X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
ד"ר טליה תמרין-ברודסקי מקבוצתו של פרופ' יוחאי כספי במחלקה למדעי כדור-הארץ, מצאה כי הנטייה בשנים האחרונות של סופות הגשם לנוע צפונה, תלך ותתגבר
▪  ▪  ▪
[צילום: טלוצ'ו/פלאש 90]

מודלים מורכבים של שינויי אקלים חוזים, כי אזורי הסופות והגשם יוסטו לכיוון הקטבים עקב ההתחממות הגלובלית. לא מדובר רק בתחזית: מגמה זו מסתמנת בפועל בעשורים האחרונים.
במאמר שמתפרסם היום בכתב-העת המדעי Nature Geoscience הראו מדעני מכון ויצמן למדע כי תזוזת אזורי האקלים נובעת במידה רבה מהתגברות התנועה של סופות הגשם לכיוון הקטבים. ממצאים אלה התאפשרו עקב פיענוח המנגנונים הפיסיקליים שאחראים לתנועת הסופות באמצעות גישה ייחודית - אימוץ נקודת המבט של הסופה עצמה.
סופות גשם - אותם "שקעים ברומטריים" המוּכרים מתחזית מזג האוויר - נעות ברחבי העולם במסלולים מועדפים, הנקראים "מסלולי סערה" (storm tracks). ללא קשר להתחממות הגלובלית, הסופות נעות בממוצע ממערב למזרח, עם נטייה קלה לכיוון צפון (או דרום בחצי הכדור הדרומי). לכן סופה הנוצרת בים בסמוך לחוף של אמריקה בקו רוחב 400 תגיע לאירופה באזור קו רוחב 500. זו גם הסיבה לכך שצפון אמריקה קרה יותר מהאזורים המקבילים באירופה. עם זאת, עד לאחרונה לא היה ידוע מה הם המנגנונים הפיסיקליים המחוללים נטייה זו צפונה. ד"ר טליה תמרין-ברודסקי, מקבוצתו של פרופ' יוחאי כספי במחלקה למדעי כדור-הארץ וכוכבי הלכת, פתרה חידה זו כחלק מעבודת הדוקטורט שלה.
"היו כמה גישות לבחינת מסלולי הסערה", הסביר פרופ' כספי. "למשל, באמצעות מודלים אקלימיים מלאים. אבל מהמודלים האלה קשה להסיק סיבה ותוצאה: רואים מצב סופי - איפה יש יותר סופות ואיפה יש פחות סופות - אבל קשה להסיק מדוע ואיך הן מתפתחות בזמן ובמרחב. מצד שני, אפשר להסתכל על סופות בודדות ולנתח אותן, אבל זו מערכת כאוטית ורועשת, ויש תלות חזקה בתנאי ההתחלה - שכן אף סופה היא לא כמו קודמתה. טליה חקרה מודל זרימה מופשט, חיברה אליו אלגוריתם שעוקב אחר הסופות, וביצעה אנליזה מתמטית שאפשרה להבין את התהליכים הפיסיקליים השולטים במסלולי הסופות. המודל המופשט מאפשר ליצור ממוצעים של אלפי סופות, וכך לבטל את התלות בתנאי ההתחלה. הייחוד בשיטה שפיתחה טליה הוא בכך, שהיא מאפשרת לנו גם להבין איכותית את המנגנונים הפיסיקליים השולטים בתנועת הסופות לכיוון הקטבים, וגם להעריך כמותית את השינויים הצפויים במסלולי הסופות בהתחממות גלובלית״.
במחקר הנוכחי הלכה ד"ר תמרין-ברודסקי צעד קדימה, ושילבה את ממצאיה במודלים מורכבים של שינויי אקלים. כך היא גילתה, כי מלבד תזוזה במקום ההיווצרות של הסופות הצפויה בהתחממות גלובלית, הדינמיקה של הסופות עצמן לכיוון צפון עתידה להתחזק בשל התעצמות שני התהליכים המשפיעים עליה. תהליך אחד קשור למבנה האנכי של הרוחות: תנאי הכרחי להתעצמות סופת הגשם הציקלונית הוא מופע מסוים של זרמים בחלקה העליון.
במחקרה הקודם עמדה ד"ר תמרין-ברודסקי על כך, שזרמים אלו ברום דוחפים את הסופה לכיוון הקטבים. במילים אחרות, המבנה שמאפשר לסערה לגדול הוא גם זה שמסיט אותה באופן בלתי-נמנע צפונה. בהתחממות גלובלית צפוי שזרמים אלה יהיו חזקים יותר, וכך גם ההסטה. התהליך השני קשור ללחות ולשחרור חום כמוס. "כיוון שציקלונים מסתובבים נגד כיוון השעון, ממזרח למרכז שלהם יש אוויר הנע צפונה, שהוא חם ולח יותר", מסבירה ד"ר תמרין-ברודסקי. "תהליך זה מושך אותם לכיוון צפון-מזרח. בהתחממות גלובלית, האוויר יכיל יותר לחות, ולכן המשיכה תתחזק".
המודלים של שינויי האקלים חוזים הסטה של שתי מעלות (רוחב) על כל עלייה של ארבע מעלות (חום) בטמפרטורה הגלובלית (תרחיש שיכול להימשך גם 100 שנה). הדינמיקה של הסופות המתוארת במחקר אחראית בממוצע להסטה של מעלה אחת, בעוד התזוזה במקום ההיווצרות של הסופות אחראית למעלה נוספת. אבל שתי מעלות רוחב ב-100 שנה הן לכאורה תזוזה מינורית. מסביר פרופ' כספי: "אמנם, מעלה או שתיים נשמעות מעט, אך כשמדובר באקלים הממוצע לקו רוחב, גם שינוי של עשירית מעלה עשוי להיות דרמטי".

