X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
מסמך פנימי של משרד החוץ משרטט את העתיד בתום המגיפה בין התחזיות: משבר כלכלי עולמי, מתח בין סין לארה"ב, קריסת משטרים במזרח התיכון וחשש מפריצה אירנית לעבר הגרעין אך גם הזדמנויות לישראל - בעיקר בתחום ההיי-טק
▪  ▪  ▪
עולם אחר [צילום: איתמר לוין]

מסמך הערכה פנימי שחובר בחטיבה לתכנון מדיני של משרד החוץ, משרטט עתיד קודר לעולם כתוצאה ממשבר הקורונה. עם זאת, יש גם אלמנט אופטימי - ישראל דווקא עשויה לחזק עוד יותר את מעמדה וקשריה המדיניים והכלכליים כתוצאה מהמשבר. כך מדווח אריאל כהנא בישראל היום.
את המסמך חיברו בחודש האחרון יותר מ-20 דיפלומטים ומומחים של משרד החוץ. הוא הועבר לעיון גורמים רבים באגפים השונים של המשרד, וגם עבר הגהות ושיפורים. בראש הפרויקט עמד אורן אנוליק, ראש החטיבה לתכנון מדיני, שהגיש את הממצאים לשר החוץ ישראל כ"ץ, ולמנכ"ל משרד החוץ יובל רותם.
בשיחה עם ישראל היום הדגיש אנוליק כי לא מדובר בתחזית, שכן המשבר עדיין בעיצומו. "דברים משתנים כל יום, וחשוב לי לומר שאנחנו בשום אופן לא יודעים את העתיד. הנייר הזה עדיין משתנה כל יום והוא רק משקף את ההערכות שלנו לנוכח מציאות שהעולם לא ידע כמותה. יש יותר שאלות מתשובות".
בלב המסמך מצויה ההערכה שהכפר הגלובלי והפתוח, בעל הסחר החופשי לחלוטין, לא יישאר כזה לאחר הקורונה. העולם צועד למשבר כלכלי שמזכיר בממדיו את השפל הגדול של סוף שנות ה-20 ותחילת שנות ה-30 במאה הקודמת. התמ"ג העולמי כבר צנח ב-12 אחוזים והמגמה צפויה להימשך, תוך שיעורי אבטלה עצומים בארה"ב ובמקומות נוספים. המשבר הכלכלי העולמי צפוי בין היתר להוריד את הביקוש לגז, וכך לפגוע בענף יצוא מרכזי שישראל התכוונה להסתמך עליו בשנים הקרובות.
תחרות על משאבים
למשבר הכלכלי צפויה להתווסף תחרות עזה יותר בין המדינות, בפרט על משאבים בתחום הבריאות. הביקוש העולמי העצום לציוד רפואי, כפי שבא לידי ביטוי מאז פרוץ המשבר, גם צפוי להימשך ואף להגביר מתחים בינלאומיים.
במשרד החוץ סבורים כי השילוב של מתיחות זו, יחד המשבר הכלכלי והשיתוק של עולם התעופה, יובילו לכללי משחק חדשים בכל הנוגע לסחר העולמי. על-פי המסמך, הסחר החופשי כפי שהוא מוכר כיום ישתנה לכיוון ההסתגרות המדינתית. מדינות צפויות לשוב ולבנות שרשראות ייצור ואספקה פנימיות, במיוחד בתחומים קריטיים לביטחון הלאומי, למרות העלויות הכלכליות הכרוכות בכך. סביר מאוד שמדינות ינקטו צעדים להגבלת יצוא של רכיבים קריטיים, כגון ציוד בריאות, באמצעות הטלת מכסים ומגבלות אחרות על יצוא ויבוא.
במשרד החוץ מזהים את משבר הקורונה כמאיץ בתהליך עלייתה של סין כמעצמה בינלאומית. אף שמסין יצא נגיף הקורונה, בייג'ין יוצאת מחוזקת משום שהיא גם הראשונה להתאושש מהמשבר, מה שמעניק לה עמדת יתרון ביחס לארה"ב. כמו-כן, הסיוע הבינלאומי שסין מושיטה למדינות שנפגעו, והיעדר הרצון האמריקני לשמש שוטר בינלאומי, משפרים את מעמד הסינים לעומת האמריקנים.
שינוי זה ביחסי הכוחות בין ארה"ב וסין, מתריעים במשרד החוץ, צפוי להגביר עוד יותר את המתיחות העצומה שכבר קיימת ביניהן. המסמך מציין כי בעידן של קיטוב פוליטי קשה מאוד בארה"ב, הצורך להתגונן מפני סין הוא אחת ההסכמות היחידות לכל רוחב המערכת הפוליטית האמריקנית. לישראל, מדגיש המסמך, מומלץ להמשיך במדיניות שהייתה קיימת עד היום, של שימור היחסים המיוחדים עם ארה"ב כאינטרס עליון, תוך ניצול הזדמנויות כלכליות ואחרות מול סין.
