X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
"הנכד בן השנתיים אמר בעברית: היה בלגן בגן"

ג'ובראן: חוק הלאום מיותר

המשנה בדימוס לנשיאת בית המשפט העליון אומר שאם החוק יעבור - חייבים להוסיף בו את המילה "שוויון" "חייבים לבטל חוק אם הוא נוגד עקרונות של חוק יסוד" תומך בהקמת ערכאת ערעור מעל המחוזי
▪  ▪  ▪
ג'ובראן. בעד גישורים [צילום: אלכס קולומויסקי]

"חוק הלאום מיותר ואני מקווה שהוא לא יעבור". כך אומר (20.11.17) המשנה בדימוס לנשיאת בית המשפט העליון, סלים ג'ובראן. הוא השיב לשאלת News1 במפגש בוועדת הקשר ביפו של מחוז תל אביב בלשכת עורכי הדין.
ג'ובראן הסביר: "הרי יש לנו את מגילת העצמאות, שם מוגדרת מדינת ישראל. איך חיינו 70 שנה? היו ראשי ממשלה מן הליכוד שנים רבות, ואף אחד מהם לא חשב שזה נחוץ. ואם רוצים חוק לאום - צריך להוסיף מילה קטנה: שוויון. למה זה איננו? צריך לחקוק את חוק יסוד זכויות האדם וחוק יסוד זכויות חברתיות. כיום זכויות האדם מוגנות על-ידי בית המשפט העליון, וחסר לנו אם ביהמ"ש העליון לא יגן על זכויות האדם.
"בהצעת חוק הלאום המציאו המצאה חדשה: לתת מעמד מיוחד לשפה הערבית. מה זה אומר? הרי זו שפה רשמית מקדמת דנא, והיא נמצאת כמעט בכל מקום במדינה. למה לפגוע במעמד שלה? למי זה מפריע? חלק ניכר מחברי היהודים מדברים ערבית, הרמב"ם חלק מכתביו כתב בערבית ולא התבייש. זו גם שפה כל כך יפה, וחבל שחברי היהודים לא לומדים אותה מספיק.
"אנחנו [הערבים] לומדים עברית כמעט מכיתה א'. את הילדים שלנו שלחנו לגנים יהודיים, והם חזרו עם עברית רהוטה, וישבו בסוכה ואכלו סופגנייה - וחגגו את רמדאן ובחג המולד הזמינו את כולם אלינו הביתה. אותו הדבר הנכדים שלנו: הם הלכו לגן דו-לשוני, והנכד שלי בן השנתיים חזר הביתה ואמר: סבא, היום היה בלגן בגן. הוא הזמין חברים הביתה ודיברו גם עברית וגם ערבית.
"צר לי לומר, שבמגרשי הכדורגל משתמשים הרבה בערבית בכל מיני מילים יפות - אבל יש מילים עוד יותר יפות. אם מורידים אות אחת מהמילה 'אחר' נשאר 'אח' - ואנחנו אחים. נלסון מנדלה אמר, שאם אתה מדבר אל האחר בשפה שלך, אתה מדבר לראש שלו; אם אתה מדבר בשפה שלו - אתה מדבר ללב שלו".
"מתקפות מיותרות על העליון"
ג'ובראן סיפר, שכאשר התגורר בעכו - היו לו שכנים יהודים שהזמינו אותו ואת משפחתו לליל הסדר. "הם היו מחכים לדפיקת הדלת מאיתנו ביום האחרון של פסח, כאשר היינו מביאים להם את היוגורט והפיתות". לדעתו, שני העמים חייבים לחיות ביחסים טובים, ואין לקבל את האמירה ש"נגזר עלינו לחיות ביחד". עוד אמר, כי אין כל הבדל בין היחס שמקבלים עורכי דין יהודים וערבים, וכי יש עורכי דין ערבים מעולים ובני המגזר אינם צריכים לחפש עורכי דין בתל אביב.
