X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  חדשות
המועמדים המובילים הם הנשיא הנוכחי חסן רוחאני והתובע לשעבר איברהים ראיסי אם איש מבין המועמדים לא יזכה ב-50%, יתקיים סיבוב נוסף בשבוע הבא
▪  ▪  ▪
רוחאני. עיד קדנציה? [צילום: הנשיאות האירנית]

אזרחי אירן הולכים מחר (יום ו', 19.5.17) לקלפיות כדי לבחור את נשיאם הבא. על-פי סקר שנערך בשבוע שעבר, 67% מהנשאלים אמרו ש יצביעו בבחירות. בבחירות הקודמות, שיעור ההצבעה עמד על 73%. לפי סקרים המעודכנים לתחילת השבוע, הנשיא הנוכחי חסן רוחאני זוכה ל-28% מהקולות, ואיברהים ראיסי - ב-12%. מוחמד באגר קליבאף זכה ל-9%, אך לאחר פרישתו מהמרוץ השבוע - כאשר סביר שקולות אלו יעברו לראיסי.
כמו בארה"ב, גם באירן ישנן מספר דרישות כדי שאדם יהיה זכאי להיחשב כמועמד לנשיאות: זכר, ממוצא אירני ובעל אזרחות אירנית. הוא צריך להיות מוסלמי שיעי תריסרי (שם של זרם מרכזי בשיעה) אדוק. דמות פוליטית מוכרת, בין הגילאים 75-25 וללא תיק פלילי.
מוסד שנקרא "סוכנות הפיקוח על הבחירות" (EMA) של מועצת שומרי החוקה הוא המאשר את המועמדים. סיבת פסילתו של מועמד לא מפורסמת לציבור, אך היא מועברת למועמד עצמו. נשים שנרשמות כמועמדות נפסלות ישירות. הבחירות הן ישירות, והמנצח הוא זה המקבל לפחות 50% מהקולות. אם אף אחד מהמועמדים לא קיבל רוב מוחלט, שני המועמדים המובילים עולים לסיבוב שני, שנערך שבוע לאחר הסיבוב הראשון.
נשיא אירן הוא הדמות השנייה החזקה במדינה, אחרי המנהיג העליון. הנשיא הוא שממנה את הממשלה, מפקח על פעילותה ומתאם אותה. הוא שאחראי גם לנושא החוץ במדינה. אולם, לנשיא אין שליטה על הצבא וכוחות הביטחון, דבר הנמצא בלעדית באחריות המנהיג העליון. הנשיא ממנה את שרי המודיעין וההגנה, אך הדבר דרוש אישור של המנהיג העליון, לפני הצגת המועמדות בפרלמנט.
בבחירות הנוכחיות היו שישה מועמדים, וכעת נשארו ארבעה. אחד הפורשים הוא קליבאף, ראש עיריית טהרן שזו ההתמודדות השלישית שלו לנשיאות ונחשב אחד המועמדים המרכזיים. הוא פרש מהמרוץ באמצע השבוע, והעביר את תמיכתו לראיסי.
המועמד המרכזי הראשון הוא רוחאני, יליד 1948 שבא ממשפחה דתית בעלת נגיעה פוליטית. אביו נעצר יותר מ-20 פעמים עד המהפכה בשנת 1979, בשל הפגנות נגד השלטון. הוא בעל שני תארים במשפטים, אחד מאוניברסיטת טהרן והשני מאוניברסיטת גלאזגו. בשנת 1973, לאחר שקיבל את התואר מאוניברסיטת טהרן, התגייס לצבא.
