X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
דוד קרצמר, עדיאל שרמר וישי בר קיבלו 285,000 דולר מאוניברסיטת ניו-יורק וטענו שמדובר במילגות פטורות ממס - אך הנדל קובע שהם נתנו תמורה ולכן חייבים במס של כ-50%
▪  ▪  ▪
קרצמר. 120,000 דולר [צילום: האוניברסיטה העברית]
לא כמו החיפושיות
השופט ניל הנדל אומר שכמעט כל הכנסה חייבת כיום במס, אך לא בצורה כה גורפת כפי ששרו החיפושיות בשיר TaxMan משנת 1966, אותו הוא מצטט:
If you drive a car, I will tax the street,
if you try to sit, I will tax your seat.
If you get too cold I will tax the heat,
if you take a walk, I will tax your feet

פרופ' דוד קרצמר, פרופ' עדיאל שרמר ופרופ' ישי בר ישלמו מס מלא על כספים בסכום כולל של 285,000 דולר שקיבלו מאוניברסיטת ניו-יורק בשנים 2010-2009. שופט בית המשפט העליון, ניל הנדל, דחה (יום ג', 9.10.18) את ערעוריהם של השלושה על פסקי דינו של בית המשפט המחוזי בירושלים (השופט אביגדור דורות), שאישר את השומות שהוצאו להם. המשמעות היא תשלום כולל של כ-140,000 דולר.
קרצמר - ממייסדי "בצלם" - עוסק בזכויות אדם, משפט חוקתי ומשפט בינלאומי; הוא קיבל מהאוניברסיטה 120,000 דולר. שרמר, העוסק בהיסטוריה של עם ישראל בתקופת בית שני, המשנה והתלמוד, קיבל 90,000 דולר. בר - אלוף במילואים ולשעבר נשיא בית הדין הצבאי לערעורים - עוסק בדיני מיסים וקיבל 75,000 דולר. השלושה טענו, כי הכספים לא היו תמורת עבודה שביצעו אלא מילגות הפטורות ממס. פקיד השומה טען - ובתי המשפט קיבלו את עמדתו - שמדובר בהכנסה ממשלח יד החייבת במס מלא.
הנדל עוסק בהרחבה בסוגיית מקורות ההכנסה החייבים במס. "המצב המשפטי כיום הינו כזה הכולל בבסיס המס את מרבית ההכנסות האפשריות של הנישומים, ובכלל זה הכנסות שבעבר היו נעדרות מקור כגון: פרסים, הגרלות, 'מתנות' שניתנו בקשר למשלח יד, והכנסות ממקורות כלכליים אחרים", הוא אומר. "אין צורך שהכנסה תנבע מפעילות מסחרית מובהקת, אלא רק שתנבע ממקור ושלא תהיה חלק ממכלול היחסים האישיים בחייהם הפרטיים של הנישומים".
הנדל מוסיף: "מבחן עזר לזיהוי מקור יכול להיות מבחן התמורה. מבחן זה עשוי לסייע בזיהוי הכנסות פרטיות-אישיות אשר אינם חלק מבסיס המס בישראל, באופן שהוכחת תמורה שבגינה ניתנה ההכנסה, מחזקת את המסקנה שמדובר בהכנסה חייבת ממקור... קבלת ההכנסה כתמורה מלמדת כי נעשה שימוש ב'עץ' לצורך השגת הפירות, דהיינו מקור כלכלי, כאשר אותו עץ הוא ההון האנושי במקרה של שירות. מתנה שניתנה בהיעדר תמורה, אינה הכנסה שצמחה ממקור המסוגל להפיק פירות, ואינה תלויה בדבר. במובן זה תורת המקור מהווה בסיס מס רחב יחסית, אך לא כזה הכולל כל הכנסה באשר היא".
בנושא זה מסכם הנדל: "הבנת בסיס המס בישראל כבסיס רחב, הכולל בתוכו את מרבית הכנסותיהם של הנישומים, למעט הכנסות שאינן מתאימות למאפייני ההכנסה הפירותית, כגון מתנות במישור הפרטי-אישי, מציאות, ופיצויים מסוימים - תואמת את לשון הפקודה על התפתחותה במשך השנים, את הפסיקה בנושא, ואף את תכליות מס ההכנסה ודיני המס. בסיס מס כזה מתמקד ביכולתו הכלכלית של הנישום לשלם, באופן המקדם את גביית החלק הצודק מהפרטים במימון הוצאות הממשלה".
