X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
ג'ובראן: אם הפרקליטות לא מסוגלת לשמור ראיות ולהבטיח את הנגישות אליהם - שתודיע על כך וייתכן שיהיה צורך למצוא פתרון אחר
▪  ▪  ▪
ג'ובראן. מורת רוח [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]

פרקליטות המדינה עיכבה במשך שש שנים העברת חומרי חקירה לסניגוריה הציבורית, שייצגה מורשע ברצח שביקש לקיים לו משפט חוזר. המשנה בדימוס לנשיאת בית המשפט העליון, סלים ג'ובראן, מביע (7.9.17) מורת רוח רבה מהתנהגות הפרקליטות ודורש ממנה להקל על הגשת בקשות שכאלו.
עובדיה שלום הורשע בשנת 1997 ברצח עו"ד שמואל לוינסון שלוש שנים קודם לכן, במהלך פריצה לביתו, ונדון למאסר עולם. הוא עמד על חפותו, הגיש בקשות (שנדחו) לדיונים נוספים בביהמ"ש העליון ובשנת 2004 ביקש לראשונה בא-כוחו לערוך בדיקות מדעיות בממצאים שבתיק לקראת האפשרות שיבקש משפט חוזר.
בשנת 2007 נטלה על עצמה הסניגוריה הציבורית את ייצוגו של שלום, ואז החלה מסכת התכתבויות והתדיינויות שנמשכה שש שנים סביב בקשתה לבצע בדיקות דנ"א בממצאים. תחילה נדרשו לפרקליטות שישה חודשים להשיב בשלילה על פנייתה הראשונה של הסניגוריה והיא סירבה להוציא את הממצאים מחזקתה לצורך ביצוע הבדיקות. בתחילת 2010 דחתה הפרקליטות פנייה נוספת, ולאורך השנה שלאחר מכן נדחו פניותיה גם בידי היועץ המשפטי ופרקליט המדינה דאז, יהודה וינשטיין ומשה לדור.
בשנת 2011 עתרה הסניגוריה לבג"ץ, והייתה זו אלמנתו של לוינסון שפנתה ביוזמתה לביהמ"ש והודיעה שאינה מתנגדת למסירת המוצגים. מפסק דינו של ג'ובראן עולה, כי הפרקליטות לא חשבה לפנות בעצמה אל האלמנה. רק בשנת 2013 הסכימו הצדדים לשלוח את הבדיקות למעבדה בארה"ב.
הסחבת נמשכה גם לאחר מכן. לפרקליטות נדרשה שנה כדי לאתר את תיעוד חקירותיו של שלום - לאחר שטענה תחילה שאיננו ברשותה. ההליכים נמשכו גם לאחר הגשת הבקשה למשפט חוזר, "למורת רוחי הרבה" כלשונו של ג'ובראן. בין היתר, הפרה הפרקליטות הוראה מפורשת של ג'ובראן בנוגע למסירת חומרי חקירה ועשתה זאת באיחור של חודש.
לבחון את טענות הסניגוריה
ג'ובראן כותב: "נוכח השתלשלות אירועים זו, הדברים ראויים להיאמר בצורה המפורשת והברורה ביותר: פרקליטות המדינה אינה יכולה לעכב העברת ממצאים למבקשים להגיש משפט חוזר במשך זמן כה רב. אמת הדבר, על פרקליטות המדינה החובה לוודא כי בהעברת חומרי החקירה והממצאים, הם לא יפגעו באופן בלתי הפיך. חובה זו בכוחה להצדיק עיכוב מסוים או הטלת הגבלות מסוימות על עריכת הבדיקות. אולם איני מעלה בדעתי כל סיבה אשר בכוחה להצדיק עיכוב של כשש שנים במציאת פתרון לכל קושי שיכול לעלות בעניין זה". הדבר נכון לגבי כל פונה, ונכון שבעתיים לגבי הסניגוריה הציבורית - הוא מדגיש.
ג'ובראן מוסיף: "תמוה בעיני כי רק בחלוף שמונה שנים
מיום שהגישה הסניגוריה הציבורית את בקשתה הראשונה לחומרי חקירה בשם המבקש, מצאה פרקליטות המדינה את תיעוד חומרי החקירה. יובהר, כי אין ספק בעיני שהדברים לא נעשו בכוונת זדון. אולם להתנהלות זו לא ניתן להסכין".
