X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
בהסתמך בין היתר על דיון בכנסת ב-1970

בג"ץ מרחיב זכותם של גויים לעלות ארצה

קובע בדעת רוב: אלמנתו של גוי הזכאי לעלות ארצה מכוח חוק השבות, זכאית גם היא לכך - תלוי במידת הקשר שלה עם היהדות עמית וברון: מסקנה זו נובעת מלשון חוק השבות ותכליתו מינץ: הלשון והתכלית מובילים למסקנה הפוכה
▪  ▪  ▪
"בשל קרבתם לעמנו" [צילום אילוסטרציה: פלאש 90]
תחושה של סימון המטרה
קריאת פסק דינו של יצחק עמית יוצרת תחושה של סימון המטרה: הוא רצה להרחיב את זכותם של גויים לעלות ארצה באמצעות חוק השבות, ואז חיפש את הנימוקים לכך. פסק הדין אינו כולל קביעות נחרצות ועובדות ברורות, אלא בנוי כמעט כולו על מה שניתן להסיק מדיונים בכנסת לפני 51 שנים, מה שאפשר להבין מלשון המחוקק, מה שאפשר לראות כתכלית החקיקה - כאשר ניתן בהחלט להגיע גם למסקנות הפוכות, כפי שעשה השופט דוד מינץ.
פסק הדין גם ממחיש שוב עד כמה חוק השבות מחורר ומעניק אוטומטית את זכות הכניסה למדינת היהודים גם ל"בערך יהודים" או "ליד יהודים". הפרצות הולכות ומתרבות, הולכות ומתרחבות - ואז בג"ץ אומר לנו שזו הייתה כוונת המחוקק. במצב אידיאלי, המחוקק היה מבהיר היטב מהי כוונתו - אבל זה לא יקרה, ודאי לא בממשלה בה יושבים יחדיו חובשי כיפות סרוגות וזוללי טריפות.

אלמנתו של גוי הזכאי לעלות ארצה מכוח חוק השבות, זכאית גם היא לכך. כך קובע (יום א', 29.8.21) שופט בית המשפט העליון, יצחק עמית. הוא מסייג קביעה זו באומרו, שהיא אינה רוחבית אלא תלויה במידת הקשר עם היהדות עליו שומרת האלמנה, שבעלה היה בנו של יהודי או נכדו של יהודי.
בני משפחתו הלא-יהודים של יהודי זכאים לעלות ארצה בתנאים מסוימים, מכוח חוק השבות ובשל הקשר שלהם אל היהודי - גם אם הוא שוב איננו בין החיים. השאלה שעלתה כעת הייתה, מה דינם של אלמן/אלמנה של מי שלא היה יהודי, אך היה זכאי לעלות ארצה בשל היותו דור שני או שלישי ליהודים. עמית והשופטת ענת ברון קבעו שיש להם זכאות כזו, בעוד השופט דוד מינץ סבר בדעת מיעוט שאין להעניק אותה.
לדברי עמית, לשונו של חוק השבות בהקשר זה יכולה לשאת את שתי המסקנות המנוגדות, ולכן יש לבחון את תכליתו של החוק. הוא מצטט את דבריו ב-1970 של מי שהיה אז היועץ המשפטי לממשלה, מאיר שמגר (לימים נשיא בית המשפט העליון), ואת דברי המשנה ליועץ המשפטי בדיונים בכנסת על תיקון חוק השבות בנוגע לנכדיו של יהודי. עמית מסיק מהם, כי הם "מעידים על תפיסה המרחיבה את זכות השבות אל מעבר למשפחתו הגרעינית של היהודי ללא תלות בנוכחותו הפיזית", וכי כוונת המחוקק הייתה להעניק את זכות העלייה לבני משפחתו של היהודי "בשל קרבתם לעמנו".
לצד זאת מציין עמית, כי ביישום בפועל - "שיקולים שונים מושכים לכיוונים נוגדים". לדעתו, "קיימים מקרים שבהם פטירתו של בן הזוג זכאי השבות [שאינו יהודי] אינה מעידה בהכרח על התפרקות התא המשפחתי ועל ניתוק הקשר ליהודי ולעם היהודי, ככל שקשר כזה היה קיים עוד קודם לכן. ככלל, בני זוג המקיימים קשר זוגיות כן קושרים את גורלם זה בזה, ואין להסיק מפטירתו של אחד מבני זוג כשלעצמה על ניתוק הקשר. בדומה, אין להסיק כי פטירתו של אחד מבני הזוג מביאה בהכרח לניתוק קשר הגורל שקשרו בני הזוג עם העם היהודי".
עמית מוסיף: "עליית האלמנה ארצה אומנם לא תסייע באופן ישיר במניעת התבוללות, אך תאפשר לאלמנה להצטרף לעם היהודי כהגדרתו ההלכתית, להפוך לחלק ממנו ו'להגדיל את כוחו בארץ'. דומה כי גם לכך ייחל המחוקק. כמו-כן, הענקת זכות שבות לאלמנות זכאי שבות תיתן מענה למתח הקיים בין ההגדרה ההלכתית שלפיה יהודי הוא מי שנולד לאם יהודיה, לבין ההגדרה הלאומית של המונח 'יהודי' כמי שנולד לאב יהודי". הענקת הזכות תענה של שתי תכליות נוספות של חוק השבות: הגשמת הזכות לחיי משפחה והשוואת מעמדה של האלמנה לזה של ילדיה זכאי השבות (שאינם יהודים).
כאמור, עמית מדגיש שאין המדובר בפסיקה גורפת: "קיימים מקרים שבהם פטירתו של בן הזוג זכאי השבות לא תעיד על התפרקות התא המשפחתי ועל ניתוק הקשר ליהודי ולעם היהודי. קיומו של קשר שיעלה בבחינת קשר גורל - יצדיק לראות באלמנה כזכאית שבות... אין משמעות הדבר כי כל מי שקיימה בעבר קשר זוגיות עם זכאי שבות שנפטר, תהא זכאית 'באופן אוטומטי' לזכויות מכוח חוק השבות. רק אלמנה המקיימת קשר גורל עם העם היהודי, וניתן לראות בה כבת זוגו של זכאי שבות, תהא זכאית לזכויות מכוח החוק". כך למשל, לא יינתן מעמד לאלמנה שהייתה נשואה לזכאי השבות רק זמן קצר ואין להם ילדים, או לאלמנה שנישאה מחדש.
ברון מוסיפה: "אין זאת אלא שגם לבת זוג של ילד של יהודי נתונה זכות שבות עצמאית הנובעת מהיותה של בת הזוג בעצמה בת משפחה של היהודי; ואין נפקא מינה אם הקשר המשפחתי מקורו בקשר זוגיות או שמא בקשר דם. עצם פטירתו של הבן של היהודי איננה מנתקת את אלמנתו ממשפחתו של בן זוגה ואינה מדירה אותה מחיק משפחתו של היהודי. אף לא ראוי שכך ייקבע".
מינץ סבור בדעת המיעוט, כי לשון החוק ברורה: "פטירתו של יהודי אינה משפיעה על זכאותו של ילדו, של נכדו, של בן זוגו ושל בן זוגו של נכדו או ילדו. לעומת זאת, כאשר מנותקת הזיקה בין הילד או הנכד לבין בן זוגם - הן בשל גירושין והן בשל פטירה - פוקעת מיניה וביה הזיקה לזיקה שהייתה לבן הזוג האמור עם היהודי". לדעתו, גם תכלית החוק מובילה לאותה מסקנה, שכן אין כוונה להרחיב עד בלי די את גבולותיו.
בג"ץ הורה לאפשר לאלמנותיהם של בני יהודים לעלות ארצה ולקבל אזרחות ישראלית, כאשר מדובר במי שילדיהן עלו ארצה והן חיות בארץ מכוח אשרות זמניות. המדינה חויבה בתשלום הוצאות בסך 15,000 שקל. את העותרות ייצגו עוה"ד ניקול מאור, נועה דיאמונד וילנה דובין, ואת המדינה - עוה"ד רועי שויקה ואבי טוויג.

