X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
אומר שיש להפריד את הביקורת המערכתית והפרטנית, ולא לתת ליועץ המשפטי להשתתף בבחירת הנציב לבני: ההצעה של שקד לא מייצרת ביקורת עצמאית ניצן: הבעיה שלנו - עם הביקורת הפרטנית
▪  ▪  ▪
גולדברג. "לא נאה מקיים" [צילום: איציק הררי, דוברות הכנסת]
ניצן הפך ליו"ר-על
הילה גרסטל עצמה לא הגיעה לדיון. התנגדותה לפיצול הביקורת הפרטנית והמערכתית ידועה היטב, אך התקשי"ר אוסר על עובדי מדינה להתבטא נגד הצעות חוק ממשלתיות. סביר להניח שהיא תביע את עמדתה לאחר סיום תפקידה ב-30 ביוני.
ועוד הערה: פרקליט המדינה, שי ניצן, כבר לא מנסה להעמיד פנים שהוא מקיים את הוראות הממונים עליו - היועץ המשפטי והשרה - שהחליטו על הביקורת. הוא דיבר בגוף ראשון רבים על התנגדות הפרקליטים לביקורת, והפך את עצמו ליו"ר-על של הארגון שלהם. שאלה נכבדה היא, האם במצב זה הוא יכול להמשיך ולהיות הממונה עליהם.

שופט בית המשפט העליון בדימוס, אליעזר גולדברג, טוען (יום ג', 31.5.16) שהצעת החוק הממשלתית להסדרת נציבות הביקורת על הפרקליטות, אינה מבטיחה כנדרש את עצמאותו של הנציב.
ועדת החוקה החלה לדון בהצעת החוק של השרה איילת שקד ובזו של קודמתה, ציפי לבני, שהקימה את הנציבות. שקד מציעה שבשנה הראשונה תקיים הנציבות הן ביקורת פרטנית והן ביקורת מערכתית, בשנה השנייה תועבר הביקורת המערכתית למשרד המשפטים, ולאחר מכן יוחלט על מתכונת הקבע. הדיון מתקיים חודש לפני שהנציבה הילה גרסטל תסיים את תפקידה לאחר שהתפטרה בשל הקשיים הניכרים הניצבים בדרכה.
יו"ר הוועדה, ניסן סלומינסקי, אמר בפתיחת הדיון: "בחלק המעשי, הצעת החוק מעוררת הרבה שאלות. האם מדובר בכלי ניהולי של היועץ המשפטי או בכלי ביקורת עצמאית. הפרקליטות עושה עבודת קודש והפרקליטים מתמודדים מול טובי עורכי הדין ואנו רוצים שהם יתמודדו כראוי, ולא מול מאות תלונות שינטרלו אותם מהעבודה שלהם".
גולדברג: אלו שתי מתודות
גולדברג, אשר הגיש דוח על הנציבות לבקשתה של שקד, אמר: "בהמלצות שהגשתי, בקשתי ליישם כללים שמקובלים בעולם הביקורת. תורת הביקורת מבחינה בין ביקורת מערכתית, לתלונה על התנהגות או התנהלות של נושא תפקיד או של הגוף. אלו שתי מתודות. האחת מערכתית והשנייה - בירור תלונה מהציבור. בכל משרד ממשלתי יש ממונה על תלונות הציבור. לא לכך התכוונתי, אלא לנציב שיברר תלונות על פרקליטים.
"הייחוד שלו תהיה בעצמאותו ובאי תלותו. לנגד עייני עמדה דוגמת נציב תלונות הציבור על שופטים, דרך מינויו והפסקת כהונתו. בדברי ההסבר להצעת החוק הממשלתית, מוזכרת עצמאותו. הוראות הצעת החוק מלמדות, כי להצהרת העצמאות אין כיסוי מלא. מדובר בנאה דורש, אבל לא נאה מקיים. ההצעה שהשר בהסכמת היועץ המשפטי ימנה את הנציב, אינה מתיישבת עם עצמאות הנציב. היועץ המשפטי עצמו הוא בעל תפקיד שניתן להתלונן עליו". הוא הציע להעדיף את החלופה של לבני, לפיה הממשלה תמנה את הנציב על-פי המלצותיה של ועדה ציבורית.
עוד אמר גולדברג: "אם יתקבל הרעיון שהנציב יהיה גם מבקר, אני צופה שזה יהיה מדרון חלקלק בכך שיבוא יום, והוא ינגוס מתפקידו של מבקר המדינה. מי לידינו יתקע, שהרעיון לא יועתק למקומות נוספים, והארץ תהיה כולה נציבים נציבים". לדעתו, הביקורת המערכתית היזומה צריכה להיות רק על הפרקליטות ולא על התביעה המשטרתית. גולדברג תומך בהפרדת הביקורת המערכתית מהפרטנית, כך שהמערכתית תהיה יחידת ביקורת פנים בפיקוחו של היועץ המשפטי לממשלה.
נזרי: גם על התביעה המשטרתית
לעומת זאת הודיע המשנה ליועץ המשפטי, רז נזרי, כי הביקורת תחול גם על התביעה המשטרתית, האחראית ל-90% מהתיקים הפליליים באמצעות 550 תובעים. הוא הגיב על ביקורתו של גולדברג בנוגע למינוי הנציב ואמר, שהמנגנון המוצע הועתק מדרך מינוי נציב תלונות הציבור על שופטים.
פרקליט המדינה, שי ניצן, אמר: "הפרקליטות הודיעה לשרה, שהמלצות השופט מקובלות עלינו. אנו מקבלים גם את הצעת החוק. יש שאלה האם יש צורך בשני גופי ביקורת, מערכתי ופרטני. היה שת"פ בנושא ביקורות מערכתיות. אולם ברגע שפרקליט משיב לביקורת מערכתית, ותשובתו עלולה לשמש ביקורת כנגדו, הוא יתקשה לשתף פעולה. אם הנציב יוכל לפתוח ולבדוק את כל התיקים, ומשם להסיק לביקורת פרטנית, זה לא ישים, מעבר לכך שזה פוגע במבקר המדינה.
"עיקר הטענה שלנו היא בביקורת הפרטנית. במשך 40 שנה, רק כתב אישום אחד הוגש נגד פרקליטה שכשלה. וכתב אישום נוסף כנגד פרקליטה שהדליפה. הנתון הזה מדבר בעד עצמו", טען ניצן. הוא הזכיר, כי גם לפי ממצאיה של גרסטל עצמה, רק אחדות מבין התלונות על פרקליטים היו מוצדקות. "אני סבור שההצעה הממשלתית יוצרת איזון הולם", אמר ניצן.
פלד: יוזמה של אינטרסנטים
לבני הגיבה: "ההצעה הממשלתית היא תוצר של פשרה בין התנגדות המערכת והשביתה, להצעה שלא מייצרת גוף ביקורת עצמאית אלא עזרה לשירותי ביקורת פנים ליועץ המשפטי. היא מכניסה את הכל תחת היועץ המשפטי, ולא נותנת מענה לביקורת אפקטיבית". עוד אמרה לבני, כי גם היועץ המשפטי צריך להיות נתון לביקורת.
יו"ר ארגון פרקליטי המדינה, לימור פלד, אמרה, כי קיים חשש ש"הקמת גוף ייעודי מזמינה תלונות ונועדה להחליש את עבודת הפרקליטים. ביקורת חשובה ואנו מוכנים לביקורת, אולם עקרון התביעה העצמאית שפועלת ללא מורא, ללא חשש וללא ידיים קשורות, מהווה מפתח לשלטון החוק. חייבים לנקוט בזהירות מפני ביקורת שתביא לשיתוק. אנו יודעים שהרעיון החל אצל גורמים אינטרסנטים שביקשו להחליש את הפרקליטות. עבודתנו מלווה לעיתים בעימותים פיזיים, וחלק מפעולתם היא להחליש אותנו באמצעות ביקורת".
פרופ' בועז סנג'רו אמר: "אנו צריכים פיקוח כאוויר לנשימה. גוף אחד צריך לבצע את שתי הביקורת, וגרסטל הוכיחה שזה ניתן. על כל גוף מגופי המדינה יש ביקורת, ואולם כבר 60 שנה שאין ביקורת על הפרקליטות. עד שמציעים להקים גוף ביקורת, מנסים להרוס אותו". סנג'רו תמך בהצעת החוק של לבני וטען שההצעה הממשלתית מסורבלת ולקויה. הדיון יימשך בשבוע הבא.

