X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
שיטה חדשה שפיתחו מדעני מכון ויצמן למדע, עשויה להציע פתרון לאנשים הסובלים מיעפת וכן מהפרעות נוספות הנובעות משיבוש בפעילותו של השעון הביולוגי
▪  ▪  ▪
הסוף לג'ט-לג? [צילום: משה שי, פלאש 90]

מרבית בעלי החיים, לרבות בני אדם, מסוגלים למדוד זמן באמצעות שעון ביולוגי פנימי. אך כאשר אנשים טסים ליעדים רחוקים המתקיימים באזור זמן חדש, הם חווים חוסר התאמה בין "השעון הביולוגי" שבגופם לבין השעון החיצוני להם. התוצאה היא הפרעה בשעון הביולוגי - או, במילים אחרות - "יעפת" (ג'ט-לג).
כעת, שיטה חדשה שפיתחו מדעני מכון ויצמן למדע, עשויה להציע פתרון לאנשים הסובלים מיעפת וכן מהפרעות נוספות הנובעות משיבוש בפעילותו של השעון הביולוגי. השיטה, שמבוססת על חשיפה לאוויר דליל בחמצן, הוכחה כיעילה בניסוי על עכברים ותוארה באחרונה בכתב העת המדעי Cell Metabolism.
"ראינו כי בעכברים שנחשפו לשינויים ברמות החמצן - היעפת קוצרה משמעותית", אומר ד"ר גד אשר מהמחלקה למדעים ביומולקולריים, אשר עומד בראש קבוצת המחקר. את המחקר הובילו ד"ר יערית אדמוביץ' תמם והחוקר הבתר-דוקטוריאלי ד"ר בנג'מין לאדוק. כן היו שותפים במחקר ד"ר מרינה גוליק ממעבדתו של ד"ר אשר וד"ר מרטן קונרס, מאוניברסיטת בריסטול, בריטניה.
המדענים ביקשו להתחקות אחר האות הביולוגי שמאפשר את סנכרון כלל השעונים בגוף. "השעון הביולוגי מורכב ממיליוני שעונים המצויים בכל איבר ותא בגוף", מסבירה ד"ר אדמוביץ' תמם. "רצינו להבין מהו הדבר המאפשר את התיאום ביניהם, כך שיתקתקו בהרמוניה". חילוף חומרים וטמפרטורה - כך ידוע למדענים - קשורים שניהם לצריכת חמצן וידועים כגורמים דומיננטיים בסנכרון השעונים בגוף. לאור זאת, הם יצאו לבדוק אם גם חמצן עשוי להוות אות מסנכרן לשעונים בגוף.
מקצב יומי
"ישנן שלוש דרישות מאות כזה", מסביר ד"ר אשר. "ראשית, תאי הגוף צריכים להכיר אותו; שנית, הוא צריך להיות בעל מקצב יומי - כלומר, עליו להגיע לרמת שיא מדי 24 שעות וכך להעביר 'מסר' לגבי השעה; ושלישית, הוא חייב להשפיע על כל תאי הגוף ולגרום להם להציג את אותה השעה".
חמצן מזוהה על-ידי מרבית תאי הגוף, ולכן עונה בוודאות על הדרישה הראשונה. אך מה לגבי יתר הדרישות? בניסוי שערכו בעכברים, ראו המדענים שלצריכת חמצן ולנוכחותו בדם יש מקצב יומי.
"היה לנו חשוב להבין אם שינויים יומיים אלה מורגשים גם על-ידי הרקמות בחיה", אומר ד"ר לאדוויקס. לצורך כך, הסתייעו המדענים בטכנולוגיה הקיימת במעבדתו של ד"ר קונרס - אלקטרודה המושתלת בכיליה של חולדה, ומנטרת בה את רמות החמצן, בעוד החיה נעה בחופשיות בכלוב. "ראינו שרמות החמצן בכיליה נעות במקצב יומי - כלומר, הן מגיעות מדי יממה לנקודת שיא", אומר ד"ר אשר.
לבסוף, בחנו המדענים אם שינוי יומי ברמות החמצן מסוגל "לומר" לשעונים מה השעה - מה שיענה על הדרישה השלישית. לצורך כך, הם חשפו תרבית רקמה ששעוניה אינם מסונכרנים לרמות משתנות של חמצן באופן המחקה את המצב בחיה. כפי שציפו, הם גילו שחשיפה זו גרמה לשעוני התאים להסתנכרן בעוד שהשעונים בקבוצת הביקורת, אשר שהו ברמת חמצן קבועה, לא סונכרנו.
