X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
נגיד בנק ישראל בסקירה בפני ועדת הכספים:

"אין חשש להתפרצות אינפלציונית"

פרופ' ירון הציג כי האינפלציה בישראל נמוכה לעומת מדינות מפותחות והעריך שרוב מרכיביה זמניים העריך כי החזרה לשיעורי אבטלה שקדמו למשבר תארך זמן, והציג נתונים מעודדים בנוגע למצב העסקים הקטנים והזעירים קרא לוועדה ולממשלה להימנע מהעלאת אחוז הגרעון המבני
▪  ▪  ▪
פרופ' אמיר ירון [צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת]

ועדת הכספים הזמנית קיימה (יום ד', 23.6.21) דיון בנושא סקירת נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון.
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון אמר בדיון: "ישראל נכנסה לאירוע הקורונה הזה במצב טוב, בשנים האחרונות ישראל צמחה, האבטלה הייתה מאוד נמוכה, תעסוקה שהלכה והתגברה, היחס חוב תוצר ירד במהלך השנים, ירדנו לכיוון ה-60%. במשבר בישראל היו סגרים יותר אקטיביים ממדינות אחרות, בזמן הסגרים היו ירידה בהוצאות בכרטיסי האשראי, מיד לאחר הסגר הייתה קפיצה כלפי מעלה. הסגר השלישי מבחינת חוקי הסגר, היה הדוק יותר מהראשון, עם זאת רואים את ההסתגלות של המשק לפעילות, כאשר אנשים חזרו להשתמש בכרטיסי אשראי".
לעניין מצב המשק בתום הקורונה, ציין "לאחר שנים של צמיחה אנחנו עם 2.5 ירידה בתוצר, זו התכווצות כואבת אבל עדיין על-רקע הקורונה ובראיה לאומית, אנחנו עדיין בשיעור צמיחה שהתכווץ מעט בהשוואה בינ"ל. יצוא השירותים בישראל - המשיך לצמוח, חלק מזה זו כיפת הברזל של ההייטק וכיוצא בזה, זה הביא לפגיעה הנמוכה יחסית בתוצר, לצד כך יש כמובן ענפים שנפגעו משמעותית".
ירון הצביע על שוק העבודה כסוגיה קריטית במצב המשק: "השאלה שעומדת לפתחנו, והיא נוגעת גם להכשרות, היא כמה נתון האבטלה יתייצב לעומת האבטלה הנמוכה שהתחלנו איתה לפני המשבר - 3.2%, זו שאלה קריטית. בינתיים אנחנו רואים ירידה, אבל בקצה זה מעט סטטי. השאלה אם הגרף יתיישר או ימשיך לרדת, הערכה שלנו שזה ירד עוד, בעקבות תום החל"ת אבל זה לא יהיה בזבנג וגמרנו. יהיו כל מיני הכשרות והתאמות שאנשים יעשו במסגרת שינוי מקום עבודה וזה ייקח זמן".
ירון הציג כי הפגיעה הגדולה ביותר בתחום התעסוקה במהלך המשבר הייתה בבעלי העבודה עם הפריון הנמוך ביותר, וציין כי נושא ההכשרות "יותר ויותר קריטי עבור אלה שבגילאים מתקדמים, היכולת שלהם לחזור לתעסוקה קשה יותר. ברור שעבורם צריך מערכת הכשרות מתקדם. החזרה תיקח עוד תקופה מסוימת, למרות הצמיחה. בחלק מהמקומות הפירמות גם ידעו להתייעל, כדי ששיעור התעסוקה יחזור ויעלה".
נושא נוסף עליו הצביע ירון כמשמעותי הינו העסקים הקטנים והזעירים בישראל: "חששתי מאוד במסגרת המשבר, בניגוד לחששות אנחנו רואים את שיעור העסקים שצמצמו את מצבת העובדים במעל 80%, ביחס לחודש המקביל לפני שנתיים - ולשמחתי ככל שהמספר חוזר לעצמו לתקופה שלפני הקורונה, זה מראה שהבעיה לא אקוטית. יהיו בעלי חדלות פירעון, אבל לא בצורה שחששנו ממנה במהלך כל תקופת הקורונה".
ירון הצביע על שני פרמטרים שהיוו שינוי משמעותי במשבר הקורונה לעומת משבר הדוט-קום והמשבר הפיננסי ב-2008: האחד הוא כך שבשני המשברים הקודמים, לא היה סיוע משמעותי, בניגוד למשבר הקורונה, בה היה שינוי פיסקלי משמעותי, ועניין הוסף הוא השינוי הדרמטי בשיעורי האבטלה.
"ההתכווצות בישראל הייתה יחסית מתונה, תוך סיוע שהוא לא חריג. לעניין סך הגרעון אנחנו בצד הגבוה בין מדינות ה-oecd, מהסיבה שהתחלנו עם גרעון מבני גדול של 4+ אחוזים. הגרעון המבני הוא הדבר שיעמוד לפתחכם שהתקציב יגיע" ציין ירון והוסיף בהמשך "הקפיצה בגרעון בקורונה פחות מטרידה אותי, היא תרד ברגע שתשלומי קופסאות הקורונה יפסקו, אני מסתכל על השנים שקדמו לקורונה, במהלכן הגרעון המבני במשק גדל".
ירון העריך כי בסוף 2022 ישראל תסגור את פער התוצר לעומת מגמתו טרום המשבר, "לכן נמליץ לא להעלות מיסים ב-21-22 ולאפשר למשק לצמוח, אך גם לא להעלות את הגרעון המבני" אמר והמליץ להאיץ את המשק באמצעות רפורמות.
