X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
היועץ המשפטי יוכפף לביקורת תקופת ניסיון של שנתיים לגבי הגוף שיבצע את הביקורת המערכתית איסור על תלונות אנונימיות היועץ יוכל למנוע ביקורת כאשר לדעתו מדובר בשיקול הדעת המקצועי
▪  ▪  ▪
כפיפות ליועץ [צילום: משרד המשפטים]

ליועץ המשפטי לממשלה תהיה זכות וטו על מינוי הנציב. כך עולה מתזכיר חוק נציבות הביקורת, שהפיץ (יום ד', 16.3.16) משרד המשפטים.
בנוגע למינוי הנציב, נאמר בתזכיר: "השר ימנה, בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה, אדם הכשיר לכהן כשופט של בית משפט מחוזי ואשר לו הכרות עם תחום הייצוג של המדינה בערכאות, לתפקיד נציב בירור תלונות הציבור על מערך התביעה ומייצגי המדינה בערכאות". מאחר שדרושה הסכמתו של היועץ המשפטי, ברור שבכך ניתנת לו זכות וטו, ושהנציב הנבחר יידע שהוא חייב את מינויו גם ליועץ - המכהן שש שנים (בעוד כהונתה של ממשלה ממוצעת היא שנתיים-שלוש).
על-פי התזכיר, היועץ המשפטי לממשלה יהיה נתון לביקורת הנציבות - בניגוד למצב הנוכחי. התזכיר מונה את הגורמים שיהיו נתונים לביקורת הנציבות: "תובע; מייצג המדינה בערכאות; פרקליטות המדינה על שלוחותיה ומחלקותיה; חטיבת התביעות במשטרת ישראל על שלוחותיה ומחלקותיה; מערך תביעות התעבורה במשטרת ישראל על שלוחותיו ומחלקותיו". דברי ההסבר מציינים במפורש, כי היועץ המשפטי נכנס להגדרת "תובע".
גם על פעולות מקדימות
עוד מוצע, כפי שכבר הודיעה שקד, לבחון במשך שנתיים את מודל הפעילות של הנציבות. בשנה הראשונה היא תוסמך לערוך גם ביקורת מערכתית, ואילו בשנה השנייה היא תערוך רק ביקורת פרטנית, כך שלאחר מכן ניתן יהיה להחליט על המודל המועדף. כאשר הביקורת המערכתית לא תיעשה בידי הנציבות, יופקד עליה מבקר פנימי ייחודי במשרד המשפטים - שממצאיו אינם מתפרסמים ברבים.
ניסוח החוק בהקשר זה מלמד, כי ברירת המחדל כרגע היא שהנציבות תעסוק רק בביקורת פרטנית. זאת, מאחר שהחוק קובע ככלל את ההפרדה בין הביקורת הפרטנית לביקורת המערכתית, ומאפשר את קיום הביקורת המערכתית בידי הנציבות רק כהוראת שעה למשך שנה מיום פרסום החוק ברשומות. עם זאת, קיימות "הוראות שעה" רבות המוארכות מזה שנים.
בנוגע להגשת תלונות מוצע, כי רשאי להגיש תלונה, "כל אדם הרואה עצמו נפגע במישרין בשל מעשה או מחדל של הגורמים כאמור, שנעשו אגב טיפולו בעניין מסוים במסגרת תפקידו כתובע או כמייצג המדינה בערכאות, וזאת כאשר המעשה נשוא התלונה הוא בניגוד לחוק או ללא סמכות חוקית, או בניגוד למינהל תקין או שיש בו משום התנהגות או התנהלות בלתי ראויה. יובהר, כי הסעיף לא חל אך על פעולת הייצוג בבית המשפט, כי אם גם על פעולות מקדימות שנעשו במסגרת תפקידם כתובעים או כמייצגי המדינה בערכאות".
לא על הליך תלוי ועומד
לצד זאת, מבטיח התזכיר את עצמאות שיקול הדעת המקצועי של הפרקליטים והתובעים, וזאת בעיקר "כאשר התלונה נוגעת להפעלת שיקול דעת משפטי. שיקול דעת זה מתייחס, בין היתר, להחלטות המתקבלות בנוגע לאופן ניהול ההליכים והכנתם, ובכלל זאת: הכנת עדים וראיות והגשתן, הליכי שימוע, הליכי גילוי חומר חקירה וראיות, הליכים בנוגע להגשת כתבי בי-דין, סגירת תיקים, ומגעים להסדרי טיעון והסכמי פשרה".
גם בהקשר זה ניתנת זכות וטו ליועץ המשפטי: "במקרה שבו מתעוררת שאלה אם מדובר בהפעלת שיקול דעת משפטי במקרה מסוים, יכריע בה היועץ המשפטי לממשלה. הנציב ישהה את בירור התלונה עד הכרעה בשאלה האמורה. הכריע היועץ המשפטי לממשלה כי מדובר בשיקול דעת כאמור, יופסק בירור התלונה".
עוד מוצע לקבוע, כי לא ניתן יהיה להגיש תלונות אנונימיות, וזאת כדי למנוע את השימוש בנציבות ככלי ניגוח נגד פרקליט/תובע. לצד זאת, יוכל הממונה על הנילון להודיע לנציב שהנילון פעל בהתאם להוראותיו או לנוהל המקובל. במקרה זה, יוכל הנציב להפסיק את הטיפול בתלונה נגד הנילון - ולבדוק במקום זה את התנהלות אותו ממונה.
