שר המשפטים,
גדעון סער, יגיש בחודש הבא את תזכיר חוק יסוד זכויות במשפט. במקביל מבטיח סער להעביר באוקטובר בקריאה ראשונה את החוק לפסילת ראיות שהושגו שלא כדין ולהפיץ את תזכיר הגבלת כהונת ראש הממשלה, ותנועת תקווה חדשה תציע בימים הקרובים להגביל גם את כהונתם של ראשי רשויות מקומיות.
סער אומר (יום ה', 2.9.21): "יש לנו רק מערכת משפט אחת ואנחנו צריכים לשמור על המערכות הממלכתיות שלנו, לחזק אותן וגם לתקן אותן היכן שצריך. יש לנו גם משטרה אחת, צריך לחזק אותה, ומשטרה חזקה היא מדינה חזקה. מי שיפעל להחליש את משטרת ישראל - פועל להחליש את המדינה. כל חולמי החלומות על ה-D9 שיעלו על מערכות המדינה ויהרסו אותה, יצטרכו בתקופה הקרובה לגנוז את תקוותיהם".
סער התייחס לבחירה המתוכננת של ארבעה שופטים לבית המשפט העליון בסוף חודש נובמבר: "אני מקווה שנשכיל להגיע להסכמה רחבה. בחירה טובה היא זו שתתרום להטרוגניות ולגיוון של בית המשפט ושמירה על מצוינות". הוא הוסיף: "אני רואה חשיבות רבה בייעול המערכת כולה. כאשר הליך משפטי מגיע לסיומו אחרי שנים רבות, כמעט אי-אפשר להשיג צדק". הוא מסר, כי בתקציב המדינה הנוכחי יש תוספת של תקנים שיפוטיים, גם אם לא במספר הדרוש.
סער שב על יעדיו ובהם דה-פליליזציה של עבירות שוליות והעברתן למסלול מינהלית. הוא גם קרא להרחיב את השימוש בחלופות להליכים מחוץ לכותלי בית המשפט. "במקרים מסוימים זה עלול להיתפס בעיניכם כמנוגד לאינטרס של עורכי הדין, אבל האינטרס החשוב ביותר של כל מי שעוסק במקצוע היא מערכת יעילה", הדגיש. לדברי סער, "דיגיטציה של המערכת היא צו השעה; אפשר לעשות יותר דברים מרחוק ובלי נייר, ולזה תרמה גם הקורונה. הכרעות שיפוטיות צריכות להיות בסמוך לדיון, ענייניות ולא ארכניות; מעולם לא חשבתי שפסק דין ארוך יותר הוא מקצועי יותר".
סער הודיע, כי למושב החורף של הכנסת הוא מתכוון להביא את חוק יסוד זכויות במשפט, וכאמור - לפרסם בחודש הבא את תזכיר החוק. "אני מייחס חשיבות רבה לזכויותיו של האזרח העומד מול מערכות חזקות ולהפיכתן לזכויות חוקתיות", הסביר והוסיף: "למדנו בדרך הלא-פשוטה על חיוניות הגבלת הכהונה, כאשר שלטון ממושך מביא לריכוז כוח ולסכנה של השחתה. בחודש הבא נפיץ תזכיר חוק להגבלת כהונת ראש הממשלה לשמונה שנים".
לדברי סער, "המערכת כולה צריכה להתגייס למיגור האלימות בחברה הערבית, ובדגש על ארגוני הפשע וכנופיות הפשע. המדינה והחוק אינם שולטים בשטחים נרחבים, ועלינו להחזיר את המשילות ושלטון החוק לגליל, לנגב, ללוד ולדרום תל אביב. זו תהיה מערכה לא-פשוטה, אבל אם לא נצא אליה עכשיו - נעמוד בפני סכנה אמיתית של התפוררות החברה הישראלית מבפנים. הזילות של חיי אדם גלויה לעין כל. ארגוני הפשע בחברה הערבית עוברים מהשוליים למרכז והופכים למסלול למוביליות ולרווחים עבור צעירים.
"נעביר כבר בתחילת המושב את חוק עונשי מינימום על עבירות נשק. הפרוטקשן הוא דרך קלה להתפרנס, התופעה הולכת ומתרחבת ויש לעקור אותה ביד ברזל. חדירת ארגוני פשיעה לשלטון המקומי במגזר הערבי ובמגזר הדרוזי והשתלטות על משאבים היא תופעה מסוכנת מאוד, העלולה לפגוע בצעדי הממשלה לצמצם את חוסר השוויון של המגזר הערבי. עלינו לשחרר את אזרחי ישראל משלטון הפחד. אם חלילה לא נחולל את השינוי הנדרש - ואני מאמין שנחולל אותו - הפשע ישתלט על עוד ועוד ענפים ומשאבים. כדי לשנות את השינוי, יידרש שיתוף פעולה של כל רשויות המדינה". סער דיבר בוועידת המשפט של לשכת עורכי הדין.