X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
מזוז: התיישנו התביעות בנוגע להעדר רישום המקומות בהם נקברו הילדים שמתו בתחילת שנות ה-50: לא מדובר בעוולה מתמשכת אלא בנזק נמשך בשל מעשה חד-פעמי; במקרה בו מדובר, בני המשפחה היו מודעים לפרטים זמן רב לפני הסרת החיסיון ממסמכיה של ועדת החקירה הממלכתית
▪  ▪  ▪
קברי ילדי תימן, סגולה [צילום: יצחק הררי, פלאש 90]

תביעות לפיצויים על היעלמות קבריהם של ילדי תימן התיישנו לפני עשרות שנים ואין לדון בהן כיום. כך קובע לראשונה (יום ד', 30.6.21) שופט בית המשפט העליון בדימוס, מני מזוז, לאחר פסיקות סותרות בערכאות הדיוניות.
תקופת ההתיישנות בתביעות נזיקין היא עשר שנים מהיום "שבו אירע אותו מעשה או מחדל". אם מדובר באירוע מתמשך, עשר השנים יימנו מהמועד בו הוא נפסק. חריג לכך הוא כאשר הניזוק לא יכול היה לדעת על הנזק, ואזי מרוץ ההתיישנות יחל ביום בו הדבר נודע לו. במקרה של ילדי תימן, מדובר באירועים שהתרחשו בראשית שנות ה-50 של המאה הקודמת, כך שחלפו כ-70 שנה - פי שבעה מתקופת ההתיישנות.
מזוז דוחה את שתי האפשרויות למניעת התיישנות התביעות. כאשר מדובר בעוולה מתמשכת, יש צורך להוכיח שהמעוול יכול היה להפסיק בצורה סבירה את מעשיו ובכך להפסיק את גרימת הנזק. במקרה של ילדי תימן, אומר מזוז, מדובר במעשה/מחדל חד-פעמיים שהתרחשו בשנות ה-50 שגרמו לנזק מתמשך ולא במעשה/מחדל מתמשך. "האירועים הנטענים אינם מקיימים את תכונת החזרתיות הנדרשת למעשה עוולתי נמשך - אין מדובר באירועים נמשכים או החוזרים על עצמם שוב ושוב, אלא במחדל חד-פעמי של היעדר תיעוד של נסיבות הפטירה ומקום הקבורה", מסביר מזוז.
עוד מציין מזוז, כי המדינה לא שקטה על שמריה בנושא ילדי תימן בעשרות השנים האחרונות. מאז 1967 ועד 1995 הוקמו שלוש ועדות, כולל ועדת חקירה ממלכתית, אשר פעלו במצטבר 15 שנים. הן "בחנו באופן מקיף את מכלול הטענות הנוגעות להיעלמותם של ילדים מבין עולי תימן וילדים אחרים, הן בהיבטים הכלליים של הפרשה והן בעניינו הפרטני של כל אחד מהילדים שנעלמו או נפטרו, לרבות שאלת איתור מקום קבורתם". הוועדות גילו פרטים רבים לגבי גורלם של הרוב המכריע של התינוקות, אך נותרו כאלו שמקומות קבורתם לא נמצאו וגם לא יימצאו.
האפשרות השנייה, כאמור, הייתה לטעון שהמידע בפרשה התגלה רק ב-2016 - עם הסרת החיסיון מעל חומרי החקירה של ועדת החקירה הממלכתית. מזוז דוחה גם אותה בנסיבות התביעה שלפניו, שכן נקבע כממצא עובדתי שהעובדות המהוות את עילת התביעה היו ידועות לתובעים לכל המאוחר בשנת 2001. לצד זאת מדגיש מזוז: "חובה משפטית לחוד וחובה ציבורית-מוסרית לחוד". הוא משבח את החלטת הממשלה מחודש פברואר השנה, להעניק פיצוי כספי לבני משפחותיהם של הילדים מבין עולי תימן והבלקן, אשר נפטרו או שגורלם אינו ידוע.