תאריך:  31/05/2016   |   עודכן:  31/05/2016
+הייעוץ המשפטי לוועדה בעד ביקורת מאוחדת
18:49 31/05/16  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

הייעוץ מעדיף את הצעת החוק של לבני על פני זו הממשלתית  ▪  סבור שביקורת מערכתית במתכונת של ביקורת פנימית היא החלופה הגרועה ביותר  ▪  מסתייג מכך שהיועץ המשפטי יוכל למנוע ביקורת

לבני. קיבלה תמיכה [צילום: דור קדמי]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
גולדברג: לפצל הביקורת על הפרקליטות
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
פועלו של גולדברג כנתל"ש1
חיפוי  |  31/05/16 22:07
2
פועלו של גולדברג כנתל"ש2
חיפוי  |  31/05/16 22:13
3
אובדן אמון.
חרד  |  31/05/16 22:49
4
גולדברג הוא כשלון היסטורי
ולכן ניצן שולט  |  1/06/16 08:25
 
- שקד הכניסתהו לתמונה
חיפוי  |  2/06/16 15:29
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משמר המשפט
איתמר לוין
ניהול תיקי תביעות קטנות עשוי להיות אתגר שיפוטי - ומי שרוצה לדעת כיצד יש לעמוד בו, מוזמן לאולמה של גילה ספרא-ברנע, המפגינה שילוב של סדר ויעילות עם סבלנות והבנה
איתמר לוין
המלאי בסוף השנה שעברה: 446,008 תיקים    העליון סגר 7.3% תיקים יותר משנפתחו, בעוד בבתי המשפט המחוזיים קיים פער שלילי של 12.4%    הערכאה היעילה ביותר: בית משפט השלום בתל אביב
איתמר לוין
היועץ המשפטי לשעבר השתתף בראיון עם גרסטל לקראת מינויה למרות ההיכרות עימה - באישורה של המשנה שלו    משרד המשפטים בולט במינויים בלתי תקינים
איתמר לוין
השופטת אספרנצה אלון נשלחה למילוי מקום בתחום פשיטות הרגל, ולא התביישה להיעזר בידע של עורכי הדין. לצד זאת, היא מפגינה תשומת לב לפרטים ומנהלת את הדיונים ביעילות
איתמר לוין
עו"ד ששון יצחק, בא-כוחו של היועץ המשפטי לממשלה בכתב אישום על הפרת זכויות עובדים זרים, שלח לדיון עורכת דין ללא הסכמה כדין וללא היכרות עם התיק - וביה"ד החליט שמדובר באי-התייצבות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il