו רובן המכריע של התשתיות המכניסות בישראל
עידן יוסף
מדובר בהליך פורמלי שנועד לאפשר לממשלה להציג את המתווה בתוך 48 שעות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il