X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
[צילום: מיכל נספגת בעצמות ובשיניים פתאל/פלאש 90]
מחקר ראשון מסוגו בעולם
ריכוזי עופרת בעצמות - סיכון בריאותי
מחקר בחן עצמות של בני אדם בין השנים 10,000 לפנה"ס עד המאה ה-17 פרופ' יגאל אראל: "לאור העלייה הדרמטית הצפויה בהפקת עופרת ומתכות רעילות נוספות, אנחנו מתריעים מפני סיכון בריאותי רחב היקף, בעיקר במדינות שבהן אין רגולציה ומעקב מסודר אחרי זיהום הסביבה והרעלת בני אדם"
יפעת גדות עיתונאית עיתונות זהב בע"מ
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב

הפקה ושימוש במתכות בכלל, ובעופרת בפרט, החלו לפני כשמונת אלפים שנה, בתחילת התקופה הכלקוליתית. עד למהפכה התעשייתית מינרלים עשירי עופרת נכרו בעיקר כיוון שהם מכילים לעיתים כסף (SILVER). לפני כחמשת אלפים שנים התפתחה טכנולוגיה המאפשרת הפרדת כסף ממינרלים עשירי עופרת ובעקבות זאת בני אדם החלו להשתמש בחתיכות כסף לצורך מסחר, שימוש שהלך וגבר עם הזמן וצבר תאוצה עם המצאת המטבעות, כ-500 שנה לפני הספירה.
כתוצאה מכך, כמויות העופרת שנכרו בעולם הישן (אירופה, אסיה ואפריקה) הלכו וגדלו בהדרגה, והגיעו לשיאן בתקופה הרומית. חשוב לציין שעופרת היא מתכת רעילה ביותר שכאשר היא נקלטת על-ידי האדם, נספגת בין היתר בעצמות ובשיניים ופוגעת במערכות רבות בגוף האדם, כולל מערכת העצבים והמוח, ואף גורמת למוות. עם נפילת האימפריה הרומית וקריסת הכלכלה באירופה, פחתה לתקופה מסוימת כמות העופרת שהופקה באזורים אלה.
מחקרים קודמים שעסקו בתיעוד הפליטות של עופרת לסביבה, בדקו את ריכוזי המתכת עצמה בקרח ובסדימנטים במהלך ההיסטוריה האנושית. מחקר חדש בהובלת פרופ' יגאל אראל מהמכון למדעי כדור-הארץ והחוג למדעי הסביבה באוניברסיטה העברית בחן לראשונה בעולם ריכוזי העופרת בעצמות בני אדם לאורך תקופת זמן ממושכת. במחקר שפורסם בכתב העת מהמובילים בעולם בנושא מדע וסביבה, ES&T, לו היו שותפים גם פרופ' לירן כרמל, עדי טייכר ואופיר תירוש מהאוניברסיטה העברית, פרופ' רון פנחסי מאוניברסיטת וינה ופרופ' אלפרדו קופה מאוניברסיטת רומא, נבדקו עצמות של כ-130 אנשים שחיו באזור רומא החל בתקופה שקדמה לחשיפה למתכות ועד למאה השבע עשרה. פרופ' אראל והחוקרים הראו כיצד ריכוזי עופרת בעצמות של בני אדם השתנו עם הזמן, וכיצד שינוי זה עוקב בצורה נאמנה אחרי היסטוריית ההפקה של העופרת. במילים אחרות, ככל שהפיקו יותר עופרת, ריכוזי העופרת בגופם של בני האדם עלו.
פרופ' אראל: "המחקר שלנו הוא הראשון שבודק ישירות את ריכוזי העופרת בעצמות בני אדם לאורך אלפי שנים במיקום מוגדר ומרכזי. מדדנו ריכוזי עופרת בעצמות של אנשים שחיו ברומא ובסביבתה החל מלפני כ-12,000 שנים ועד לפני כ-350 שנים. בצורה זו, התאפשר לראשונה לבחון את הקשר שבין קצב הפקת העופרת לבין ריכוזי העופרת הנספגת בעצמות האדם".
הממצא המרכזי של המחקר הינו שריכוזי עופרת בעצמות של בני אדם משתנים עם הזמן כפונקציה של קצב הכרייה של עופרת. כלומר, ככל שקצב הפקת העופרת עלה, ספגו בני אדם יותר עופרת בגופם. החשיבות של הממצא היא לא רק היסטורית, אלא רלוונטית מאוד גם היום, כיוון שישנה עלייה משמעותית בהפקת עופרת ומתכות רעילות נוספות, שנחוצות לתעשיית האלקטרוניקה והמחשבים וכן להפקה ואגירה של אנרגיה סולארית ואנרגיית רוח.
"לאור תוצאות מחקרנו", אמר אראל, "אנחנו מתריעים על כך שאנשים רבים נמצאים בסיכון בריאותי רחב היקף. הפגיעה העיקרית תהיה להערכתנו באוכלוסיות של כורים, פועלים במפעלי מחזור, ומפעילי מתקנים סולאריים ברחבי העולם, בעיקר במדינות שבהן אין אסדרה ומעקב מסודר אחרי זיהום.

תאריך:  16/08/2021   |   עודכן:  16/08/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ריכוזי עופרת בעצמות - סיכון בריאותי
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מירב ארד
נרשמה ירידה בנתחי השוק של הבנקים הגדולים ועלייה בנתח של הבנקים הבינוניים. עם זאת, נרשמה האטה בגידול באשראי צרכני - עד תקופת הקורונה    כתוצאה מפרוץ הקורונה ואי הוודאות הפוליטית נרשמה האטה בהתקדמות בהסרת חסמים לתחרות מאז הדוח האחרון
מירב ארד
00 מיליון דולר לסיוע בפעילות ביטוח אשראי ומימון עסקות ייצוא לטווח הבינוני. התוכנית תאפשר ליצואנים הישראלים להמשיך להתחרות בשווקים הבינלאומיים באמצעות הגדלת מספר העסקות שייצאו לפעול
מירב ארד
מדובר בעידכון של 18 צווים ותקנות, בהם: העלאת שכר לנכה חסר פרנסה ונצרך, העלאת תגמולים למשפחות חיילים שנספו במערכה, מענק נישואין ליתום, מענק לימודים לצורך רכישת מקצוע, הקלות במוסדות להשכלה על תיכונית, מימון טיפולים רפואיים ועוד
איתמר לוין
השופטת המופקדת בבית המשפט העליון על נושא הייצוגיות אומרת: "שימוש בכלי התובענה הייצוגית כאמצעי לקידום השתלבותם של אנשים עם מוגבלות בחברה הוא שימוש ראוי"
מירב ארד
ד"ר אשר שלמון, מנהל המחלקה ליחסים בינלאומיים בדיון בכנסת: "הזן הדוחף בימים אלו את זן הדלתא, ואם הוא יגיע לישראל - נגיע לסגר"    ראש מטה בריאות הציבור: יש לשנות התפיסה - ויש להרחיב משמעותית את חובת הבידוד, אך לצמצם את המדינות האסורות לנסיעה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il