תאריך:  14/11/2017   |   עודכן:  14/11/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
תחזית עגומה של מכון ויצמן: כמות הגשמים בישראל תפחת באופן משמעותי
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
הפקולטה למדעי השקר במכון ויצמן
רון ה.  |  14/11/17 02:25
 
- {{{שורה אחרונה ניתן להגביר ... ל"ת
המשקעים ?  |  14/11/17 09:21
 
- איך בדיוק ומנין אתה יודע ??? ל"ת
מאתר קשקשנים  |  14/11/17 16:25
2
מר כרמון.
כבש 44  |  14/11/17 16:25
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עומר כרמון
אבו מאזן, התקשר לזהווא ערפאת, בתם של סוהא ויאסר, כדי לברכה על קבלת תואר ראשון ביחסים בינלאומיים    גם יריבו המושבע, מוחמד דחלאן, התקשר: "את הבת של פלשתין"
עידן יוסף
יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ כבל בהתקפה על המדינה שלא משדרגת את מערך השידורים של עצמה: "לא יכול להיות שמיליון צופים ייפגעו - מדובר ברשעות, חלמאות או טמטום    האוצר: שידור ב-HD יהיה אחד השיקולים במכרז להפרטת עידן פלוס שיצא בשבועות הקרובים    הרשות השנייה: נשיב לבג"ץ עד ה-23 בנובמבר
עומר כרמון
מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת חוק יסודות המשפט   ח"כ דב חנין: "הרוב במדינה לא רוצה מדינת הלכה של משפט עברי אלא משפט שמתנהל לפי תפיסה אוניברסלית מתקדמת"    ח"כ עבד אל חכים חאג' יחיא: " אם המתדיינים בבית משפט הם מוסלמים, האם צריך לקבוע בחוק שזה יהיה על פי המורשת המוסלמית? ברור שלא. החוק הזה הוא המשך של חוק הלאום והמשך של האפרטהייד"
עידן יוסף
יו"ר העבודה אומר כי במקום לגלות את יהדותו, השמאל אימץ את דברי נתניהו לרב כדורי, התנכר ליהדותו ואימץ רק ערכים ליברליים    ליצמן: לא נחבור אליו אם יקדם תחבורה ציבורית בשבת
עומר כרמון
ח"כ טלב אבו עראר בדיון בוועדה לביקורת המדינה של הכנסת: "בכל הנגב יש תחנה רק ברהט. תראו לי יישוב יהודי עם 18 אלף איש שאין בו תחנת כיבוי. בנגב בדרך כלל, כוחות כיבוי האש מגיעים אחרי השריפה כי התושבים עצמם כבר מכבים אותה"    רב טפסר דדי שמחי נציב כבאות והצלה: "לצערי בכל שנה יש 17 אנשים שנספים כתוצאה מדליקות, הרוב המוחלט במגזר הערבי"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il