X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
סגן מנהל המחלקה הכלכלית, מאור אבן-חן, בספר חדש: סיקור עיתונאי אוהד ייחשב לשוחד רק אם ברור שהיו יחסי קח ותן בין אמצעי התקשורת לנבחר הציבור
▪  ▪  ▪
כמה שנים נמשכת החברות [צילום: פלאש 90]

המדינה עשויה להתקשות להוכיח את קיומם של יחסי שוחד כאשר קיימים יחסי חברות בין הנותן למקבל, אך הדבר בהחלט אפשרי וקיימות אינדיקציות להכרעה האם מדובר בשוחד. כך כותב סגן מנהל המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, ד"ר מאור אבן-חן, בספרו "עבירות השוחד" שהושק בשבוע שעבר (10.4.18).
אבן-חן כמובן אינו מתייחס בספרו במישרין לפרשת בנימין נתניהו וארנון מילצ'ן, אלא סוקר את הפסיקה ומסיק ממנה האם וכיצד ניתן להוכיח עבירת שוחד במקרים כאלו. יצוין, כי אבן-חן אינו מהווה חלק מהצוות העוסק בפרשות נתניהו - המטופלות בפרקליטות מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה) - אך עמדותיו עשויות לשקף את החשיבה המקובלת בפרקליטות (אם כי הוא מדגיש שמדובר בדעותיו הפרטיות).
לדברי אבן-חן, לא בכל מקרה בו מוכח שעובד ציבור קיבל מתנה על בסיס של חברות אישית, יוביל הדבר לזיכויו מעבירת שוחד; ייתכנו מקרים בהם יסודותיה של העבירה יתגבשו גם בין חברים. "עם זאת, קביעה עובדתית שלפיה מתקיימים בין הנותן את טובת ההנאה לבין הלוקח אותה יחסי חברות אמיתיים, תקשה מאוד לגבש את היסוד הנפשי הדרוש להוכחת העבירה".
במצבים כאלה, ממשיך אבן-חן, יש לבחון מהו הרכיב העיקרי שהוביל לטובת ההנאה: החברות או תפקידו של עובד הציבור. שאלה זו נבחנת מנקודת המבט של שני הצדדים, שכן כידוע בעבירת השוחד ייתכן מצב בו רק אחד מהם יבצע עבירה פלילית. אמת מידה ראשונית היא, כי "ככל שההיכרות האישית בין לוקח השוחד לבין הנותן אותו היא רופפת יותר, טובת ההנאה רבה יותר או הקשר עם התפקיד הדוק יותר, כך תגבר הנטייה להסיק מנסיבותיהן של הנתינה ושל הלקיחה את היסוד הנפשי הנדרש". אבן-חן אף מדגיש, כי גם מתנה בערך נמוך בין חברים, עלולה להוות שוחד.
אחת הדרכים לבדוק האם מדובר בשוחד, תהיה האם הנותן הוא בעל אינטרס מובהק בתפקידו של המקבל. כאשר קיים אינטרס ברור שכזה, תתקבל אינדיקציה לכך שמדובר בשוחד - אם כי גם כאן ייתכן שמדובר בטובת הנאה לגיטימית על בסיס חברי.
עוד יש לבחון מתי החלה החברות - לפני שעובד הציבור נכנס לתפקידו או רק לאחר מכן. בכל מקרה, יש לבחון במקרים כאלה גם את היקפה של טובת ההנאה והאם הנותן יכול להצביע על חברים נוספים שקיבלו ממנו מתנות בהיקף דומה. כדי לזכות את המקבל, יצטרך בית המשפט לקבוע שטובת ההנאה ניתנה על בסיס של חברות אמיתית, ולא על בסיס של אינטרסים המוסווים כידידות.
אבן-חן מוסיף: "שאלת מתן טובת ההנאה במקרים שבהם מתקיימים יחסי ידידות בין נותן טובת ההנאה לבין עובד הציבור היא שאלה מורכבת, שיש לבחון אותה בזהירות לצורך גיבוש יסודותיה של עבירת השוחד. ככלל, קיומם של יחסי חברות אינו מונע את גיבוש העבירה. גם חבר רשאי לתת שוחד, ויש לבחון כל מקרה לגופו.
"השאלה הרלוונטית במקרים אלה היא האם טובת ההנאה שניתנה לעובד הציבור, ניתנה בעד פעולה הקשורה לתפקידו, או עקב יחסי החברות. האם הצדדים היו מודעים לתכלית זו? קיומם של יחסי חברות אמיתיים בין הצדדים יקשה על גיבושה של עבירת השוחד, בעיקר לעניין גיבוש היסוד הנפשי של הצדדים.
"אולם, ניתן לגבש את עבירת השוחד גם במקרים שבהם מתקיימים יחסי חברות אמיתיים. זאת, על בסיס הנסיבות שבהן ניתנות טובות ההנאה ועל-פי מהות היחסים החבריים. במקרה של פעולה מעורבת, שבה קיימים גם מניע כשר וגם מניע פסול, טובת ההנאה כולה היא בבחינת שוחד".
בהמשך הספר עומד אבן-חן על האפשרות שסיקור תקשורתי אוהד ייחשב כשוחד - השאלה המרכזית בפרשה 4000 - וכך גם סיקור שלילי של מתחריו של נבחר הציבור. עם זאת, הוא מדגיש, בבחינת סיקור שכזה יש להיזהר שלא לפגוע בעקרונות יסוד חוקתיים, כמו חופש העיתונות וחופש הביטוי. "אין לראות בכל סיקור תקשורתי אוהד משום טובת הנאה הניתנת במכוון לנבחר הציבור", שכן אמצעי התקשורת יכול לעודד בצורה לגיטימית עמדה פוליטית מסוימת.
"יש לבחון כל מקרה לגופו, ורק במקרים המובהקים ביותר שבהם ברור, כי הסיקור התקשורתי האוהד נועד להעניק טובת הנאה הניתנת לנבחר הציבור בקשר לתפקידו, יהא בכך משום מתן שוחד. מקרים אלה יאופינו, בין היתר, ביחסים הדדיים של 'קח ותן' בין נבחר הציבור הזוכה לסיקור התקשורתי האוהד לבין הגורם הרלוונטי באמצעי התקשורת, יחסים אשר מהם ניתן ללמוד על מודעות הצדדים לעבירת השוחד", אומר אבן-חן.

