X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
הרוב המכריע של התלונות נגנזות לאחר בדיקה ראשונית ואינן מועברות למסלול המשמעתי לפני שנתיים שירתו 132 שוטרים שהורשעו בדין פלילי נתוני מח"ש מייפים את המציאות לגבי טיפולה בתלונות
▪  ▪  ▪
90% מהתלונות ב-2015 נסגרו
טיפול ממוקד, מהיר ומידתי
שפירא מסכם: "כדי להרתיע שוטרים מלפעול בניגוד להוראות הדין ולנוהלי המשטרה, הטיפול המשמעתי חייב להיות ממוקד, מהיר ומידתי. ההליכים המשמעתיים חייבים להעביר לכלל השוטרים מסר ברור, כי שוטר שינהג כלפי אזרח באלימות בלתי מוצדקת ובחריגה מן הסביר, או יעבור עבירה חמורה אחרת, ייענש בחומרה.
"לנוכח חולשותיו של מערך הטיפול הכולל בעבירות שוטרים, שכיום אלפי תלונות ופניות אזרחים בנוגע להתנהגות שוטרים המגיעות אליו אינן נבחנות בו אפילו בחינה ראשונית, ראוי שמח"ש תבחן עם היועץ המשפטי לממשלה מהי המדיניות שיש לנקוט בתיקי השימוש בכוח של שוטרים נגד אזרחים. המשטרה נדרשת להטמיע בקרב שוטריה את התפיסה שריבוי תלונות על דפוסי פעולה פסולים עלול לפגוע במשטרה. כן עליה לרכז את המידע על אירועי אלימות שוטרים ועבירות אחרות כדי שתוכל ללמוד על שכיחותם, לערוך תחקירים מתאימים ולהסיק מסקנות, במישור האישי ובמישור המערכתי. פעולה מקיפה ומשולבת של מח"ש והמשטרה תאפשר טיפול מקיף וראוי בעבירות שוטרים.
"אין ספק שיש לתת בידי שוטרי משטרת ישראל, העושים לילות כימים להבטחת ביטחון תושבי המדינה, את הסמכויות, הכלים והגיבוי הנדרשים להם כדי לעמוד במשימתם ולהתמודד עם עבריינים. ואולם הפעלת הסמכויות והכלים שהוקנו למשטרה נשענים, בראש ובראשונה, על אמונו של הציבור במקצועיות וברמה המוסרית של המשטרה. פעולה נחושה יותר בתחום הטיפול המערכתי בעבירות שוטרים תסייע לחיזוק המשטרה והגברת אמון הציבור בה".

