X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
קובע לראשונה: למרות שהמדגם עצמו אינו יכול ליהנות מהגנה של זכויות יוצרים, ניתן להעניק אותה ליצירת אמנות המוטבעת עליו ומהווה חלק ממנו
▪  ▪  ▪
האריה הוא יצירה מוגנת

בית המשפט העליון קובע לראשונה, כי ניתן להעניק הגנה של זכויות יוצרים על פרטים מתוך מדגם - למרות שלא ניתן להעניק אותה למדגם עצמו.
מדובר בהגנות שתכליתן דומה - לעודד יצירה ופיתוח מקוריים - אך אופיין שונה. זכויות היוצרים מעניקות הגנה ליצירות (ומונח זה פורש בפסיקה בהרחבה), בעוד זכויות המדגמים מעניקות הגנה לצורתם של מוצרים הנדרשת למשיכת העין ולא למוצרים שצורתם פונקציונלית בלבד. קיימים גם הבדלים בהגנה בפועל, כאשר הבולט שבהם הוא 70 שנות הגנה אחרי מות היוצר בזכויות יוצרים, לעומת 15 שנה בלבד במדגמים. מאידך-גיסא, זכויות יוצרים אינן מונעות שתי יצירות זהות, בעוד זכויות במדגם יוצרות מונופול מוחלט. הבדל נוסף: זכות יוצרים נוצרת מאליה, בעוד מדגם צריך להירשם כחוק.
המשנה בדימוס לנשיאה, אליקים רובינשטיין, מציין (31.8.17), כי החפיפה והשוני שבין שני התחומים מחייבים להגדיר את היחס ביניהם. קיימות שלוש שיטות לעשות זאת: לקבוע שחפץ יכול ליהנות משתי ההגנות אם הוא עומד בדרישותיהן, לקבוע שההגנות מצטברות אך הן חלופיות או מוגבלות, ולקבוע שחלה רק אחת מהן - כפי שקבע המחוקק הישראלי. בארץ נקבע במפורש בחוק זכויות יוצרים, שהוא אינו חל על מדגם שהיה יכול להירשם ככזה אך יוצריו לא רשמו אותו.
לאור קביעה מפורשת זו של המחוקק, עוסק רובינשטיין בפסק דינו בעיקר בשאלה מה יהיה דינה של יצירת אמנות המוטבעת על גבי מדגם. האם היא תיהנה מהגנת זכויות יוצרים בפני עצמה, או שמא מאחר שהיא הפכה להיות חלק מן המדגם - היא לא תיהנה ממנה. תשובתו של רובינשטיין היא חיובית, במגבלות מסוימות: "ישנם מקרים, בהם יצירת אמנות המקובעת על גבי חפץ הכשיר להירשם כמדגם תזכה להגנת זכות יוצרים".
רובינשטיין ממשיך: "כדי שתוענק הגנת זכות יוצרים ביצירה דו-ממדית המקובעת על גבי חפץ, ושהיא כשלעצמה אינה מוגנת על-פי המצב החוקי הקיים, נדרש כי ניתן יהיה להפריד בין היצירה לבין החפץ... על-מנת שתוענק הגנת זכות יוצרים ליצירה המקובעת על גבי מדגם או חפץ הכשיר להירשם כמדגם, יש לצלוח שלושה שלבים: בשלב הראשון יש לבחון האם החפץ כשיר להירשם כמדגם. אם התשובה אינה בחיוב, ניתן לעבור לשלב השלישי. רק אם נכריע בחיוב בשאלה זו, יש לעבור לשלב השני - השלב העיקרי - בו יש לבחון האם ניתן להפריד את היצירה מן החפץ; בשלב השלישי, נבחן האם היצירה זוכה להגנה כיצירת אמנות לפי חוק זכות יוצרים".
לשם הדגמה אומר רובינשטיין, כי כפיות מדידה בצורת לב, מיכל מים של נרגילה ומתקן תלייה לאופניים אינם יכולים להיות יצירות אמנות המוגנות בנפרד - וזאת לעומת עיטור, קישוט או הדפס על חולצה היכולות לקבל הגנה. כדי למנוע יצירת מונופול בידי רצוי, מוסיף רובינשטיין, יש לתחם את היקף ההגנה בזכות יוצרים "להעתקים של הביטוי כנתינתו או העתקים קרובים מאוד".
הדברים נאמרו בהחלטת ביהמ"ש העליון לקבל את ערעורן של ענקיות הצעצועים פישר פרייס ומטאל, בעלות מותג "פישר פרייס", על החלטת בית המשפט המחוזי בנצרת (השופט יוסף בן-חמו). העליון קבע, כי חברת דוורון ייבוא ייצוא ובעליה, אהרון שטיין ודוד בן-שושן, הפרו את זכויותיהן של שתי החברות כאשר הפיצו כסא נדנדה לתינוק, המהווה העתק מדויק של הכסא שמשווקת פישר פרייס.
רובינשטיין פסק, כי כסא הנדנדה אינו נהנה מזכויות יוצרים, משום שמדובר היה במדגם שיכלו החברות לרשום. אולם דוורון ובעליה הפרו את זכויות היוצרים בציור האריה שעל הכסא ובחוברת ההדרכה המצורפת אליו, ועשו שימוש מפר בסימן המסחר "פישר פרייס".
השופט עוזי פוגלמן הסכים עם רובינשטיין, ואילו השופט חנן מלצר סבר שבמקרה זה בוצעה גם עוולה של גניבת עין. הנתבעים חויבו בתשלום הוצאות בסך 30,000 שקל ובית המשפט המחוזי יקבע בכמה יפצו את פישר פרייס ומטאל. את החברות ייצגו עוה"ד חגי נצר ורועי דריזון, את הנתבעים ייצגו עוה"ד אלי עבוד ומירנה סודן, ואת היועץ המשפטי שהתייצב להליך - עו"ד שמרית גולן.

תאריך:  03/09/2017   |   עודכן:  03/09/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
העליון מרחיב את ההגנה על מדגמים
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איציק וולף
איש העסקים הישראלי גיל שביט חתם עם הרשויות בפרו על הסכם עד מדינה שבמסגרתו יחזיר לקופה הפרואנית 350 אלף דולר וימסור מידע מפליל על מושל מחוז מושעה החשוד בקבלת שוחד מחברת הבנייה הברזילאית אודברכט
איתמר לוין
הרב ציון לוז-אילוז: התחייבות של אחד הצדדים לערוך צוואה כחלק מהסכם גירושין, עומדת בסתירה לחוק הירושה ובית הדין לא יאכוף אותה
איציק וולף
ריטמן נחשד בהטרדה מינית של קצינה תחת פיקודו, והוחזר לשירות על-ידי המפכ"ל אלשיך - למרות החשדות הללו    יפרוש מן המשטרה עד לסוף שנת 2017
איציק וולף
המפעל מחזיק כ-6 טון אמוניה    הדליפה הייתה מקומית ובמקטע אחד בלבד בצנרת האמוניה    לא נמצאו ריכוזי אמוניה בשכונות מגורים סמוכות למפעל    המפעל לא ישוב לעבודה עד לתיקון הליקויים
אביתר בן-צדף
מטוס החלל אקס-37-בי ישוגר ביום חמישי מקליפורניה    עד כה צבר המטוס 2,085 ימים בחלל    ביצועיו ומרבית מטענו מסווגים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il