היועץ המשפטי ל
ממשלה אביחי מנדלבליט, יחד עם פרקליט המדינה באותה עת
שי ניצן, הגבילו את חקירת המשטרה בפרשת הצוללות וכלי השיט, לגזרה מצומצמת ביותר: לחקירת החשדות שהועלו נגד ראש הממשלה,
בנימין נתניהו, ונגד אנשיו ומקורביו בלבד. במקביל, הם נמנעו באותה פרשה, בכוונת מכוון, ממתן הוראה לחקור חשדות שעלו נגד שורה ארוכה של אישים.
מנדלבליט נמנע מחקירתו האישית של נתניהו באזהרה, וכך הודיע גם לבג"ץ, מכיוון שלא נמצא, לדבריו, חשד מבוסס כלפי נתניהו לעבירה פלילית. נגד חלק ממקורביו של נתניהו הוחלט כידוע על הגשת כתב אישום, כפוף ל
שימוע.
נודע, כי במסגרת "עדות הניקיון" שמסר
מיקי גנור לקראת הסכם עד המדינה שנחתם עמו, מסר גנור מידע רב על אישים שונים שקיבלו ממנו כספים, או כאלה שלחצו עליו לשלם להם כספים, בדרך-לא-דרך, כולל במזומנים. אולם על-אף שהמידע הוצג בפני מנדלבליט וניצן, ובחלקו הגדול עורר חשדות חמורים, הם בחרו כאמור להגביל את החקירה לגורמים הקשורים ו/או מקורבים לנתניהו.
ביום 10.09.20 חשפנו ב-News1 את דרישתו של
שרון שלום, איש סודו וראש המטה של ליברמן, לקבל 300 אלף אירו: תמורת סיועו בקידום מינויו של גנור לקונסול כבוד בישראל מטעמה של קפריסין (בתקופה שליברמן כיהן בתפקיד שר החוץ); ולאחר מכן תמורת סיועו בקידום עסקת כלי השיט (בתקופה שליברמן כיהן בתפקיד שר הביטחון). על-אף עדותו הברורה של גנור, ליברמן ושרון לא זומנו לחקירה ולו למצער למסירת עדות פתוחה. בעקבות החשיפה ותלונת הח"מ, פתח נציב תלונות על מייצגי המדינה בערכאות, השופט (בדימ')
דוד רוזן, בבדיקה: מדוע נמנעו אנשי הפרקליטות מביצוע חובתם.
ומי עוד לא נחקר?
עתה אנו חושפים דבר מעורבותו של גורם בכיר נוסף, שלא זומן, משום מה, למסירת עדות. להלן פרטים מעדותו של גנור, שאותה מסר, כאמור, במסגרת עדות הניקיון:
-
א) מנכ"ל משרד הביטחון לשעבר, עמוס ירון, דרש לקבל 20 אלף דולר לחודש, תמורת שירותים שלכאורה נראים מפוקפקים. עמוס ירון לא היה, אמנם, באותה עת, בתפקיד בשירות הציבורי, אך ברי כי הצעתו ליתן ייעוץ בעסקת רכש הצוללות מחברת טיסנקרופ הועלתה בעיקר מכוח מעמדו וקשריו האישיים במערכת הביטחונית;
ב) עמוס ירון הציע לגנור לשאול את שי (שייקה) ברקת, הסוכן הקודם של מספנות טיסנקרופ, כיצד עשו זאת לגבי הצוללות הקודמות 4-3. תשאל את ברקת אילו טיפים נתתי לו, אמר ירון לגנור, כך על-פי עדותו. גנור ציין עוד מדברי ירון אליו: אני אגיד לך כיצד להשיג את הצוללת השישית;
ג) גנור מסר בעדותו, כי עמוס ירון היה בוטה מאוד ואגרסיבי. הוא לחץ שוב ושוב ודרש כסף ולתת ייעוץ. לבקשתו, התקיימה פגישה גם במסעדה וגם אצל עורך דין;
ד) גנור אמר בעדותו: דחיתי את עמוס ירון. לא רציתי ממנו ייעוץ ולא רציתי לשלם לו. והנה, לדבריו, לאחר שדחה את עמוס ירון שוב ושוב, הגיע אליו לפתע תחקירן מידיעות אחרונות, והציג שאלות בקשר לעסקיו. גנור מסר בעדותו, כי עיתוי הגעת התחקירן אליו נראה לו, באותה עת, כניסיון להפעיל עליו לחץ בלתי הוגן, שכן, עורך ידיעות אחרונות באותו זמן שהתקיימו השיחות, היה רון ירון, בנו של עמוס ירון (הערת י.י.: רון ירון משמש עתה בתפקיד עורך מגזין אולפן שישי - מגזין החדשות של ערוץ 12). גנור לא מסר פרטים נוספים שיוכיחו מעבר לכל ספק כי אותו תחקירן מידיעות אחרונות אכן נשלח על-ידי רון ירון ו/או בזיקה לדרישתו של עמוס ירון.