התזכיר גם קובע, כמו המצב כיום, את המקרים בהם לא תיבדק תלונה. המרכזי שבהם הוא תלונות על הליך משפטי תלוי ועומד, כאשר רק באישורו של היועץ המשפטי לממשלה ניתן יהיה לבדוק אותן. כמו-כן לא תיבדק תלונה שהיא "היא קנטרנית או טורדנית על פניה או עוסקת בזוטי דברים".
חובה להשיב לנציב
התזכיר גם מחייב את המבוקרים להשיב לפניות הנציב ולמסור לו כל חומר רלוונטי, וזאת בניגוד להתנהלותם כיום, אם כי אין בו סנקציה על מי שלא יעשה זאת: "לצורך בירור התלונה, רשאי הנציב לקבל מכל גורם, בתוך התקופה שיקבע ובאופן שיקבע, כל ידיעה או מסמך העשויים, לדעתו, לסייע בבירור התלונה, לרבות דברים שנמסרו בבית משפט הדן בדלתיים סגורות, ובלבד שעל ידיעות או מסמכים אלו לא חל חיסיון על-פי דין.
"מי שנדרש למסור ידיעה או מסמך כאמור, ימלא אחר הדרישה. מי שנדרש להשיב לשאלות הנציב, יהיה חייב להשיב נכונה על כל השאלות שנשאל, למעט שאלות שהתשובות עליהן יהיה בהן כדי להעמידו בפני סכנת אשמה פלילית".
לצד זאת, מובטחת לפרקליטים ולתובעים הזכות להשיב בפירוט על הטענות. גם בהקשר זה, ניתנת ליועץ המשפטי לממשלה זכות וטו: "במקרה שבו טוען הנילון כי יכולתו להתגונן מפני התלונה נפגעת באופן משמעותי בשל כך שהמידע הדרוש להגנתו הינו מידע שגילויו אסור לפי כל דין (כגון מידע החוסה תחת חיסיון), והיועץ המשפטי לממשלה מצא כי טענה זו מוצדקת, רשאי היועץ המשפטי לממשלה להודיע לנציב על הפסקת בירור התלונה, והנציב יפסיק את בירורה".
דוח - בלי שמות
אם הנציב מוצא שהתלונה מוצדקת, הוא רשאי להמליץ על תיקון הליקוי ועל הדרך והמועד לתיקונו. הנילון והממונה עליו מחויבים להודיע לנציב על הצעדים שננקטו לתיקון הליקוי. אם לא יעשו זאת "בתוך פרק זמן סביר", או שההודעה לא תניח את דעתו, יהיה הנציב רשאי להביא את העניין בפני שר המשפטים או היועץ המשפטי.
הנציב יגיש מדי שנה לשר וליועץ המשפטי דוח על פעילותו, שיכלול נתונים מספריים על עבודתו ותיאור של תלונות לפי בחירתו, תוך השמטתם שמותיהם של הנילונים והמתלוננים. פרסום שמות ייעשה רק בהסכמתם של השר והיועץ. עוד מודגש, כי ממצאי הנציב לא יוכלו לשמש גורם כלשהו לשם קבלת סעד או זכות משפטיים שלא היו להם לפני כן.
בנוגע למבנה המינהלי של הביקורת, התזכיר מדבר על הקמת יחידה לבירור תלונות במשרד המשפטים, בראשה יעמוד מי שראוי להיות שופט מחוזי. מודגש בו, כי הנציבה הילה גרסטל תמשיך למלא את תפקידה ויראו אותה כמי שנבחרה בהתאם להוראות החוק. כהונת הנציב תהיה לחמש שנים, והוא יהיה כפוף ליועץ המשפטי לממשלה.

תאריך:  17/03/2016   |   עודכן:  17/03/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 הילה גרסטל / Hila Gerstel
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
זכות וטו ליועהמ"ש על מינוי הנציב
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
הממשלה הזאת משולה ליער
אורח  |  17/03/16 10:02
2
היועץ, ימנה את מי שטוב לו
סהר שוקר  |  17/03/16 22:59
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משמר המשפט
איתמר לוין
שילוב של רוח טובה, שלווה ובקיאות בפרטים מסייעים לרשמת מרי יפעתי לצמצם מחלוקות ואף להביא לסיומם של תיקים בהסכמה הדדית
עוה"ד אמיר מסארווה
יש לפרסם במלואו את הדוח של גרסטל על היחסים בין הפרקליטות לבין המכון לרפואה משפטית, הפוגעים כיום קשות בזכויותיהם של נאשמים
איתמר לוין
גרסטל: הייתה למעשה פרקטיקה של התערבות, שתמיד הייתה לרעת הנאשם    מדגישה: ההתערבויות פסקו עם מינויו של קוגל למנהל המכון    הפרקליטות: לגיטימי שיהיה דו-שיח בין הפרקליט לבין העד
איתמר לוין
נאשם באיומים זוכה אחרי כמעט שנתיים במעצר    בית המשפט: המשטרה הפרה את הבטחתה לחזור בה מהאישום אם יעבור בהצלחה גמילה מסמים
איתמר לוין
משה יועד הכהן, המתחיל לדון בתיק מצגר, הוא שופט אדברסרי מובהק, הניחן גם בהומור, סבלנות ותשומת לב למתרחש באולמו
רשימות נוספות
נחסם הפרוטוקול בו העלה השופט חשדות  /  איתמר לוין
הפרקליטות שיקרה לבית המשפט בת"א  /  איתמר לוין
אומ"ץ: וינשטיין איפשר עיוות דין  /  איתמר לוין
ראש שיפוטי קטן  /  איתמר לוין
סקפה לא, שפירא כן  /  איתמר לוין
"תשתפו אותי גם"  /  איתמר לוין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il