X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
ד"ר מנאל תותרי-ג'ובראן הונחתה בעבודת הדוקטור בידי יו"ר העמותה, פרופ' ישי בלנק מאשימה את הציונות במדיניות קרקעית שנישלה את הפלשתינים ד"ר יניב רוזנאי הוא חבר הוועד המנהל שלה ולשעבר המזכיר שלה טוען שהדמוקרטיה בישראל דומה לזו של הודו, דרום אפריקה וקולומביה
▪  ▪  ▪
רוזנאי. נגד נתניהו [צילום: יוטיוב]

העמותה למשפט ציבורי שוב מעניקה פרסים לחוקרים היוצאים נגד המדינה, והפעם הפרסים גם נגועים בהעדפת מקורבים. כך עולה מתחקיר News1.
בראש העמותה עומד המשנה בדימוס לנשיא בית המשפט העליון, סלים ג'ובראן; בעבר עמדו בראשה דורית ביניש, אליהו מצא, יצחק זמיר ומשה לנדוי. העמותה מקיימת בחודש ינואר הקרוב כנס שנתי מרכזי, בו אמורים להשתתף איילת שקד, אסתר חיות ואביחי מנדלבליט, לצד משפטנים בכירים רבים בעבר ובהווה.
בשנה שעברה העניקה העמותה פרס לד"ר קארין כרמית יפת מאוניברסיטת חיפה, על מאמר בו טענה, כי מיעוט דתי השתלט על צה"ל וכופה עליו את ערכיו בנושאי דת ומגדר. תחקיר News1 הראה אז כיצד נתונים אוביקטיביים - של הלמ"ס ושל צה"ל - מפריכים את טענותיה של יפת, וכיצד היא התעלמה לחלוטין מעובדות שסתרו את התזה שלה (ראו קישור משמאל).
השנה מעניקה העמותה את פרס אוריאל גורני למשפטנים צעירים לד"ר מנאל תותרי-ג'ובראן מאוניברסיטת בר-אילן ולד"ר יניב רוזנאי מהמרכז הבינתחומי בהרצליה. המנחה בעבודת הדוקטור של תותרי-ג'ובראן היה יו"ר העמותה, פרופ' ישי בלנק. תותרי-ג'ובראן היא חיפאית - כמו השופט ג'ובראן; לא נאמר האם הם קרובי משפחה. רוזנאי הוא חבר הוועד המנהל של העמותה והמזכיר לשעבר שלה.
תותרי-ג'ובראן: הציונות פגעה בערבים
במאמר שפרסמה בשנת 2007 בכתב העת "משפט וממשל", כתבה תותרי-ג'ובראן: "האידיאולוגיה הציונית, ששרטטה את היעדים הלאומיים של המדינה, עמדה ביסוד חוק התכנון והבנייה ומדיניות התכנון הכללית, ובכך תרמה לעיצוב משטר המקרקעין הישראלי. מדיניות זו התבססה על שלושה עקרונות עיקריים: עקרון 'קליטת העלייה'; עקרון 'יישוב הסְפר'; ועקרון 'ייהוד המרחב'. בפועל שירתו עקרונות אלה את האינטרס הציבורי היהודי, תוך הדרת האוכלוסייה הערבית על-ידי הפקעה מסיבית של אדמות ערביות לטובת המדינה והציבור היהודי, וזאת באמצעים משפטיים דמוקרטיים לכאורה. מדיניות זו יצרה מציאות המבוססת על שליטה והקצאה לא-שוויונית של זכויות בקרקע".
בהערות השוליים הוסיפה תותרי-ג'ובראן, שמשמעות "ייהוד המרחב" הייתה "מחיקת אופיו הערבי של המקום/המרחב באמצעות הושבת אזרחים יהודים ויצירת זהות ונוכחות יהודית במקומות שיש בהם ריכוז גדול של ערים וכפרים ערביים. ייהוד המרחב כלל העברת אדמותיהם של פליטים פלשתינים ליד המדינה מיד אחרי קוּמהּ, וכן הפקעה מסיבית של קרקעות מידי האזרחים הפלשתינים שנשארו בתחומי המדינה. רוב הקרקעות שהופקעו יועדו לבניית יישובים יהודיים, בעיקר בגליל ובנגב, שבהם ניכרת נוכחות ערבית. לעומת זאת, למן קום המדינה לא הוקם אפילו יישוב ערבי אחד".
News1 מציין, כי הדברים נכתבו תוך התעלמות מוחלטת מן הרקע לאירועים: הקמת המדינה, סירובם המוחלט של ערביי ישראל לקבל את תוכנית החלוקה, פלישת מדינות ערב במטרה לחסל את ישראל, בריחתם של מאות אלפי פלשתינים ועלייה המונית של יהודים (שחלקם גורשו ממדינות ערב). הדברים נכתבו במסגרת מאמר על תוכנית הבנייה בשכונת ואדי ניסנאס בחיפה, שהביא בצורה כמעט בלעדית את עמדתם של תושבי המקום הערבים שהתנגדו לתוכנית. תותרי-ג'ובראן ציינה במפורש, שמחקר השטח עליו התבססה כלל ראיונות עם 12 מ-30 התושבים שהגישו התנגדויות ועם עורכי דינם, וכן על שיחות עם רבים מתושבי השכונה - ותו לא.
בראיון עימה, שהתפרסם לאחרונה באתר הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, אמרה תותרי-ג'ובראן: "הטענה המרכזית [שלי] הייתה שהטיעון של רב-תרבותיות והגנה על קהילות יוצרים הדרה של בני קהילות אחרות, ושיש דרכים אחרות, מלבד הפרדה מרחבית, להגנה על קהילות.
