X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
בשנת 2002, יצא לראשונה הספר האדום של העופות בישראל ובו הגדרת מצבם של כל מיני הציפורים בישראל בימים אלה, 15 שנה אחרי, סיימו רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע, להכין עידכון לספר, ממנו עולה תמונה מדאיגה בנוגע למצבם של הציפורים בישראל
▪  ▪  ▪
נשר [צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע]
עיט ניצי [צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע]

עיט זהוב [צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע]

בז צוקים [צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע]

דרגות חמורות
בעוד שבשנת 2002, 38 מינים היו בשלוש הדרגות החמורות ביותר של הכחדה, בעידכון כעת חלה עלייה של 71 אחוז במספרם, וכיום ישנם 65 מינים, בדרגות החמורות ביותר של הכחדה. ויש גם חדשות טובות - חלה הטבה במצבם של 40 מינים אחרים.

בימים אלו הסתיים תהליך העידכון של הספר האדום של העופות בישראל, שיצא לאור לראשונה בשנת 2002. מומחים מחטיבת המדע ברשות הטבע והגנים וממרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע, עמלו במשך שלוש שנים, בסיוע מומחים מהאקדמיה ועשרות צפרים, על-מנת למפות ולסווג את מידת הסכנה להכחדה הנשקפת לעופות המקננים בישראל.
שיטות ההערכה עוקבות אחרי ההמלצות של ארגון שמירת הטבע הבינלאומי IUCN, ושוכללו בפרויקט זה, על-ידי פיתוח בסיסי נתונים וכלים מחשוביים מתקדמים, המאפשרים ניתוח מדויק של שינויים בגודל אוכלוסיית המינים השונים בזמן וכן על השינויים בתפוצתם המרחבית בישראל. ברשות הטבע והגנים ובחברה להגנת הטבע, מסבירים כי פיתוח כלים אלו, יאפשר הערכה מדויקת יותר בעתיד, יכולת עידכון מתקדמת, והכוונה מדויקת יותר של גופי שמירת הטבע בישראל, לפעולות והממשקים הנדרשים, לשם מניעת הכחדת מיני עופות אלו.
על-פי רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע, הנגשת המידע דרך אתר אינטרנט ייעודי ודינאמי, תאפשר להציגו לבעלי עניין, בקרב גורמי ממשלה, מוסדות התכנון, מערכת החינוך והציבור הרחב ולסייע בכך לשימור ערכים לאומיים חשובים אלו, גם לדורות הבאים.
החמרה במצב
מהעידכון עולה, כי מתוך 213 מינים מקננים בישראל, 65 מינים מוערכים כנמצאים ברמות שונות של סכנת הכחדה. המינים הנמצאים בסכנת הכחדה, מחולקים ל-3 קטגוריות, הנבדלות זו מזו ברמת ההסתברות להכחדה בעשורים הקרובים - 1. בסכנת הכחדה חמורה, 2. בסכנת הכחדה, 3. פגיע.
בספר האדום הקודם (2002), היו 38 מינים בשלוש בקטגוריות הסיכון החמורות, וכעת, כאמור, מספרם עלה ב-71 אחוז, ל-65.
מינים שהיו בסכנת הכחדה חמורה (CR) בשנת 2002 - 15, לעומת מספרם כיום - 21
מינים שהיו בסכנת הכחדה (EN) בשנת 2002 - 8 לעומת מספרם כיום - 13
מינים שהיו במצב פגיע (VU) בשנת 2002 - 15, לעומת מספרם כיום - 31.
מתוך 80 מינים שהוגדרו כלא בסיכון (LC) בשנת 2002, 16 מינים מתוכם, נוספו לספר האדום (20%), 7 מתוכם נוספו לאחת משלוש קטגוריות הסיכון החמורות. כלומר, מינים רבים אשר היו נפוצים בישראל לפני שני עשורים, נמצאים כיום בסכנת הכחדה.
בבחינה של מצבם העדכני של 38 המינים שנכללו בשלוש קטגוריות הסיכון החמורות בספר האדום הקודם (2002) הוחמר מצבם של 12 מינים ובהתאם עלתה קטגוריית הסיכון להכחדתם. 3 מינים אף נכחדו כמקננים בישראל (חרגולן זמירי, עפרוני פסגות, סייפן).
בין המינים שנמצאים כיום בסכנת הכחדה חמורה - נשר מקראי, רחם מדברי, עיט זהוב, עיט ניצי, בז צוקים, ינשוף שדות, פפיון צהוב, קטה הודית, תחמס מצרי והשליו הנודד. האיומים הבולטים על מינים אלו, הם אבדן בתי גידול טבעיים לצרכי פיתוח, פגיעה ישירה מתשתיות (התנגשויות והתחשמלויות מקווי מתח ובעתיד תיתכן פגיעה משמעותית מטורבינות רוח המוקמות בישראל), הרעלות וצייד לא חוקי.
איסור ציד
עוד עולה מהעידכון, כי השתפר מצבם של 15 מינים, ובהתאם, ירדה קטגוריית הסיכון להכחדתם. 6 מינים סווגו בעידכון זה, מחוץ לשלוש קטגוריות הסיכון החמורות, ושני מינים מתוכם, אף הוגדרו כשאינם בסיכון (פרנקולין שחור וקורמורן גמדי). 4 מינים שבו לקנן בישראל, לאחר שנכחדו כמקננים בעבר. שובם של מינים כמו העיטם לבן הזנב, הטבלן המצויץ והצחראש הלבן (מין המוגדר בסכנת הכחדה עולמית, ש-10% מאוכלוסייתו העולמית, חורפת בישראל. בקיץ האחרון גם נצפה קינון בארץ, לאחר כ-100 שנים של היעדרות), הוא, בין היתר, בזכות פעולות שימור טבע מגוונות, כמו אישוש פרטים בעזרת גרעיני רבייה לעופות דורסים ואכיפת האיסור על ציד ברווזים חורפים במאגרים. עבור 11 מינים, לא שונתה הקטגוריה, לעומת הספר האדום הקודם.
ד"ר נעם לידר, מנהל אגף אקולוגיה ברשות הטבע והגנים: "עידכון הספר האדום לעופות בישראל, הוא השלב הראשון בתוכנית אסטרטגית הנדרשת לשימור המגוון הביולוגי העשיר של ישראל. הספר האדום הוא כלי המכוון לפעולות שמירת טבע הנדרשות למניעת הכחדתם של המינים שבספר. מצבם של חלק ממיני העופות הורע באופן משמעותי בהשוואה לעבר, ולכן נדרשת חשיבה מערכתית מחודשת ופיתוח כלי שימור חדשים. זהו אתגר גדול ומחויבות עצומה. עלינו לשאוב כוח דווקא מהדוגמאות המוצלחות, כמו במקרה של העיטם לבן הזנב והצחראש הלבן, אשר חזרו לקנן בישראל לאחר שנים שבהם נכחדו מאזורנו, בין היתר בזכות פעולות מאומצות של רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע וגופים נוספים".
דן אלון, מנהל מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע: "מאז שיצא לאור הספר האדום של העופות בישראל, הוא משמש כלי חשוב לתכנון ולתיעדוף של מאמצי שמירת טבע, כמו גם כלי חוקתי, להגנה על מינים. ממצאי הספר האדום, תוך הצגת המידע בצורה פתוחה ושקופה לציבור, תורמים להערכה טובה ומעודכנת יותר של הסיכון למינים השונים ולחיזוק הבסיס המדעי של שמירת הטבע בישראל".

