X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
למה להעליב? סלומינסקי וגרמן. [צילום: יצחק הררי/פלאש 90]
ח"כ סלומינסקי מציע: ערבית - שפה רשמית שנייה
דיון בכנסת בחוק הלאום ח"כ יעל גרמן: "לא חכם ולא צודק לפגוע במיעוט הערבי שהשפה היא חלק מהגאווה שלו" ח"כ זוהיר בהלול: "העברית והערבית הן אחיות סיאמיות. אפילו בדרום אפריקה יש 12 שפות רשמיות. מדוע הרגרסיה?"

הוועדה המשותפת לוועדת הכנסת ולוועדת החוקה, חוק ומשפט, קיימה (יום ב', 27.11.17) דיון נוסף בהצעת חוק יסוד: ישראל - מדינת הלאום של העם היהודי, להכנתה לקריאה ראשונה.
רוב המשתתפים בדיון הסכימו כי יש לעגן את מעמדה של העברית כשפת המדינה. עיקר הדיון עסק באופן בו יעוגן מקומה של השפה הערבית - האם כ"שפה רשמית" כפי שהיא היום, "שפה רשמית שנייה", או שפה הנהנית מ"מעמד מיוחד במדינה".
יו"ר הוועדה, ח"כ אמיר אוחנה (הליכוד), אמר כי הנוסח יבהיר ש"אין בסעיף זה כדי לפגוע במעמד שניתן בפועל לשפה הערבית לפני תחילתו של חוק זה".
פרופ' אלכס יעקובסון (היסטוריון ופעיל פוליטי לשעבר במפלגות שינוי ומרצ) ענה לח"כ אוחנה: "פסיקת בית המשפט עליון מעניקה בכורה חד-משמעית לשפה העברית אך כדאי לקרוא את השופטת דורנר באותו פסק דין הקובעת שגם לשפה הערבית מעמד רשמי. מה שמוצע כאן, הוא ביטול סמלי של המעמד הרשמי של השפה הערבית. זה מעשה חסר תקדים. עשרות שנים זה הסטטוס-קוו והוא לא מאיים על מעמד השפה העברית. אתם לא מרוויחים שום דבר ואתם רק מעליבים".
ח"כ זוהיר בהלול (המחנה הציוני): "אביא 12 מילים בפרפרזה ל-12 השבטים. העברית והערבית הן אחיות סיאמיות. אב-אב. אם-אום. רוקן-קרן. וזיר-וזיר. ניתג'לה-נתגלה. מילח-מלח. כס-כוס, ועוד. אתם מדירים חצי ומשאירים חצי. זו לא רק פרובוקציה, לא רק הסתה, לא רק סעיף גזעני אלא שאתם דוחקים עצמכם מהקהילה הבינ"ל הנאורה כי אפילו בדרום אפריקה יש 12 שפות רשמיות. העולם הוא בליל של אתניות והטרנד שלכם לאחרונה אחי היהודים הוא להתכנס. מדוע אתם עושים מעשה עוול בל יכופר כשאפשר לשמר את רשמיותה לפי דבר המלך ומועצתו. מדוע הרגרסיה".
ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי): "איש לא רוצה לפגוע ולכן הנוסח שאמליץ: "העברית הינה שפת המדינה הרשמית העיקרית, הערבית היא השפה הרשמית השנייה". כך משאירים את הכבוד של הרשמיות ומבהירים שהעברית היא השפה העיקרית".
ח"כ יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת) הגיב כי אינו חי עם הנוסח הזה בשלום אך הוא עדיף מהנוסח הנוכחי. לאחר מכן פנה לנוכחים בנאום בשפה הערבית.
ח"כ קסניה סבטלובה (המחנה הציוני): "יש לנו מקום ליותר משפה אחת ואנחנו יכולים לאפשר זאת כמו בכמה מדינות בהן יש כמה שפות רשמיות. ההתייחסות לשפה כנטע זר היא טעות. היא שפה גם של חלק נכבד מהאוכלוסייה היהודית. למה שלא ניקח את המתנה הזו שפותחת צוהר למזרח התיכון".
