ועדת החוקה חוק ומשפט סיימה (ה', 2.6.20) את הנמקת ההסתייגויות לקריאות שנייה ושלישית בהצעת חוק נגיף הקורונה החדש- אכיפה. ההצבעות צפויות ביום שני הקרוב. הצעת החוק נועדה להגדיל את הקנס על אי–עטיית מסכה מ–200 ש"ח ל-500 שקל.
יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר: "אני קורא לממשלה להפעיל שיקול דעת נוסף על גובה הקנס. אני מציע שהקנס יעלה לגובה 300 שקל בלבד דבר המביע את הדחיפות שבדבר אך לא בסכום שהוא מוגזם. בנוסח הצעת החוק נתנו ביטוי לאפשרות לשיקול דעת של השוטרים וגורמי האכיפה להימנע מהטלת הקנס במקרים מוצדקים. בנוסף, הוועדה השאירה את הדין הקיים לתשלום הקנס תוך 60 יום ולא לקצרו"
ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד תל"ם): "האצלת הסמכויות לפקחם היא דבר לא ראוי ולא נכון. זה עדיין צריך להישאר ברמת המשטרה למרות העומס. צריך נוסף על הקטינים להחריג גם את חסרי הישע- הקשישים. אין מקום להעלות את הקנס, קודם כל תראו שבאמת עשיתם הכל בתנאים הקיימים ושזה לא עובד ואז תעברו הלאה. הממשלה בפאניקה כי היא לא משתלטת על האירוע ואז יורים סתם. כל כספי הגבייה מהקנסות צריכים להפוך לתקצוב צבוע ייעודי לטיפול באוכלוסיות הנפגעות מהקורונה".
ח"כ אלי אבידר (ישראל ביתנו): "אנחנו מתקוממים כנגד חוסר יכולת המשלה לטפל במגיפה אז או שיחליפו את מי שמטפל או שיתפטרו. בקהילה החרדית קונסים בצורה מפלה. עלה סרטון על בחור מדימונה עם צרכים מיוחדים שפיצצו אותו במכות על אי-עטית מסיכה. אל תיתן יד להעלאת קנסות ולהוספת פקחים כי מי שישלם את המחיר הן האוכלוסיות החלשות".
ח"כ יואב סגלוביץ' (יש עתיד תל"ם): "נורמת הציות לחוק מאותגרת לא ע"י האזרחים אלא ע"י הממשלה. לא מפעילים את מערכי ההסברה ומפעילים ישר את אמצעי האכיפה. על כל אדם שייצא מהבית יש סמכות לפקח עירוני לתת קנס 500 שקל. שמים ציבור שלם בחזקת עבריינים בפוטנציה. לא נוהגים ככה. תראו לנו איפה ההסברה? 500 שקל בתקופה כזו ללא שום טיעון מדוע? כנראה אלו שחשבו על זה מרוויחים הרבה. ככל שהסמכות מעורפלת יותר הסיכון גדול יותר. האם בסוף כל הפקחים מתייצבים לתדרוך אצל מפקד המשטרה? הדבר הכי קריטי ובעייתי הוא המפגש פקח-אזרח. המפגש הזה הוא מפגש כוחני ולא יעזור כלום. אם חם לי מדי ואין לידי אף אחד בסביבה, אני עבריין? לפי החוק הזה כן. אם המטרה היא לשפר את הציות לחוק זה הפוך לגמרי. זה נוגד את הכוונה ואת תפיסת האכיפה".
ח"כ מיכאל מלכיאלי (ש"ס): "המדינה צריכה להקצות יותר משאבים להסברה לאנשים עם צרכים מיוחדים מה החובה של עטית מסכות. הסרטון שפורסם אתמול על דימונה בו מכים ילד, אני מתחנן בפני השוטרים, הילד הזה לא יהיה יותר אותו ילד. בירוחם ודימונה יעצרו נער וברעננה לא? איך אוכפים את זה? איך יוצרים אכיפה שוויונית? נצביע בעד דבר אפור מאוד".
ח"כ תהלה פרידמן (כחול לבן): "השתכנעתי שיש הגיון בשימוש בפקחים כמכפיל כוח, בטח אם הכספים ילכו לטיפול בקורונה בתוך העיר. הסיפור של העלאת הקנס נראה כמו גחמה. צריך אכיפה רציונלית. מה ההיגיון באמירה אכיפה שוויונית? הרי האכיפה צריכה לשרת את הצורך".
חלק ניכר מהדיון עסק בנושא הסמכויות לפקחים: עו"ד גבי פיסמן ראש אשכול סמכויות שלטוניות במשרד המשפטים: "כבר היום הפקחים של הרשויות המקומיות מפעילים סמכויות דומות בהקשרים של חוקי עזר כמו הסמכות לדרישת הזדהות, סמכות כניסה בצו שיפוטי לבתי עסק ועוד. צריך להיות שיקול דעת לגורמי האכיפה אותו יש להבנות מבחינת המפגש הראשון עם האזרח, הבחנה בין אדם מן השורה לאדם עם מוגבלות, אם רואים אדם שעושה זאת באופן בוטה או הניח את המסיכה רגע כדי לנשום. העקרונות הכלליים צריכים להיקבע בכנסת ואת המדיניות הספציפית צריכה לקבוע המשטרה. השיקול באכיפה צריך להיות שיקול בריאותי".
בהתייחסה לטענות על אכיפה מפלה אמרה: "טענות לאכיפה בררנית אינן חדשות. בעקבות מחאת העדה האתיופית כתבנו עם משטרת ישראל נוהל דרישת הזדהות שקובע את עקרונות הפניה לאזרח, השיקולים שיש להפעיל כמו עילה סבירה, ללא מניעי גזע דת ועוד. נעשה שימוש במצלמות גוף ויש חשיבה רבה גם אצלנו וגם במשטרה איך יוצרים אכיפה שוויונית ולא מפלה".
מירה סלומון מהשלטון המקומי: "כ-600 פקחים עברו כבר הכשרה בת 14 שעות שמבוצעת למפקחי רישוי עסקים שאישר שר הפנים. נוסף על כך יש נדבך שעוסק באכיפת עטית מסיכות וההכשרה הזו טרם נתקבלה אצלנו למרות פניות חוזרות למשטרת ישראל. לכן עדיין אין סמכות לאכיפה זו. האכיפה כפופה להכשרה. מי שמעביר את ההכשרות הם מומחים בתחום: תובע עירוני, מפקד משטרה, מפקחי רישוי עסקים בדרגה גבוהה ומנהלי רישוי עסקים. כאשר מדובר בפריסה ארצית כשיקול ליציאה לאכיפה ובהיווצר מצב שלא תהיה פריסה ארצית המשמעות היא שלא תהיה אכיפה גם ברשויות שבהן ניתן לקיימה. הביצוע צריך להיעשות בנפרד ונתמוך מאוד במחשבה שהמדינה תהיה אחראית היכן שהרשות לא מספקת פקחים, כי ברור שלא כל רשות מסוגלת להעמיד את הפקחים למרות המאמצים. ניקח אחריות כגורם משלים לכך, זו כניסה מתחת לאלונקה לבקשת הממשלה. לא אנחנו ביקשנו לעצמנו את האכיפה. יש ראשי רשויות שלא ששים לכך".