X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
השופט יורם דנציגר פוסק לראשונה: חוסר חוקיות בנוהג של הרשויות לדרוש מהיזמים לפצות את מי שייפגע מתוכניות בנייה ובראשן שינוי ייעוד הסיבה: אין הסמכה בחוק המאפשרת להן לעשות זאת, ומדובר למעשה בהטלת מס ללא אישור המחוקק התנהגות הרשויות "עומדת בסתירה לעקרונות יסוד במשפט הציבורי ובראשם עיקרון חוקיות המינהל"
▪  ▪  ▪
דנציגר."נטילת כספו של האזרח" [צילום: אורי לנץ, פלאש 90]
גל של תביעות?
בית המשפט העליון אינו אומר, האם פסק דינו יחול גם על תוכניות בנייה שכבר אושרו ובמסגרתן נדרשו היזמים להעניק לרשויות כתבי שיפוי. בהחלט ייתכן שנהיה עדים כעת לגל של תביעות, בהן יידרשו הרשויות להחזיר את הכספים ששילמו היזמים לצורך הפיצויים למי שנפגעו מן התוכניות. מצד שני, ייתכן שחלק מן היזמים קיבלו במקביל הקלות תכנוניות - אותן לא ניתן לבטל רטרואקטיבית.
יש להדגיש, כי פסק הדין מתבסס על כך שאין מקור חוקי לדרישת השיפוי. מכך עולה, כי אם המחוקק יחליט לתת לרשויות סמכות שכזו - הפעילות תהיה חוקית ובית המשפט העליון לא יתערב.

גורמי תכנון אינם רשאים לדרוש מיזמים להפקיד בידיהם כתבי שיפוי, לפיהם יכסו היזמים את הפיצויים שיידרשו הרשויות לשלם בגין תוכניותיהם. כך קובע לראשונה (יום ה', 15.12.16) שופט בית המשפט העליון, יורם דנציגר.
סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה קובע, כי מי שנפגע מתוכנית בנייה שאינה הפקעה (לרוב - שינוי ייעוד), זכאי לתבוע פיצויים מהרשות שאישרה תוכנית זו. לאורך שנים נוצרה פרקטיקה, לפיה רשויות התכנון דורשות מהיזמים כתבי שיפוי, כך שבפועל מי שישלם את הפיצוי יהיו היזמים הנהנים משינוי הייעוד.
כעת קובע בית המשפט העליון, כי מדובר בנוהג בלתי חוקי, משום שאין כל הסמכה בחוק המאפשרת לרשויות התכנון לגלגל את העלות על כתפי היזמים. "חובתה של הרשות הציבורית שלא לסטות מגדרי סמכותה על-פי דין בולטת במיוחד בתחום המיסים ותשלומי החובה", אומר דנציגר. "כל חיוב כספי שמטילה הרשות על האזרח, לרבות חיוב נדחה או מותנה, חייב להיות מכוח חוק או על פיו".
"לא די בהצדקות רעיוניות"
דנציגר מונה שורה של נימוקים בעד ובנגד הטלת תשלום הפיצוי על היזמים. אולם הוא מדגיש, "לא די בהצדקות רעיוניות. משעה שמדובר בחיוב כספי שמטילה הרשות על האזרח או על הפרט, נדרש לכך עיגון בחוק או על פיו". הוא קובע: "אין בו [בחוק התכנון והבנייה] הסמכה מפורשת המתירה לוועדה המקומית (ואף לא לוועדה המחוזית או הארצית) לדרוש כתבי שיפוי בגין תביעות".