שש שעות קדימה
"הראינו שחמצן מסוגל לגרום לסנכרון השעונים - השפעה שמעולם לא נחקרה או תוארה בהקשר לשעונים ביולוגיים", אומר ד"ר אשר. בהמשך לכך, גילו המדענים שהתהליך תלוי בחלבון המעודד ביטוי גנים ובעצמו מושפע מחמצן ונקרא HIF1.
השלב האחרון כלל את יישום האות "בשטח". לצורך כך, המדענים שינו באופן מלאכותי את שעוניהם הביולוגיים של העכברים, במטרה ליצור אצלם יעפת. "שינינו את משטר האור והחושך של העכברים, מה שגרם לכך שקפצו שש שעות קדימה בזמן. מצב זה מדמה טיסה מישראל לאחת ממדינות המזרח הרחוק", מסבירה ד"ר אדמוביץ' תמם.
בסמוך ליעפת שחוו, קבוצה אחת של עכברים נחשפה לרמות חמצן נמוכות למשך כמה שעות. קבוצה אחרת - ששימשה כקבוצת ביקורת - נחשפה לרמה קבועה של חמצן. התוצאה: אצל העכברים בקבוצה הראשונה היעפת קוצרה משמעותית בהשוואה לקבוצת הביקורת.
"הראינו ששינויים ברמות החמצן מסוגלים לסנכרן שעונים ביולוגיים בעכברים ולשפר משמעותית את זמן ההתאוששות מיעפת", אומר ד"ר אשר. "האם נוכל לראות את ההשפעה הזו גם בבני אדם? שאלה זו עדיין פתוחה".
עוד הוא מוסיף: "מדובר בתוצאות מרגשות הן בפן המדעי והן בכל הנוגע לפוטנציאל היישומי הטמון בגילוי. כעת, למשל, אנו בודקים אם אוויר עשיר בחמצן יכול להוביל גם הוא לשיפור ביעפת. אם השיטה תתברר כיעילה בבני אדם, נוכל לחשוב על פתרונות פשוטים ליישום שלה; למשל - שימוש במסכת חמצן במטוס".

תאריך:  25/10/2016   |   עודכן:  25/10/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שיטה חדשה תעזור לסובלים מג'ט-לג
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עידן יוסף
הציבה אולטימטום למשרדי התחבורה והאוצר להיכנע לדרישות אגד בתוך כשבועיים אחרת תשבית את קווי הקואופרטיב בכל הארץ    תחבורה בדרך שלנו: "ניסנקורן מזיק לנהגי אגד!"
מירב ארד
חברת טקמר מקבוצת מר זכתה במכרז של מנהל הרכש במשרד הביטחון למאות מערכות קשר פנים עבור זרוע היבשה בצה"ל. על-פי הודעת משרד הביטחון היקף הפרויקט צפוי להיות כ-40 מיליון שקל ל-5 שנים. במסגרת הפרויקט תספק מרכזיות קשר מבוססות VOIP/ROIP, שיחליפו מרכזיות מיושנות הנמצאות בשימוש מזה עשרות שנים
אלעזר לוין
תטען: החברה ביטחו את עבודות הבנייה בחדרה, ועליהם לפצות את החברה על הנזקים מנפילת המרפסת    החברות דחו בעבר דרישה לתשלום    גינדי תובעת 100 מיליון מאורתם-סהר ומחברות הביטוח    מחר יחליט נשיא בית המשפט האם להוציא לחברה צו הקפאת הליכים
איתמר לוין
הזמר הודה במסגרת הסדר טיעון ב-16 עבירות של העלמת הכנסות במיליון שקל ובאי תשלום מע"מ ב-139,000 שקל    העונש הקל: בשל הסדר הטיעון שנחתם עם אמרגנו של פרץ
יפעת גדות
במשך שלושה ימים פסנתרים שימוקמו ברחובות ובברים במרכז ירושלים "יארחו" אמנים, כיתות אמן ועשרות הופעות במגוון סגנונות, שיעורי פסנתר המונים, במסגרת פסטיבל פסנתרחוב הראשון בירושלים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il