X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
אותם טעמים לריסון הביקורת השיפוטית על המנהלים

מלצר מרחיב הגנת שיקול הדעת העסקי

קובע: ההגנה לנושא משרה אשר קיבל החלטה בתום לב ובצורה סדורה תחול גם על מחדלים ולא רק על מעשים; תחול גם על היחסים שבין נושא המשרה לבין צדדים שלישיים ולא רק מול החברה קובע עוד: לנושאי המשרה יש חובת זהירות כלפי בעלי מניות המיעוט כאשר קיימת סכנה שמניות החברה יועברו לרשימת השימור
▪  ▪  ▪
מלצר. חשש מפני אפקט מצנן [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]
העליון מאמץ את שיקול הדעת העסקי
איתמר לוין
עמית קובע לראשונה: חזקה ניתנת לסתירה שהחלטותיה של חברה הן תקינות ואין מקום להתערבות בהן * מאמץ גם את מבחן "הבחינה המוגברת" בפעולות לטובת בעל השליטה
לרשימה המלאה

גרוסקופף: כך ייושם כלל שיקול הדעת העסקי
איתמר לוין
פסק הדין בנושא בטר פלייס אומנם ניתן בכובעו של עופר גרוסקופף כשופט מחוזי, אך יש בו קביעות מהותיות שיבואו לידי ביטוי גם בפסיקתו בעליון
לרשימה המלאה

המשנה בדימוס לנשיאת בית המשפט העליון, חנן מלצר, קובע לראשונה (יום ב', 12.7.21), כי כלל שיקול הדעת העסקי חל גם על מחדלים של נושאי משרה בחברה ולא רק על מעשיהם. משמעות הדבר היא הרחבה של ההגנה הניתנת לנושאי המשרה מפני ביקורת שיפוטית בדיעבד על תוצאות מעשיהם - ומעתה גם על תוצאות מחדליהם.
כלל שיקול הדעת העסקי אומץ בפסיקה הישראלית מפסיקת בתי המשפט במדינת דלאוור שבארה"ב. על-פי כלל זה, לנושא המשרה תהיה מעין חסינות מפני חיובו לפצות את מי שנפגעו מהחלטותיו, כל עוד אלו התקבלו בתום לב, בלא ניגוד עניינים ועל בסיס מידע מספק. במקרה כזה, בית המשפט לא יבחן את ההחלטה לגופה, אלא יסתפק בכך שהיא התקבלה בהליך תקין (בדומה לביקורת על החלטות מינהליות שבתחום מומחיותה של הרשות, כגון בתכנון ובנייה).
מלצר מציין, כי עד כה התייחס בית המשפט העליון לכלל שיקול הדעת העסקי בנוגע לחובת הזהירות של נושא המשרה כלפי החברה. אולם, "ברי כי הטעמים העומדים בבסיס הכלל - בכללם שיקולים שבמדיניות מוסדית והחשש מפני הרתעת יתר של נושאי משרה - נכונים גם במערכת היחסים שבין נושא משרה לבין אדם אחר לו הוא חב חובת זהירות", כמו למשל במקרים מסוימים בעלי המניות.
בחרו שלא להפעיל את סמכותם
אם יתברר שאין מקום להחלת הכלל, יבדוק בית המשפט האם נושא המשרה הפר את חובת הזהירות או את חובת האמונים שלו. מלצר אומר כי במקרה כזה, על בית המשפט "להיצמד לדוקטרינות המקובלות בדיני הנזיקין הכלליים בדבר התרשלות וחריגה מסטנדרט התנהגות סביר". כלומר: יש לבדוק כיצד היה נוהג נושא משרה סביר באותו מצב. בעת קביעת רכיב ההתרשלות יבואו לידי ביטוי הגורמים לכך שלא הופעל כלל שיקול הדעת העסקי, כגון פעילות בניגוד עניינים או בחוסר תום לב.
מלצר מוסיף: "אינני רואה סיבה שלא להחיל, עקרונית, את כלל שיקול הדעת העסקי גם על טענות למחדלים בפעולותיהם של נושאי המשרה בחברה. הטעמים הנכבדים לריסון הביקורת השיפוטית על פעולות נושאי משרה בחברה - יפים אף מקום בו מועלית טענה למחדל שנפל בתפקודו של הדירקטוריון. סוף-סוף, החשש מפני הרתעת יתר של דירקטורים ואפקט מצנן לנועזות עסקית וליצירתיות במסגרת פעילותם של נושאי המשרה - יפה גם כשמועלית טענה למחדלים שנעשו מצד נושאי המשרה.
"...ברי כי יש להכיר באפשרות כי נושאי משרה בחברה יחובו באחריות כלפיה, אף בגין מחדליהם... עם זאת ומבלי לקבוע מסמרות בדבר, על-מנת לבסס עילת תביעה בנסיבות אלה, סבורני כי יהיה על התובע להראות, על-פי נסיבותיו העובדתיות של אותו עניין, כי נושאי המשרה היו יכולים להפעיל את שיקול דעתם העסקי, אולם הם בחרו שלא למלא אחר חובתם כנדרש, או האצילו את סמכותם שלא כדין".
פגיעה לא-סימטרית בבעלי מניות המיעוט
עוד קובע מלצר לראשונה, כי קיימת חובת זהירות של נושאי המשרה כלפי בעלי מניות המיעוט, אם מדובר בחברה ציבורית שמניותיה עלולות להיכנס לרשימת השימור בבורסה (מניות העלולות להימחק מן המסחר בשל אי-עמידה בכללי הבורסה). הוא אומר: "במצב הדברים הרגיל אין להכיר בחובת זהירות מושגית של נושאי משרה כלפי בעלי המניות בחברה, וככלל יש להעדיף את טובת החברה במקרה של התנגשות בין האינטרסים של החברה לבין האינטרסים של בעלי המניות. אולם האפשרות להכיר בעילת תביעה נפרדת של בעלי המניות, שלא במסגרת בקשה לאישור תובענה נגזרת, תינתן רק כאשר ניתן לקבוע כי הנזק שאותו סובלים, או עלולים לסבול, בעלי מניות המיעוט, הוא נזק בלתי תלוי וישיר, השונה במהותו מהנזק שאותו סבלה החברה".
כאמור, כניסה לרשימת השימור היא מצב שכזה, שכן "הסיכונים הנובעים מהעובדה כי חברה הנסחרת בבורסה עלולה להיכנס לרשימת השימור, רובצים בעיקרם על בעלי מניות המיעוט. מחיקתה של החברה מהרישום עלולה להותיר את בעלי מניות המיעוט עם מניות שאינן סחירות, ולהביאם לעמדת נחיתות מול בעל השליטה. מנגד, הנזק ככל שנגרם, איננו נוגע לחברה במישרין, והשלכתו הישירה היא על ערך אחזקותיהם של בעלי המניות". במצב זה מצפים בעלי מניות המיעוט שנושאי המשרה יפעלו למנוע את כניסת המניות לרשימת השימור, והאפשרות שייתבעו אם לא יעשו זאת - תמריץ אותם לפעול כנדרש.
לדברי מלצר, "שהאפשרות לכניסתה של חברה לרשימת שימור, קל וחומר כניסתה לרשימה זו ועננת המחיקה מהמסחר הרובצת עליה במצב זה - מהווה רגע מכונן בחייה של חברה ציבורית. מדובר, לעמדתי, בפרשת דרכים, המחייבת את חברי הדירקטוריון לנקוט במשנה זהירות בעת שהם מבצעים פעולות הנתפסות 'רגילות' בחיי היום-יום של חברה ציבורית, ודאי שחלה עליהם חובה מוגברת לנהוג ללא מראית עין של ניגוד עניינים, ולקבל החלטות באופן מיודע, שקוף ומתועד".
מלצר דחה את ערעורם של חברת פינרוס החזקות, בעליה ונושאי משרה בה על פסק הדין בו חויבו לפצות ב-1.2 מיליון שקל את בעלי המניות מן הציבור בה. החברה עסקה בייבוא חלקי חילוף לרכב והייתה בשליטת מרדכי וינקלר המנוח ובנו אורי וינקלר. בית המשפט המחוזי בתל אביב (השופטת רות רונן) קבע, כי הבעלים ונושאי המשרה הפרו את חובותיהם כלפי בעלי מניות המיעוט, כאשר לא רק שלא מנעו את כניסת מניותיה לרשימת השימור בשנת 2002, אלא אף ביצעו פעולות המנוגדות לכך.
השופטת דפנה ברק-ארז מוסיפה, כי "החלטות הפוגעות באופן לא-סימטרי בבעלי מניות מיעוט הן ההחלטות שנמצאות בראש סדר ההצדקה להטלת אחריות על דירקטורים. במקרה דנן, יש בדברים כדי להקים ציפייה מצד בעלי מניות המיעוט לכך שחברי הדירקטוריון ישקדו באופן סביר על-מנת למנוע את כניסתה של החברה לרשימת השימור, וככל שהדבר כבר ארע, יפעלו להחזרתה לרשימה העיקרית של הבורסה". עוד אומרת ברק-ארז, כי יש מקרים בהם החריגה משיקול הדעת העסקי מצדיקה בחינה מחמירה יותר של מעשי נושא המשרה, למשל כאשר הוא מתקרב להפרת אמונים.
השופט ג'ורג' קרא הסכים עם מלצר וברק-ארז. את החברה ובעליה ייצגו עוה"ד גיורא ארדינסט, ניר אמודאי ודמיטרי סופוניצקי, ואת התובע הייצוגי (דב גולדשטיין) - עוה"ד אהוד ארד ורועי מיודובניק.