ח"כ יעל גרמן (יש עתיד): "מגילת העצמאות נפתחת במילים שזהו הבית הלאומי לעם היהודי, אך צריך לשמור על האיזון בין יהודית ודמוקרטית. יש לנו מיעוט ערבי לא קטן של למעלה מ-20 אחוזים, וצריך להיזהר מכל משמר שלא לפגוע בו. החוק מתחילת הדרך מכניס אצבע בעין של המיעוט הזה שאמור להיות שווה זכויות. האם לא מספיק לומר שמדינת ישראל היא הבית הלאומי לעם היהודי? צריך לנסח רק את מה שמסכימים עליו. כל הנושא של השפה מיותר. לא חכם ולא צודק לפגוע במיעוט הערבי שהשפה היא חלק מהגאווה שלו. מציעה לרשום שתי שפות רשמיות".
ד"ר אביעד בקשי מפורום קהלת: "מדינת ישראל איננה מדינה דו-לשונית. הסימן הראשון והכי פחות פוגעני במדינת לאום הוא השפה. המדינה מבטיחה במגילת העצמאות חופש לשון, בניגוד למדינות כמו צרפת. דו-לשוניות הולכת עם דו-לאומיות. תכלית הסעיף היא להגן על המצב הקיים ולא לפגוע במעמד השפה הערבית".
יו"ר הוועדה, ח"כ אמיר אוחנה (הליכוד), אמר בפתח הדיון לגבי השינוי המוצע בחוק השבות, כי "בניגוד לכל הפרסומים אנחנו ממשיכים להתקדם עם החוק, וכשיהיה מוכן נביאו להצבעה במליאה. אנחנו לא רוצים לפגוע במצב הקיים היום מבחינת חוק השבות ולהפך- רוצים לעגן אותו. לכן הנוסח המוצע הוא "כל בן לעם היהודי ובן משפחתו זכאים לעלות ארצה והם יהיו לאזרחי מדינת ישראל. תנאים ומגבלות לעניין זה ייקבעו בחוק". כך נעגן את המצב הקיים ולא נכריע במסגרת הזו מיהו יהודי".
היועמ"ש לוועדה עו"ד גור בליי: "הנוסח המוצע משנה את המצב הנורמטיבי הקיים, משום שהוא יוצר מדרג בין זכותו של יהודי (בן לאם יהודייה או מי שהתגייר) - לשבות שמוצע לעגן ברמה חוקתית, וזכותם של בני משפחה של יהודי שאינם עצמם יהודים - הנותרת מעוגנת רק ברמה של חוק "רגיל"- חוק השבות. אחת האפשרויות שעלו היא להשתמש במונחים רחבים יותר שאינם מתייחסים לזכות האישית לעלות, דוגמת הנוסח שבהכרזת העצמאות - "מדינת ישראל תהא פתוחה לעליה יהודית ולקיבוץ גלויות", או לשקול לקבוע במפורש בחוק היסוד כי הזכות החוקתית תינתן ל"כל בן לעם היהודי ובן משפחתו, כפי שיפורט בחוק".
ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי): "אני לא מתבייש בכך שחוק השבות הוא אי-שוויון לאומי מתוקף כך שזו מדינה יהודית. זה החוק שבא להדגיש שהמדינה יהודית. עם זאת יש לשנות את הנוסח במקום "כל בן לעם היהודי" ל-"כל יהודי ובן משפחתו כקבוע בחוק השבות זכאי לעלות ארצה ולקנות אזרחות במדינת ישראל".
ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו): "חוק השבות עבר תלאות וויכוחים פוליטיים והגענו לעמק השווה שנזהרים לא לפרוץ אותו, זו תהיה טעות לגעת בו. אפשר לחזור לנוסח רחב יותר של מגילת העצמאות בתוספת "ותפעל לקיבוץ גלויות"- "תהיה פתוחה לעלייה יהודית ותפעל לקיבוץ גלויות".