לעניין תחזית שיעור האבטלה ציין ירון עדיין יקח זמן לחזור למצב טרום המשבר: "גם ב-2022 אנחנו לא צופים הדבקה מלאה של הפער" הצפי לעמדת בנק ישראל הוא שבסוף 2022 יעמוד שיעור האבטלה על 6%, והגרעון יעמוד על 3.6 אחוזי תוצר.
בסוגיית האשראי הציג ירון כי למעט האשראי הצרכני, כל שאר סוגי האשראי עלו, וסך גיוסי ההון והנפקות המניות במשק השנה גבוה בהשוואה לשנים האחרונות.
ירון הציג כי במסגרת מתווה הדחיות שגיבש בנק ישראל בתקופת הקורונה, נדחו הלוואות ביתרה של למעלה מ-180 מיליארד שקלים, כאשר כ-90 אחוז מההלוואות שנדחו חזרו לשלם: "כמעט כל מי שאפשרנו להם לדחות תשלומים, חזרו לשלם, אם היו חששות, יש מספרים מאוד גבוהים של אנשים שחזרו לשלם והבעיה לא נראית אקוטית".
ח"כ ינון אזולאי קרא לנגיד לבחון את המצב במסגרתו ישנם ענפים, בניהם המלונאות שלא אושרו להם הלוואות בתקופת הקורונה למרות ערבות המדינה, מה שהביא לקריסתם. ירון השיב כי נתוני ההלוואות גם בענפים אלה היו טובים: "בטוח שהיו כאלה שהיו ראויים, ולא קיבלו. אבל זה לא מענק אלא הלוואה, וזו צריכה לעבור את החיתום הנכון, גם אם יש ערבות".
ירון התייחס גם לעלייה במחירי הדיור, והציג המלצות לפתרון הבעיה: "ברור שחלה עליה, למרות הפריים, הבעיה היא תת-ביצוע בהיצע. היצע היצע היצע, הג'וב של הממשלה זה להגדיל היצע. תהליך התכנון, תהליך ההפשרות, אנחנו צריכים להגביר את התהליכים האלה, ובשלב היותר רחוק לעשות שינוי בקונספט, יש לערים תמריץ שלילי, הם רוצים משרדים, לא מגורים. יש רשויות שמאפשרים להם לבנות ויש להן יכולת והן לא רוצות, יש לשנות את תמהיל ההכנסה מתושב", עוד קרא הנגיד במסגרת זו גם להגדלת הגביה הממשלתית מעסקים, להסבת שטחי תעסוקה למגורים, ייעול הוותמ"ל ואימוץ טכנולוגיות חדשניות בבניה". לצד כך הציג ירון כי בהסתכלות ארוכת טווח הפער ממדינות ה-oecd בתחום זה מצטמצם.
לעניין החשש מעלייה באינפלציה, ציין ירון כי "ישראל בעשירון התחתון של האינפלציה במדינות ה-oecd, אנחנו בעלייה אבל עדיין באינפלציה נמוכה לעומת מדינות מפותחות אחרות. אין חשש לאיזו התפרצות אינפלציונית, אנחנו מעריכים שאנחנו מייבאים אינפלציה, השאלה כמה מזה זמני וכמה קבוע, אנחנו מאמינים שהרוב זמני, ככל שהדבר ימשך לאורך זמן, הלחצים עלולים להפוך לארוכי טווח, אבל עדיין ההערכה שאין פה התפרצות אינפלציונית".
הנגיד הצביע על שורה של פרמטרים הטעונים שיפור ברמה בינלאומית, בהם הפער של התוצר לשעת עבודה בישראל בהשוואה למדינות המפותחות לא מצטמצם, ופערי המיומנויות ביננו לבין מדינות אלה שמחריפים ככל שרמת המיומנות יורדת, וכן על פערים בתחומי התחבורה והדיגיטציה.
עוד הציג ירון, את עיקרי פעילות בנק ישראל במשבר וציין כי "באירוע הזה, מיד בתחילתו הבנתי שזה אירוע שלא דומה למשברים הקודמים, אלא משבר ריאלי ממש בפעילות השווקים. כבר בתחילת המשבר החשיבות הראשונה הייתה קודם כל לתת את הנוחות של סיוע פיסקלי מידי, לא לחכות לסוף האירוע, זה היה אחד הדברים הכי חשובים בתחילת הדרך, לקח קצת זמן עד שהגענו לזה. קופסת הקורונה הראשונה - 80 מיליארד, נסגרה בבנק ישראל ב-12 בלילה, בערב יום חמישי".
בהמשך הדיון הציג הנגיד את האסטרטגיה הכלכלית של הבנק שלאחר הקורונה, הכולל 4 צירי פעולה אסטרטגים בתחומי הכלכלה הריאלית והפיננסית.
יו"ר הוועדה סיכם את הדיון: "אני חושב שאנחנו פוגשים פה כלכלה שלמרות שעברה את משבר הקורונה בצורה יחסית טובה, עדיין נמצאת בגרעון מובנה כתוצאה מפעולות לא נכונות של הממשלה ה-35 שהביאה אותנו לגרעון מבני גדול. התוצר לא ירד יותר מידי, אך יש ענפים שקרסו וההייטק איזן והציל את התמונה. יש פה כלכלה קוטבית אי-שוויונית ויש מחסומים למוביליות חברתית ולכן יש לנו אתגר מאוד גדול להעביר תקציב בצורה אחראית. למצוא מקורות לכל אותם דברים שצריך לבצע ולא להעלות גרעון מבני. יש לנו כלכלה חזקה על הנייר ואזרחים עניים בפועל".

