אחרי יום מלחיץ בטירוף בעבודה או אחרי אירוע סוחט רגשות, אין דבר טוב יותר מחטיף שוקולד, צקערת גלידה או כל מזון מנחם אחר שאנחנו יכולים להניח עליו על היד. כולנו גם נרגיש אשמים לגבי מאכלים שכאלו בשלב מסוים, אך האם יש אכן הסבר מדעי העומד בבסיסה של אכילה רגשית כזו, או שהכל "בראש שלנו"?
מחקר שנעשה לאחורנה גילה כי ישנה סיבה פיסיולוגית לתגובה כזו, ובעיות במערכת הזוגית עלולות לעודד אכילה כזו יותר מבעיות אחרות.
על-פי המחקר, שפורסם בכתב העת Clinical Psychological Science, קיים קשר ברור בין לחץ בחיי הנישואים לבין בחירות תזונתיות לא טובות.
המחקר, מאוניברסיטת דלוור, בחן 43 זוגות, כדי לגלות כיצד לחץ בחיי הזוגיות שלהם משפיע על התיאבון ועל דפוסי האכילה.
מצב הרוח לצורך המחקר, הגיעו המשתתפים לשני מפגשים, כל אחד נמשך 9 וחצי שעות. במהלך המפגשים, הם בילו עם בן או בת הזוג בניסיון לפתור סוג מסוים של בעיות במערכת הזוגית שלהם. לאחר מכן הם התבקשו למלא שאלונים ולעבור בדיקות דם. החוקרים גם אספו נתונים על התזונה שלהם, על הפרעות במצב הרוח ועל איכות השינה.
בזמן המחקר, רמות ההורמונים של המשתתפים נבדקו גם כן. תחילה לפני ארוחה, ושעתיים, ארבע ושבע שעות לאחריה.
בזמן שצפו ב-43 הזוגות, החוקרים גילו כי ויכוחים עויינים היו לעתים קרובות טריגר להפרשת הורמון הרעב, הידוע בשם גרלין. הדבר היה נכון רק אצל זוגות שהיו במשקל תקין או סבלו מעודף משקל אך לא בקרב זוגות שהוגדרו כסובלים מהשמנה חולנית. המשתתפים באותן קבוצות לא רק שהפכו רעבים יותר, אלא גם עשו בחירות תזוניות לא נכונות אחרי ויכוח שכזה.
החוקרים ציינו כי הרעב והבחירות התזונתיות השגויות הם לא בהכרח תוצאה של הוויכוחים והריבים עצמם, למרות שנמתא קשר חזק ביותר בין השניים.
המסקנה אליה ניתן להגיע מהמחקר היא שלחץ בחיי הנישואים יכול לפגוע לא רק בהיבט הרגשי אלא גם הפיסי. לאחר ויכוח או ריב, הגוף הופך רעב ולעתים נדירות נבחר בחטיף בריא ברגעים אלו, אלא בדרך כלל במזון מנחם - שומני, מטוגן, ממותק או מלוח, וללא ספק לא בריא. ומאחר שבחירות תזונתיות לא בריאות אלו פוגעות גם במצב הרוח הרי שניתן בקלות להכנס למעגל קסמים של תזונה לא בריאה וחיי נישואי לא מאושרים.