מזוז קיבל את ערעורה של המדינה ודחה בשל התיישנות את תביעתם של שלמה ג'הסי, אברהם ג'הסי, יונה אהרון ואסתר ג'הסי בעקבות מותם של אחיהם התאומים, שלום ג'הסי ויוסף ג'הסי. התינוקות מתו בשנת 1950 בהיותם בני שמונה חודשים, לאחר שנלקחו לבית תינוקות במחנה עין שמר ב', ומקומות קבורתם לא נודעו. בית משפט השלום בחיפה קיבל את בקשת המדינה לדחות את התביעה בשל התיישנות, בית המשפט המחוזי בעיר קיבל את ערעור התובעים - אך מזוז השיב על-כנה את החלטת בית משפט השלום.
השופטים עוזי פוגלמן וג'ורג' קרא הסכימו עם מזוז, אם כי חלק מנימוקיו של קרא שונים במקצת. קרא אומר: "המסקנה כי המדינה חבה באחריות נמשכת רק משום שלא איתרה את הקבר היא מוקשית, משום שהדבר למעשה מחייב את המדינה לא רק לחפש את הקבר, אלא גם למצוא אותו, שאחרת תמשיך לעוול לנצח. מסקנה זו שגויה לשיטתי, משום שככלל, אי-איתור הקבר יכול שיהיה תוצאה של מעשה עוולתי, אך לא המעשה העוולתי עצמו". את המדינה ייצגה עו"ד רות גורדין, ואת בני המשפחה - עוה"ד קארן בכור, רחל דותן ויוסי גמליאל.

תאריך:  01/07/2021   |   עודכן:  01/07/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
התיישנות בתביעות על קברי ילדי תימן
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
לא חכמים כל כך בעליון
אישש  |  1/07/21 14:56
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות חטיפת ילדי תימן
רצון ערוסי
מה שעליך לעשות זה לקום בשם העם היושב בציון ובשם כל ממשלות ישראל ולבקש סליחה מהעדה התמימה ויישרת הדרך הזאת שכל כך טולטלה זועזעה בפרשה הזאת
אליהו קאופמן
כאשר הגיעו המים עד נפש האמת החליטו בממסד הישראלי לשלם "שילומים" ולנסות לסתום את הפה לאמת ההיסטורית על גורל חטיפת ילדי המזרח של ימי הקמת המדינה    אין ספק שחקר אמת אמיתי ופרסום עובדות היסטוריות מהממות עלול לפתוח "תיבת פנדורה" של עוד גילויי "נכבות" ש"מפלגות הפועלים" והמפד"ל עוללו בימים שהן חשבו לבנות כאן מדינה סלקטיבית מבחינה דמוגרפית ותרבותית
מרדכי ליפמן
פרשת ילדי תימן מסרבת לשקוע אל תוך נבכי ההיסטוריה של מדינת ישראל, וטוב שכך    מלבד העוול שנעשה למשפחות הללו, אי-אפשר שלא לשאול גם, מי היה בין הגורמים שלפחות ידעו עליו, ולא עשו מאומה להפסיקו
עידן יוסף
המדינה תשלם 200-150 אלף שקל לבני משפחה מקרבה ראשונה של ילדי תימן והבלקן בהתאם לנסיבות המוות או ההעלמות בראשית ימי המדינה    הגשת הבקשות תוגבל לפרק זמן בן חצי שנה    "אין בכוחו של מתווה כספי באשר הוא להביא מזור לסבל שנגרם למשפחות. עם זאת, מדינת ישראל מקווה שיהיה בו כדי לסייע להליך השיקום והאיחוי של הפצע החברתי אשר פרשה זו יצרה בחברה הישראלית"
איתמר לוין
אם יתברר שפתיחת הקבר עלולה לפגוע בקברים סמוכים, יש לפנות תחילה לבני משפחותיהם של הקבורים שם כדי לקבל את עמדתם; אין צורך בפנייה כזאת בהעדר חשש לפגיעה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il