X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
השופט ריבלין הציע בזמנו להכיר גם בנזקים כאשר קיימת עמימות לגבי זהותו של הניזוק עמית סבור שהפתרון למצבים אלו הוא בחוקים ייחודיים או בהטלת פיצוי על המזיק הספציפי
▪  ▪  ▪
ריבלין. "הטיה שיטתית" [צילום: פלאש 90]
הטיפול בתביעות המוניות
"את התביעות שעמדו בפני בית משפט קמא ניתן להגדיר כ'מגה-תיקים'", אומר השופט יצחק עמית. "כך, בתביעת הדייגים התקיימו כ-225 ישיבות על פני מספר שנים, ניתנו עשרות החלטות ביניים, עשרות עדים נחקרו על תצהיריהם, הוגשו עשרות חוות דעת מומחים שנחקרו על חוות דעתם, הוגשו מאות מוצגים, והפרוטוקול עומד על כ-23,500 עמודים.
"...התביעות ההמוניות 'נופלות בין הכסאות', בין סדרי הדין הרגילים לבין סדרי הדין המיוחדים בתובענות ייצוגיות. בהתחשב בהיקף העצום של התביעות ההמוניות, נראה כי יש להתאים את סדרי הדין המקובלים לתביעות אלה, לעצב סדרי דין מיוחדים עבורן, ובעיקר להגיע להסכמות דיוניות שיהא בהן כדי לקצר את הדרך ואת הכמות האדירה של חומר הראיות.
"...יש לעודד הגשת חוות דעת משותפות לכל הנתבעים, כפי שאכן נעשה על-ידי המשיבים בשתי התביעות שבפנינו. ניתן להגיע להסכמה על בחינה מדגמית של התובעים או הנתבעים, באופן שמסקנה לגביהם תחייב גם את הצדדים האחרים, ועוד. יש להניח כי במהלך השנים, תתפתח פרקטיקה לטיפול בתביעות המוניות כגון דא, אך רצוי כי גם המחוקק יתן דעתו על כך".

בית המשפט העליון מותיר בצריך-עיון (יום ה', 24.9.15) את השאלה האם ניתן להכניס לפסיקה את מה שכינה בזמנו המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, אליעזר ריבלין, "הטיה נשנית". הדברים כלולים בפסק הדין שדחה את ערעוריהם של הצוללנים והדייגים בנמל הקישון על דחיית תביעותיהם.
ריבלין הגדיר בשנת 2010 את המונח "הטיה נשנית" כ"מחלקה של מקרים המאופיינת ביצירתם של סיכונים חוזרים ומשותפים כלפי קבוצת ניזוקים, ובקיומה של הטיה שיטתית הפועלת לרעת אחד הצדדים המתדיינים אם כלל מאזן ההסתברויות מוחל על כל אחד מן המקרים". השופט יצחק עמית אומר, כי מונח זה נכון במיוחד למקרים בהם שוררת עמימות סיבתית בשל אי-יכולת לזהות את הניזוק. הוא מסביר:
"בסוג זה של מקרים, קיים מעוול המגביר את הסיכון לסוג נזק מסוים בקרב קבוצה מסוימת, נזקיהם של חלק מבני הקבוצה נגרמו כתוצאה מהתנהגותו העוולתית של המעוול, אולם בהחלת מבחן מאזן ההסתברויות לגבי הנזקים שנגרמו מאותו סיכון, קיימת הטיה נשנית: על-אף שהוכח שהסיכון שנוצר על-ידי המעוול מתממש וגורם לנזק אצל חלק מהניזוקים בקבוצה, צד אחד לתביעה יזכה או יפסיד ב-100% מהתביעות הפרטניות שתוגשנה. במצב דברים זה, ענייננו בהטיה שיטתית בהחלת מבחן מאזן ההסתברויות, ושיקולי צדק מתקן והרתעה יעילה דורשים פתרון חלופי".
עמית מדגיש, כי "מבחן ההטיה הנשנית לא בא לעקוף או לייתר את הדרישה להוכחת קשר סיבתי עובדתי בין ההתנהגות העוולתית של המזיק לבין נזקיהם של הניזוקים. המבחן אך מרחיב את מעגל הניזוקים (והמזיקים) הנבחנים לצורך הוכחת התקיימותו של אותו קשר סיבתי, מעבר לצדדים להליך הנזיקי (התובע והנתבע), ומאפשר בחינת הקשר הסיבתי בין כלל הניזוקים בקבוצה לבין כלל המזיקים.
"אם הוכח, כממצא עובדתי, כי המזיקים גרמו לנזקיהם של אחוז מסוים של הניזוקים בקבוצה, וכי צד להליך אינו מסוגל להוכיח את עמדתו באף תביעה פרטנית במאזן ההסתברויות, אזי יכול ויש מקום להחיל את מבחן ההטיה הנשנית. הוכחת הקשר הסיבתי יכול שתיעשה בדרך של הוכחות אפידמיולוגיות-סטטיסטיות או שימוש במחקרים מדעיים אחרים, אך ההוכחה, בניגוד להשערה היפותטית, חייבת להתקיים".
עמית ממשיך ואומר כי קיימת בעייתיות במתן פיצוי בסוג זה של מקרים. הוא עצמו תומך בחוקים ייחודיים, כמו חוק הגזזת והחוק לפיצוי מי שלקו באיידס בשל עירוי דם, או בהטלת חובת פיצוי על המפעלים המזהמים כמו שנעשה בנושא האזבסט. לדברי עמית, קיימת מחלוקת בקרב מומחי המשפט האם ההטיה הנשנית נקלטה בשיטת המשפט הישראלית, הוא מצטט דעה המתנגדת לכך, ולבסוף אומר שכרגע אין צורך להכריע בנקודה זו.

תאריך:  25/09/2015   |   עודכן:  25/09/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ההטיה הנשנית עוד לא נכנסת לפסיקה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אביתר בן-צדף
הרפובליקנים והדמוקרטים לא הצליחו להסכים על תקציב לארה"ב וגם לא על תקציב ביניים    לפיכך ייסגר הממשל ב-1 באוקטובר, יום תחילת שנת הכספים החדשה - כפי שאירע בפעם האחרונה בשנת 2013    אז נשלחו הביתה 800 אלף עובדי ממשל, שכמחציתם אזרחים עובדי הפנטגון, ללא משכורת
עידן יוסף
דיווח: המשטרה מבקשת לחקור את חברת "דפנסיב שילד" בחשד להטיית מכרז פינוי המוקשים בחוף ראשל"צ    נתניהו וארדן הסכימו על מועמד אחר מחוץ למשטרה
עידן יוסף
ועדת השרים לענייני ביטחון לאומי קיבלה פה אחד שורת החלטות במסגרת המאבק במיידי האבנים בירושלים
אלעזר לוין
שכר מהיזם יעקב גורסד 1,000 מ"ר בפלורנטין תל אביב
איתמר לוין
משרד המשפטים מציע שעונשי המינימום יונהגו למשך שלוש שנים ויהיו חמישית מהעונשים המירביים בעבירות עליהם נשפטים מיידי האבנים    יישללו גמלאות מהוריהם של קטינים מיידי אבנים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il