תאריך:  15/04/2018   |   עודכן:  15/04/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שוחד בין חברים - מסובך אך אפשרי
תגובות  [ 7 ] מוצגות  [ 7 ]  כתוב תגובה 
1
המצאה כמו אמת לשעתה
אורי פ  |  15/04/18 11:34
2
הצביעות
במיטבה  |  15/04/18 11:34
3
נבחר ציבור? עובד ציבור?
ה.א  |  15/04/18 12:00
4
העיקר להמשיך לפמפם "ביבי שוחד"
טימון  |  15/04/18 13:10
5
אי הסכמה
חיים ו.  |  15/04/18 13:39
 
- בשוחד יש שני אלמנטים המשחד
והמשוחד  |  15/04/18 18:10
6
למושחתי הפרקליטות מותר .
לרותי מותר  |  15/04/18 19:34
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות סדום ועמורה
איתמר לוין
הפרקליטות בודקת האם לקבוע מדרג של שוחד בנסיבות מחמירות ובנסיבות רגילות    רח"ט חקירות במשטרה: הטענות נגד ריבוי עדי מדינה הם צדקנות וצקצקנות; פרשת ערן מלכה הייתה בגידה טראומטית
איתמר לוין
יוצאת נגד גרסתו של אולמרט: ענייני הזרע והולילנד נדונו יחדיו, למרות שמי ששוחרר לאחרונה טורח לומר שמדובר בפרשה נפרדת, ובגינן נשלח לראשונה ראש ממשלה בישראל לעונש מאסר
איתמר לוין
המשטרה ורשות המיסים חושדות: עבירות שחיתות, איומים, מס ומין בצמרת המועצה האיזורית מצד נבחר ציבור ועובד ציבור בכיר    בסך-הכל נעצרו שבעה חשודים ועוכבו שבעה נוספים
עומר כרמון
לואיז אינסיו דָה סילבה המוביל בסקרי דעת הקהל: "האישומים נגדי הם ציד מכשפות פוליטי שנועד למנוע ממני להתמודד בבחירות"    "הפרקליטות והמשטרה הדליפו לתקשורת פרטי חקירה ושיחות טלפון שהוקלטו באופן בלתי חוקי"
עומר כרמון
נשיאת קוריאה הדרומית לשעבר נידונה ל-24 שנות מאסר לאחר שהורשעה בקבלת שוחד מתאגידים כלכליים    הרשעות הפוליטיקאים אינן פותרות את השחיתות המושרשת בהתנהלות המדינה הנשלטת בידי משפחות עתירות כוח
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il