אירן מנסה להתערב בבחירות בארה"ב - הודיעו הלילה (יום ה', 22.10.20) מנהל המודיעין הלאומי של ארה"ב, ג'ון רטקליף, ומנהל ה-FBI, כריסטופר ריי. הם הדגישו, כי נכון לעכשיו אין ראיות לשיבוש ישיר של ההצבעה, וכי מטרתה המרכזית של אירן היא לפגוע בהליך ולא לסייע למועמד כלשהו.
עם זאת, אירן מקווה לניצחון של ג'ו ביידן, אשר היה סגנו של הנשיא ברק אובמה בעת חתימת הסכם הגרעין איתה, וכבר רמז שיחזיר את ארה"ב להסכם. דונלד טראמפ הוציא את ארה"ב מההסכם והטיל עיצומים קשים על אירן, במטרה לשכנע אותה לנהל מו"מ מחודש שימנע ממנה לחלוטין להגיע לנשק גרעיני ויטפל גם בנשק הבליסטי שברשותה ובתמיכתה בטרור. נכון לעכשיו, אירן מסרבת לנהל מו"מ שכזה והאיצה את תוכניתה הגרעינית. טראמפ גם הורה בתחילת השנה לחסל את מפקד כוחות קודס של משמרות המהפכה, קאסם סולימאני, במה שהיווה מכה קשה במיוחד למשטר האייתולות.
רטקליף וריי מסרו, כי רוסיה ואירן השיגו מידע על רישום הבוחרים בארה"ב - צעד שרוב המדינות מחייבות כדי שניתן יהיה להצביע בפועל. אנשי מודיעין ציינו, כי הרישום עצמו הוא גלוי, אך שתי המדינות הצליבו אותו עם מידע נוסף כגון כתובות דוא"ל שניתן להשיג רק באמצעות פצחנות או דרכים בלתי חוקיות אחרות. רישום הבוחרים כולל זיהוי פוליטי עם הרפובליקנים או הדמוקרטים, וכך יכולים גורמים זרים לדעת למי לכוון את "מרכולתם".
לדברי רטקליף וריי, אירן עושה שימוש במידע שברשותה כדי לשלוח איומים ודיסאינפורמציה לבוחרים דמוקרטיים, ובכוונתה לנסות לבצע מהלכים נוספים ב-12 הימים שנותרו עד הבחירות. "שחקנים זרים יכולים להשתמש במידע כדי לנסות להעביר לבוחרים מידע כוזב, בתקווה שיגרמו בלבול, יזרעו תוהו ובוהו ויחתרו תחת האמון שלנו בדמוקרטיה האמריקנית", אמר רטקליף. הוא במפורש נמנע מלציין, כי אירן פועלת לסייע לביידן - בניגוד לקביעה החד-משמעית של שירותי המודיעין ולפיה רוסיה פעלה ב-2016 לסייע לטראמפ. המטרה האירנית, לפי רטקליף, זהה לזו המקורית של רוסיה בבחירות הקודמות: לערער את יסודות השיטה הדמוקרטית של ארה"ב.
חלק מהדוא"ל ששלחו האירנים למצביעים דמוקרטיים התחזה להיות כאילו הגיעו מקבוצות ימין קיצוניות התומכות בטראמפ, כמו Proud Boys - הקבוצה שטראמפ קרא לה, בעימות הקודם עם ביידן, לעמוד הכן לקראת האפשרות שיסרב להשלים עם תוצאות הבחירות. אנשי מודיעין אמרו, כי הפצחנים האירניים ניסו לטשטש את עקבותיהם, כאשר שלחו את הדוא"ל דרך רשת של חברת ביטוח סעודית אליה פרצו. לאחר מכן שלחו למעלה מ-1,500 תשדורות תוך שימוש באתר של חברת ספרים מאסטוניה.
עד כה נחשבה רוסיה לאיום החיצוני הגדול ביותר על טוהר הבחירות, גם השנה - אם כי יש סימנים לכך שהיא פועלת ביתר זהירות ומנסה בעיקר לזרוע מבוכה וחוסר אמון. הודעתם של רטקליף וריי מלמדת, כי אירן מהווה גם היא איום משמעותי, תוך אימוץ דרכי הפעולה הרוסיות. אירן אומנם מכחישה את הטענות, אך גורמי מודיעין אמריקניים מתריעים מזה חודשים שהיא מנסה להתערב בבחירות. בשלב מסוים התעורר החשש, שהיא עלולה לנקוט בפעולה צבאית נקט מטרות אמריקניות במזרח התיכון או לצורך שיבוש אספקת הנפט במפרץ הפרסי. כעת ההערכה היא, שטהרן מעדיפה לפעול באמצעי סייבר ולא להסתכן בתגובה צבאית אמריקנית.
קציני מודיעין עדכנו אמש את בכירי הסנאט, ובהם מנהיג המיעוט הדמוקרטי, צ'אק שומר; יו"ר ועדת המודיעין, מרקו רוביו; והדמוקרט הבכיר בוועדה, מארק וורנר. שומר ציין לאחר מכן, כי בתדרוך לא נאמר שמטרתה של אירן היא לפגוע בטראמפ. "מהתדרוך יש לי רושם ברור, שזה נועד הרבה יותר לחתור תחת האמון בבחירות ולא כלפי אדם כלשהו", הוסיף.
אירן החלה כבר ב-2012 להתערב באמצעי סייבר בבחירות בארה"ב, אך בקנה מידה קטן. מומחי סייבר מן המגזר הפרטי אומרים, כי היא עלתה שלב בשנה שעברה ואנשיה החלו להתחזות לפוליטיקאים ועיתונאים מרחבי העולם כדי להפיץ דעות נגד ישראל וסעודיה - שתי אויבותיה הגדולות של אירן במזרח התיכון. כעת עברה אירן מתעמולה גרידא להתערבות ישירה בבחירות, בדמות ניסיון להשפיע בצורה ממוקדת על בוחרים.
רטקליף וריי דיברו רק מעט על רוסיה, אך היא עדיין מהווה את האיום העיקרי. לפני שבועיים השתתף פיקוד הסייבר, אחת מזרועות הצבא האמריקני, בפיצוח של רשת מורכבת שפיתחו פצחנים דוברי רוסית, שמטרתה הייתה לנהל מתקפות כופר נגד ערים וחברות בארה"ב. בימים האחרונים מתמקדת קבוצת פצחנים רוסית הקשורה לאחת מזרועות הביון במדינה בנסיונות לחדור לרשתות של מדינות ורשויות מקומיות. עם זאת, נכון לעכשיו אין ראיות למתקפות רוסיות ישירות על תשתית הבחירות. העובדה שעשרות מיליוני קולות נשלחים השנה בדואר, מקשה על פגיעה שכזאת - שכן מדובר בהצבעה ידנית בלתי ניתנת לחדירה, ולא בהצבעה ממוחשבת כפי שנהוג ברוב חלקי ארה"ב.