X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   חדשות / מבזקים
"האחריות לניצול הזמן - על בית המשפט"

ביקורת בעליון על הרכב תפ"ח

אלרון: השופטים התל-אביביים שגיא, יקואל ומאור לא פעלו ביעילות מספקת - והתוצאה היא שתיק ארגון פשיעה יתחיל להישמע למעלה משנתיים לאחר מעצר הנאשמים
▪  ▪  ▪
שגיא. התוכנית פספסה [צילום: ליאב פלד]
שופט בית המשפט העליון, יוסף אלרון, מותח ביקורת יוצאת דופן על ארבעה משופטי בית המשפט המחוזי בתל אביב - כולל שלושה שופטים הדנים בתיק פשע חמור. הסיבה: התמשכות בלתי סבירה של ההליכים, המביאה לכך ששלב ההוכחות בתיק יחל לכל המוקדם למעלה משנתיים לאחר מעצרם של הנאשמים.
המדינה מייחסת ל-19 נאשמים עבירות רצח, ניסיון לרצח, אלימות, נשק, חטיפה וסחיטה במסגרת ארגון פשיעה. כתב האישום הוגש בינואר 2018 והוא כולל 30 אישומים. הנאשמים נעצרו עד תום ההליכים ומאז התקיימו דיונים רבים בענייניהם - אך לא בתיק העיקרי. בתיק זה דנים השופטים בני שגיא, ארז יקואל ועודד מאור.
כתב האישום אומנם הוקרא בינואר 2018, אך הדיון לא החל בשל השלמת העברת חומרי חקירה, הסדרת ייצוג והוצאת תעודת חיסיון על חלק מן החומרים. רק בינואר 2019 קבע ההרכב בראשותו של שגיא את תוכנית המשפט, ולפיו דיוני ההוכחות יחלו בחודש נובמבר ויתקיימו פעמיים בשבוע, עד הפגרה ביולי 2020. לבקשת כמה מהסניגורים, נדחתה תחילת ההוכחות לאפריל 2020, וסיומן - ליולי 2021. אלרון מציין, כי משמעות הדבר היא שהנאשמים יהיו במעצר לפחות ארבע שנים עד מתן פסק הדין.
אלרון קיבל (4.7.19) את בקשת המדינה להאריך בשלושה חודשים את מעצריהם של הנאשמים, וזאת בשל המסוכנות הרבה הנובעת מהם, אך תוך ביקורת על כל השותפים לניהול התיק: השופטים, התביעה וההגנה. על התביעה אומר אלרון, כי היא העבירה להגנה את חומרי החקירה טיפין-טיפין, ולא הייתה מוכנה להצהיר בפניו שסיימה מהלך זה - שאותו ניתן היה לקצר באופן משמעותי. גם חוקרי המשטרה יכלו להיערך בצורה יעילה יותר ולבצע רישום מדויק בזמן אמת.
על ההגנה אומר אלרון, כי היא תרמה את חלק בהתמשכות הסדרת ייצוגם של חלק מן הנאשמים - והוא טרם הושלם סופית גם כעת. בלט במיוחד העיכוב בהסדרת הייצוג של שלושת הנאשמים המרכזיים - כטייר עודה, שרחביל עודה ותייר עינאש - אשר גרר עיכוב במשפט כולו. הסניגורים כולם הסכימו לדחיית תחילת ההוכחות, בלי שהתחשבו בכך שמשמעות הדבר היא שמרשיהם יישארו במעצר תקופה ממושכת במיוחד.
על ההרכב של שגיא, יקואל ומאור אומר אלרון (שבעצמו עמד בראש הרכב פשע חמור בתפקידו כנשיא בית המשפט המחוזי בחיפה): "היעילות הדיונית אינה מתחילה רק עם שמיעת הראיות אלא היא מתבקשת עוד בשלבים המוקדמים של ניהול התיק, ולמעשה, סמוך ככל הניתן להגשת כתב האישום. האחריות לניהולו היעיל של ההליך המשפטי ולניצול נכון של הזמן השיפוטי מוטלת על בית המשפט שדן בתיק, ועליו לפעול לתכנון מיטבי של ההליך כבר מראשיתו. מטעם זה היה על בית המשפט לקבוע מועדי דיונים תכופים יותר להבטחת השלמת מלוא חומר החקירה באופן אשר יביא גם להקדמת תחילת שמיעת הראיות.