דנציגר מדגיש: "גם אם אקבל את הטענה כי הפרקטיקה הוכרה בפסיקה כדבר רוֹוֵחַ, אין בכך כדי ללמד, בהכרח, על חוקיותה, ובפרט בהיבט של שלטון החוק. יתרה מכך, בית משפט זה אף ציין במפורש כי חוקיותה של הפרקטיקה מוטלת בספק". הפסיקה עד כה לא דנה במישרין בשאלת חוקיות הפרקטיקה הזו, אומר דנציגר, הסוקר אותה ומסיק:
"משלא קיימת הוראת דין המסמיכה את הוועדה המקומית לחייב יזם בתשלום עבור פיצויים בגין תביעות לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה, הרי שאין הוועדה המקומית רשאית לעשות כן. החובה המוטלת בסעיף 197 על הוועדה המקומית, קרי, החובה לפצות את הנפגעים מהתוכנית, היא חובה מוחלטת שלא ניתן להתנות עליה.
"מתן רשות לוועדה המקומית להעביר את החיוב בתשלום הפיצויים ליזמים, כמוה כהטלת מס ללא צו מפורש של המחוקק. גם אם הפקדת כתב שיפוי אינה עולה כדי הטלת חיוב כספי ממש, הרי שמדובר בנטילה מותנית (או מושהית) של כספו של האזרח. נטילה כזאת חייבת להיות מושתתת על בסיס חוקי מפורש. עקרון החוקיות, הפורש עצמו על פעילותן של הרשויות הציבוריות כחופת-על, מחייב לקבוע כי הטלת חובה על יזם להפקיד כתב שיפוי כתנאי לאישורה של תוכנית, עומדת בסתירה לעקרונות יסוד במשפט הציבורי ובראשם עיקרון חוקיות המינהל".
הדברים נאמרו בהחלטתו של ביהמ"ש העליון לקבל את ערעורה של חברת פרחי ביקל נגד דרישת השיפוי שהוטלה עליה בידי הוועדה המקומית ראשון לציון במסגרת שינוי ייעוד מחקלאות למגורים. הוועדה המקומית חויבה בתשלום הוצאות בסך 50,000 שקל. השופטים ניל הנדל וענת ברון הסכימו עם דנציגר. את פרחי ביקל ייצגו עוה"ד עמי אסנת ו-ורדה לבון-ברמן, את הוועדה המקומית ייצג עו"ד גיל זילבר, ואת חברת א.ש.י פרשקובסקי - עוה"ד אלי וילצ'יק ורוית צימנט.

תאריך:  15/12/2016   |   עודכן:  17/12/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
רשויות התכנון אינן רשאיות לגלגל פיצויים לכתפי היזמים
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
קודם שלא יעניקו זכויות יתר-ואז
עיניה  |  16/12/16 00:07
2
פסיקה חכמה נכונה ובעיקר מועילה
פועה  |  16/12/16 08:20
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אלעזר לוין
רשות מקרקעי ישראל ביקשה רק 6.8 מיליון שקל בעד מגרש, ששוויו 90 מיליון שקל    קיבלה רק הצעה אחת, נמוכה בהרבה מהמינימום
איציק וולף
רב היישוב עפרה, הסמוך לעמונה, תוקף את החלטת תושבי עמונה לדחות את המתווה שהוצע להם להעתקת היישוב    "עמונה עומדת כרגע לבדה מול
המדינה, לבדה גם ללא תמיכה ציבורית ותקשורתית שהיו מנת חלקה עד לאחרונה"
שר האוצר כחלון: "הקבלנים משלמים 3 מיליארד שקל בכסף שחור"    דרעי הבטיח עוד 20,000 אך הממשלה תאשר פחות מ-50% ממספר זה
איתמר לוין
איל התקשורת, המחזיק ב-61% ממניות רשת הטלוויזיה, מפרסם הצעת רכש למניות הציבור תמות 14.6 מיליארד דולר - 40% מעל מחיר השוק של Sky
אלעזר לוין
בינואר-ספטמבר התחילו בבניית 38,670 דירות, לעומת 40,500 בתקופה המקבילה אשתקד    שר האוצר כחלון הודיע על גידול במספר התחלות הבנייה, אך בפועל קורה ההפך
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il