תאריך:  13/07/2021   |   עודכן:  13/07/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מלצר מרחיב הגנת שיקול הדעת העסקי
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עידן יוסף
ראש עיריית אילת לשעבר הודיע כי יילחם כחבר ועדת הכספים נגד תוכניתו המסתמנת של ליברמן לבטל את המיזם היקר
עידן יוסף
בעוד כחודש ייכנס לתוקפו הסכם בין צה"ל ומשרד הביטחון למשרד התחבורה שבו יפעיל הצבא מערך הסעים שיאפשר להרחיב מאוד את המערך בימי ראשון וחמישי ויביא להורדת עשרות אלפי חיילים מהתחבורה הציבורית הרגילה
איציק וולף
במכתב שנשלח על-ידי עו"ד אילן בומבך נכתב כי ההחלטה על החלוקה של המושבים בוועדות הכנסת עומדת בניגוד לסעיף 102 לתקנון הכנסת, המחייב שההרכב הסיעתי של הוועדות הקבועות יהלום את ההרכב הסיעתי של הכנסת ואת גודל הסיעות בה
איציק וולף
הנשיא יצחק הרצוג שוחח בטלפון עם רג׳פ תאיפ ארדואן    הנשיאים הביעו רצון לקדם צעדים חיוביים לפתרון הסכסוך הישראלי-פלשתיני אשר יתרמו גם לשיפור ביחסי ישראל-טורקיה
איציק וולף
60 חברי הכנסת של הקואליציה אישרו את הרכב הוועדות ללא מתנגדים, לאחר שמפלגות האופוזיציה החרימו את הדיון בטענה שמדובר בהפרה של העקרונות הדמוקרטיים בחלוקת הכוח הפרלמנטרי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il