X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
המשפחה כיחידה אחת למס - "אנכרוניסטית ובלתי ראויה"

העליון מרחיב הפטור לזוגות במיסוי דירות

גרוסקופף ואלרון: כאשר בני זוג חותמים על הסכם ממון בו הם מפרידים רק את הבעלות בדירותיהם, וקיימת שותפות רכושית מלאה בכל יתר ההיבטים - ייהנה כל אחד מהם מהקלות המס המוענקות למוכר דירה יחידה הנדל בדעת מיעוט: יש להוכיח הפרדה רכושית מלאה בכל התחומים
▪  ▪  ▪
לבטל את "קנס הנישואין" [צילום: פלאש 90]

בני זוג אשר הסכימו להפריד רק את הבעלות בנכסי המקרקעין שלהם, ייהנו מהטבות המס המוענקות למי שמבצע עסקה בנכס בודד - ולא יחויבו במס בשל נכסיו של בן-הזוג השני. כך קובע לראשונה (יום ג', 20.4.21) שופט בית המשפט העליון, עופר גרוסקופף.
החוק קובע, כי מי שמבצע עסקה בדירה יחידה שבבעלותו - פטור ממס שבח (המוכר) ומס רכישה (הקונה) או חייב במס מופחת. זאת, לעומת מי שבבעלותו יותר מאשר דירה אחת. עוד קובע החוק, כי בני זוג נחשבים ליחיד מבחינת הבעלות בדירות, אך שאם אחד מהם מבצע עסקה בדירה שבבעלותו ולשני יש דירה אחרת בבעלותו - הוא יחויב במס מלא, כאילו בבעלותו שתי דירות. עם זאת, במקרה בו קיימת הפרדה רכושית מלאה בין השניים, לא יוחל כלל זה. השאלה שהתעוררה הייתה מה יהיה הדין כאשר בני הזוג ערכו הסכם ממון, בו קבעו במפורש שהבעלות בכל דירה נמצאת רק בידי אחד מהם, בעוד בכל יתר התחומים הכלכליים הם מנהלים משק בית משותף.
גרוסקופף מקדים ואומר כי לדעתו ההסדר הבסיסי הקיים - בו כל היחידה המשפחתית נחשבת לאדם אחד לצורך מס - הוא "אנכרוניסטי ובלתי ראוי, אשר היה מוטב לעדכנו ברוח הזמן". לרוב זהו הסדר הפוגע כלכלית במשפחה בהשוואה לדיני המס שהיו חלים על מרכיביה כבודדים ("קנס הנישואין"); ומאחר שלרוב הגבר הוא המפרנס העיקרי, הרי שתוספת ההכנסה מעבודת האישה תהיה נמוכה יותר בשל המיסוי המשותף. אילו הוא היה המחוקק, אומר גרוסקופף, היה שוקל לחפש הסדר הוגן וראוי יותר.
בפועל, ממשיך גרוסקופף, עליו לפסוק לפי הדין הקיים ו"לבחור בין שתי רעות: קביעת כלל אחיד שיטיל את 'קנס הנישואין' על כל המשפחות באותה מידה; או יצירת כללים מבחינים, שיאפשרו לחלק מהמשפחות פתח מילוט מ'קנס הנישואין', כל משפחה לפי דרכה. אכן בחירה לא פשוטה". בהעדר פסיקה קודמת, ייתכן שהיה מתפתה (כלשונו) "לאמץ את הכלל האחיד, ההופך את כל המשפחות לאומללות באותה מידה, עד שיבוא המחוקק ויבטל את 'קנס הנישואין'". אך מאחר שקיימת פסיקה קודמת, עליו להמשיך באותו נתיב - ומכאן מסקנתו לפיה יש להרחיב את הפטור הקיים.
שאלת הפטור כאשר קיים הפרדה רק בבעלות על הנדל"ן, לא נדונה במפורש בפסיקה הקודמת - אך לדעת גרוסקופף היא משתמעת ממנה. שני פסקי הדין הקודמים המרכזיים "עסקו בבני זוג אשר תפקדו מבחינה כלכלית כתא משפחתי, ועל כורחך אתה אומר כי הנחת המוצא של בית המשפט בשני המקרים הייתה שעצם ההתנהלות הכלכלית השוטפת כתא משפחתי אחד, אין בו כדי לשלול את האפשרות לטעון לחריג ההפרדה הרכושית", דהיינו: שכל אחד מבני הזוג הוא לבדו הבעלים של דירה משלו.
גרוסקופף דוחה את דעת המיעוט של השופט ניל הנדל, לפיה יש צורך בהפרדה רכושית מלאה בכל התחומים כדי להעניק את הפטור בתחום המקרקעין. לדבריו, גישה זו מבטלת למעשה את הפטור שניתן בפסיקה הקודמת, מרוקנת מכל תוכן את חריג ההפרדה הרכושית שכן מעטות מאוד המשפחות שיעמדו בה, אין בכך צורך כדי למנוע תכנוני מס בלתי לגיטימיים (עילה מרכזית לעקרון הבעלות המשותפת) והיא יוצרת מבחן שיהיה קשה להפעילו.
גרוסקופף מוסיף: "בני זוג המקיימים ביניהם הפרדה רכושית, עשויים להחליט להתגורר בנכס השייך לאחד מהם, בדירה המצויה בבעלות משותפת או בדירה שכורה. בין החלטה זו, לבין השאלה אם יש להחיל לגביהם את כלל היחידה המשפחתית בהקשר של דיני המס אין כל קשר הכרחי... המבחן המשפטי להחלת חריג ההפרדה הרכושית איננו יכול להיות תלוי בשאלה אם מדובר בנישואין ראשונים או שניים, בגילם של בני הזוג, או בפערים הכלכליים ביניהם. מרגע שהוכר החריג בפסיקה, יש לפרשו באופן שוויוני ביחס לכלל המצבים בהם מתקיימת הפרדה רכושית הנשמרת הלכה למעשה, והמסייגת את תחולת כלל היחידה המשפחתית".
השופט יוסף אלרון הסכים עם גרוסקופף, באומרו: "שלילת הקלות מס המגיעות לאחד מבני הזוג רק בשל קיומה של דירה אחרת בבעלות בן הזוג האחר עלולה ליצור עיוותים בהעדפותיהם בעניין החלטותיהם באשר לנכסיהם אם יחליטו בהמשך הדרך להיפרד". כל עוד יש בין השניים הסכם ממון מפורש וברור הקובע את זכויותיו של כל אחד בדירה שבבעלותו - לא בקלות ניתן יהיה להתעלם ממנו ולקבוע ששניהם בעלים בשתי הדירות.
כאמור, הנדל סבור בדעת מיעוט, כי יש צורך בהפרדה רכושית מלאה כדי ליהנות מההקלות במיסוי המקרקעין. הוא אינו מקבל את ביקורתו העקרונית של גרוסקופף על החוק: "לגישתי אין להביט על החוק כעל הסדר אנכרוניסטי שיש לנסות לפרשו עד דק, במובן זה שהרצון לצמצמו במידת האפשר יהיה השיקול הפרשני המרכזי. המבחן הפרשני צריך להיות שונה, ולהתרכז באפשרות להגשים את התכליות - שהן בעלות הגיון מיסי - של החוק, תוך צמצום הפגיעה בקניינם של הנישומים ככל שהדבר אפשרי מבחינה פרשנית ולא סותר את תכליות החוק".
בית המשפט העליון דחה, בדעת הרוב, את ערעורה של רשות המיסים על שני פסקי דין של ועדות הערר בבתי המשפט המחוזי תל אביב ומרכז בנוגע למתן הקלות במיסוי מקרקעין במקרים בהם בני הזוג הוכיחו שהפרידו את הבעלות בדירותיהם בלבד. את הרשות ייצג עו"ד יורם הירשברג, ואת בעלי הדירות - עוה"ד אלעד אלעזר, יצחק מירון, אופיר סעדון ומתי אפל.

