X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
הרכב של שבעה שופטים דחה את עתירתם של שלושה אקדמאים בכירים נגד החוק הקובע שמעביד יכול להורות לעובד לצאת לפנסיה בגיל זה נאור: המחוקק היה רשאי להעדיף את מודל הגיל על פני מודל התפקוד
▪  ▪  ▪
נאור. פגיעה מידתית [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]
"פגיעה קשה בכבוד האדם"
עו"ד שושנה גביש, שייצגה את העותרים, אומרת: "הגם שבית המשפט העליון הדגיש את הפגיעה החמורה באדם, הוא בחר לא לקחת צעד נוסף קדימה ולהצהיר על בטלות ההוראה, בשל כך שהיא מחייבת התמודדות עם היבטים חברתיים וכלכליים רחבים. עם זאת, בית המשפט קרא למחוקק לעשות חשיבה מחודשת ואף להקים ועדה מיוחדת שתבחן את הנושא [מדובר בדעת יחיד של השופט ניל הנדל - א.ל]. פרישה כפויה בשל גיל היא פגיעה קשה בזכות החוקתית לכבוד האדם ולשוויון. מדובר בנושא בעל חשיבות ציבורית רבה".

בג"ץ דחה (יום ה', 21.4.16) את העתירה נגד החוק הקובע, כי ניתן לחייב אדם לפרוש בגיל 67. ההחלטה ניתנה פה אחד בידי הרכב של שבעה שופטים בראשות הנשיאה, מרים נאור, שגם כתבה את חוות הדעת העיקרית.
פרופ' משה גביש, פרופ' מרדכי שגב ופרופ' אסא כשר טענו בעתירתם, כי מדובר באפליה פסולה מחמת גיל, אך בג"ץ קבע שהחוק (סעיף 4 לחוק הפרישה משנת 2004) הוא חוקתי ומידתי. לדברי נאור, אכן פרישה כפויה מחמת גיל אכן פוגעת בזכות לשוויון המוגנת בחוק יסוד כבוד האדם וחרותו, שכן מדובר בקביעה שרירותית וכוללנית של גיל שאינה מביאה בחשבון את כישוריו ויכולתו של העובד הספציפי.
תכליות ראויות
לאחר מכן בחנה נאור האם הוראה זו עומדת בתנאי פסקת ההגבלה, לאמר: היא נעשית לתכלית ראויה ובמידה שאינה עולה על הנדרש. נאור מציינת את מטרותיו של הסעיף, ובהן הגנה על כבודם של עובדים ושיפור הביטחון התעסוקתי עד לגיל הפרישה; מתן אפשרות למעסיק לנהל את כוח האדם; וקידום הגינות בין-דורית - שילובם וקידומם של עובדים חדשים במקומות עבודה בהם מספר המשרות מוגבל. כל אלו, קבעה נאור, הן תכליות ראויות ומיועדות להגן על זכויותיהן של קבוצות שונות ועל האינטרס של המשק בכללותו.
בהמשך קובעת נאור, כי הפגיעה בשוויון במקרה זה היא מידתית: קיימת זיקה רציונלית בין מטרות החוק לבין הדרך בה הוא מבקש להשיג אותן; לא ניתן היה להשיג אותן בדרך החילופית שהציעו העותרים - בחינה תפקודית אישית של כל עובד; המעסיק חייב לבחון את בקשתו של העובד להמשיך לעבוד אחרי גיל 67, וגם בכך יש מענה אינדיבידואלי; והמחוקק היה רשאי לבחור את מודל הגיל ולהעדיפו על פני המודל התפקודי.
נאור מוסיפה, כי לא ניתן לשקול פתרונות חלופיים לפרישת החובה מבלי להתחשב בתמונה הכוללת. יש לשקול את צרכי העובדים, צרכי המעסיקים וההשפעות על היקף תעסוקת המבוגרים. בה בעת, אין להתעלם מהזיקה הקיימת בין הגיל שבו זכאי עובד לפרוש לגמלאות עם הפנסיה שצבר לבין גיל פרישת החובה. העלאת גיל פרישת החובה או ביטולו כליל עשויים להוביל, בטווח הארוך, להעלאת גיל הזכאות לקבלת גמלה. מדברים אלה נובע, כי עיצוב הסדרי פרישה לגמלאות מעורר בעיות "רב-קודקודיות", אשר בהן לא יטה בית המשפט להתערב, מסבירה נאור.
המשנה לנשיאה, אליקים רובינשטיין, אומר שהשיטה שנקבעה בישראל דומה לזו הנהוגה במדינות אחרות, בעוד שלשיטה הנהוגה בארה"ב ובאנגליה יש חסרונות בלתי מבוטלים. לצד זאת הוא אומר, כי יש מקום שהגורמים הרלוונטיים יבחנו מדי עשור, לכל היותר, את גיל הפרישה הקונקרטי, והאם יש בנסיבות המשתנות, לרבות טיב הסדרי הגמלאות, כדי להביא להעלאתו. כן עמד רובינשטיין על החשיבות בתעסוקה הולמת בגמלאות בהיבט של שמירה על כבוד האדם ותחושת החיוניות וההערכה העצמית של הפרט.
הגנה לפני גיל הפרישה
גם השופט עוזי פוגלמן סבור, כי סיום הדיון המשפטי אינו בהכרח סיום הדיון הציבורי, וכי על הממשלה לבחון האם ומתי יהיה מקום לבדוק שוב את הסוגיה. לדעת פוגלמן, העובדה שהמעסיק יכול להמשיך את העסקת העובד לאחר גיל 67, היא בעלת משקל מכריע בקביעה שמדובר בחוק מידתי.
השופטת דפנה ברק-ארז אומרת, כי קביעתו של גיל פרישה דווקא מגנה על עובדים מבוגרים, משום שהיא יוצרת חזקה נגד פיטוריהם בסמוך אליו. לדבריה, קיומו של גיל פרישה ב"אופק" מחליש במידה רבה את התמריץ של מעסיקים ליזום בדיקות כשירות כלליות לעובדים, תמריץ שהיה עשוי להתחזק באופן משמעותי אם החלטה על הפסקת עבודה הייתה מחייבת להצביע על קושי או מוגבלות תפקודית. עוד היא אומרת, כי עובדים רבים מייחלים ליום הפרישה, וכי הותרת ההחלטה בידי כל עובד עלולה לשחוק את ההסדרים הפנסיוניים.
גם השופטת אסתר חיות עומדת על היתרון שבקביעת גיל פרישה, שכן משמעותה היא שככלל, הפסקת יחסי עבודה על-ידי המעסיקים קודם שהעובד הגיע לגיל זה - אינה לגיטימית. בכך הציב המחוקק אמת מידה ברורה, אשר יש בה כדי לסייע למיגור תופעות של אפליית עובדים מחמת גיל, היא מסבירה.
השופט ניל הנדל ממליץ על הקמת ועדה ציבורית לבחינת הנושא בצורה מקיפה ומעמיקה, ובפרט בהיבטים האמפיריים. לדבריו, "ראוי לנו, כחברה, להתמודד עם הסוגיה כדבעי ולהידרש לה בצורה המיטבית והמתבקשת. בייחוד אמורים הדברים בימינו, כאשר לא רק תוחלת החיים משתנה, אלא גם האופן בו נתפסים איכותם וטיבם".
השופט יורם דנציגר הסכים עם נאור. את העותרים ייצגה עו"ד שושנה גביש, את הכנסת והממשלה ייצגו עוה"ד גור בליי וחני אופק, את הטכניון (בו מועסק גביש) ייצגו עוה"ד גילת ויזל-סבן, יעל הדני ואדם פיש המנוח, ואת ידידי בית המשפט - פרופ' רות בן-ישראל ועו"ד כרמית שי.

