ביום ראשון הקרוב צפוי מפעל פניציה צפון לסגור את שעריו ולפטר 282 עובדים. מנכ"ל המפעל, אייל זגגי, טען בכנסת (יום ג', 13.5.20) כי האוצר נמנע ממתן סיוע משמעותי לתעשיינים הנמצאים בקריסה.
"יש 282 עובדים בחברה, במשבר חווינו ירידות משמעותיות בביקוש. הוצאות שלנו עומדות על קרוב ל-6 מיליון דולר בחודש. החל ב-2017 הצלחנו להעלות את פניציה על פסי רווחיות, קטנה אמנם, אבל עם הכנסות של 6.2 עד 6.5 מיליון דולר. מאז כניסת המשבר קצב ההכנסות ירד, עד ל-1.8 מיליון דולר באפריל. כל חודש החברה יוצרת בור תקציבי, עד כה אנחנו עומדים על קרוב ל-40 מיליון שקל בור תקציבי", סיפר מנכ"ל פניציה צפון בדיון של ועדת הכספים.
לדברי זגגי כולם הטו אוזן קשבת, אבל אמרו 'לא'. "ביקשנו מענק מאוד משמעותי שיעזור לנו להתגבר וביקשנו שתעשה פעולה מידית לחסימת יבוא. כל מפעלי הזכוכית בעולם עמוסי זכוכית לעייפה, ביום שהקורונה תיגמר, הם ינסו למכור את הזכוכית שלהם בכל מקום בעולם, במחירי רצפה. אנחנו מייצרים 500 טון זכוכית כל יום, לא ניתן לעצור את המכונה, והזכוכית נערמת בערימות שלא נראה מעולם. הודענו על כיבוי התנור ביום ראשון הקרוב, עשינו את כל הפעולות, פיטרנו את כל עובדי החברה, זו עובדה שכבר קרתה. מי שעוד עובד, עושה זאת תחת הודעה מוקדמת. עד שבוע הבא, העובדים כבר לא יהיו כאן. כדי שזה לא יקרה אנחנו צריכים לקבל היום מענק מאוד משמעותי, ושהיבוא יחסם", אמר.
אמנון כהן, מנכ"ל פיניציה ירוחם, ציין כי גם במפעל שלו, המעסיק כ-240 עובדים, הופסק כל הייצור. "אנחנו עומדים על בין 4 חצי ל-5 מיליון שקל הפסד חודשי, אין מכירות וההוצאות ממשיכות. נתח שוק שלנו היום הוא כ-50 אחוז, סגירת היבוא תביא עתיד ורוד. עד כה קיבלנו מהמדינה הלוואה בערבות מדינה על סך 9.4 מיליון שקל והחיסכון בארנונה", ציין.
רונן פלוט, ראש עיריית נוף הגליל, העיד בפני חברי הוועדה כי מנהל מפעל פניציה עשה מאמצים עליונים על-מנת לא לסגור את המפעל. "המפעל מבקש גם חסימה מייבוא וגם מענק. פניתי לשר הכלכלה, והוא היה במפעל, דיברתי איתם והסברתי שזו יכולה להיות סנונית ראשונה וזה מאוד מסוכן. זה יוביל למפעל אחר מפעל. אנחנו מדברים על הגליל. הכסף ייצא על דמי אבטלה וצרכים אחרים אם הוא לא יוזרם למפעל. יש לפנות בדחיפות לממשלת ישראל, אפשר להגיע להסדר, להחזיר את העובדים", אמר. בהמשך הדיון ציין פלוט כי שוחח עם נציגי משרד רה"מ וניתן להגיע להסדר. "שוחחתי עם רונן פרץ והוא מסכים שתוך שבועיים שלושה נשב ונמצא פתרון למפעל הזה. אני פונה להנהלת המפעל-תנו צ'אנס עוד שבועיים שנעשה שמיניות באוויר לפתור את המצב. אל תכבו את התנור".
נתנאל היימן, התאחדות התעשיינים, הציג בישיבת הוועדה נתונים שלפיהם במהלך המשבר התעשיה המשיכה לעבוד אך ניתן להרגיש כעת את הירידה בביקושים ואת צוואר ההזמנות שנגמר. "70 אחוז מהתעשיינים דיווחו על ירידה בביקושים, אחוז גבוה יותר דיווח על ירידה תזרימית. יש ענפים שנעלמו, יבואנים לשוק הרכב בעולם למשל", ציין.