X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
בתחילת הדיון אמרו חיות ושופטים נוספים, כי החוק אינו פוגע בשוויון הפרטני של מי שאינם יהודים - וניתן לפרש אותו בצורה כזאת, בלא צורך לבטל או לתקן אותו
▪  ▪  ▪
הדיון בחוק הלאום [צילום: הרשות השופטת]
שידור חי: הדיון בעתירות נגד חוק הלאום

השופטים: רשאים לבטל חוק יסוד - רק במקרים קיצוניים ביותר
איתמר לוין
מבקשים לקבל הסבר כיצד העדפת ההתיישבות היהודית בחוק הלאום אינה מהווה פגיעה בזכות לשוויון * מלצר: הערבית נותרה שפה רשמית וזה אולי פתרון להגדרה השונה שלה בחוק
לרשימה המלאה

שופטי בית המשפט העליון רומזים, כי הם נוטים לפרשנות של חוק יסוד הלאום, אשר תותיר אותו כמות שהוא - ללא תיקונים בו ובוודאי שלא ביטולו. כך עולה (יום ב', 22.12.20) מדבריהם של כמה מן השופטים בשעתיים הראשונות של הדיון ב-15 עתירות שהוגשו נגד החוק.
הדברים נאמרו במיוחד בתשובה לטענתו של עו"ד חסן ג'בארין, בא-כוחן של ועדת המעקב העליונה והרשימה המשותפת, ולפיה החוק פוגע בעקרון השוויון בין היהודים לבין יתר תושבי ישראל. השופט עוזי פוגלמן אמר: "לפי הפרשנות שמציעים המשיבים, לא אמורה להיות סטייה מהשוויון. לפיה בית המשפט הזה יכול להכריע, שהסעיף הזה לא גורע מעקרון השוויון. ואז השאלה היא האם פרשנות מקיימת מובילה אותנו למסקנה שכל כללי המשחק נשמרים. זהו הבריח התיכון של טיעון המשיבים". הנשיאה אסחר חיות התייחסה לסעיף המדבר על קידום התיישבות יהודית: "העובדה שהתיישבות יהודית במדינה ישראל היא ערך לאומי, לא אמורה לסתור זכויות לגיטימיות של תושבים אחרים".
השופט מני מזוז הוסיף: "עמדת היועץ המשפטי לממשלה מאוד ברורה, ולפיה אין כל פגיעה בזכויות אחרות ברמת הפרט. הפרשנות המקיימת לא מחייבת אקרובטיקה פרשנית, היא כמעט מתבקשת מאליה. השאלה איננה האם היה טוב ונכון לחוקק את החוק הזה, אלא איזה תוכן נותנים לו". פוגלמן: "גם בהנחה שיש סמכות ועוד לא הכרענו בגבולותיה, ביטול הוא נשק יום הדין. אם יש דרך פרשנית שמאפשרת למנוע את הקונפליקט הזה, התפיסה המקובלת היא שבית המשפט יעשה בה שימוש ויעדיף אותה על ביטול".
השופט נעם סולברג אמר: "כל דיוני הכנסת מלמדים, שוב ושוב, כי המגמה הייתה לשמר את עקרון השוויון כפי שנקבעה בפסיקה. מה יותר מזה?". חיות: "ודאי שמוטב היה אם עקרון השוויון היה כתוב על גבי ספר, בחוק כבוד האדם וחרותו או בדרך אחרת. אבל איש לא חלק מאז הקמת המדינה שזכות השוויון היא מעקרונות היסוד של מדינת ישראל ובעלת מעמד חוקתי. ישראל קמה כמדינת העם היהודי וזהו אחד מערכי היסוד שלה".
השופטת ענת ברון: "כאשר אנחנו הולכים בכיוון של פרשנות מקיימת, הדברים שאדוני אומר אינם כצעקתה". פוגלמן הוסיף: "אנחנו לא כותבים את חוקי היסוד. אפשר להבין את סימני השאלה שאדוני אומר. הייתה פה סטייה ממגילת העצמאות. אבל בהינתן שאיננו כותבים מחדש את חוקי היסוד, עושים מאמץ שערכי היסוד כולם יישמרו; יש פתרון בדמות הפרשנות המקיימת". מזוז: "אני לא קורא התנגשות הין הזכויות. זה שהמדינה תפעל לעודד התיישבות יהודית - אינו מתנגש עם זכותו של כל אזרח לגור בכל מקום. אלה מישורים שונים".
השופט יצחק עמית שאל, האם הגדרת הערבית כשפה רשמית הייתה פותרת את הבעיה מבחינתו של ג'בארין. הוא ביקש להבין, האם יש פגיעה ממשית במעמדה של הערבית בכך שהיא הוגדרה כ"בעלת מעמד מיוחד". ג'בארין השיב, כי מדובר בפגיעה סמלית קשה.
סולברג העיר, כי "התנאי הראשון כדי שנתחיל לחשוב על ביקורת חוקתית הוא להוכיח שהיה שינוי בזכות כלשהי" - דהיינו שינוי בפועל. קודם לכן שאל סולברג את עו"ד סאלח עלי, אשר טען בהתרגשות רבה לפגיעה בזכויות הדרוזים: " האם יש פגיעה מוחשית בזכויות וברמת המינהל?". עלי השיב: "חד-משמעית - כן".
ג'בארין גם טען שצריך רוב גדול במיוחד כדי לאשר חוק כזה, אך פוגלמן הגיב: "אין כלל עקרוני שאומר שכל חוק יסוד כזה צריך להתקבל בהסכמה רחבה, עם כל הסימפטיה לזה מבחינה ציבורית. אדוני אולי משחית זמן על דבר שאיננו ריאלי". המשנה לנשיאה, חנן מלצר, הוסיף: "הטיעון הזה מרחיק לכת. אין לו ביסוס לא רק במשפט שלנו אלא גם במשפט המשווה, אלא רק בספרות של משפט רצוי. אולי אדוני יעבור לטיעונים אחרים". בהמשך אמר מלצר לעו"ד רמי חלבי, כי אם יש פרשנות היכולה ליישב את חוק הלאום עם חוק כבוד האדם - יש לקיים את שניהם.
בא-כוחה של מרצ, עו"ד ערן לב, טען, כי ניתן לשאול מחוק כבוד האדם וחרותו את סמכותו של בג"ץ לבטל חוק יסוד הפוגע בעקרון השוויון. השופטים לא הסכימו איתו, כפי שאמר סולברג: "מה מנע מהמכונן להעניק במפורש את הסמכות הזאת? הוא לא עשה את זה". השופטת דפנה ברק-ארז: "זו טענה מאוד גורפת, הרבה מעבר למקובל בשיטות אחרות". חיות הוסיפה: "אדוני אומר שחוק כבוד האדם וחרותו גובר על חוק הלאום? מכוח מה?". ואילו מזוז הדגיש: "בחוק כבוד האדם לא נקבע שהזכות לכבוד היא נצחית. הזכות לכבוד, כמו כל זכות, היא זכות יחסית שניתן לגבור עליה אפילו בחוק רגיל, כפוף לפסקת ההגבלה".