הרוב המכריע של התלונות המוגשות למחלקה לחקירות שוטרים נגנזות לאחר בדיקה ראשונית, והן אינן מועברות למשטרה כדי לבחון האם יש מקום לנקוט בהליכים משמעתיים או פיקודיים. דוחות מח"ש מסתירים עובדה זו, על-ידי התעלמות מחלק ניכר מן התלונות המוגשות למחלקה. כך מגלה (יום ד', 5.4.17) מבקר המדינה, יוסף שפירא. עוד הוא מגלה, כי לפני שנתיים שירתו 132 שוטרים שהורשעו בעבירות פליליות.
מח"ש בוחנת את התלונות רק במישור הפלילי והראייתי, ואילו המשטרה מטפלת רק בתיקים שמעבירה אליה מח"ש עם המלצה לטיפול משמעתי. התוצאה: בשנת 2015 נסגרו בשלבי הטיפול השונים 90% מ-6,320 התיקים שנפתחו במח"ש. "אלפי תיקים שנפתחו עקב טענות בדבר התנהגות פסולה של שוטרים, בדרגות חומרה שונות, נגנזים למעשה בהמשך לסגירתם במישור הפלילי ואינם מקבלים טיפול משמעתי ואף לא טיפול מערכתי-ארגוני", קובע שפירא.
שפירא מסביר, כי מערך הטיפול בעבירות שוטרים בכלל ובאלימות שוטרים בפרט נסמך בעיקר על מבחן העבירה הפלילית. עקב כך, מבין אלפי התלונות ותיקי החקירה שנפתחים במח"ש מדי שנה, עשרות בלבד מועלים לנתיב של טיפול פלילי או משמעתי ומוגשים בהם כתבי אישום, ואילו רוב התיקים האחרים אינם נבחנים כלל במישור הפיקודי, המבצעי או המינהלי. שיעור עצום של תיקים איננו מטופל אפוא בידי שום גורם, אין מופקים לקחים ואין מתקבלות על פיהם החלטות פנים-ארגוניות. הדבר מסכל את מימושה המלא של תכלית מיגורן של התנהגויות פסולות של שוטרים.
43% מתיקי התלונה שנפתחו במח"ש בשנים 2015-2013 נסגרו לאחר הליך בירור ראשוני בלבד ובלי שננקטו כל פעולות חקירה, או לאחר הליך בדיקה בלבד, בלי חקירה באזהרה של השוטר הנילון. ב-16% מתיקי התלונה שנפתחו במח"ש באותם שנים מצאה המחלקה, כי יש לפתוח בחקירה באזהרה של שוטרים. מספר התיקים שמח"ש קיימה לגביהם חקירה באזהרה פחת והלך עם השנים.
רק 6% מהתיקים הועברו למשטרה
בשנת 2015 נפתחו במח"ש 2,079 תיקים על בסיס חומר משטרתי, אך רובם המוחלט נגנזים ללא טיפול, בהעדר תלונה של המתלונן. תיקים אלה נפתחים על סמך חומרי חקירה המתקבלים מיחידות המשטרה השונות, ובהם טענות של אזרחים שנחקרו באזהרה במשטרה כי הופעל נגדם כוח מופרז.
בשנת 2015 העבירה מח"ש למשטרה 23 תיקים, שהם 6% בלבד מן התיקים שחקרה באזהרה וסגרה, לפי הפירוט הבא: מ-194 התיקים שנסגרו בעילה של חוסר ראיות מספיקות הועברו עשרה תיקים; מ-53 התיקים שנסגרו בשל העילה "העדר עניין לציבור" הועברו ארבעה תיקים; מ-16 התיקים שנסגרו בשל העילה "עבריין לא נודע" הועבר תיק אחד בלבד; מ-111 התיקים שנסגרו בעילה "חוסר אשמה" הועברו שמונה תיקים. לפיכך, כלפי הרוב המכריע של השוטרים שנחקרו באזהרה לא ננקטו אמצעים כלשהם, וגם לא הופקו מסקנות רוחב מהתנהגותם.
"על מח"ש והמשטרה לקבוע מתכונת עבודה שתבטיח העברה נרחבת יותר של תיקים וכן לקבוע את המקרים והנסיבות שמצדיקים אי-העברת מידע למשטרה", אומר שפירא. בפברואר השנה הודיעה מח"ש, כי היא מקבלת על עצמה להעביר למחלקת המשמעת במשטרה את כל החומרים המשטרתיים שלא יבשילו לחקירות פליליות.
בדוחות השנתיים שמח"ש מפרסמת, היא אינה מציגה את פילוח הנתונים המלאים, אלא לגבי תיקים שחקרה בהם שוטרים באזהרה, שהם עשירית בלבד מכלל התיקים. הדוחות גם אינם כוללים פילוחים של סוגי העבירות ומאפיינים של המתלוננים. הנתונים המלאים, הכוללים גם את 2,000 תיקי החומר המשטרתי, אינם מתפרסמים בדוח השנתי של מח"ש ואינם מובאים בחשבון בניתוח הנתונים. כך נוצרת תמונה מטעה ולפיה שיעור הטיפול בתלונות גבוה בהרבה מכפי שהוא במציאות.
לא מפטרים שוטרים אלימים
עוד מצביע שפירא על העובדה, שלא נערך מחקר אמפירי המבסס את הטענה לפיה תלונות רבות מוגשות בניסיון לטפול אשמות שווא על שוטרים. טענה זו והחשש שלהעמדת שוטרים לדין יהיה אפקט מצנן על שוטרים, טעונים בחינה מעמיקה, שהיא חיונית לנוכח חולשותיו של מערך הטיפול הכולל בעבירות שוטרים, קובע שפירא.
בשנת 2015 נפתחו במח"ש יותר מ-600 תיקים שבהם שוטרים נחקרו באזהרה. באותה שנה הושעו רק 22 שוטרים בגין חשש למעורבות בעבירות שיש עימן קלון. יוצא אפוא, שברוב המקרים החליטה המשטרה שלא להשעות מתפקידם שוטרים שנפתחה נגדם חקירה או שהוגש נגדם כתבי אישום. במקביל, נרשם גידול של 50% במספר התיקים שהופנו למסלול של הערת מפקד וזינוק של 566% במספר התיקים שהופנו להדרכת מפקד. "מצב זה עלול לפגוע בהרתעה ולשדר מסר של יחס סלחני לעבירות משמעת", מתריע שפירא. הוא גם קורא לפרסם את שמותיהם של השוטרים המורשעים בדין משמעתי.
בשנת 2013 פוטרו מן השירות 69 שוטרים, שלושה מהם (4%) בגין שימוש בכוח; בשנת 2014 פוטרו 74, שלושה מהם (4%) בגין שימוש בכוח; ובשנת 2015 פוטרו מן השירות 82 שוטרים, תשעה מהם (11%) בגין שימוש בכוח. ברוב המקרים החליטה המשטרה שלא להשעות מתפקידם שוטרים שהוגשו נגדם כתבי אישום. יתר על כן, יש שוטרים שהורשעו בפלילים ובכל זאת הושארו בתפקידם, בנימוק שיוגש ערעור על הרשעתם.
הנתונים שמסרה המשטרה למשרד המבקר ומספר כתבי האישום המוגשים לבית הדין למשמעת בגין שימוש בכוח מציגים לכאורה תמונה ובה אלימות השוטרים היא תופעה שולית. אולם מדגיש שפירא, תמונה שונה לחלוטין מצטיירת ממספר התלונות על שימוש בכוח המוגשות נגד שוטרים ומסקרי דעת קהל המלמדים, כי מידת האמון שרוחשים למשטרה הציבור - ובעיקר קבוצות מיעוט - היא מועטה. על המשטרה לבחון נתונים אלה ולשקול הכנסת שינויים באופן השימוש בכלים שהועמדו לרשותה בדין המשמעתי, כדי לצמצם את השימוש בכוח שלא כדין ולהגביר את אמונו של הציבור במשטרה.