"אני כעת מפרסמת למשל מאמר על מה שאני מכנה 'ערים מעורבות בהתהוות', כמו נצרת עילית, כרמיאל, או פרשת מכרז החכרת הקרקעות בעפולה שעלתה לכותרות כשבמכרז זכתה קבוצה של ערבים. אני מראה שהמעמד הבינוני הערבי מהגר היום לערים שהוקמו בכוונה כיהודיות ולא היו מעורבות בעבר, אבל בשל קרבתן ליישובי-האם הערביים הן הפכו ליעד מפתה למעבר למען שיפור רמת החיים. העוברים לערים אלה נתקלים בהתנגדות.
"מטרידה אף יותר היא הלגיטימציה לאפליה בשיח הציבורי. שכונות עוברות תהליכים חברתיים שונים התורמים לזיהוי שלהן כערביות או יהודיות, כך שהפרדה תיווצר מעצמה, אבל ישנם כלים שונים להגנה על הקהילה ועל אורח חייה, ואני חושבת שיש לחשוב מחדש על ההצדקות להקצאת קרקעות לקבוצה מסוימת בשם ההגנה על הקהילה".
רוזנאי: ישראל דומה לקולומביה
רוזנאי פרסם אשתקד מאמר ב-Maryland Law Review תחת הכותרת "מדינה יהודית ו(שקיעה) דמוקרטית? הנסיגה החוקתית בישראל". הוא פתח (יחד עם ד"ר נדיב מרדכי) בהשוואה בלתי מחמיאה בעליל בין בנימין נתניהו לבין דונלד טראמפ, והמשיך: "ישראל השתנתה בשנים האחרונות. אם בעבר המוניטין שלה כ'דמוקרטיה היחידה במזרח התיכון' היו מובנים מאליהם, כעת הם מוטלים בספק". רוזנאי מייחס את השינוי הנטען לתקופתו של נתניהו בשלטון וממשיך: "אנחנו מבקשים לעצב מחדש את המקרה הישראלי כמצב בו מנהיגות חזקה, לצד אליטות פוליטיות עולות, מוליכות לסיכון פוליטי רחב ממדים לחוקתיות הליברל-דמוקרטית, לשחיקה במוסדות הדמוקרטיים ולהחמרה בהתדרדרות הדמוקרטיה.
לטענת רוזנאי ומרדכי, אין לראות את ישראל כדמוקרטיה ליברלית מערבית, אלא ככזו ששייכת ל"דרום הגלובלי" - דוגמת הודו, דרום אפריקה וקולומביה. לדברי השניים, המבנה החוקתי של ישראל שביר וקיימת סכנה הולכת וגוברת להתדרדרות במבנה הדמוקרטי שלה - מצב המחייב התערבות פוליטית ושיפוטית. הם מייחסים מצב זה להתחזקות הימין בישראל, להעדר פתרון לסכסוך הישראלי-פלשתיני, להתרחבות הפערים הכלכליים ומעל לכל - לריכוז הכוח בידי נתניהו וסביבתו.
בסיכום המאמר נכתב: "בחינת התפתחותה של המהפכה החוקתית אחרי שני העשורים הראשונים שלה, מלמדת שהדינמיקה הנוכחית מובילה לתוצאות הפוכות מזו שהיא קיוותה להשיג. כעת אנחנו רואים מהפכת-נגד. במקום לחזק את מחויבותה של ממשלת ישראל לדמוקרטיה בטווח הארוך, היא הובילה לכרסום בדמוקרטיה ולסימן שאלה סביב הלגיטימיות של המסלול החוקתי, במיוחד בידי אליטות חדשות שאינן מחויבות לפרויקט החוקתי המקורי ושיש להן אג'נדה דמוקרטית משלהן.
"התוצאה כיום היא העדר מחויבות לתרבות החוקתית והסתכלות על ההעלאה הפוליטית של טיעוני זכויות כחוסר נאמנות... המקרה הישראלי נע במידת-מה מ'צפון הליברלי' לעבר 'הדרום הגלובלי'... השקיעה הדמוקרטית הנוכחית מחייבת לשנות את מאזן הכוחות, לעבר המבנה החוקתי הבסיסי של ישראל. הפסיקה השיפוטית והכתיבה האקדמית כאחד חייבים להתמקד בקידום הדמוקרטיה ובהגנה על המוסדות הדמוקרטיים".
העמותה: ועדה בראשות דורנר
מזכירת העמותה, מיטל פינטו, מסרה בתגובה, כי הזוכים נבחרים בידי ועדה בראשות השופטת בדימוס דליה דורנר, וכי לבלנק לא הייתה כל מעורבות בבחירה. לדבריה, רוזנאי זכה בפרס על ספר פורץ דרך המצוטט רבות בארץ ובעולם והוא מרצה מבוקש. עוד מסרה, כי תותרי-ג'ובראן איננה קרובת משפחה של השופט בדימוס סלים ג'ובראן, שגם לו לא היה כל חלק בקביעת הזוכים.
רוזנאי מסר בתגובה, כי לא הסכים שמועמדותו תוגש כאשר היה מזכיר העמותה וכי בשנה שעברה ביקש לדחות את הגשת מועמדותו לצורך צינון של שנה מאז שיסיים את תפקידו כמזכיר העמותה. לדבריו, את הפרסים בוחרת ועדה שאינה תלויה בהנהלת העמותה, ולפי התקנון - אין מניעה להעניק אותם לחברי הוועד המנהל.

