X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
ממליץ לעגן בחוק את נציבות הביקורת ולהחיל אותה גם על היועץ המשפטי לממשלה מציע שהנציב יבדוק רק תלונות פרטניות להן יש חשיבות ציבורית - כאשר הוא שיקבע האם יש חשיבות כזאת
▪  ▪  ▪
גולדברג. כמו מבקר המדינה [צילום: נתי שוחט, פלאש 90]
מספר התלונות זינק
גולדברג מוסר פרטים עדכניים על פעילות הנציבות: בין אפריל 2014 ליולי 2015 הוגשו לה 305 תלונות והסתיים בירורן של 215 מהן. 119 היו תלונות על פרקליט מסוים, כולל מנהל בפרקליטות (פרקליט המדינה, פרקליט מחוז, מנהל המחלקה בפרקליטות המדינה) ו-186 תלונות היו על יחידה מסוימת בפרקליטות המדינה או על פרקליטות מחוז.
מתוך 215 תלונות שבוררו, היו שמונה מוצדקות ברמה המערכתית ותלונה אחת במישור האישי. רק ב-29 תלונות נדרש פרקליט ספציפי להגיב". גרסטל מסרה, כי מספר התלונות על הפרקליטות והתלונות הפרטניות, עלה דרמטית משנת 2014 לשנת 2015.
אשר לתביעה המשטרתית הוגשו לנציבות באותה תקופה תשע תלונות (שבע על חטיבת התביעות הפליליות ושתיים על מערך תביעות התעבורה): שתיים מהן נמצאות בשלבי בירור שונים, חמש נסגרו מסיבות שונות ושתיים נדחו על הסף.

נציבות הביקורת על הפרקליטות תוסמך לבדוק תלונות פרטניות על פרקליטים ויתר מייצגי המדינה בערכאות, אם יש בהן חשיבות ציבורי. ההחלטה בדבר החשיבות הציבורית תהיה נתונה כל כולה בידי הנציב, כאשר הוא לא יבדוק תלונות פליליות (שיועברו ליועץ המשפטי לממשלה) ולא יבחן את שיקול דעתו של הפרקליט או המייצג. כך ממליץ (יום ה', 8.10.15) שופט בית המשפט העליון בדימוס, אליעזר גולדברג.
גולדברג התמנה לבדוק את פעילותה של הנציבות, בראשותה של הילה גרסטל, ובעיקר את התנגדותו של ארגון הפרקליטים לקיומה של ביקורת פרטנית. הוא ממליץ לעגן בחקיקה את פעילותה של הנציבות - צעד ממנו נמנעה השרה דאז, ציפי לבני, בשל התנגדותם הנחרצת של הפרקליטים. לבני עצמי כבר הניחה על שולחן הכנסת הצעת חוק ברוח זו.
לדברי גולדברג, "אין להקל ראש בטענה כי הקמת נציבות לביקורת תלונות על פרקליטים מקימה, מניה וביה, גם כלי לניגוחם, וכנגד עלולה לפתח אצל פרקליטים, תפיסה של 'ראש קטן' כמגן מפני תלונות. זאת שעה שאנו מצפים כי הפרקליטות תהיה איכותית, אמינה, אמיצה ועצמאית שתייצג כראוי את האינטרס הציבורי. מאידך-גיסא, אין להתעלם מהצורך בדיווחיות מצד הפרקליטות".
אפשר לבדוק תיקים פעילים
בנוגע לבירור התלונות הפרטניות אומר גולדברג: "ההסדר המוצע לחקיקת חוק נציב תלונות הציבור על מערך התביעה, מבוסס כולו על מתן שיקול דעת לנציב עצמאי לסנן את התלונות ולהחליט באלו מהן יקיים בירור. בסמכותו יהיה להחליט כי תלונה של מי שרואה עצמו נפגע מהתנהלות או מהתנהגות של תובע או של יחידה במערך התביעה ראויה להתברר בפניו, מפאת החשיבות הציבורית שבכך. לא החליט כן, לא יברר את התלונה". גולדברג, שהיה גם מבקר המדינה, מזכיר שהסדר דומה קיים בחוק מבקר המדינה.
על-מנת למנוע שימוש בנציבות ככלי ניגוח נגד הפרקליטים, מציע גולדברג לקבוע בחוק מספר כללים: לא יטופלו תלונות אנונימיות; תגובתו של הנילון תתבקש רק לאחר שהנציב יחליט לבדוק את התלונה; לא תיבדק תלונה הנוגעת להליך תלוי ועומד, אך הנציב יוכל להחליט כן לבדוק אותה מטעמים מיוחדים שיפרט. כמו-כן, לא יבוררו תלונות העוסקות "בשאלה משפטית או ראייתית מהותית", תלונות העוסקות בנושאים עליהם ניתן לערער בפני בית המשפט וחלפה שנה מאז המעשה בו עוסקת התלונה (למעט מקרים חריגים עליהם יחליט הנציב). גולדברג מדגיש, כי ניתן יהיה להפנות את התלונות שנדחו לגופים אחרים, כגון מבקר המדינה או לשכת עורכי הדין.
עוד אומר גולדברג, כי אין מקום להחריג את היועץ המשפטי לממשלה מתחולת הביקורת, כפי שנקבע עד כה. "היועץ המשפטי אינו רק אחראי לכל זרועות התביעה הפלילית ועומד בראשה, הוא נוטל אישית חלק פעיל ומכריע בהחלטות הנוגעות לתיקים רגישים ובעלי עניין ציבורי", אומר גולדברג. אף על-פי כן, הוא מצטט את פרופ' מיכל טמיר מהמרכז האקדמי שערי מדע ומשפט, "קיים כיום יחס הפוך בין העוצמה הנתונה ליועץ המשפטי לממשלה לבין מידת הפיקוח והבקרה על תפקידו".
גולדברג מדגיש: "על-פי הצעתי לא יתערב הנציב כמלוא נימה בשיקול דעתו של היועץ המשפטי, כשם שלא יתערב בשיקול דעתם של אחרים במערך התביעה. מדובר אך ורק בבירור תלונה הוגעת להתנהלותו או התנהגותו, ולא על טיבן של החלטות שיקבל".
וינשטיין לא עמד בהתחייבותו
עוד ממליץ גולדברג לקבוע בחוק חובת סודיות על הנציבות ועובדיה, "אולם בידי הנציב יהיה להתיר פרסום פרטי תלונה מסוימים, כולם או חלקם, שהטיפול בה הסתיים, וזאת עקב העניין הציבורי בכך". לצד זאת ייקבע בחוק חופש המידע, שהוא אינו חל על הנציבות.
גולדברג מציין, כי היועץ המשפטי, יהודה וינשטיין, לא עמד עד היום בהתחייבותו מאפריל 2014 לפרסם הנחיות שיחייבו את הפרקליטים לשתף פעולה עם הנציבות. הוא מעיר, כי לא התבקש לחוות את דעתו בשאלה האם עיצומי הפרקליטים במחאה על הקמת הנציבות היוו חציית נורמה המחייבת אותם כעובדי מדינה.
עוד אומר גולדברג, כי לא ניתן לקבל את עמדתה של גרסטל, לפיה הביקורת המערכתית שהיא מבצעת מהווה ביקורת חיצונית, שכן היא שונה מהגדרותיה של האחרונה. לדעתו, לא ניתן לקבל את יצור הכלאיים שנוצר, ואשר אינו ביקורת חיצונית וגם אינו ביקורת פנימית, ואף מהווה גוף ביקורת שאין דומה לו בעולם. לדעתו, "הדרך הסלולה היא להקים יחידה נפרדת ועצמאית לביקורת הפרקליטות, בראשות מבקר פנים נפרד, שעליה יחולו הוראות חוק הביקורת הפנימית. יחידה זו תהא בנוסף למערך הביקורת הפנימית הכללית במשרד".