מח"ש: צריכים עוד כוח אדם

מח"ש אומרת בתגובה, כי חלק מהמלצות המבקר כבר יושמו או מיושמות, ולצורך יישום מלא שלהן יהיה צורך להגדיל בצורה משמעותית את כוח האדם במחלקה. בשנה האחרונה נחקרו באזהרה שוטרים ב-750 תיקים ו-230 הועמדו לדין פלילי או משמעתי.
"על-רקע הדוח, מתחדד הצורך בהקצאת משאבים נוספים לפעילות יזומה והפעלת אמצעי חשיפה מיוחדים וחריגים בתיקי חקירה קשים אלה, והדברים הללו כבר מיושמים בימים אלו ממש".
עוד מציינת מח"ש, כי היא מוסמכת רק לחקור חשדות לעבירות פליליות שהעונש עליהן הוא לפחות שנת מאסר. היא מאשרת, כי קרוב למחצית מהתלונות נגנזות מסיבות שונות בתום בחינה ראשונית, ותיקים נוספים נסגרים אחרי פעולות חקירה משמעותיות. עוד נמסר, כי מח"ש מעבירה למשטרה העתקים מתיקי החקירה בהם הוחלט, כי יש ראיות להעמדת השוטר לדין פלילי או משמעתי. כאשר עולה חשד להתנהלות לקויה במישור המשמעתי או במישור הפיקודי/מבצעי, מועבר התיק לבחינת אגף המשמעת במשטרה. מח"ש אינה מוסמכת לבחון את התנהלות המשטרה ברמה הארגונית/פיקודית או לחלופין לבחון דפוסי התנהגות של שוטרים או תחנות משטרה. כמעט בכל התיקים שנגנזים לאחר חקירה, נשלח מכתב על כך גם לגורם הפיקודי הרלוונטי וגם למחלקת המשמעת במשטרה.
למח"ש מועברים חומרי חקירה משטרתיים בהם מועלות טענות ע"י חשודים לשימוש בכוח נגדם מצד שוטרים. מטבע הדברים, אומרת מח"ש, בחלק מהמקרים מדובר בטענות שקריות. עם קבלת החומרים מזמנת מח"ש את המתלוננים כדי למסור תלונה מפורטת, שהינה תנאי הכרחי לפתיחה בחקירה פלילית. אם האזרח אינו נענה לפנייה למסור את הודעתו המפורטת בתוך זמן קצוב, ייגנז החומר בשל חוסר שיתוף פעולה. חלק ניכר מהתלונות מתבררות ככוזבות לאחר בדיקה. לבסוף אומרת המחלקה, כי בשנה שעברה הוסיפה לדוח המסכם שלה את הנתונים על התיקים שהתקבלו מהמשטרה.

