המאבק ביוקר המחיה: יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, שפנה השבוע לראש הממשלה, לשר האוצר ולמנכ"לים של החברות הגדולות במשק, הודיע (יום ה', 3.2.22) על הקמת ועדת מעקב לבחינת יוקר המחיה בישראל.
"הבלימה הזמנית של מגמת ההתייקרויות, שהשגנו יחד באמצעות לחץ ציבורי, לא תימשך זמן רב אם לא נהיה תמיד עם יד על הדופק. היצרנים והיבואנים שחלקם הסכימו להקפיא את כוונתם להעלות מחירים, כבר לוטשים עיניים להזדמנות הבאה. הם צריכים לדעת שהחברה הישראלית תמיד צופה בהם ותדע להגיב בהתאם", כך אמר היום יו"ר ההסתדרות במעמד הקמת הוועדה.
הוועדה תפעל בראשות מנכ"ל ההסתדרות, עו"ד אופיר אלקלעי, וכוללת מומחים ואנשי מקצוע מתחומי החברה והכלכלה, בהם: סמנכ"ל כלכלה ומדיניות אדם בלומנברג, מנכ"ל פורום ארלוזורוב עמית בן צור, מנכ"ל רשות ההסתדרות לצרכנות עו"ד ירון לוינסון, מנהלת מחלקת מאקרו ומדיניות באגף הכלכלה בהסתדרות הילה שינוק, יו"ר ועד עובדי משרד הרווחה מזל גולן, סטטיסטיקאים ורואי חשבון בכירים ויועצים חיצוניים נוספים מהאקדמיה והתעשיה.
הוועדה תפעל כדי לפקח על השינויים במדדי המחירים במשק תוך תקנונם לכוח הקנייה המקומי, והשוואת מצבה של מדינת ישראל למדינות מפותחות אחרות. המעקב והניטור שתבצע הוועדה יהיה במגוון קטגוריות, תוך בניית סלי מוצרים שמשקפים את כל שכבות האוכלוסייה. בנוסף, הוועדה התבקשה על-ידי יו"ר ההסתדרות לגבש מדד חלופי למדד המחירים לצרכן באופן שיישקף בצורה נאמנה יותר גם את העשירונים התחתונים.
הוועדה תבחן את הריכוזיות בשרשרת הערך כדי להתריע על עליות מחירים שקשורות לכוח מונופוליסטי שצברו חלק מהגופים המסחריים, כמו-כן תבדוק את השפעתם של הורדת המכסים בענפים השונים, ואת שיעור הרווחיות העודף של חברות ציבוריות ביחס לעולם.
לצד המעקב על עליית מחירי המוצרים, הוועדה תבחן בהשוואה בינלאומית גם את השקעות הממשלה בשירותים ציבוריים ובתשתיות אזרחיות, במטרה לבדוק האם הממשלה מקדמת את פריון העבודה וההון האנושי באופן שיבטיח את הורדת יוקר המחיה גם בטווח הארוך. במסגרת פעילותה, הוועדה תפרסם מסמכי המלצות למקבלי ההחלטות וסקירות תקופתיות לציבור.
יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, הוסיף: "בכל פעם שגוף מסחרי רווחי ירצה לדחוף את ידו עמוק יותר לתוך כיסם של משקי הבית בישראל, נהיה כאן כדי להתריע ולוודא שלכל התנהגות חזירית יהיו השלכות."