בדיונים שהתקיימו (יום ג', 5.10.21) בוועדה המיוחדת לעובדים זרים ועסקו בהעסקת עובדים זרים בבניין על-ידי תאגידי כוח אדם ועל-ידי תאגידים זרים, הגיבה יו"ר הוועדה ח"כ אבתיסאם מראענה לעדויות על מחסור בעובדים ערבים ישראלים בענף הבנייה: "למה את מעוניינת להכשיר עוד ועוד ערבים כעובדי בניין? אולי כבר לא מעניין אותם יותר לעבוד בבניין? גם אם כל האוכלוסייה הערבית תעבוד בבניין, כולל אותי, זה לא יספיק בשביל כמות הקניונים ובתי החולים הרצויים? אני לא מבינה מה הקשר. יכול להיות שהעובדים הזרים הם האוכלוסייה המתאימה לכך?", אמרה מראענה לרפרנטית משרד האוצר, טובה וסר, לאחר שהאחרונה דיברה בשבח היטל בשיעור 15% על מעסיקי עובדים זרים וטענה כי למרות שיש מיעוט עובדי בניין ישראלים, לולא ההיטל "היינו רואים דחיקה גדולה יותר שלהם".
עם זאת, הדגיש מנהל אגף תכנון במשרד הבינוי והשיכון, נתנאל לפידות כי "היכולת להכשיר עובדים ישראלים לעבודה בענף הבנייה הוכחה כבלתי אפשרית. כל האגרות וההיטלים הושמו על מעסיקי עובדים זרים ועדיין אין הצלחה. מצד אחד מגדילים את המכסות של העובדים ומצד שני אין ביקוש בקרב ישראלים".
מנתונים של רשות האוכלוסין וההגירה שהובאו בדיון עולה כי בארץ יש 41 קבלני כוח אדם בעלי רשיון להעסקת עובדים זרים בענף הבניין ו-10 חברות ביצוע זרות; אחת מטורקיה והיתר מסין.
פילוח העובדים הזרים המועסקים על-ידי תאגידי בניין: 6,062 מסין, 5,097 ממולדובה, 2,091 מאוקראינה, 287 מרומניה ו-219 ממדינות אחרות (סה"כ 13,756).
על-ידי חברות זרות: 2,875 מסין, 902 מטורקיה (סה"כ 3,777). מנהלת מחלקת תאגידים ולשכות פרטיות ברשות האוכלוסין וההגירה, עו"ד מירי כהן, אמרה בדיון כי הרשות עורכת שתי בדיקות תקופתיות בכל שנה בחברות הזרות לצורך בחינת תנאי העבודה והמגורים של העובדים, וכן ביקורות פיננסיות לתאגידי הבניין ולחברות הזרות. בנוסף ציינה כי הרשות מבצעת חקירות יזומות, שימועים מינהליים ומטפלת בתלונות ספציפיות של עובדים בנוגע לגבייה של תשלומים שלא כדין.
ראש המחלקה המשפטית ב"קו לעובד", עו"ד מיכל תג'ר: "למרות חסרונותיה, שיטת התאגידים נכונה לענף. היה קשה מאוד לפקח על כל כך הרבה קבלנים. מאז נחתמו ההסכמים הבילאטרליים הופסקו דמי התיווך שהעובדים משלמים"
יו"ר התאחדות תאגידי כוח אדם זר בענף הבנייה, אלדד ניצן, יצא נגד העסקת עובדי בניין על-ידי חברות שאינן ישראליות: "העובדים מפחדים פחד מוות. שוברים להם את העצמות. כל עובד יכול תוך 3 חודשים לעבור למעסיק אחר, אבל רק בהסכמת המעסיק הנוכחי. הם כבולים למעסיק ולא מאפשרים להם לעבור. מי שמביא את העובדים לארץ זה הראיסים הסינים שנמצאים בארץ שקיבלו תעודת זהות כי התחתנו עם ישראליות. הם מגייסים את אותם עובדים מסין שמשלמים דמי תיווך מטורפים".