ח"כ ציפי לבני (המחנה הציוני): "אי-אפשר גם לדבר על זכות של עם פלשתיני למדינה ולדרוש שמדינת ישראל תחדל לתת את הביטוי של הלאום היהודי. אני נאבקת שהחקיקה תכיל את המונח שוויון אך חוק השבות אינו פוגע בשוויון. הוא קובע את שער הכניסה למדינה בה יש שוויון לכולם. זה לגיטימי וזה הביטוי המהותי של מדינת הלאום של העם היהודי".
ח"כ יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת): "בעוד יומיים נציין 70 שנים להחלטת החלוקה, שם נאמר מפורשות שכל מדינה מהשתיים תקבל חוקה דמוקרטית שתכלול את עקרון השוויון בפני החוק. החוק כולו סותר את עקרונות החוקה. צר לי שבייעוץ המשפטי כשמפנים למשפט המשווה זה מטעה ולא מציג את העיוותים של החוק. במציאות לפיה 20 אחוזים מהאזרחים אינם יהודים ולא יכולים ליהנות מההסדר בחוק, אפילו בני זוג של אזרחים ערבים לא יכולים לחיות בישראל, זה מחזה הזוי. זכות השיבה צריכה להיות אוניברסלית. אין בכל העולם מיעוט לאומי של 20 אחוזים, שהחקיקה מפלה אותו".
ח"כ תמר זנדברג (מרצ): "אני נדהמת כל פעם מחדש מאי הנחיצות המזיקה של החוק הזה כי סעיף אחרי סעיף החוק מעוות את מה שלא דורש תיקון, דורך ברגל גסה, שם שאלה על מה שאין בו ספק. חוק השבות הוא הביטוי הקונקרטי לחוק הלאום והוא הופך לבעיה כאשר לא ברור מיהו יהודי. בנוסף, החוק לא מאפשר שום התאזרחות והגירה שלא מתוקף חוק השבות. ההסדר הזועק ביותר הוא חוק אזרחות מניעת משפחות. החוק לא נותן שום פתח להתאזרחות למי שאינו יהודי. הצירוף של שני הדברים יחד יוצר מדיניות בעייתית".
עו"ד אודליה אדרי ממשרד הפנים, רשות האוכלוסין: "בית המשפט עליון הכיר בשבות כזכות יסוד ולכן לא נכון יהיה להגדיר מחדש את הזכות. כל ניסוח אחר יפתח את הדיון מחדש ולכן הנוסח לא מקובל עלינו וזה גם מה שסוכם בוועדת השרים. יהיה נכון יותר לשנות צורנית את שם חוק השבות לחוק יסוד. יש להשתמש בהגדרות הקיימות היום בחוק השבות".
עו"ד איל זנדברג ממשרד המשפטים: "השאלה אם ההפניה לחוק השבות לא תכשיל את הוועדה שכן ההפניה בחוק יסוד הכנסת לחוק הבחירות מאפשרת לשנותו וכך ייגזר גם כאן לא כצילום מצב של חוק השבות אלא כאפשרות לערוך שינויים רבים. ההפניה אינה דבר נפוץ, העיקרון החוקתי גם בצד ההצהרתי והנורמטיבי אמור להופיע בחוק היסוד והפרטים בחוק רגיל וכאן לא רוצים לכתוב את המהות בחוק יסוד והיא מתחבאת בחוק רגיל".
ד"ר אביעד בקשי מפורום קהלת: "הזכות הכי בסיסית היא זכות השבות והיא צריכה להשתדרג. הסיטואציה שבה זכות של מסתנן להסתובב חופשי בארץ היא זכות יסוד וכי הזכות לעלות ארצה אינה, צריכה להשתנות. הדרך היא להפנות מחוק הלאום לחוק השבות". פרופ' אלכס יעקבסון הציע "מדינת ישראל תהיה פתוחה לעלייה יהודית וקיבוץ גלויות כקבוע בחוק השבות" ואמר כי "העיקרון האידאולוגי מופיע עם הפנייה מפורשת לחוק השבות שמעגנת אותו בתור זכות יסוד".