תאריך:  21/04/2016   |   עודכן:  21/04/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בג"ץ מאפשר חובת פרישה בגיל 67
תגובות  [ 12 ] מוצגות  [ 12 ]  כתוב תגובה 
1
והשופטים עד 70 - אפליה זועקת
י.צ.  |  21/04/16 19:02
 
- אחרת תגדל האבטלה...
שפוי  |  24/04/16 01:58
2
כמה נפסק הוצאות משפט נגד העותר
רחובות  |  21/04/16 19:41
 
- העתירה לא דבילית כלל
שוחר-שלום  |  21/04/16 23:18
 
- לשופטים אין בעיה הם משוריינים
רחובות   |  22/04/16 16:19
3
חבל שזה שונה לגבי שופטים כי אז
במו עיני  |  22/04/16 03:15
4
הרבה יותר סביר היה אילו החוק
רספוטין  |  22/04/16 04:13
 
- בתנאים האלו זה אפשרי
שוחר-שלום  |  22/04/16 09:04
5
תאבת הבצע משגעת אותם
יוסי ארגואן  |  22/04/16 04:51
6
השופטים נגועים ב'ניגוד ענינים'
ולוולה  |  22/04/16 09:29
7
החתול קובע לעכבר 70 למלאכים
אוריוס  |  23/04/16 01:47
8
לאזרח 67, ולשופטים 70?
נחום שחף  |  24/04/16 03:33
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מירב ארד
1,300 עובדי משרד החקלאות ייהנו ממענק בגובה 9,000 שקל וממענקי יעדים ותפוקות שיגדילו את משכורותיהם ב-10% בממוצע
מירב ארד
חברת הדירוג Fitch עדכנה את התחזית כלפי מעלה בגין התחזקות נוספת בחשבונות החיצוניים של ישראל והמשך ההפחתה ביחס החוב הציבורי לתוצר
מירב ארד
מאות ליוו אותו בדרכו האחרונה. בין הבאים היו מבקר המדינה הנוכחי יוסף שפירא והמבקר היוצא מיכה לינדנשטראוס, אישי תקשורת וחברים לדרך    שפירא אמר בדברי ההספד: אבנרי מסר את נפשו למען הציבור ולמען מנהל תקין
מירב ארד
מאות עובדי שירות התעסוקה ייהנו ממענק בגובה 9,000 שקל, תוספות דירוג וכוננות ועוד    בהסכם ניתן דגש מיוחד לשילוב עובדים עם מוגבלויות ולצמצום תופעת עובדי "כתף אל כתף"
איתמר לוין
הערוץ הראשון קיבל 52 אישורי כניסה - לעומת 15 בלבד לערוץ 2    בין בעלי האישורים: יהודה נניקשוילי - מבכירי נמל אשדוד ואחיו של אברהם נניקשוילי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il