X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
עמית: קביעת אשם תורם של נהג אחד, אינה קובעת בכל מקרה שעליו לשאת בנזקו של האחר באותו שיעור מנחה את בתי המשפט להיות ערים להשלכות של תיק אחד על משנהו
▪  ▪  ▪
שני כובעים לנהג [צילום: מאיר וקנין, פלאש 90]

לא בכל מקום בו נקבע שיש אשם תורם של נהג בתאונת דרכים, תהיה לנהג האחר עילת תביעה עצמאית נגדו. בית המשפט יצטרך להכריע בכל מקרה לגופו - קובע (יום ב', 26.11.18) בית המשפט העליון, בפסק דין לו יש משמעות לאלפי תביעות ביטוח ותביעות קטנות מדי שנה.
השאלה שעמדה להכרעה בפני השופט יצחק עמית הייתה, האם כאשר בית המשפט קובע שנהג פלוני נושא באשם תורם בתאונה עם נהג אלמוני, יכול נהג אלמוני לתבוע את פלוני לפיצוי באותו שיעור. למשל: אם נקבע כי לפלוני יש אשם תורם של 30%, האם המשמעות היא שעל פלוני לפצות את אלמוני ב-30% מן הנזק שנגרם לרכבו. ובמילותיו של עמית: מה היחס בין אשם תורם לבין אשם יוצר אחריות.
ברמה העקרונית, אמר עמית, "כאשר בית המשפט קובע רשלנות תורמת של ניזוק, אין לפנינו שני מעוולים, אלא מעוול אחד שגרם באשמו לנזק, מול ניזוק שהתרשל כלפי עצמו ולכן יש להפחית מהנזק שנגרם לו. פועלו של האשם התורם הוא אפוא בהפחתת הפיצוי לניזוק ולא בחיובו בפיצוי למזיק. ככלל, אשם תורם, כשמו כן הוא, משמש כצינה ולא כחנית, ויסודותיו ורכיביו שונים מאלה של אשם יוצר אחריות".
לגבי תאונות דרכים אומר עמית: "במקרים לא מעטים של תאונות דרכים בהן נגרמו נזקי רכוש-רכב, הנהג יכול לחבוש שני כובעים - גם כניזוק וגם כמזיק כלפי הצד השני. מכאן המחלוקת שנתגלעה בפסיקת הערכאות הדיוניות בשאלה אם אשמו התורם של הניזוק יכול להקים עילת תביעה עצמאית לצד השני, ובמילים אחרות - אם אשמו התורם של הניזוק מהווה גם אשם יוצר אחריות".
עמית סוקר את הפסיקה בבתי המשפט המחוזיים בארץ ובחו"ל וממשיך: "צר לי לאכזב את הקורא אשר מצפה להכרעת גליוטינה בין שני הזרמים. כשלעצמי, אני שותף לאמור בפסק דינו של בית המשפט המחוזי [בנצרת] כי 'מענה לשאלה אימתי מושג ה'אשם' חופף למושג 'אשם תורם' עשויה להשתנות ממקרה למקרה, לפי נסיבותיו'... אין לקבוע מדיניות גורפת על סמך מקרי הקיצון, אך בה-בעת אין להתעלם מקיומם או מהצורך בהכרעה צודקת בהם. לעיתים ראוי לאפשר לנתבע לדרוש פיצוי בהסתמך על אשמו של התובע, ולעיתים נסיבות המקרה תובלנה לתוצאה ההפוכה. כל מקרה לגופו".
עמית מדגיש: "איני סבור כי קביעת אשם תורם בתביעות נזקי רכוש-רכב, יוצרת מיניה וביה אחריות כלפי הצד השני". הוא אומר, כי קביעה אוטומטית אומנם עשויה להפחית את כמות התביעות בגין כל תאונה, אך היא גם מעוררת חשש מפני קומבינות שמטרתן תהיה להערים על חברות הביטוח ועלולה להוביל לתוצאה שאינה צודקת אם קיים פער ניכר בין שווי כלי הרכב המעורבים".