ממצאי עידכון הספר האדום של העופות בישראל, יוצגו לראשונה, ביום העיון ה-38 לצפרות, של החברה להגנת הטבע ואוניברסיטת תל אביב, שיתקיים ב-18 בדצמבר, באוניברסיטה, ויועלו לאתר אינטרנט חדשני, אשר יהיה פתוח לציבור
תאריך:  06/12/2017   |   עודכן:  06/12/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הידרדרות מדאיגה במצב הציפורים בישראל
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
איני שומע עוד את החוחיות..
הגוי..  |  6/12/17 09:40
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יצחק דנון
א. בליוכר תובעת 5.9 מיליון שקל לאחר שכלל ביטוח סירבה לפצות על דליקה במפעל באילת באוגוסט 2016; טוענת שאין בסיס לנימוקי הדחייה של כלל
יצחק דנון
דוד מלול, שהיה מבעלי אולמי מוניטין בבת ים, תובע 1.3 מיליון שקל מהבנק ומאחיינו מקסים מלול, בטענה שהאולם נמכר בלא ידיעתו וחלקו בתמורה הועבר לאחיינו ללא הסכמתו
יצחק דנון
החברה מבקשת מביהמ"ש לבטל את זכייתן של אסול אוכל איכותי ולאופר תעופה במכרז של רשות שדות התעופה, להחלפתה בשתי מסעדות בנתב"ג מתחילת החודש הבא
עידן יוסף
יו"ר ועדת הכלכלה יפנה ליועמ"ש לכנסת וליועמ"ש לממשלה לבחון האם תקנות הנסיעה השיתופית צריכות להגיע לאישור הכנסת    האוצר: המחיר שנקבע בתקנות מגביל ביחס למקובל כיום    משרד התחבורה: לא מדובר במחטף, התקנות לא הפתיעו איש
עידן יוסף
מחלקת המדינה פרסמה אזהרת מסע לירושלים העתיקה ולאיו"ש    מנהיגים אירופים וערבים הזהירו כי טראמפ מסכן את יוזמת השלום שלו, וכי המהלך עלול להביא להסלמה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il