שר המשפטים, גדעון סער, הנחה את מחלקת ייעוץ וחקיקה במשרדו להכין הצעה של חוק יסוד זכויות במשפט - הודיע (יום ד', 11.8.21) משרד המשפטים. הצעת החוק תתמקד בזכויות יסוד הנוגעות לממשקים שבין הפרט למערכת המשפט או זכויות של מי שכלפיו מופעלות סמכויות שלטוניות בתחום אכיפת החוק. המשרד מבקש לקבל את התייחסות הציבור לנושא עד 2.9.21.
לשם ההדגמה, מוסיף המשרד, זכויות יסוד אחדות שהכללתן נשקלת הן: זכות הגישה לערכאות; הזכות להליך הוגן על מאפייניה השונים; זכויותיהם של חשוד, עצור ונאשם; עקרון החוקיות; זכות הייצוג בידי עורך דין והיוועצות בו. יוזמה זו של סער באה לאחר שהמשרד הפיץ בהנחייתו תזכיר חוק לעיגון חלקי של דוקטרינת "פרי העץ המורעל", אשר ירחיב את סמכותו של בית המשפט לפסול ראיות שהושגו שלא כדין. סער גם שואף להפוך חלק מן העבירות הפליליות הקלות למינהליות.
לדברי המשרד, אחדות מהזכויות כבר זוכות לעיגון ישיר או עקיף בחוקי היסוד הקיימים או הוכרו בפסיקת בית המשפט העליון בפרשנותו את חוקי היסוד. בין היתר מדובר בזכות להיוועצות עם עורך דין בשלב המעצר, אשר שלילתה מחייבת פעולה מכוח חוק; בזכות להליך הוגן, אשר הפרתה עשויה להוביל לזיכוי בשל הגנה מן הצדק; ובזכות הגישה לערכאות, המובילה את בתי המשפט לקמץ מאוד בשימוש בכלים כמו דחייה על הסף של תביעות. "עתה הכוונה היא שהכנסת תקבע בצורה סדורה, מפורשת ומרוכזת מכלול של זכויות בנושא האמור, מתוך ראיה עדכנית ועל בסיס הניסיון החוקתי שהצטבר במהלך למעלה מ-73 שנות קיומה של מדינת ישראל", אומר משרד המשפטים.
בהליכים רבים, במיוחד בתחום הפלילי, עולות טענות על הפרת זכויות יסוד - כגון מניעת זכות ההיוועצות, חקירת קטינים בניגוד לנהלים, קיום חקירות ושיחות עם חשודים ללא תיעוד ("תשאולים נעלמים") ותנאי מעצר קשים ואף בלתי אנושיים. קיומו של חוק יסוד שיעגן זכויות אלו, יחייב את המשטרה והפרקליטות להקפדת יתר על הזכויות ויחייב את בתי המשפט לנקוט צעדים אם הללו יופרו.