תאריך:  23/06/2021   |   עודכן:  23/06/2021
+סער נגד הליכוד: "מנוע טורבו של הסתה ורעל"
23:10 23/06/21  |  עידן יוסף

יו״ר תקווה חדשה, שר המשפטים גדעון סער, תקף את הליכוד בכינוס פעילים במושב עזריה: ״איזה לאומי ואיזה ימני? מנוע טורבו של הסתה ורעל. ימניים ולאומיים עאלק״ .
עוד אמר: "חמישה ימים לפני חילוף השלטון, ממשלת נתניהו שלחה בקשה לכנסת, להאריך את הוראת השעה של חוק איחוד משפחות. פתאום נתניהו מתנגד לחוק שהוא עצמו ביקש להאריך?!".

+נתניהו זועם על ח"כים בליכוד שרוצים לצאת לחו"ל
18:53 23/06/21  |  עידן יוסף

בליכוד מתארגנים לטיול בגאורגיה בשבוע הבא, לחברי מרכז ולחברי כנסת, בהם חיים כץ, מאי גולן ואתי עטייה. מיקי זוהר ודוד ביטן הודיעו שלא יגיעו במקרה של העלאת חוקים חשובים. נתניהו זעם והעביר מסר שאיש מהם לא יפקיר את המליאה, אין נסיעות ואין קיזוזים. הכרטיסים כבר הוזמנו (גלובס).

