X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
שופטת העליון דפנה ברק-ארז:

התקציב - חלק מהגנת הזכויות

אומרת שביהמ"ש העליון מביא בחשבון השלכות תקציביות כאשר הוא דן בהגנה על זכויות חברתיות "ההגנה על הזכויות החברתיות היא חלק מההגנה על כבוד האדם"
▪  ▪  ▪
ברק-ארז. "דורשים מהמדינה להתערב" [צילום: פלאש 90]

כל זכות עולה כסף, וכאשר בית המשפט העליון דן בהגנה על זכויות - גם הנושא התקציבי עולה על השולחן, כחלק ממכלול הנסיבות. כך אומרת (9.11.17) שופטת בית המשפט העליון, דפנה ברק-ארז, בהרצאה בלשכת הקשר של לשכת עורכי הדין בחולון ובת ים.
ברק- ארז אומרת: "לא רק הזכויות החברתיות עולות כסף, אלא גם הזכויות הפוליטיות עולות כסף; הזכות לבחור ולהיבחר עולה המון כסף. הנושא התקציבי הוא בהחלט על השולחן והוא חלק מבדיקת המידתיות. צריך לראות מה היקף ההגנה בנסיבות העניין; אף זכות אינה מקבלת הגנה מוחלטת.
"יותר מזה: גם חופש החוזים עולה כסף - כי המדינה נותנת לנו בתי משפט ושירותי הוצאה לפועל. אנחנו חיים בעולם שאין בו ארוחות חינם. זה כמובן לא אומר שלא צריך לבחון בכל מקרה מה מידת ההגנה שהמדינה יכולה לתת; היא לא יכולה לתת את כל המזון והחינוך, אבל יש גרעין בסיסי שעליה יש חובה להגן".
עוד אמרה ברק-ארז כי אינה חולקת על כך שיש בעייתיות בהגנה המשפטית על הזכויות החברתיות, בשל ההשלכות המעשיות והתקציביות. עם זאת הראתה, כי בג"ץ התערב במקרים חשובים מבחינה ערכית - אך לא בצורה בעלת משמעויות רוחביות ניכרות. היא ציינה, כי נושא הזכויות החברתיות הוא דוגמה לכך שמדינה יהודית ודמוקרטית מפרות זו את זו.
ברק-ארז דיברה על התפתחות ההגנה המשפטית על זכויות חברתיות, הנובעת בעיקרה מחוק יסוד כבוד האדם וחרותו. היא הדגישה: "ההגנה על זכויות חברתיות כחלק מכבוד האדם מעוגנת בתפיסה של הכנסת עצמה; זו לא המצאה שיפוטית. חוק יסוד כבוד האדם וחרותו מדבר במפורש שכל אדם זכאי להגנה, וגם שאין פוגעים בכבודו".
לדברי ברק-ארז, זכויות חברתיות הן זכויות יסוד, כמו הזכויות לחופש ביטוי או לקניין. "כדי שאנשים ייהנו מזכויות, חייבים להבטיח את הרווחה הבסיסית שלהם. אדם שרעב ללחם אינו עוסק בשאלה כמה חופש ביטוי יש לו. האתגר המשפטי הוא, שזכויות של בריאות או חינוך - הן זכויות לקבל משהו מהמדינה; הזכויות הליברליות הקלאסיות היו יותר מהסוג של 'את המדינה אל תתערבי', אלו זכויות חינמיות. הזכויות החברתיות הן הפוכות: דורשים מהמדינה להתערב בחיים ולהבטיח שירותי בריאות הולמים וחינוך טוב לילדינו.
"לכן, הייתה התנגדות לרעיון של זכויות חברתיות כזכויות משפטיות, משום שהן עולות כסף. התפיסה בעבר הייתה שזהו עניין למערכת הפוליטית ולא לבתי המשפט. הלכה והתפתחה ההבנה, שגם הזכויות הללו שעולות כסף - שום מערכת של הבטחת זכויות אדם לא יכולה להיות שלמה בלעדיהן".
ברק-ארז הזכירה, כי לאחר חקיקת חוקי היסוד ב-1992 התעוררה מחלוקת, האם ניתן להוציא מהן את ההגנה על זכויות חברתיות. "לאורך הזמן התחזקה הטענה הפרשנית, המתחברת לתפיסות צדק בסיסיות, שזכויות יסוד חברתיות מסוימות קשורות לכבוד האדם. השאלה היא עד איזו רמה של הגנה; בית המשפט יכול להחליט על רמת מינימום, ומעבר לזה יש החלטות פוליטיות. השאלה היא מהו אותו גרעין שנכון לראות אותו כחלק מהתפיסה הבסיסית של כבוד האדם".
לסיום דיברה ברק-ארז על האתגרים והשאלות שמעלה הגנה זו. יש להגדיר מהי הקהילה הנהנית מזכויות אלו, ולקבוע למשל האם מהגרי עבודה או פלשתינים נהנים מהזכויות החברתיות - הדגימה. שאלה נוספת היא כיצד מגינים על זכויות חברתיות - באמצעות קביעת סטנדרטים של כבוד האדם הבסיסי, או דרך בחינת הדרך בה קיבלה המדינה את ההחלטות. נקודה שלישית היא מה קורה כאשר זכויות חברתיות מתנגשות בזכויות אחרות. עוד הדגישה, כי יש לחשוב על זכויות חברתיות לא רק במישור של המשפט החוקתי, אלא גם ביום-יום של התנהלות הרשויות המינהליות, ולעיתים אפילו במישור של המשפט הפרטי.

תאריך:  12/11/2017   |   עודכן:  12/11/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
התקציב - חלק מהגנת הזכויות
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
לתת לך סטירה זה חלק מהגנת הזכו
תמנון הבג"צי חונק  |  12/11/17 10:03
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות זכויות אדם
איתמר לוין
אקונומיסט מצביע על יכולתם של יצרני תוכנות להגביל את השימוש בהן כעל סכנה אמיתית לזכות הקניין, וקורא לרגולטורים להתערב ולצרכנים לעמוד על זכויותיהם
איתמר לוין
ביהמ"ש: המועצה המקומית רשאית לקבוע שתינתן עדיפות ברכישת מנויים לתושביה - אך עליה להקצות לפחות 10% מהם לתושבי חוץ, כולל מיישובים ערביים
איתמר לוין
רובינשטיין: חוק היסוד כבוד אדם וחירותו שריין את החוק הקובע שנישואים ייערכו לפי ההלכה, ולא ניתן לעקוף אותו; שינוי הוא עניין למחוקק ולא לביהמ"ש
עידן יוסף
אמנסטי אינטרנשיונל חושף כיצד מגיני זכויות אדם ברפובליקה מוכפשים ומתויגים כ"אויבי המדינה" במקביל לקשרים שיוצר הממשל עם האו"ם והאיחוד האירופי
אריאל י' לוין
סין מגבירה את השימוש בטכנולוגיות לזיהוי פנים - ולא רק כאמצעי אבטחה, אלא גם לשימוש מסחרי ואפילו לצורך שיימינג. פורבס מסביר, שהגנת הפרטיות לא ממש תופסת שם
רשימות נוספות
כשהנאשם אינו נחקר נגדית  /  איתמר לוין
שעות ארוכות בדרכים, כבולים באזיקים  /  איתמר לוין
עובש, צחנה, שירותי כריעה, בלי אור   /  איתמר לוין
ארצות השנאה של אמריקה  /  אריאל י' לוין
פייסבוק, טוויטר וחופש הביטוי  /  איתמר לוין
יהודית ודמוקרטית  /  איתמר לוין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il