X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
התשובה של חברות הגז לעתירות נגד המתווה: השקענו מיליארדים ונטלו סיכונים אדירים - והעותרים מתעלמים מכך
▪  ▪  ▪
בית המשפט העליון [צילום: איתמר לוין]

"תפיסתם של העותרים את האינטרס הציבורי שהם מבקשים לייצג היא תפיסה פשטנית, המשקפת ראייה צרה וחד-ממדית, ומבוססת על אותה מציאות מדומה, אוטופית, שהם מנסים לייצר: מציאות בה יזמים פרטיים משקיעים מיליארדים בתחום עתיר סיכונים, בתנאי אי-ודאות קיצוניים, עבור תמורה בלתי מוגדרת, שתיקבע בדיעבד. לשיטת העותרים, אם מציאות כזו אינה אפשרית, אזי הפתרון הוא 'גם לי וגם לך לא יהיה'" - כך כותבות חברות הגז בתגובה מקדמית שהגישו אמש (ג') לבג"ץ לקראת דיון שייערך בשבוע הבא נגד מתווה הגז.
עד כה הוגשו לבית הדין ארבע עתירות נגד המתווה, ובהן של התנועה לאיכות השלטון והפורום הישראלי לאנרגיה, המרכז האקדמי למשפט ועסקים והעמותה לכלכה בת קיימא, עמותת אדם טבע ודין וסיעת מרצ. העתירות הוגשו נגד המדינה ונגד שותפות "לוויתן" (דלק קידוחים, אבנר, נובל אנרג'י ורציו), וינוהלו על-ידי הרכב של 5 שופטים.
העותרים מאשימים את המדינה בכך שהליך אישור מתווה הגז באמצעות שימוש בסעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים נעשה באופן פגום, משום שלא נמצאה הצדקה מדינית-ביטחונית להפעלתו. עוד טוענים העותרים כי ראש הממשלה בנימין נתניהו לא קיים היוועצות תקינה עם ועדת הכלכלה, כי סעיף היציבות ב מתווה (זה שמבטיח כי לא ייעשו שינויים משמעותיים במשק הגז במשך 10-15 שנה) פוגע בריבוניות הממשלה וכי אישור מתווה יחזק עוד יותר את כוחן של חברות הגז.
בתגובה שהגישו לבג"ץ כותבות החברות כי טיעוניהם של העותרים "לוקים בהתעלמות גורפת מהמאפיינים הייחודיים של משק הגז הטבעי בישראל ומן המציאות הרגולטורית ששררה עד כה במשק הגז הטבעי, שהתאפיינה ברכבת הרים רגולטורית, ומהשלכותיה ההרסניות על פיתוחו וקידומו של משק הגז בכלל, ובפרט - על פיתוחם של מאגרי גז שהתגלו משכבר".
החברות מוסיפות כי ללא יציבות לא ניתן יהיה לגייס את המימון הנדרש לפיתוח השלב הראשון של מאגר לוויתן (6-7 מיליארד דולר). הן מזכירות, כי המימון אמור להגיע מקונסורציום של מממנים בינלאומיים ש"בוחנים אלטרנטיבות השקעה בראייה השוואתית גלובלית", ולפיכך, לא יסכימו להשקיע במדינה בה קיימת בסביבה רגולטורית לא יציבה.
כהוכחה לטענה זו הם מציגים את דוגמתה של חברת וודסייד האוסטרלית שבמשך שנים ניהלה מגעים עם שותפות לוויתן לרכישת 25% מהמאגר הענק, תמורת כ-2.7 מיליארד דולר, אך ביום החתימה על החוזה עזבה בטריקת דלת. "החלטה זו הושפעה - במובהק - מהמציאות הרגולטורית בישראל, ומאיומים של גורמים שונים, ובכללם חלק מן העותרים כאן 'לייצר' אנרכיה רגולטורית, אשר תכליתה להבריח משקיעים זרים בעלי מוניטין בינלאומי, ולעכב את פיתוחם של מאגרי הגז", כותבות החברות בתגובתן.
עוד הן מצרפות לתגובה את המכתב ששלחו כמה נציגים של ארגוני סביבה למנכ"ל חברת וודסייד האוסטרלית פיטר קולמן, ביוני 2013, ושנחשף ב"גלובס" באוגוסט האחרון. במכתב מזהירים הנציגים את קולמן כי "החברה המכובדת שלכם מנוצלת בדרכים רבות על-ידי חברות הגז הישראליות", כי "לטובת החברה שלכם והמשקיעים, תחזרו בכם מהחלטה להשקיע בלוויתן".
עוד מאיימים הנציגים, כי גם אם ייחתם חוזה, הם יפגינו "במחאה ציבורית גדולה בשילוב עם התערבות בית המשפט העליון ויעכבו את הפרויקט".
החברות מוסיפות, כי ללא מתווה הגז, לא ניתן יהיה לחתום על חוזים לייצוא גז עם המדינות השכנות, ש"מעבר לחשיבות הכלכלית של הסכמים אלה, יש להם חשיבות גיאו-פוליטית אדירה למדינת ישראל", והם עשויים ליצור או להעמיק קשרים אסטרטגיים עם מדינות שכנות".
עוד הן מציינות, כי מעבר למכתבי הכוונות שנחתמו עד כה עם מצרים, ירדן והרשות הפלשתינית, הן נמצאות במשא-ומתן לייצוא גז עם לקוחות פוטנציאליים בטורקיה.