[צילום: דוח מבקר המדינה]
תאריך:  05/04/2017   |   עודכן:  05/04/2017
+אוניברסיטאות מטייחות עבירות של מרצים
16:01 05/04/17  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת ת"א ואוניברסיטת בן-גוריון הגיבו ביד רכה על הטרדות מיניות ומעשי מרמה  ▪  מתריע: תעשיה של מכירת עבודות פורחת באינטרנט

עוז. סגר חשדות לפלילים
+הרפורמה במשאבי האנוש עלולה להיכשל
15:59 05/04/17  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

שפירא: הרפורמה בשירות המדינה רשמה הישגים משמעותיים מאז שנת 2011, אך חסמים בתוך נציבות שירות המדינה ומחוצה לו מסכנים את השלמתה

תקצוב לא יעיל
+סאגת רוזנברג פגעה קשות באגף המשמעת
15:56 05/04/17  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

הממונה על המשמעת בנציבות שירות המדינה וסגניתו התעקשו להישאר בתפקידיהם למרות הקשר הרומנטי שניהלו  ▪  בניגוד לטענותיו של רוזנברג - הוצעו להם תפקידים אחרים, אך הם דחו את הצעות

רוזנברג. חרג מסמכותו [צילום: ג'וינט ישראל]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מח"ש - בית קברות לתלונות נגד שוטרים
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
מח"ש - מחלקה לחיפוי על שוטרים
בעל נסיון  |  5/04/17 20:54
2
במדינה הזאת?הכל מופקר ל"ת
מה נשאר נורמלי   |  5/04/17 23:10
3
מנסיון זה כמו דלת מסתובבת  ל"ת
חוקר  |  6/04/17 00:02
4
מח" ש = כחש
כחש = מח"ש  |  6/04/17 13:13
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מבקר המדינה
איתמר לוין
שפירא: הרפורמה בשירות המדינה רשמה הישגים משמעותיים מאז שנת 2011, אך חסמים בתוך נציבות שירות המדינה ומחוצה לו מסכנים את השלמתה
איתמר לוין
הממונה על המשמעת בנציבות שירות המדינה וסגניתו התעקשו להישאר בתפקידיהם למרות הקשר הרומנטי שניהלו    בניגוד לטענותיו של רוזנברג - הוצעו להם תפקידים אחרים, אך הם דחו את הצעות
אלעזר לוין
האיש המועמד לנהל את הגוף הפיננסי הענק, המוסד לביטוח לאומי, נחשד בהעברת כספים ללא אישורים מקופת חברת הנדל"ן קרן קיימת, עקב אחרי עובדים, טען שכמנכ"ל אינו מכיר את נוהלי קק"ל, וניהל גופים שאינם עוסקים בביטחון סוציאלי    אבל השר חיים כץ תומך בו
אסף אוריון
לאור דוח המבקר, על מה שיש בו ובעיקר על מה שאין בו, וכשפנינו לעתיד, מומלץ לפעול לשיפור יכולתה של ישראל להתמודד עם אתגרי העתיד, הן במישור המדיניות, הן במישור המוכנות, והן במנגנוני הלמידה וקבלת ההחלטות הלאומיים
אלעזר לוין
העביר לקק"ל 51,000 דונם בגליל, בהסכם סודי שניסו למנוע עתה את פרסומו    איש לא בדק ואינו יודע מה השווי - "אולי מיליארדי שקלים"    הליכי ההעברה - בניגוד להסכם ולחוק    המבקר: קק"ל טעתה לרעתה - דרשה מנתניהו 8 מיליארד שקל, אך עליה לדרוש 15 מיליארד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il