+מיכאלי תבחן סוגיית קווי השבת הפיראטיים
16:58 23/06/21  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

בעקבות דרישתו של ח"כ אזולאי לאכוף את החוק נגד הקווים הלא-חוקיים של שבוס ונוע תנוע, שרת התחבורה אומרת תלמד את עמדת הייעוץ המשרדי במשרדה שבה נקבע כי מדובר בקווים לא-חוקיים

אוטובוס שבת לא-חוקי לחוף הים [צילום: יוטיוב]
+הסעיות יחליפו קווי רכבת בחשמול
15:32 23/06/21  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

בשל עבודות החשמול בלילות ובסופי-השבוע מושבתים קווי רכבת  ▪  השרה מרב מיכאלי הכריזה על הסעיות חינם, שבהמשך יוחלפו בקווי תחבורה ציבורית סדירים  ▪  ההסעיות יפעלו בשמונה תחנות

[צילום: אוליביה פיטוסי/פלאש 90]
+ועדת חוק ומשפט תדון בהצע"ח העונשין וסמכויות מיוחדות להתמודדות עם הקורונה
13:19 23/06/21  |  מירב ארד

הוועדה המסדרת קבעה (יום ד') כי ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, (לכשתקום) תדון בהצע"ח העונשין, הצע"ח סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש, והצע"ח חדלות פירעון ושיקום כלכלי, ותכין אותם לקריאה שניה ושלישית. הוועדה תצביע על הרביזיה שהוגשה על ההחלטה בשעה 13:25.

+שוב סוער בוועדה המסדרת; ח"כ רוטמן הוצא מהדיון
12:16 23/06/21  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה

טען לקטיעת דבריו פעם אחר פעם בידי חברי כנסת אחרים בוועדה  ▪  לאחר צעקות הוצא מהדיון  ▪  מחלוקת משפטית בוועדה סביב הקמת ועדות הכנסת