עוד אמר ג'ובראן: "בשנים האחרונות אנחנו עדים למתקפות מיותרות על בית המשפט העליון, כולל מצד פוליטיקאים שעושים את זה כל הזמן. השופטים אינם אויבי העם. אני לא זוכר את עצמי, כאשר אני שותה אספרסו בבוקר, שולח מסרון לציבור בישראל: בואו אלינו. מעולם לא אמרנו את זה.
"אם חוק מסוים סותר את עקרונותיו של חוק יסוד, אנחנו חייבים לבטל אותו. ב-25 שנה עשינו את זה רק 20 פעם, ואנחנו תמיד נותנים לכנסת הזדמנות לתקן אותו לפני שאנחנו פוסקים. שופטים מגרמניה ששמעו שביטלנו 20 תיקים, אמרו: אצלנו ביטלו מאות חוקים. ביקורת עלינו היא לגיטימית, אבל לא לפגוע אישית בשופטים".
נזיפה לעורך הדין בלשכה
ג'ובראן הגן על הרענון שנעשה לעדים במשפט פלילי, באומרו שבלעדיו - לא יהיה משפט צדק, שכן הם עלולים שלא לזכור מה אמר בחקירתו לפני שנים אחדות. "סניגור טוב יכול לברור את האמת מן השקר, אבל אין שום אפשרות לבטל את זה", קבע. לדבריו, את מספר הרשעות השווא ניתן לספור על אצבעות של שתי הידיים.
הוא דחה את הטענה כאילו שופטי ביהמ"ש העליון מגבשים את דעתם עוד לפני הכניסה לאולם: "קרה שבאתי עם דעה בבוקר, שמעתי את הצדדים ושיניתי את דעתי". הוא הוסיף: "לפעמים עורך דין עשה טעות באולם; לא ביישתי אותו בפני כולם, אלא עשיתי הפסקה, אמרתי למתמחה שיקרא לו ללשכה ונתתי לו מנה, והוא הלך הביתה ובכה. ישבתי ב-1,570 הרכבים ולא ראיתי שמישהו מחברי גער בעורך דין".
ג'ובראן סבור, כי שיטת מינוי השופטים בישראל היא פוליטית באופן חלקי בלבד, בעוד בארה"ב היא "סופר פוליטית". זכותם של השרים וחברי הכנסת החברים בוועדה לבחירת שופטים לשקול שיקולים פוליטיים, הוסיף, ו"אין בעיה עם האיכות בא גם שיקול פוליטי. אם לא יהיו הסכמות, הוועדה תהיה משותקת ולא ימונה אף שופט לבית המשפט העליון. חשוב שיהיו שני צדדים ובסוף מגיעים להסכמה". על ארבעת השופטים האחרונים שמונו לעליון - דוד מינץ, ג'ורג' קרא, יוסף אלרון ויעל וילנר - אמר, שהם "שופטים מעולים ואי-אפשר לומר מילה אחת רעה עליהם"; ג'ובראן היה חבר בוועדה שמינתה אותם.
"צריכים להיות שני ערבים בעליון"
ג'ובראן נשאל בידי מדוע לא מונה שופט ערבי נוסף עד לפרישתו. הוא השיב: "אמרתי שאני רוצה לראות בעליון שופט ערבי מוסלמי ושופט ערבי נוצרי". הוא גילה, כי ביקש למנות גם את חאלד כבוב המוסלמי וגם את ג'ורג' קרא הנוצרי. "היה חודש וחצי שאני וקרא ישבנו ביחד, ולא שמתי לב שאבני בית המשפט העליון רעדו. יש מספיק מועמדים ראויים. אני בטוח שיום אחד זה יתממש. אני מאמין שגם השני ייכנס כמה שיותר מהר".