תאריך:  27/01/2016   |   עודכן:  27/01/2016
+מכה לשותפויות לוויתן: SHELL תרכוש את BG
15:48 27/01/16  |  הדי כהן   |   לרשימה המלאה

בעלי המניות של SHELL הצביעו בעד הרכישה של BG ב-70 מיליארד דולר  ▪  בעלי מניות BG צפויים לאשר מחר את העסקה  ▪  "לוויתן" אמור היה לייצא כשישית מעתודות הגז במאגר, ולמעשה העסקה אמורה לאפשר פיתוח המאגר

חוזה יצוא הגז של "לוויתן" בסכנה [צילום אילוסטרציה: פלאש 90]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"השלכות הרגולציה על משק הגז - הרסניות"
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
מישהו מורח עלינו טיח כאילו
אורח  |  27/01/16 20:42
2
מה שהכי כואב זה
גדעון אמיר  |  28/01/16 05:45
3
מה שהכי כואב זה
גדעון אמיר  |  28/01/16 05:51
 
- המדינה משגשת בזכות מיליון איש
אחיתופל  |  28/01/16 10:38
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות גז טבעי
יפעת גדות
בהתאחדות התעשיינים מרחב צפון נערך מפגש תעשיינים בנושא הסבה וחיבור לגז הטבעי
מירב ארד
כך לדברי יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ כבל בדיון על דמי השימוש הקבועים בגז הביתי    ח"כ ברושי: אם 4 חברות השתלטו על השוק - הכשל הוא של משרד האנרגיה    נציג משרד האנרגיה: נטפל בכל הכשלים התחרותיים שזיהינו
איתמר לוין
בשורה של נושאים חשובים, וגם בנושאים פחות חשובים, את הדיון הציבורי והתקשורתי מובילים גורמים פופוליסטיים שהעובדות לא מעניינות אותם. כך היה בתיק הולילנד, כך זה בנושא הגז, כך יהיה בעניינו של משה קצב
אפרים הלפרין
תראו לי אחד במדינה שחושב ברצינות שלשמאל/מרכז יש כאן סיכוי בשנים הקרובות    מפלגות כמו מפלגת העבודה לא מתות. אפילו אם הן גוססות הרבה שנים
איתמר לוין
התנועה לאיכות השלטון, אדם טבע ודין והפורום לאנרגיה מבקשים לבטל את המתווה כולו בטענה שהוא ינציח את מונופול הגז ויפתח פתח לשחיתות
רשימות נוספות
בג"ץ מאפשר להתקדם במתווי הגז והחשמל  /  איתמר לוין
המדינה: לא להקפיא מתווה הגז  /  איתמר לוין
בג"ץ אישר את התמ"א להולכת הגז הטבעי  /  איתמר לוין
גז עכשיו  /  מרדכי ליפמן
המתווה למונופול החדש  /  דביר מור
שלי והמלעזגזים  /  אפרים הלפרין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il