בפיו של ג'ובראן גם אמירה עקרונית: "על פרקליטות המדינה, כגוף מינהלי האמון על שמירת החומרים, לבחון מחדש את אופן שמירת חומרי החקירה ולוודא כי הראיות והממצאים שמורים באופן המאפשר מציאתם במקרה הצורך במאמץ וזמן סבירים - שהרי אם הם בלתי מושגים אין כל סיבה לשמור אותם. אם אין ביכולתה של פרקליטות המדינה לעמוד בנטל כבד זה, שעיקרו אתגר לוגיסטי, מחובתה להודיע על כך לגורמים המוסמכים, וייתכן כי יש לשקול דרכים אחרות לשמירת חומרי החקירה, מחוץ לאחריותה של פרקליטות המדינה.
"על המקרה שלפנינו לשמש תמרור אזהרה. אל לנו לטמון ראשנו בחול נוכח הקשיים המעשיים בהגשת בקשה למשפט חוזר. על רשויות המדינה השונות, לרבות פרקליטות המדינה והיועץ המשפטי לממשלה, לבחון בכובד ראש את טענות הסניגוריה הציבורית בעניין הקשיים שבהליך המשפט החוזר, ובפרט את סוגיית הגילוי והבדיקה מחדש של ראיות חפציות בעלות חשיבות פוטנציאלית להחלטה על קיומו של המשפט החוזר.
"עלינו למצוא דרך לשבור את מעגל השוטים שבו נפגעת האפשרות לבסס את העילות לקיומו של משפט חוזר בשל אובדנם של מוצגים ובשל העדר נגישות לראיות הנחוצות לביסוס עילות אלו. טוב יעשו הרשויות, כל אחת בתחומה, אם יחדדו ויעדכנו נהליהן ותפקודן, על-מנת לסייע לגילוי האמת ולהקל על הגשת בקשות לקיומם של משפטים חוזרים".
בקשתו של שלום נדחתה בפסק דין ארוך במיוחד, בו מצא ג'ובראן, כי הראיות החדשות שבידיו אינן יוצרות מסה קריטית העשויות להביא לזיכויו אם יתקיים משפט חוזר. עוד הוא אומר, כי לא הוכח שההרשעה הקיימת היא עיוות דין, וכי השינוי באקלים המשפטי בשני העשורים האחרונים לא היה מביא לתוצאה שונה. את שלום ייצגו עוה"ד יואב ספיר (הסניגור הציבורי הארצי), קרן אבלין-הרץ ונועה מישור, ואת המדינה - עוה"ד תמר בורנשטיין ועידית פרג'ון.

תאריך:  07/09/2017   |   עודכן:  07/09/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הפרקליטות גררה 8 שנים בקשות לראיות
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
אין דבר כזה פרקליטות
יש פרקליטים  |  7/09/17 18:00
2
למה הם עושים זאת?
אורי פ  |  7/09/17 19:18
3
הפרקליטות הדורסנית והעריצה1
טנא  |  10/09/17 12:38
4
פרקליטות דורסנית ועריצה2
טנא  |  10/09/17 13:19
5
פרקליטות דורסנית ועריצה3
טנא  |  10/09/17 13:37
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משמר המשפט
איתמר לוין
אסתר חיות תשפיע על בתי המשפט לא רק בפסקי דין חשובים, אלא גם ובעיקר בהחלטות יום-יומיות ובניהול המערכת. הנה כמה תחומים שבדרך כלל נסתרים מעיני הציבור
איתמר לוין
תלונה נגד השופט מסארווה העלתה, כי במשך שנים הוצאו בבית המשפט הגדול בארץ צווי חיפוש ללא שמות מלאים של החשודים, ללא פרטי השוטרים שביקשו אותם וללא מספר התיק המשפטי
איתמר לוין
נציב תלונת הציבור על שופטים קובע: "ריבוי התיקים והנוהג לקיים פגישות לצורך הסדרי טיעון דקות ספורות לפני תחילת יום הדיונים, פוגמים בהליך המשפטי"
איתמר לוין
צעיר שנהג ללא ביטוח וברח משוטרים בנהיגה פראית, נדון רק ל-11 חודשי שלילה - ועונשו הוקל לארבעה חודשים    הדיון האזרחי הסתיים בביהמ"ש העליון 11 שנים לאחר התאונה
איתמר לוין
קובי חביב, קצין ראשון בחברת קא"ל, הגיש ב-2008 תביעה נגד פיטוריו    פסק הדין בבית הדין האיזורי ניתן ב-2015, ופסק הדין בערעור ניתן חצי שנה לאחר שנפטר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il