עוד מזכיר הנדל את ההגדרה של משלח יד שההכנסה ממנו חייבת במס: "ישנם שני תנאים בסיסיים להיותה של הכנסה כזו הנובעת ממשלח יד: התנאי הראשון הוא כישורים, יכולת, ומומחיות של הנישום בתחום מסוים; התנאי השני הוא שהנישום עושה שימוש באותם כישורים, יכולת, ומומחיות לצורך הפקת ההכנסה". הוא מוסיף: "סכומים שניתנו תמורת התחייבות של עצמאי שלא לעסוק במשלח ידו, יעלו לכדי הכנסה ממשלח יד".
מכאן עובר הנדל לענייניהם של שלושת הפרופסורים וקובע, כי מבחני הזמן והתמורה מלמדים שהיה מדובר בהכנסה במסגרת משלח יד ולא בפרס הצטיינות כפי שטענו. הכסף ניתן כשהוא צופה פני עתיד - שהותם של השלושה באוניברסיטה ועריכת מחקרים במסגרתה - והם סיפקו תמורה בדמות אותם מחקרים, מעורבות בחיים האקדמיים של האוניברסיטה והתחייבות שלא לעבוד במשרות נוספות בעת שהותם באוניברסיטת ניו-יורק. הנדל מוסיף:
"הכספים אף לא ניתנו להם על-מנת שיוכלו להקדיש זמן לחוגי יוגה או קרמיקה, ואין חולק שאם המערערים לא היו טסים לניו-יורק בתקופה הרלוונטית, ועוסקים במחקר במסגרת המוסדות - הם לא היו מקבלים את הכספים. ההזמנות ששלחו המוסדות למערערים לא כללו ברכה על הישגיהם עד כה והודעה על קבלת פרס הצטיינות, ללא דרישה נוספת, אלא כללו הזמנה לטוס לניו-יורק ולגור שם, לצורך מחקר והשתתפות בחיים האינטלקטואלים של המוסדות, והצעה לקבלת כספים לשם כך".
השופט ג'ורג' קרא הסכים עם הנדל, בעוד השופט יוסף אלרון סבר בדעת מיעוט שיש לקבל את הערעורים ולפטור את השלושה מתשלום מס על הכנסות אלו. לדעתו, לא ניתן לקבוע שקרצמר, שרמר ובר נתנו תמורה לאוניברסיטה: הפירוש שנתן פקיד השומה למונח "תמורה" סותר את החוק ואת הנחיותיה של רשות המיסים ומבחינה עובדתית לא הוכח שהם נתנו תמורה. לדעת אלרון, השלושה צודקים באומרם שהכספים לצורך התפתחותם המקצועית ולא לטובת פיתוח מחקר עבור האוניברסיטה. השלושה חויבו בהוצאות בסך 12,000 שקל כל אחד. את המדינה ייצג עו"ד יורם הירשברג.

תאריך:  10/10/2018   |   עודכן:  10/10/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פרופסורים ישלמו מס ברבבות דולרים
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
דעת המיעוט
ע  |  10/10/18 08:31
2
מעוללה
א-ת  |  10/10/18 10:52
3
מס הכנסה צריך לתוח את היריעה
מה עכשיו  |  10/10/18 13:12
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
ברק-ארז ומינץ: כאשר רשות מקומית מתחייבת להפעיל את סמכותה הסטטוטורית בתחום הנדל"ן, יש לקבל את אישור מועצת הרשות ואין די בחתימותיהם של ראש הרשות והגזבר
עידן יוסף
משרד המשפטים: רב הכותל יאשר לראשונה לנשות הכותל לקיים את טקס ראש החודש בצמוד לאבני הכותל    לנשי הארגון יוקצה מתחם מורחב הנושק לאבנים בסמוך לגשר המוגרבים
איציק וולף
דליקה פרצה בבית מגורים ברחוב כנסת מרדכי בביתר עילית    תינוק ופעוטה נמצאו ללא רוח חיים, ארבעה נפגעו בינוני משאיפת עשן
יצחק דנון
חברת טיולי אלון טבריה תובעת מיליון שקל מבועז גולדנברג, סוכן נסיעות אותו העסיקה בשנה האחרונה, בטענה שהוציא מלקוחותיה כספים במרמה
איתמר לוין
מזהיר מפני השלכות הסעיף בחוק לפיו בעל שעבוד צף יוכל לקבל לכל היותר 75% מתמורת המימוש של הנכס המשועבד    שקד: התקנות יפעלו לכך שישראל לא תהיה גן עדן לחייבים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il