תאריך:  08/10/2015   |   עודכן:  08/10/2015
+וינשטיין ושקד: נבחן את חוות הדעת
11:16 08/10/15  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

גרסטל: מברכת על המלצות גולדברג  ▪  ארגון הפרקליטים טוען שחוות הדעת היא הישג מבחינתו  ▪  יו"ר הארגון בהתקפה חריפה על גרסטל: פעלה ללא בסיס חוקי במשך למעלה משנה

לא התחייבו לאמץ [צילום: גלי תיבון, AP]
+ניצחון מוחלט לגרסטל
11:01 08/10/15  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

חוות הדעת של אליעזר גולדברג נותנת לנציבת הביקורת יותר סמכויות מכפי שהיו לה עד עתה, ואף מוסיפה לפרקליטים ביקורת נוספת בדמות גוף ייעודי במשרד המשפטים

גרסטל. יהיה חוק [צילום: יוסי זליגר]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ביקורת פרטנית על פרקליטים
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
אז הפרקליטים צדקו כל הזמן הזה ל"ת
גילה הרסטל  |  8/10/15 10:52
2
פרקליטי החלונות הגבוהים
ישעיהו א  |  8/10/15 11:20
3
גוף חיצוני כמו מח"ש לפרקליטות
זינגלה  |  8/10/15 11:28
4
זה השופט שגרוניס לא ספר באלשיך
שלישי  |  8/10/15 14:52
5
תבוסה צורבת לגרסטל
יהושע חנקין  |  8/10/15 18:45
6
רציתם מטומטם - קיבלתם.
גולדברג בזיון  |  8/10/15 23:48
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משמר המשפט
איתמר לוין
בית המשפט המחוזי בירושלים הורה לשופטת התעבורה לדון מחדש בעניינו של נאשם, אותו הרשיעה למרות שלא הקריאה לו את כתב האישום כנדרש בחוק
איתמר לוין
מכתב גלוי לשופט בדימוס אליעזר גולדברג, ערב פרסום המלצותיו בנוגע לנציבות הביקורת על הפרקליטות ובעיקר בנוגע לשאלת קיומה של ביקורת פרטנית
איתמר לוין
סגן נשיא המחוזי בירושלים: המדינה העזה לבקש מאסר בפועל למי שחלקו בעבירה היה קטן משל נאשם שנדון לעבודות שירות - ולכן לא התחשבתי כלל בעמדתה
איתמר לוין
סכסוכים בין תושבי אריאל מגיעים לפתרונות מוסכמים בעידודו הנמרץ של השופט אילן בן-דור. הבעיה היא שהדיונים לוקחים זמן רב, בין היתר משום שבאולם שלו נרשמת בפרוטוקול כל מילה, פשוטו כמשמעו
איציק וולף
שופט בית המשפט העליון, מני מזוז, הורה למדינה להגיש במעטפה סגורה את קטע פרוטוקול הדיון וההחלטה למנות כדיינים את קרובי המשפחה של חברי הוועדה למינוי דיינים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il