תאריך:  27/11/2017   |   עודכן:  27/11/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אבי דיכטר / Avi Dicter  אביגדור (איווט) ליברמן / Avigdor  Liberman  אברהם נגוסה / Avraham Neguise  אוסאמה סעדי / Osama Saadi  אופיר אקוניס / Ofir Akunis  אורי מקלב / Uri Maklev  אורי יהודה אריאל / Uri Yehuda  Ariel  אורלי לוי-אבקסיס / Orly Levi-Abekasis  אורן חזן / Oren Hazan  אחמד טיבי / Ahmad  Tibi  איוב קרא / Ayoob Kara  איילת נחמיאס-ורבין / Ayelet Nahmias-Verbin  איילת שקד / Ayelet Shaked  איימן עודה / Eiman Ode  אילן גילאון / Ilan Gilon  איתן ברושי / Eitan Broshi  איתן כבל / Eitan Cabel  אכרם חסון / Akram Hasson  אלון שוסטר / Schuster Alon  אלי אלאלוף / Eli Alaluf  אלי כהן / Eli Cohen  אליהו בן-דהן / Eliyahu Ben-Dahan  אלעזר שטרן / Elazar Shtern  אמיר אוחנה / Amir Ohana  אראל מרגלית / Erel Margalit  אריה מכלוף דרעי / Aryeh  Machluf Deri  באסל גטאס / Basel  Ghattas  בנימין נתניהו / Benjamin  Netanyahu  גילה גמליאל / Gila  Gamliel  גלעד מנשה ארדן / Gilad  Erdan  ג'מאל זחאלקה / Jamal  Zahalka  דני עטר / Danielle Attar  דני בן יוסף דנון / Dani Danon  הבית היהודי / Habayit Hayehudi Political Party  המחנה הציוני / Hamachane Hzioni  זאב אלקין / Ze'ev Elkin  זאב בנימין בגין / Ze'ev Binyamin Begin  זוהיר בהלול / Zohir Bahalul  ז'קי לוי / jackie Levy  חיים ילין / Haim Yalin  חיים כץ / Haim Katz  חיליק (יחיאל) בר / Yehiel Bar  חמד עמאר / Hamad Amar  חנין זועבי / Haneen  Zoabi  טלי פלוסקוב / Tali  Ploskov  יאיר לפיד / Yair  Lapid  יגאל גואטה / Igal  Guetta  יהודה גליק / Yehuda Glick  יואב בן-צור / Yoav Ben-Tzur  יואב גלנט / Yoav Galant  יואב קיש / Yoav Kish  יואל חסון / Yoel Hason  יואל (יולי) אדלשטיין / Yoel Edlshtein  יואל קוסטנטין רזבוזוב / Yoel Konstantine  Razvozov  יוליה  מלינובסקי / Yuliya Melinovsky  יוסף גריף / Yosef Garif  יוסף תיסיר ג'בארין / Yousef Taysir Jabareen  ינון מגל / Yinon  Magal  יעל גרמן / Yael  German  יעל כהן-פארן / Yael  Cohen Paran  יעקב ליצמן / Yaakov Litzman  יעקב מרגי / yaakov Margi  יעקב פרי / Yaakov  Perry  יפעת שאשא-ביטון / Yifat  Shasha-Biton  יצחק כהן / Yitzhak  Cohen  יצחק (איציק) שמולי / Itzik  Shmuli  ירון מזוז / Yaron Mazuz  יריב לוין / Yariv Levin  ישראל אייכלר / Yisrael  Eichler  ישראל כץ / Israel  Katz  ישראל ביתנו  מאיר כהן / Meir  Cohen  מאיר פרוש / Meir Porush  מייקל אורן / Michael Oren  מיכאל  מלכיאלי / Michael Malkieli  מיכל בירן / Michal Biran  מיכל רוזין / Michal Rozin  מיקי לוי / Mickey  Levy  מירב בן-ארי / Meirav  Ben-Ari  מירי  רגב / Miri Regev  מכלוף מיקי זוהר / Miki Zohar  מנואל טרכטנברג / Manuel Trajtenberg  מרב מיכאלי / Merav  Michaeli  מרדכי (מוטי) יוגב / Mordhay  