מזרח תיכון חדש
מגרש אחר שבו הקורונה עלולה להוביל לזעזועים הוא המזרח התיכון. המסמך מתריע כי "מדינות השלום" (ירדן ומצרים), שגם כך מצויות במצב כלכלי קשה, עשויות לסבול מחוסר יציבות. נוסף על כך, עולה החשש כי אירן, שהקורונה מרסקת את שרידי כלכלתה, עשויה לפרוץ לפיתוח נשק גרעיני, כדי לשמר את שרידות המשטר. כמו-כן, עולה החשש כי המשבר הגלובלי ידחף לגדילת ארגוני טרור קיצוניים כגון דאעש ואל-קאעידה.
בצד אי-היציבות העולמית, צופים במשרד החוץ גידול עולמי בביקוש למוצרי היי-טק, בפרט בתחום הניהול מרחוק והצפייה מרחוק. בתחום זה המשבר פותח בפני ישראל שפע של הזדמנויות, גם בשל תעשיית הטכנולוגיה העילית המפותחת מאוד והיצירתית שיש בישראל. בנוסף, גמישותו של השוק הישראלי, יכולתו להתאים את עצמו למצבים חדשים, השימוש שכבר נעשה בארץ בתחום הביג דאטה, וכן המסוגלות הישראלית להשתמש בטכנולוגיה למאבק במגיפה, תוך אי-הפרה מוגזמת של זכויות הפרט - כל אלה עשויים להפוך את ישראל למוקד משיכה.
"למדינות מעודדות חדשנות, כמו ישראל, שיש להן יכולות בתחום הניהול מרחוק, ושנמצאות בחזית הטכנולוגית של העולם, יהיה מה להציע", מדגיש אנוליק.
שר הח
וץ ישראל כ"ץ אמר בעקבות העיון במסמך כי "השפעת המגיפה על העולם כולו תשפיע גם על מדינת ישראל, ואנחנו צריכים להיות מוכנים לשינויים הללו, לנסות לצפות אותם ולהתכונן אליהם". מנכ"ל משרד החוץ, יובל רותם: "אנחנו בעולם של אי-ודאות ולכן צריך להיות זהירים עם התחזיות. אבל זה עומד להיות עולם שיש בו הרבה פחות כסף פרטי וממשלתי מכפי שהיה קודם לכן. המחסור הזה ישפיעו על החברה והפוליטיקה. השינוי הזה לא יפסח על ישראל. אנחנו במשרד החוץ לומדים מהנעשה בעולם וכבר התחלנו בשיח עם כמה מדינות להעריך מה יקרה".

פורסם בישראל היום
תאריך:  13/04/2020   |   עודכן:  13/04/2020
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
משרד החוץ נערך - כך ייראה העולם שאחרי הקורונה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הגרעין האירני
מנדי ספדי
מדובר באתר אירני, ותפקידם של הקצינים הסורים ומגויסיהם הוא רק לספק לאירנים כמה הקלות, לשמש כמשרתים שלהם ולאייש כמה נקודות שמירה שנמצאות במרחק מהאתר
איתמר לוין
בידי אירן מספיק דלק אורניום כדי לייצר פצצה גרעינית אחת - אם תחליט להעשיר אותו לרמה הדרושה    הסוכנות קובעת: אירן אינה משתפת פעולה עם המפקחים ואינה עונה של שאלות לגבי פעילותה בעבר
חגי אדורם
מדוע מדינת ישראל ממשיכה במדיניות העלמת העין ומעסיקה חברות אשר פועלות באירן, כאשר CRRC היא רק דוגמה אחת מתוך רשימה ארוכה ובה SGS השוייצרית, LEO PHARMA מדנמרק, סאנופי הצרפתית ועוד; ומדוע חברת שיכון ובינוי משתפת פעולה עם חברה שמפרה את האמברגו על אירן
איתמר לוין
ארה"ב ואירן ימשיכו להיות קרובות לעימות צבאי, והסיכויים לפריצת דרך של ממש השנה הם אפסיים. אבל אולי בכל זאת יהיה שיפור כלשהו ביחסים - מסביר "The World in 2020", לפני חיסולו של סולימאני
טובה ספרא
ומה אפשר ללמוד מהסיפור על הביטחון שלנו, בעיקר בחודש אוגוסט 2020    סקירה אסטרולוגית מיוחדת לבקשת הקוראים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il