בג"ץ 5555/18, אכרם חסון נ' הכנסת ואח' / פרוטוקול, 22.12.20
פרוטוקול דיון בעתירות נגד חוק הלאום
תאריך:  22/12/2020   |   עודכן:  23/12/2020
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בג"ץ רומז: נוטה לפרשנות שתקיים את חוק יסוד הלאום
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
מביך לראות שופטים מתפתלים
העליונים בתחתיות  |  22/12/20 12:27
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איציק וולף
19 מתוך 30 החברות החדשות שהצטרפו השנה למסחר בבורסה לניירות ערך בתל אביב הן חברות הייטק    מנכ"ל הבורסה: המשקיעים המוסדיים והציבור הרחב ואופטימיים לגבי המשך הצמיחה גם בשנה הבאה
איציק וולף
בנוסף להסכם עם ענקית הרכב ג'נרל מוטורס, חתמה גב-ים על הסכמי שכירות עם חברות מייקרוסופט וזרטו, כך שכל השטחים אותם עתידה מייקרוסופט לפנות במרכז גב-ים הרצליה, עם המעבר לקמפוס החדש שלה, שווקו והושכרו מראש
מירב ארד
בסמוך לכנסייה המודרנית המוכרת התגלו מקווה טהרה בן כ-2000 שנה, וכן שרידים מרשימים של כנסייה ביזנטית מלפני כ-1500 שנה
איציק וולף
הוסיף: אנחנו במצב קריטי שצריך להתנהל בחיסון ובריסון    מספר חולי הקורונה הפעילים בישראל עומד היום על 27,628 בני אדם    472 מתוכם במצב קשה ומתוכם נזקקים 119 חולים לסיוע של מכונות הנשמה
איתמר לוין
11 שופטים בראשותה של חיות ידונו ב-14 עתירות נגד חוק היסוד שהתקבל ביולי 2018, ומעגן את היותה של ישראל מדינת הלאום של העם היהודי    העותרים: פוגע בצורה פסולה בשוויון של מי שאינם יהודים    המדינה: אין פגיעה בשוויון האישי ואין עילה להתערב בחוק יסוד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il