תאריך:  20/04/2021   |   עודכן:  20/04/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
העליון מרחיב הפטור לזוגות במיסוי דירות
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עידן יוסף
גם רכבות הלילה תשובנה לפעול    נוסעי הרכבת בתחנת נתב"ג יידרשו להנפיק שוברי כניסה לרכבת    החוזרים ארצה המחויבים בבידוד אינם רשאים להשתמש ברכבת
איציק וולף
שר הביטחון, בני גנץ, סייר בפיקוד הצפון והצהיר כי צה"ל ערוך לכל איום    "אם חיזבאללה יאתגר את צה"ל ומדינת ישראל - הוא יישא בתוצאות מאוד מאוד כבדות ואני מקווה שהוא לא יעשה את זה"
מירב ארד
החוקרים ערכו השוואה בין מקדם ה-R של וירוס המקורי למקדם ה-R של הווריאנט הבריטי ומצאו כי הווריאנט הבריטי מדבק כמעט פי 1.5 יותר מהנגיף המקורי    החוקרים: ניטור אקטיבי באוכלוסיות בסיכון יכול לחסוך תמותה של מאות אנשים
איציק וולף
במסגרת בדיקה של אבקות הכביסה שיובאו על-ידי היבואן א.פ.י. חורי מצא סיכון לפגיעה באיכות הסביבה כאשר נמצאה חריגה של פי 5 כלורידים מהנדרש בתקן, דבר העלול לזהם את מי התהום ולמנוע טיפול יעיל בשפכים
איציק וולף
שרת המשפטים לשעבר אמרה שמפלגת ימינה שבה היא חברה הבהירה לראש הממשלה, בנימין נתניהו, כי היא מוכנה לסייע לו להקים ממשלת ימין, אך לא תאפשר הליכה נוספת לבחירות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il