נשיא ארה"ב,
דונלד טראמפ, מציע (יום ג', 10.3.20) שורה של צעדים לסיוע בהתמודדות עם ההשלכות הכלכליות של מגיפת הקורונה. טראמפ הודיע, כי יפעל יחד עם הקונגרס כדי ליישם צעדים אלו, ובמרכזם: הפחתה של מס השכר, סיוע למקבלי שכר לפי שעות והקלות מס לענפים שנפגעו בצורה קשה במיוחד - תעופה, ספנות ומלונאות.
שר האוצר, סטיב מנוחין, אומר כי המשק האמריקני אינו מצוי בסכנת מיתון לאחר הצמיחה הממושכת ביותר בתולדותיו - 11 שנים ברציפות. לדבריו, ההתרחשויות אתמול בשוקי המניות היו תוצאה של המשבר המפתיע בתחום הנפט ולא שיקוף של מצב המשק האמריקני. לדבריו, הממשל שוקל להזרים סיוע במזומן לעסקים קטנים שנפגעו ממשבר הקורונה, וכי ייתכנו הקלות מס זמניות לעסקים וליחידים.
הודעתו של טראמפ באה לאחר סגירת יום המסחר הגרוע ביותר בוול סטריט מאז המשבר של 2008, כאשר המדדים המובילים צנחו בקרוב ל-8%. הגורם המיידי לצניחות אלו היה מלחמת מחירי הנפט בה פתחה סעודיה נגד רוסיה, ואשר הובילה להתרסקות מחירי הנפט ב-25% אתמול. הדבר השפיע בצורה קשה על מניות חברות הנפט והגז, כמו גם על מניות הבנקים וחברות התעשיה - וגרר את כל השווקים בעולם ליום של ירידות חדות במיוחד.
צעדיו של טראמפ מצריכים את אישור הקונגרס, והדמוקרטים - השולטים בבית הנבחרים - כבר הודיעו שאינם מסתפקים בהם ושיציעו בימים הקרובים תוכנית משלהם. עם זאת, הדמוקרטים תומכים בקיצוץ מס השכר - בעוד רבים מן הרפובליקנים (השולטים בסנאט) מסתייגים ממנו. כל הפחתה של אחוז במס זה תגרע 75-55 מיליארד דולר מהכנסות הממשל, המצוי ממילא בגרעון שנתי של טריליון דולר - אך טראמפ הבהיר שהוא מוכן לצעדים כאלו כדי לסייע למשק בטווח המיידי. הוא אמר כי יקיים מסיבת עיתונאים בהמשך היום כדי לדון בהרחבה בצעדים שהוא מציע.
יו"ר בית הנבחרים,
ננסי פלוסי, ומנהיג המיעוט בסנאט, צ'אק שומר, אמרו, כי הדמוקרטים יציעו בדיקות קורונה חינם לכל אמריקני; חופשת מחלה בתשלום למי שנפגעו מן המגיפה (כולל בידוד); הרחבת התוכנית לחלוקת מזון מסובסד; והרחבה של תוכנית דמי האבטלה הפדרלית. צעדים אלו ברובם (למעט חופשת המחלה בתשלום) מנוגדים לתפיסת העולם הרפובליקנית, ולצד היחסים האישיים העכורים-מאוד בין טראמפ לבין פלוסי ושומר - מדובר במתכון לחילוקי דעות קשים העלולים לעכב את הסיוע הדחוף למשק.
נשיא סין, שי ג'ינפינג, ביקר הבוקר בעיר ווהאן - האזור בו פרצה מגיפת הקורונה לפני חודשיים. זהו ביקורו הראשון באזור בתקופה זו, והוא מהווה איתות משמעותי לכך שממשלת סין סבורה שהצליחה להשתלט על המגיפה. סוכנות הידיעות הרשמית מסרה, כי שי נפגש עם עובדי הרפואה הניצבים בחזית ההתמודדות עם המגיפה, לצד אנשי צבא, מנהיגים פוליטיים וקציני משטרה מן המחוז. על-פי הדיווחים הרשמיים של סין, למעלה מ-75% מבין 3,136 מקרי המוות במדינה התרחשו בעיר ווהאן, בה מתגוררים 11 מיליון בני אדם. יותר ויותר שכונות בעיר הוכרזו כנקיות מקורונה, אם כי חלק ניכר מתושביה עדיין מצויים תחת מגבלות משמעותיות.
ממשלת איטליה הרחיבה אתמול לכל המדינה את ההגבלות על תנועת 60 מיליון אזרחיה ועל קיום אירועים ציבוריים - צעדים חסרי תקדים במדינה דמוקרטית. ראש הממשלה, ג'יוזפה קונטה, הודיע, כי נאסרו לחלוטין התקהלויות וכי התנועה מותרת רק לצורכי עבודה וחרום. במקור הוטלו מגבלות אלו בשבוע שעבר על 16 מיליון תושבי צפון המדינה, אך כעת הורחבו כאמור לאיטליה כולה. איטליה הודיעה עד כה על 9,000 מקרי קורונה ו-463 מתים - למעלה ממחצית מכלל נתוני המגיפה באירופה כולה.
בורסות אסיה נסחרות הבוקר בעליות ההולכות ומתחזקות לאורך המסחר, לאחר ירידות של כ-5% אתמול. מדד ניקיי בטוקיו עולה בשעה זו (8:30) ב-1.4%; מדד הנג-סנג בהונג-קונג עולה ב-1.9%; בורסת שנחאי עולה ב-1.6%; ובורסת סידני - ב-3%.