תאריך:  29/08/2021   |   עודכן:  29/08/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בג"ץ מרחיב זכותם של גויים לעלות ארצה
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
המדינה חייבת לדרוש דיון מורחב ל"ת
השפעה גורפת  |  29/08/21 15:00
 
- בשנת 2010 קיסינג'ר ניבא ב2022
חוזה בכוכבים  |  29/08/21 19:01
2
"כלל אזרחיה" או מדינה יהודית? ל"ת
וינטר הניה  |  29/08/21 17:00
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מירב ארד
על-פי התקנות שאושרו - במוסדות להשכלה גבוהה וכן בכל מוסד המקיים הכשרה מקצועית, קורסים והשתלמויות לבגירים, לרבות מוסד תורני לבגירים (שאינו פנימייה), אולפן לעולים ומכללה טכנולוגית ידרשו סטודנטים ועובדים להציג אישור "תו ירוק", או תוצאה שלילית בבדיקת קורונה מידית או בדיקת PCR    התקנות נכנסו לתוקף ב-18.8 ותוקפן עד ה-9.9.
מירב ארד
לפי נתוני המדד שמפרסמת רשות שוק ההון לסיכום 2020, הראל מדורגת במקום הנמוך ביותר וברשות מייחסת ירידה זו למשבר הקורונה שהביא עימו מעבר אל מתן שירות מרחוק וגיוס נציגי שירות    אלטשולר שחם והפניקס פנסיה וגמל מובילות בענף פנסיה, ילין לפידות -ב ענף קופות גמל והפניקס ומנורה בענף ביטוח חיים משולב חיסכון
איתמר לוין
הפרקליטות הודיעה לבית המשפט: המשטרה תחקור שוב את מי שהיה העורך הראשי של וואלה, על-רקע התכתבויות שלו עם אילן ישועה "שממחישות נושאים אליהם התייחס בחקירתו"
מירב ארד
איתמר לוין
שופט המשפחה ארז שני הוסיף אזהרה יוצאת דופן, ולפיה סירובה המתמשך של האם לציית לפסקי הדין עלול להגיע עד כדי הליך פלילי ואף הוצאת הבן מידיה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il