דרכו הפוליטית של רוחאני החלה בשנות ה-60, כאשר נשא נאומים נגד שלטון השאה, בגינם נעצר מספר פעמים. לאחר המהפכה באירן סייע לבנות מחדש את הצבא האירני, ובשנת 1980 נבחר לראשונה לפרלמנט, שם כיהן עד שנת 2000. לאחר מכן, היה ראש צוות המו"מ של הנשיא מוחמד ח'אתמי, בשיחות מול האיחוד האירופי על תוכנית הגרעין האירנית. מו"מ זה הביא להסכמה בנוגע להאטת תוכנית הגרעין, דבר שבוטל למעשה עם היבחרו של מחמוד אחמדינג'אד לנשיא אירן והתפטרותו של רוחאני. בשנת 2013 נבחר רוחאני לנשיאות לראשונה. כמו במדינות רבות, גם באירן לא ניתן להתמודד יותר מפעמיים ברציפות לתפקיד הנשיא.
המועמד השני הוא איש הדת איברהים ראיסי, יליד 1960 המשמש כיום כיו"ר של אחת מקרנות הצדקה הגדולות באירן. הוא בעל תואר שני בחוק בינלאומי ותואר דוקטור במשפט האיסלאמי. בשנת 1981 מונה לתובע בעיר כאראג', העיר הרביעית בגודלה באירן, וגם לתובע בעיר המדאן, הרחוקה ממנה ב-300 ק"מ בין שתי הערים. לאחר ארבעה חודשים מונה לתובע במחוז המדאן.
לאחר מספר שנים מונה ראיסי לתובע בעיר טהרן ומשך את תשומת ליבו של המנהיג העליון דאז האייתוללה ח'ומייני, שנתן לו מינוי מיוחד לעסוק במשפט בחלק ממחוזות אירן. בשנת 1988, היה אחד מארבעת האנשים שהיו מעורבים בהוצאתם להורג של אסירים פוליטיים במדינה, דבר שזיכה אותו בכינוי "התליין". ראיסי לא התייחס פומבית לנושא. לאחר מותו של ח'ומייני בשנת 1989, מונה שוב לתפקיד התובע בטהרן, והחזיק בתפקיד עד שנת 1994 כאשר מונה לראש משרד החקירות. ראיסי כיהן גם כסגן שר המשפטים וכיועץ המשפטי לממשלת אירן, תפקיד בו החזיק עד 2016, לאחריו מונה ליו"ר קרן הצדקה אסטן קודס רזאווי.

תאריך:  18/05/2017   |   עודכן:  18/05/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סקרים אחרונים: 28% לרוחאני, עד 21% לראיסי
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איציק וולף
השופט (בדימ.) ריבלין, מצא כי תלונה שהוגשה נגד השופט עלאא מסארווה בדבר ליקויים בצו חיפוש שהוציא בפרשת 'הטרור הרשתי' הייתה מוצדקת    השופט נמנע מציון פרטים מזהים מהותיים על הצו
איציק וולף
ח"כ בצלאל סמוטריץ' קורא לראש הממשלה שלא לאפשר לנשיא האמריקני לבקר בכותל ללא ליווי ישראלי רשמי    "יש גבול לרמיסת הכבוד הלאומי"    פנה אל היועמ"ש בדרישה שיורה לגורמי הביטחון לשמור על חוק חסינות הכנסת ולאפשר לח"כים גישה לרחבת הכותל בעת ביקור טראמפ במקום
אלעזר לוין
מגרש לבית דיור מוגן בעתלית נמכר ב-6.6 מיליון שקל לשלושה זוכים, ששנים מהם אינם קבלני בניין
איתמר לוין
ראש ה-FBI המודח, ג'יימס קומי, ומחליפו הזמני יישאלו על התערבותה של רוסיה בבחירות לנשיאות - והסנטורים ודאי יבקשו לשמוע מ-קומי על נסיבות פיטוריו
איציק וולף
ראש הממשלה נמנע מלהציע לשר הנגבי, המכהן כממלא-מקום שר התקשורת, את התפקיד במינוי של קבע    השר לוין טרם השיב לנתניהו האם יסכים לעבור ממשרד התיירות למשרד התקשורת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il