רון ירון מסר בהתייחס לפנייתי אליו, כי הוא "לא שלח שום תחקירן לגנור". "שקר וכזב. פייק ניוז", אמר ירון ודחה בפועל אשמה שלא נטענה מפורשות. ירון, הנוהג לאשר, ברגיל, בתפקידו כעורך אולפן שישי, פרסום עדויות מתוך תיקי חקירה מרכזיים, כופר בזכות News1 לפרסם עדות משמעותית מתוך תיק החקירה האמור, שבה נזכר שמו, והוא אף מצא לנכון לפצוח באיומים כלפי הח"מ: "כל חיבור שלי לסיפור שלך, ולו כאינואנדו או כרמיזה שיש לי קשר כלשהו, יגרור תביעה". איומיו נדחו, כמובן. שהרי, גם אם נקבל את דבריו, הרי סמיכות האירועים מעלה תמיהות, וברי כי היא מצריכה חקירה ו/או לפחות בדיקה מעמיקה מצד המשטרה שמה אכן הופעלו נגד גנור אמצעים בלתי כשרים. בנסיבות אלה, הח"מ רואה חובה להביא בפני הציבור את המידע שלעיל.
גורם המעורה היטב בפרשה מסר ל-News1 דברים ברוח אלה:
העובדות הן: גנור מסר עדות ניקיון. מכוח עדותו נחקרו אישים רבים ואף נמסר לחלק מהם על ההחלטה להגיש נגדם כתב אישום, כפוף לשימוע. כל אלה שנחקרו והפכו להם את החיים, נמנים או שנחשדו כמקורבי נתניהו. חקרו אותם בפינצטה. חקרו את כל אלה שיכלו או שחשבו שהם יכולים להביא את ה'ראש' של נתניהו. זאת אומרת: מנדלבליט לא הגן על נתניהו, אלא להפך. הוא ניסה לצוד אותו. העובדה התמוהה היא: יש גורמים רבים נוספים שמעורבים בפרשה, כך לפי עדותו של גנור - שביקשו כספים באופן לא תקין או לא חוקי, כמו שרון שלום ועמוס ירון, ואותם אפילו לא חקרו.
עמוס ירון מסר, באמצעות בא-כוחו, עו"ד נבות תל-צור, את התגובה שלהלן:
הידיעה על קשר שהתקיים, כביכול, בין מיקי גנור לבין עמוס ירון בנושא רכש צוללות לצה"ל, היא ידיעה שקרית, שפרסומה, לרבות הרמיזות שנלוו לפרסום, טומנים בחובם פגיעה אנושה בשמו הטוב של מרשי.
מרשי יראה בכל מי שיפרסם את הדברים או יחזור עליהם, אחראי לכל נזק שעלול להגרם לו בעקבות הפרסום.