"תוכנית המשפט האמורה לא הביאה בחשבון את מעצרם הממושך של המשיבים, הן מבחינת המועד המאוחר שנקבע לתחילת שמיעת הראיות והן מבחינת סד הזמנים עצמו, שאינו 'צפוף' דיו. במובן זה קשה לומר כי תוכנית המשפט מגשימה במלואה את התכלית של יעילות הדיון. על בית המשפט מוטלת החובה לקבוע אבני דרך תכופות יותר הן לשמיעת בקשת המעצר עד תום ההליכים והן לשמיעת התיק העיקרי בסד זמנים יעיל יותר ולאפשר את שמיעת הראיות, באופן שיקצר את זמן שהייתו של נאשם במעצר עם תום ההליכים בעניינו".
על החלטתה של השופטת שרית זמיר במאי 2018 לעצור את כל החשודים עד החלטה אחרת אומר אלרון, כי מן הראוי היה שאותה "החלטה אחרת" תינתן בסמוך ככל הניתן. "אמנם חוק המעצרים אינו קובע סד זמנים מפורש לדיון בבקשה למעצר עד תום ההליכים, אך לנוכח הפגיעה המהותית בזכותו החוקתית של נאשם לחרות, מן הראוי כי החלטה בבקשה זו תינתן בשלב מוקדם ככל הניתן בסמוך להגשת הבקשה".
ברמה העקרונית אומר אלרון, כי "מציאות שבה נאשם שוהה במעצר למעלה משנה וחצי בטרם הוחלט כי נסיבותיו מצדיקות את מעצרו עד תום ההליכים, היא כמעט בלתי נתפסת, ויש לעשות ככל הניתן
כדי למנוע הישנותה במקרים אחרים". בהקשר זה הוא מציע שינוי חקיקתי, לפיו הבקשות הראשונות להארכות מעצר מעבר לתשעה חודשים יידונו לא בבית המשפט העליון, אלא בפני נשיאו של בית המשפט המחוזי בו מתנהל התיק, ובכך יובטח פיקוח טוב יותר על ההליך וניוד שופטים במידת הצורך.
את המדינה ייצגו עוה"ד ארז בן-ארויה ותמר טיטלבאום, ואת הנאשמים - עוה"ד שי נודל, שני מורן, נעמה אלחדד, אנואר פריג', שי שורר ואיתי כהן.
Author
כתב משפטי | News1 | דוא"ל
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך:  21/07/2019   |   עודכן:  21/07/2019
+מימון-שעשוע נפסלה בשל פסה"ד המוקדם 20:58 21/07/19  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
שופטת השלום פרסמה פסק דין לפני הסיכומים וטענה שמדובר בטיוטה  ▪  חיות: טעות אנוש של שופטת חרוצה ויעילה, אך מראית פני הצדק מחייבת את פסילתה
מימון-שעשוע. חייבה בהוצאות [צילום: הרשות השופטת]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ביקורת בעליון על הרכב תפ"ח
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
אלרון ,זה לא ההוא מהזה.....
אפי נוו-ה  |  21/07/19 15:49
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משמר המשפט
איתמר לוין
ההתפרעויות היום של יוצאי אתיופיה מכוונות נגד החוק ונגד בית המשפט שמקיים אותו. וזה רק הקדימון למה שצפוי בעת ההחלטה בעניינו של השוטר היורה. מוטי כהן, שי ניצן ואביחי מנדלבליט נושאים באחריות לכך בשל האימפוטנציה שהם מובילים
איתמר לוין
בבית משפט השלום טען הנציג בכזב כאילו עורך הדין נעצר על בסיס צו שיפוטי    בערעור למחוזי השחילה המשטרה חשדות נוספים וחמורים, במטרה לשכנע את בית המשפט לעצור את האיש
איתמר לוין
המשטרה התעקשה להגיש כתב אישום חמש שנים לאחר התאונה - למרות שבוחן התנועה נפטר    השלמת חקירה בוצעה שנה מאוחר יותר    התיקים עברו בין ארבעה שופטי תעבורה
איתמר לוין
דיין בבית דין רבני הטיל הוצאות על אישה, בשל תלונה שהגישה נגדו לנציב התלונות ואשר נדחתה    שהם: צעד פסול; הדיין גם הפר את הוראות החוק כאשר עיכב החלטה בבקשה לפסול אותו
איתמר לוין
המחוזי דחה את ערעור המדינה על חיובה לפצות מאבטח ב-7,500 שקל על מעצר מיותר שבוצע בניגוד לחוק - והוסיף הוצאות בסך 25,000 שקל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il