ח"כ שמחה רוטמן מוצא מהדיון [צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 OECD  אבי דיכטר / Avi Dicter  אביגדור מעוז  אביר קארה / Abir  kara  אבתיסאם   מראענה / Ibtisam Mara'ana  אוסאמה סעדי / Osama Saadi  אופיר אקוניס / Ofir Akunis  אופיר כץ / Ofir  Katz  אורי מקלב / Uri Maklev  אוריאל מנחם בוסו / Uriel Busso  אורית פרקש-הכהן / Orit Farkash-Hcohen  אורית מלכה סטרוק / Orit Malka Struk  אורלי לוי-אבקסיס / Orly Levi-Abekasis  אימאן ח'טיב יאסין / Iman  Khatib Yassin  איתמר בן-גביר / Itamar  Ben Gvir  איתן גינזבורג / Eitan  Ginzburg  אלון טל / Alon  Tal  אלון שוסטר / Schuster Alon  אלי כהן / Eli Cohen  אלינה ברדץ' יאלוב / Elina Bardach Yalov  אמילי חיה מואטי / Emilie Haya Moatti  אמיר אוחנה / Amir Ohana  אפרת רייטן מרום / Rayten Marom Efrat  אריה מכלוף דרעי / Aryeh  Machluf Deri  בועז טופורובסקי / Boaz  Toporovsky  בני גנץ / Benny  Gantz  בנימין נתניהו / Benjamin  Netanyahu  גבי לסקי / Gaby  Lasky  גדי דסטה יברקן / Gadi Desta  Yivarken  גילה גמליאל / Gila  Gamliel  גלית דיסטל אטבריאן / Galit  Distal Atbaryan  גלעד קריב / Gilad Kariv  דוד אמסלם / David Amsalem  דוד  ביטן / David Bitan  ווליד טאהא / Waleed Taha  ולדימיר בליאק / Vladimir Beliak  זאב אלקין / Ze'ev Elkin  זאב בנימין בגין / Ze'ev Binyamin Begin  חיים ביטון / Haim Biton  חיים כץ / Haim Katz  יאיר גולן / Yair Golan  יאיר לפיד / Yair  Lapid  יואב בן צור / Yoav Ben Tzur  יואב גלנט / Yoav Galant  יואב סגלוביץ' / Yoav Segalovich  יואב קיש / Yoav Kish  יואל (יולי) אדלשטיין / Yoel Edlshtein  יום טוב חי כלפון / Yomtob Kalfon  יוסף שיין / Shain Yossi  יוראי להב הרצנו / Yorai  Lahav-Hertzano  ינון אזולאי / Yinon  Azoulay  יסמין פרידמן / Yasmin Fridman  יעקב ליצמן / Yaakov Litzman  יפעת שאשא-ביטון / Yifat  Shasha-Biton  ישראל אייכלר / Yisrael  Eichler  ישראל כץ / Israel  Katz  לימור מגן תלם / Limor Magen Telem  מאזן גנאים / Mazen  Ghanem  מאי גולן / May  Golan  מאיר יצחק-הלוי / Meir Itzhak Halevy  מאיר כהן / Meir  Cohen  מאיר פרוש / Meir Porush  מיכאל  מלכיאלי / Michael Malkieli  מיכאל מרדכי ביטון / Michael  Biton  מיכאל מרדכי ביטון / Michael Mordechai Biton  מיכל מרים וולדיגר / Michal Miriam  Woldiger  מירב בן ארי / Merav Ben Ari  מירב בן-ארי / Meirav  Ben-Ari  מירב כהן / Meirav  Cohen  מירי  רגב / Miri Regev  מכלוף מיקי זוהר / Miki Zohar  מרב מיכאלי / Merav  Michaeli  משה ארבל / Moshe Arbel  משה גפני / Moshe Gafni  משה (מוסי) רז / Mossi Raz  מתן כהנא / Matan  Kahana  ניצן הורוביץ / Nitzan Horovitz  ניר אורבך / Nir  Orbach  נירה שפק / Nira  Shpak  נפתלי בנט / Naftali  Bennett  סימון דוידסון / Simon Davidson  סלאלחה עלי / Salalha Ali  סמי אבו-שחאדה / Sami  Abu Shehadeh  סעיד  אלחרומי / Said Elharumi  עודד פורר / Oded Forer  עודה איימן / Ayman  Odeh  עופר כסיף / Ofer  Cassif  עידית סילמן / Idit  Silman  עמיחי שיקלי / Amichai Chikli  פטין מולא / Patin  Mula  צחי הנגבי / Tzachi  Hanegbi  קארין אלהרר / Karin  Elharar  קורונה  רון כץ / Ron Katz  רות וסרמן לנדה / Ruth Wasserman Lande  רם בן ברק / Ram  Ben Barak  שלמה קרעי / Shlomo  Karhi  שמחה רוטמן / Simcha  Rothman  שרן השכל / Sharren Haskel
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות כנסת 24
מירב ארד
טען לקטיעת דבריו פעם אחר פעם בידי חברי כנסת אחרים בוועדה    לאחר צעקות הוצא מהדיון    מחלוקת משפטית בוועדה סביב הקמת ועדות הכנסת
רפי לאופרט
ישראל הפעילה את "החוק הנורווגי" להקמת הממשלה ה-36, ושוב עשתה פלסתר את כוונתו ומטרתו. החוק שנועד לשמר את יכולתו של הפרלמנט להיות מחוקק ומבקר אפקטיבי אינו בא לאפשר הכנסת יושבי "הספסלים האחוריים" בקואליציה לממשלה תוך הגדלה מופרזת של מספר השרים בה
עידן יוסף
במהלך סקירה בפני ועדת הכספים, הציג ערן יעקב את המאבק בהון השחור כאחת המטרות המרכזיות של הרשות, וציין כי ישראל מפגרת בתחום לעומת העולם המערבי, וכי הפתרון הוא מניעתי באמצעות טכנולוגיה מתקדמת, לצד תיקוני חקיקה והחמרת הענישה    "נבחן בעסקה מספר נתונים ונדע בהסתברות מאוד גבוה אם הפעולה פיקטיבית, ונעצור אותה"    לצד כך הציג יעקב סיפוק מפעילות הרשות במסגרת חלוקת מענקי הקורונה, ועלייה באחוזי הגבייה בשנת 2021 גם בהשוואה לשנת 2019 שקדמה לקורונה
עידן יוסף
מירב ארד
חברי הכנסת מוסי רז ואעידה תומא סלימן ארגנו כנס תחת השם "ישראל - בין כיבוש לאפרטהייד"    ח"כ בן-גביר שהגיע לדיון צעדק לעבר ח"כ כסיף: "מחבל", וזה השיב לו: "חתיכת חרא"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il