תאריך:  30/10/2018   |   עודכן:  31/10/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פרסי העמותה למשפט ציבורי: למקורבים המכפישים את הציונות והדמוקרטיה בישראל
תגובות  [ 19 ] מוצגות  [ 19 ]  כתוב תגובה 
1
להתעלם מהכנופיה הקקיונית הזו
לא מתרגש  |  30/10/18 12:18
 
- }}} לערבים מרחב עצום ליהודים..
יש רק ישראל.  |  31/10/18 02:17
 
- כפאשיסט שמאלני מצוי ,אתה נהדר ל"ת
כפרה עליך  |  1/11/18 03:27
2
ענף יצוא מכובד
אורי פ  |  30/10/18 16:45
 
- לפחות שישלמו מס
Yuds  |  31/10/18 07:48
3
הציבור בדרך כלל רואה בדעות
תגובה לבן-ישעיהו  |  30/10/18 17:21
4
אפליה לרעה במתן מלגות נשיא
באוניברסיטאות  |  30/10/18 17:29
5
תורת השלבים נושמת
קיבוצניק  |  30/10/18 18:00
6
מה לא נכון באיזה של הדוקטורנטי ל"ת
סיירוס  |  30/10/18 18:25
7
מה לא נכון ?
סיירוס  |  30/10/18 18:39
8
סקירה אובייקטיבית מאששת
כפרה עליכם  |  30/10/18 18:53
9
אפשר לקבל הסבר
הירונימוס  |  30/10/18 21:00
 
- תגובה בולשביקית טיפוסית
yust  |  3/11/18 17:38
10
בנגב הוקמו קרוב ל-100 ישובים
שמואל פישר  |  31/10/18 04:30
11
כשהמדינה לא שומרת על כבודה
אוליבר וונדל   |  31/10/18 05:30
12
זו שערוריה ענקית שעמותה
שערוריה  |  31/10/18 07:10
13
הנה ההוכחה שאין ערבי נאמן
בבר  |  31/10/18 11:11
14
תוצאה של חוסר משילות
ד"ר משה פרץ  |  31/10/18 11:15
15
הוצאת עמותות כאלו מחוץ לחוק
תגרום אבטלה בארץ!  |  31/10/18 13:42
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
שלומית צור
ביהמ"ש המחוזי קבע כי יש לפצות את קיבוץ געש וחברה בשליטת שרי אריסון לאור שינוי ייעוד קרקע חקלאית בבעלותם לשמורת טבע    העילה: בעבר החלו מוסדות התכנון לדון בשינוי ייעוד הקרקע    השופטת זהבה בוסתן:"היה קיים פוטנציאל תכנוני ממשי שנפגע"
יצחק דנון
מבקשים לבטל היטלי תיעול ופיתוח בסך 40 מיליון שקל שהוציאה להם העירייה בשל עבודות בסמוך לגנים שלהם בעיר    טוענים שמדובר בהקמת חניון שלא ישרת אותם ואף עלול לפגוע באתר המקודש להם
מירב ארד
המשנה ליועמ"ש עו"ד זילבר על הנוסח המתוקן להצ"ח: "התיקונים מסיגים את המצב לאחור תוך התעלמות מהערות היועמ"ש"    יועץ שר הביטחון לענייני התיישבות ונציג האוצר קראו למצות את דיוני הממשלה
איתמר לוין
עשרות בעלי יחידות במלון נופש בנתניה לא הסתייגו מהסדר הנושים של המלון שאישר המחוזי - ואז ערערו עליו לעליון    גרוסקופף חייב אותם בהוצאות גבוהות במיוחד
איתמר לוין
בג"ץ העניק לרשות החשמל ולמשרד האנרגיה חמש ארכות להשיב לבקשתם של עותרים לפסוק הוצאות לטובתם - ואז ביקשה המדינה ארכה נוספת    בג"ץ סירב והטיל הוצאות בסך 7,500 שקל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il