בפיו של עמית גם הנחיה מעשית לבתי המשפט: "על בית המשפט אשר דן בתביעה הראשונה המתייחסת לתאונה, להיות ער לכך שמתנהל או עשוי להתנהל הליך נוסף בגין אותה תאונה וכי פסק דינו יחייב בתיק השני... לכן, כאשר בית המשפט מוצא כי אחריותו של אחד הצדדים לתאונה היא האחריות העיקרית, ואשמו של הצד השני הוא בבחינת אשם תורם בלבד, רצוי כי יבהיר את כוונתו בדרך כפולה: להשתמש במינוח 'אשם תורם' ולשם הזהירות, גם להבהיר במפורש כי ככזה, אין מדובר באשם המקים עילת תביעה עצמאית לטובת הצד שכנגד. לטעמי, לא רק שסמכותו של בית משפט לעשות כן, אלא שהדבר אף רצוי למניעת התדיינויות נוספות. לעומת זאת, השימוש במונח 'חלוקת אחריות' בין שני בעלי הרכב, משתמע כהטלת אחריות הדדית יוצרת אחריות, ולכן יש להשתמש במונח זה כאשר זו אכן הכוונה".
עמית אומר שעל בתי המשפט להקפיד על המינוחים הנכונים גם כאשר מדובר בפסקי דין הניתנים על דרך הפשרה, ואשר בדרך כלל אינם מנומקים. עוד הוא מציין, כי הדרך הנכונה היא לאחד את כל התביעות סביב אותה תאונה בפני אותו שופט, ואם הדבר אינו אפשרי - על הצדדים ליידע על בתי המשפט בדבר קיומם של הליכים מקבילים.
הדברים נאמרו בהחלטתו של עמית לדחות את ערעורה של רונית קסברי על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בנצרת, בנוגע לתאונה בין מכוניתה לבין זו של אברהם רוזן, כאשר נקבע שהאשם התורם של רוזן אינו מקנה לה זכות לפיצוי ממנו. השופטים נעם סולברג ודוד מינץ הסכימו עם עמית. את קסברי ייצג עו"ד אלון הוברמן, ואת רוזן - עו"ד אייל חן.

תאריך:  26/11/2018   |   עודכן:  26/11/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אשם תורם אינו יוצר תביעה אוטומטית
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
קבלן התשתיות ששון חי הגיש תביעה בסך 10 מיליון שקל נגד פישר, ואישר שלצורך כך קראו הוא וגיסו זוהר בוצ'ן זה את זה גרסתו של זה - למרות ששניהם עדי תביעה בתיק
מירב ארד
ההחלטה תעבור בהקדם לאישור פורמלי של ועדת הכנסת להסכמה על המיזוג בין הצעת החוק הממשלתית לבין שלושת ההצעות הפרטיות של חברות הכנסת    עו"ד מגד נציגת משרד המשפטים: "הצעת החוק הממשלתית מייתרת את ההסכמה של הנפגעת בפני בית המשפט ותספיק מעתה רק הסכמת הנפגעת בכתב"
איתמר לוין, איציק וולף
האגודה והרשת מפעילות 172 מרכולים במחזור שנתי של 784 מיליון שקל    טוענות שהן סולבנטיות ושהבעיה שלהן היא תזרימית    מבקשות הקפאת הליכים ל-90 יום כדי להציע הסדר במסגרתו יפרעו את כל חובותיהן
אלעזר לוין
7,110 הלוואות ב-5.02 מיליארד שקל - עלייה של 54% בסך ההלוואות ו-57% במספר הלווים לעומת ספטמבר    עליה ניכרת גם לעומת אוקטובר אשתקד
אלעזר לוין
כיום קיימים 1784 מיזמים של תמ"א והתחדשות עירונית, הנבנים על-ידי 419 קבלנים    15% מהקבלנים - בסיכון גבוה    יזמים מתלוננים ם על סחבת, אי-ודאות ומחלוקות עם דיירים המפריעים להתקדמות בתחום זה    אשדר מקדמת 13 מיזמים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il