Yogev  משה גפני / Moshe Gafni  משה כחלון / Moshe Kahlon  משה (בּוֹגי) יַעלון / Moshe  Ya'alon  משולם נהרי / Meshulam Nahari  נאוה בוקר / Nava Boker  נורית קורן / Nurit Koren  נחמן שי  ניסן סלומינסקי / Nissan Slomiansky  נפתלי בנט / Naftali  Bennett  סילבן שלום / Silvan  Shalom  סעיד  אלחרומי / Said Elharumi  סתיו שפיר / Stav Shafir  עאידה  תומא-סלימאן / Aida  Touma-Suleiman  עבד אל-חכים חאג' יחיא / Abd al-Hakim  Hajj Yahya  עבדאללה אבו-מערוף / Abdullah  Abu Ma'aruf  עודד פורר / Oded Forer  עיסאווי פריג' / Issawi Frej  עליזה לביא / Aliza Lavi  עמיר ארמונד פרץ / Amir  Peretz  עמר בר-לב / Omer  Bar-Lev  עפר שלח / Ofer  Shelah  פנינה תמנו-שטה / Pnina Tameno-Shete  ציפי חוטובלי / Tzipi  Hotovely  ציפי לבני (שפיצר) / Tzipi  Livni  קארין אלהרר / Karin  Elharar  קסניה סבטלובה / Ksenia Svetlova  רוברט אילטוב / Robert Ilatov  רויטל סויד / Revital Swid  רועי פולקמן / Roei Folkman  רחל עזריה / Rachel  Azaria  שולי מועלם-רפאלי / Shuli  Mualem-Refaeli  שי  פירון / Shai  Piron  שלי רחל יחימוביץ' / Shelly  Yachimovich  שרון גל / Sharon Gal  שרן השכל / Sharren Haskel  תמר זנדברג / Tamar Zandberg
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ח"כ סלומינסקי מציע: ערבית - שפה רשמית שנייה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
גם גרמנית
אהרון שחר  |  27/11/17 22:21
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות כנסת 20
עומר כרמון
ח"כ אילן גילאון (מרצ): "40 אלף פליטים בישראל ו-90 אחוזים מהם בדרום ת"א. האם הם ביקשו להיות שם? מישהו כיוון אותם לשם! לו ממשלת ישראל הייתה דואגת לפיזור נכון זה לא היה מגיע לזה"    לתושבי דרום ת"א אמר: "משתמשים בכם בתור מכשירים"
עומר כרמון
חברת הכנסת מהבית היהודי: "כבר זכיתי שיקשרו לשמי כתרים כמי שמובילה את זה ש'אירן זה כאן', אבל בכוונתי לפעול לכך שאתרי פורנו יהיו סגורים כברירת מחדל ויפתחו למי שמבקש"    ח"כ שרן השכל (הליכוד): "נבחרי הציבור לא צריכים לכפות את הערכים שלהם על אנשים אחרים"
מירב ארד
הוסיפה: היעדר השקיפות והאיפול שמוטל על היקפי הטבות המס של טבע החל ב-2014, כמו גם הסתרת המידע האם במסגרת התיקון האחרון לחוק עידוד השקעות הון, ב-2016, שיוחד ל"מפעל טכנולוגי מועדף מיוחד" זכתה טבע להטבת מס נוספת - הם חמורים ובלתי מקובלים    קראה להתערבות של רה"מ ושר האוצר במה שהיא מכנה אירוע טראומטי וקשה
עידן יוסף
יו"ר העבודה גבאי אומר כי משבר השבת היה מדומה ונועד לשנות את הסטטוס-קוו תוך כדי הסטת תשומת הלב מ"חוקי השחיתות של נתניהו"    התחייב לבטל חוקים אלה אם ייבחר
עידן יוסף
דרעי: ליברמן מחויב להסכמים הקואליציוניים ושני החוקים יובאו להצבעה בשבוע הבא    "עם גבאי ולפיד לא היינו נלחמים על עבודות בשבת אלא על רכבת ואוטובוסים שנוסעים בשבת"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il