בהתייחסו לסחבת במערכת אמר ג'ובראן, כי אין מנוס מכך כאשר 750 שופטים צריכים להתמודד עם 800,000 תיקים בשנה. ביהמ"ש העליון אינו יכול לחפף, הדגיש: "כאשר הייתי שופט מחוזי, ישנתי טוב בלילה, כי ידעתי שאם טעיתי - יש מעלי שלושה שופטים טובים ומנוסים שיתקנו את הטעות. בעליון לא יכולתי לעשות את זה". הפתרון שלו הוא הקמת ערכאת ערעורים בין בית המשפט המחוזי לבית המשפט העליון. לדעת ג'ובראן, אין מקום לכך שבג"ץ ישמע עדים למרות שהוא הערכאה הראשונה והאחרונה.
ג'ובראן בירך על ריבוי המגשרים - "כולם בישראל למדו גישור" - ואמר שהחינוך שלא לרוץ להתדיינויות מיותרות צריך להתחיל בבית הספר. "בית המשפט לא פותר סכסוך, כי אם אני פוסק לטובת שכן אחד - השני יחכה לו בפינה. בגישור הם לוחצים ידיים".

תאריך:  21/11/2017   |   עודכן:  21/11/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ג'ובראן: חוק הלאום מיותר
תגובות  [ 7 ] מוצגות  [ 7 ]  כתוב תגובה 
1
משבשי הליכי חקירה ומשפט
העתירות הנעלמות  |  21/11/17 08:50
2
אם ג'ובראן נגד - החוק מצויין ! ל"ת
רון ה.  |  21/11/17 10:34
3
שופטי העליון
ח. חיים  |  21/11/17 10:53
4
אנרכיסט בגלימה
באום  |  21/11/17 10:57
5
אז אמר, מה חשבתם שיאמר? ל"ת
בדימוס  |  21/11/17 11:03
6
משאל עם מטעם העם
חשדנית  |  21/11/17 11:12
7
הוא גם לא שר את ההמנון
ישראלי שפוי  |  21/11/17 11:49
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות אקטיביזם שיפוטי
איתמר לוין
היועץ המשפטי לממשלה יוכל למנוע דיון בהצעות חוק ממשלתיות שאינן נראות לו    נאסר על משפטני המחלקה לקיים דו-שיח עם חברי כנסת על הצעות חוק    המחלקה מתיימרת להגן על "זכויות אדם והאינטרס הציבורי"    המשפטנים יורשו להעלות הערות גם בנושאים שאינם משפטיים - אך אין זכות מקבילה למי שמחוץ למחלקה להתערב בנושאי עבודתה    המחלקה דורשת למנוע חקיקה פרטית בנושאים מורכבים ורגישים
איתמר לוין
אומרת שהיו התבטאויות בלתי ראויות בניסיון להשפיע על ביהמ"ש - אבל הניסיון נכשל    סבורה שיש להתיר הפגנות רק לידי משרדיהם של אנשי ציבור
איתמר לוין
על ביהמ"ש לנהוג ריסון בביטול חוקים - אך לעשות זאת במידת הצורך    מדגישה את עקרונות השוויון בפני החוק ואת הצורך בחקיקה מפורשת כתנאי למעשה מינהלי
איתמר לוין
בג"ץ צריך סמכות לבטל חוקים, והמילה האחרונה צריכה להיות של הכנסת. האיזון הראוי עובר דרך הרכבים מורחבים בביהמ"ש העליון ופסקת התגברות שתחייב רוב מיוחס
איתמר לוין
הכנסת צריכה ללכת בעקבות גופים ציבוריים אחרים ולהקים בית דין פנימי, שיכריע בענייני נוהל ומשמעת. כך תפחת העילה להתערבות בג"ץ בחקיקה, והטיפול האתי בחבריה יהיה מקצועי ולא פוליטי
רשימות נוספות
בנט ושקד יקדמו את פסקת ההתגברות  /  איתמר לוין
אדלשטיין: הפרדת הרשויות - אגדה  /  איתמר לוין
חוק מס ריבוי דירות בוטל וחוזר לוועדה  /  איתמר לוין, אלעזר לוין
חייבים להחזיר את האיזון  /  איתמר לוין
כחומר ביד היוצר  /  איתמר לוין
אימא, לא אחות  /  איתמר לוין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il